Witam, niedawno kupiłem E46(330d M57 184 KM), swojego pierwszego diesla i mam kilka pytań do ogarnięcia:
1. Podpiąłem auto pod kompa i mechanior powiedział że jest stały błąd przepływomierza, mówił że nie działa, nie daje znaku życia, oraz drugi błąd to coś z ciśnieniem turbosprężarki. Myślę że od przepływki wyskakuje błąd od ciśnienia turbo. I teraz mam zamiar kupić nowy przepływomierz Bosha, taki:
http://www.czescidobmw.pl/kategorie/330d-M57,8994.html. I mam kilka pytań: czy to dobra przepływka do mojego silnika?, czy będę musiał robić adaptacje, czy tą adaptacje robią tylko w ASO i ile to mniej więcej kosztuje?.
2. Druga rzecz to że mam dziurawy łącznik kolektora wydechowego z rurą i przy mrozach było dokładnie widoczne że z pod maski wydobywają się spaliny. I tu pytanie czy przez tą nieszczelność w układzie wydechowym może być słabszy samochód?
Jeśli chodzi o tą przepływkę: wcześniej jeździłem E36 1.8 M40 i wsiadając w 330d to jak dla mnie to auto jeździ bardzo dobrze i szybko. Ale coś czuję że nie jeździ tak jak powinno.
Moje objawy to:
- pierwszy bieg z początku do 2500 obr daje kopa ale później łapie muła, do drugiego biegu nie mam zastrzeżeń ale też czuć że pod koniec zakresu obrotów nie ciągnie, trójka to samo z początku wciska a pod koniec słabo. No i czwórka, ostatnio jadąc jakieś 140 auto przestało przyśpieszać, gaz w podłoge a on dalej 140, dopiero po jakis 15 sek. zaczał przyśpieszać.
- no i spalanie niby wszystko ok ale coś mi czasami nie pasuje. Raz spala mało moge jeździć i jeździć a raz wskazówka paliwa strasznie szybko opada.