BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 00:15

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 118 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Praca przedstawiciel handlowy, opinie spostrzeżenia
PostNapisane: 18 kwietnia 2012, 12:53 
Specjalista

Moje BMW: M6
Kod silnika: S85 S62 M60
Garaż: było: M5e39 '01,
e34 540i '94
KubaCK napisał(a):
pracuje już w tym 6 lat - mam ambicję na coś więcej, jednak mam obawy że bez rygorystycznych kroków jak posiedzę tak jeszcze parę lat to już zawsze będę traktowany jako świetny Handlowiec

bo bedziesz, niestety takie zycie....
najwyzszy czas zmienic prace, zmieniajac prace od razu awansujesz na stanowisko jakie chcesz, innej opcji na 95% nie ma :)

http://imageshack.com/a/img689/1772/78er.jpg

Sprzedam MANUAL 6-b z M5e39 ~ 3.000 PLN

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 18 kwietnia 2012, 13:17 
Zacna persona forum

Moje BMW: e87
Kod silnika: n45b16
Boogie, powoli sobie to uświadamiam i tego się boję - ale jeszcze powalczę - Firmę polubiłem i branże. Ale długo też nie można myśleć bo póki co mam jako dodatkowy atut wiek - a czas ostatnio zaczął szybko zasuwać i lata lecą - studiowałem zaocznie, więc mam i tytuł inżyniera no i 6 lat doświadczenia.

PostNapisane: 18 kwietnia 2012, 14:03 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46
Kod silnika: M54B22
KubaCK w jakim wieku zacząłeś pracować?

Panowie mówiliście że najepszą branżą PH jest budowlanka. Co powiecie na prace jako przedstawiciel medyczny/farmaceutyczny?

PostNapisane: 18 kwietnia 2012, 14:09 
Zacna persona forum

Moje BMW: e87
Kod silnika: n45b16
krolmacius1, zacząłem pracować jak miałem niecałe 19 lat, w obecnej Firmie jak miałem niecałe 20 lat - na rozmowach mi się poszczęściło - nawet z tym że mnie w ogóle na nie zaprosili.

I nie to że najlepszą branżą jest budowlanka - tylko ogólnie przemysł jest dobry - szczególnie tam, gdzie wymagają od Ciebie konkretnej wiedzy i studiów lub predyspozycji - najgorsze są ogłoszenia, gdzie nie wymagają nic konkretnego - wtedy przeważnie okazuje się że proponują prowizję, a sam musisz wykładać na wszystko inne.

PostNapisane: 18 kwietnia 2012, 14:46 
Forumowy terrorysta

krolmacius1 napisał(a):
Co powiecie na prace jako przedstawiciel medyczny/farmaceutyczny?

Zwróciłeś uwagę jakie wykształcenie jest wymagane na stanowisko PM/PF ;)?

PostNapisane: 18 kwietnia 2012, 14:49 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
krolmacius1 napisał(a):

Można się na swój temat nasłuchać od pacjentów których wk****ia wpieprzanie się w kolejke :D Nie pytaj skąd wiem :rotfl:

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 18 kwietnia 2012, 14:51 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46
Kod silnika: M54B22
renoraines napisał(a):
krolmacius1 napisał(a):

Zwróciłeś uwagę jakie wykształcenie jest wymagane na stanowisko PM/PF ;)?

Zwróciłem. Najczęściej wyższe ale nie typowo medyczne, z tego co czytałem to i tak jest się skierowanym na szkolenia na których zapoznaje się przedstawicieli ze sprzedawanymi produktami.

PostNapisane: 18 kwietnia 2012, 15:59 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46
Kod silnika: M47
krolmacius1 napisał(a):

W poprzedniej firmie pracowałem z gościem, który robił w tej branży. Mówił,że ostra jazda. Lekarze mają dosyć codziennych wizyt z takimi samymi ofertami. On po niecałym roku podziękował i nie miał zamiaru powrócić do tej branży. Ja osobiście też nie zwracałem uwagi na takie ogłoszenia jednak jeden się nie odnajdzie w tym,a drugiemu pójdzie bardzo dobrze.

Reasumując. W tym zawodzie trzeba trochę odwagi i SAMODYSCYPLINY. Musisz wyznaczyć sobie cel do jakiego dążysz, bo jeżeli chcesz pracować,aby tylko pracować to idź na kasę do Tesco. Codzienne wizyty u klientów, pisanie raportów, BUDOWANIE BAZY KLIENTÓW, obserwowanie konkurencji, itp. wymaga sporo wysiłku. Czasami wydaje się,że wpadasz do klienta,a on już ma przygotowane zamówienie dla Cibie. W 90% będziesz musiał gościa przekonać,że Twój produkt jest lepszy, współpraca z Tobą przyniesie mu korzyści (oszczędność kasy, lepszy czas realizacji, większy kredyt kupiecki niż oferuje konkurencja, bogatsza oferta asortymentowa). Dla klienta ważny jest $$$. Jeżeli zobaczy,że może na współpracy z Tobą zyskać korzyści to już włączy mu się inne myślenie :super: . Ale czasami będziesz zmuszony w sposób łopatologiczny mu wytłumaczyć,że moja racja jest mojsza i koniec :rotfl: . Najlepiej jak przedstawisz mu to za pomocą cyferek :) . I nie zrażać się do ludzi. Jak Cię zdenerwuje jakiś bananowy frajerek, który odziedziczył firmę po ojcu i nie zna się na niczym to go omiń. Idź do jakiegoś pracownika, dyrektora, kierownika, przetłumacz co i jak. Wiele razy widziałem jak na budowę przyjeżdżali przedstawiciele handlowi w garniturach :mur: :wsciekly: :45: . WTF? Myślisz,że przeciętny gość będzie z takim rozmawiał? Wręcz przeciwnie, każde mu wypierd***ć z budowy. Nigdy, przenigdy nie ubrałem się tak na budowę lub w trasę jak jechałem z wizytą do klientów (jednak zależy jaka jest branża). Ale spróbuj. Ubierz się w garnitur i jedź do firmy STRABAG i coś sprzedaj.....,albo do Skanski... Z dnia na dzień będziesz zdobywał wiedzę na temat asortymentu i ludzkiej mentalności. Czasami dasz klientowi katalog nie zamieniając słowa o produkcie, bo klient będzie chciał pogadać o normalnych sprawach, rzeczywistości. Jeżeli zapadniesz mu w pamięć to masz dużą szansę na sprzedaż w późniejszym czasie, bo gość będzie miał Ciebie za normalnego typa. To są tak samo zmęczeni ludzie jak każdy inny, oni też lubią się nawalić na weekendzie,aby chwilowo zapomnieć o problemach :super: . Nie zrażaj się jak klient Cię pogoni-odpuść i zadzwoń za miesiąc. Może miał zły humor. Pamiętaj,że w tym samym dniu w dużej firmie jest nawet kilkunastu przedstawicieli ze swoimi ofertami. Każdy miałby prawo się wkurzyć :hyhy: . Bądź też uczciwy wobec klientów,jeżeli mówisz że oferta będzie gotowa na jutro to zrób ją nawet w nocy,ale słowo to słowo, jeżeli nie jesteś w stanie czegoś załatwić to powiedz mu dopiero gdy upewnisz się na 100%, nie fantazjuj na temat swojego produktu, bo prawda i tak wyjdzie na jaw. Czasami miałem przypadki, że wręcz musiałem dobitnie powiedzieć klientowi,że używa owego narzędzia źle,że jego majster źle obsługuje maszynę za 10 tyś Euro do wiercenia dziur w betonie, że zły osprzęt mają do betonu. Najgorszą rzeczą w branży to kłamanie. W ten sposób nigdy nie zbudujesz sobie marki. Jeżeli wyczujesz dobry interes na gościu to daj mu większy rabacik,żeby tylko go przyciągnąć do siebie i przekonać do swojego produktu i swojej usługi,a później dajesz normalny upust i każdy jest zadowolony. Czasami ważny jest też ludzki gest ze strony przedstawiciela. Ja jadąc do firmy kupowałem jakąś kawkę czy czekoladki dla szefa żony, szefowi dobrą wódeczkę i mówiłem,że jest to bez zobowiązań. Nawet jeżeli on nic nie kupi to kiedyś w przyszłości będzie mógł załatwić Ci jakąś sprawę, polecić Cię w innej firmie lub dać namiar na inną firmę. W branży każdy się zna i możesz dowiedzieć się wiele ciekawych rzeczy. Jeżeli ktoś chce być przedstawicielem na zasadzie: dzwonie, sprzedaje, zawijam prowizję to niech odpuści normalne branże i niech ich nie psuje. Finanse czekają na was moi drodzy. W tej branży czasami Twoi klienci sami Ci zaproponują,abyś sprzedawał także ich produkty. Ręka rękę myje. Jeżeli zobaczysz,że robisz dobrą robotę, wyniki idą w górę,a zarobki stoją to uciekaj do lepszej firmy. Znam wielu znakomitych wyjadaczy w branży budowlanej którym 2,5 koła miesięcznie wystarczy i za żadne skarby nie wytłumaczysz im,że średnia pensja dla takiego wyjadacza to 10 koła.... Dyscyplina,szkolenie,dyscyplina,szkolenie,ludzki kontakt z klientem, i co najważniejsze, klient musi widzieć,że wiesz o czym mówisz. Nie ucz się regułek jak uczą tego spece od marketingu,bo po miesiącu sam się zwolnisz.

PostNapisane: 18 kwietnia 2012, 18:50 
Forumowy terrorysta

krolmacius1 napisał(a):
renoraines napisał(a):
krolmacius1 napisał(a):

Zwróciłeś uwagę jakie wykształcenie jest wymagane na stanowisko PM/PF ?

Zwróciłem. Najczęściej wyższe ale nie typowo medyczne, z tego co czytałem to i tak jest się skierowanym na szkolenia na których zapoznaje się przedstawicieli ze sprzedawanymi produktami.

Własnie slowo klucz to wyzsze, często kierunkowe lub pokrewne, a Ty jesteś na początku studiów. Nawet jeśli studiujesz zaocznie to nikłe szanse na prace w zawodzie PM/PF nie mając doświadczenia.

PostNapisane: 18 kwietnia 2012, 19:33 
Specjalista

Moje BMW: M6
Kod silnika: S85 S62 M60
Garaż: było: M5e39 '01,
e34 540i '94
Alhazar,
zdecydowanie za dużo piszesz... :)
Panowie, zrobcie sobie savy z tego co kolega pisze, bo nigdzie indziej sie tego nie dowiecie :) mówie powaznie
Chociaz to co juz Alhazar opisuje to jest biznes, szersze relacje, kształtowanie wizerunku, sprawstwo działań, ale właśnie to jest to z czego jest pieniądz

http://imageshack.com/a/img689/1772/78er.jpg

Sprzedam MANUAL 6-b z M5e39 ~ 3.000 PLN

PostNapisane: 18 kwietnia 2012, 20:11 
Częsty bywalec

Boogie napisał(a):
Alhazar,
zdecydowanie za dużo piszesz... :)

Temat jest wyczerpany zaledwie w kilku małych procentach, jednak w pewnych kwestiach zamilknę :) . Wszystkiego nauczyłem się sam ponieważ nie przeszedłem żadnego profesjonalnego szkolenia, żadnego....nawet jakiejś książki o tej tematyce nie miałem w rękach. Po prostu obserwowałem innych jak zarabiają i wyciągałem wnioski co można zmienić, co ulepszyć,a gdzie ja popełniam błędy. Pamiętam,że u pierwszego klienta mało w pory nie zrobiłem tak się denerwowałem :rotfl: , a po mojej pierwszej sprzedaży nie mogłem zaspać :super:. Mam nadzieję,że kiedyś wykorzystam to wszystko w moim biznesie.

PostNapisane: 20 kwietnia 2012, 14:53 

Moje BMW: E36 Touring
Kod silnika: M43B18
To chyba jeden z lepszych tematów, jakie kiedykolwiek czytałem na tym forum :super:

Naprawdę sporo można się było dowiedzieć z Waszej rozmowy o zawodzie przedstawiciela handlowego.

Alhazar, pamiętam jak kiedyś pisałeś też ciekawie o Ukrainie ;)

PostNapisane: 20 kwietnia 2012, 18:29 
Forumowicz

Moje BMW: E36
Kod silnika: M43B16
Garaż: BMW E36 316i Compact
O Ukrainie?? :D A coś więcej bo mam pracę do obrony o tematyce Ukrainy

PostNapisane: 20 kwietnia 2012, 18:30 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Jogi napisał(a):
O Ukrainie?? :D A coś więcej bo mam pracę do obrony o tematyce Ukrainy

viewtopic.php?f=10&t=64307&hilit=ukraina

;)

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 20 kwietnia 2012, 21:07 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 COUPE+COMPACTe36
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=94308
Alhazar napisał(a):
Czasami dasz klientowi katalog nie zamieniając słowa o produkcie, bo klient będzie chciał pogadać o normalnych sprawach, rzeczywistości. Jeżeli zapadniesz mu w pamięć to masz dużą szansę na sprzedaż w późniejszym czasie, bo gość będzie miał Ciebie za normalnego typa.

Jak pracowałem jeszcze w markecie codziennie miałem kontakt z przedstawicielami przeróżnych firm. Pamiętam jak dziś jak przyjechał z firmy produkującej meble łazienkowe chłopak w gajerku przedstawił się po czym na jednym wdechu powiedział regułkę na temat swojej firmy, w trakcie tej przemowy podeszła do nas dziewczyna która była ze mną na dziale więc on: przedstawił się i od nowa regułkę :)
Gdy kończył wierszyk nadszedł mój szef a ten do niego słowo w słowo trzeci raz to samo :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Myślałem ze pierdyknę ze śmiechu.
Nic nigdy od niego nie zamówiłem, pomimo tego ze miał naprawdę dobre ceny.

PostNapisane: 23 kwietnia 2012, 17:32 
a przedstawiciel h. firmy oponiarskiej bedącej kilka lat na rynku?
pracował ktoś w czymś takim?myślicie że da sie w takiej firmie zarobić godziwe pieniążki?

PostNapisane: 24 kwietnia 2012, 07:45 
Częsty bywalec

Da się. Ponad 10kpln na miesiąc netto sprzedając opony do ciężarowych. Podobnie jest w energetyce - zarobki można mieć dużo dużo większe niż w innej branży będąc handlowcem ds. kluczowych klientów i biorąc udział w przetargach w grupach energetycznych, albo w największych zakładach przemysłowych, bądź elektrowniach. Warunek tylko jeden - tam nie rozmawiasz z debilami - musisz znać rynek, i musisz posiadać ogromną wiedzę techniczną na dany temat.

PostNapisane: 24 kwietnia 2012, 09:39 
Częsty bywalec

pawelek napisał(a):
bądź elektrowniach. Warunek tylko jeden - tam nie rozmawiasz z debilami - musisz znać rynek, i musisz posiadać ogromną wiedzę techniczną na dany temat.

W branży energetycznej wydaje mi się,że wchodzą w grę ogromne kwoty, stąd takie zarobki. I tak jak mówisz, musisz mieć ogromną wiedzę.

PostNapisane: 24 kwietnia 2012, 09:40 
Zacna persona forum

Moje BMW: Corvette Z06
Kod silnika: LSX
CZECHU przywołujesz - podobnie jak i inne osoby skrajne przypadki jakie pojawiają się wsród przedstawicieli - trafiłeś na osobę która nie pracuje chyba zbyt długo na tym stanowisku a kontakt z ludźmi jest jej obcy więc stosuje puste regułki.

PostNapisane: 24 kwietnia 2012, 14:54 
do forumowicza-pawelek

z tego co wiem to firma zajmuje sie sprzedaż ,dystrybucją opon do samochodów osobowych,ok-wiem żę są w stanie przyuczyć (to normalna firma w której mam na starcie podstawe) ale nie sądze bym tam 10 kafli wychaczał :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 118 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1