BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 17:46

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3297 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133 ... 165  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: cena paliw na stacjach a cena barylki...
PostNapisane: 24 kwietnia 2012, 17:57 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 330ci
Kod silnika: M54B30
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=99809
kurde u nas te ceny :/ porypane jak byłem w Pakistanie to benzyna po jakieś 70gr dało sie kupić :hyhy: i co najbardziej ciekawe cena Polskich Fajek 1.80 a u nas,nasze Fajki 12zł :przestraszony:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 25 kwietnia 2012, 06:05 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
Kod silnika: m34b19
Adam_94 napisał(a):
95 w pobliskim orlenie 5.89 i na shellu tak samo. ON na shellu 5.79 na orlenie nie zauważyłem już... Czyli tak jakby ciut w dół u mnie :niepewny: Ogólnie wszyscy obstawiali na wakacje 6.50 a tu przed chwilą w raporcie na tvn turbo coś ściemniali, że ceny paliw do wakacji będą cały czas spadać. Ja się już przyzwyczaiłem do obecnych cen to fajnie by było gdyby staniało :) Jednak coś wątpię aby tak było...

tak będą systematycznie spadać o 1-2 groszy na tydzień i na portalach ,w tv itd będzie wielka radość a po wakacjach wskoczy o 2 x tyle co staniało wiec podniety nie ma:P

PostNapisane: 25 kwietnia 2012, 06:07 
Pierwsze kroki

majuDJ napisał(a):
Ostatnio kupowałem ON po 5,58zł więc nie jest jeszcze tak źle.

nie no jest po prostu super normalnie taniocha :rotfl:

PostNapisane: 25 kwietnia 2012, 08:08 
Częsty bywalec

Moje BMW: brak
Cytuj:
Od początku roku do wczoraj fotoradary rozstawione na polskich drogach zarobiły niecałe 7 mln zł – dowiedział się DGP. Tymczasem minister finansów założył, że w tym roku zbierze z fotomandatów ponad 1,2 mld zł. Oznacza to, że miesięcznie z tego tytułu powinno spływać około 100 mln zł. Zdaniem ekspertów nie ma już żadnych szans na realizację tego planu. I to pomimo rekordowych nakładów na rozbudowę sieci fotoradarów i jej obsługę.

Poważne problemy z tego powodu może mieć przede wszystkim Generalna Inspekcja Transportu Drogowego, która w lipcu ub.r. przejęła od GDDKiA oraz policji sieć fotoradarów i obiecała podnieść ich wydajność. M.in. w tym celu jej budżet na ten rok zwiększono aż ośmiokrotnie, o czym osobiście zdecydować miał minister finansów Jacek Rostowski

Fragment całości znajdującej się tutaj: http://serwisy.gazetaprawna.pl/transport/artykuly/612684,fotoradary_drogie_straszaki_ktore_nie_zarabiaja.html

Pan Jacek Vicek musi być strasznie zawiedziony, że Polacy nie dają się "dymać" tak jak to jego plan wzrostu przychodów z fotoradarów przewidywał. Ale jak wiemy, tutaj przecież chodzi o bezpieczeństwo :]

PostNapisane: 25 kwietnia 2012, 09:18 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E39
Kod silnika: M57D30
Tak pod temat......

"Moja dziewczyna domagała się żebym zabrał ją do jakieś drogiego miejsca, żeby móc się "pokazać" i polansić......

Wobec tego zabrałem ją na stację benzynową i zatankowałem do pełna pb98."

:rotfl: :rotfl:

PostNapisane: 25 kwietnia 2012, 20:27 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
No wczoraj tankowałem na Lotosie po 6.09.
Jeszcze myślę 2zł i plebs nie wyjedzie, będzie milutko, luźniutko :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:
:wstyd:

PostNapisane: 25 kwietnia 2012, 21:23 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 Turbo
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... &start=184
kaczus napisał(a):
tak będą systematycznie spadać o 1-2 groszy na tydzień i na portalach ,w tv itd będzie wielka radość a po wakacjach wskoczy o 2 x tyle co staniało wiec podniety nie ma:P

No wiesz... Zawsze lepsze nawet 1 grosz taniej co miesiąc niż wzrost w takim tempie...

PostNapisane: 25 kwietnia 2012, 21:28 
Zacna persona forum

Moje BMW: L2PH2
Kod silnika: F4R
Garaż: Volvo 340 DL
Kyokushin napisał(a):
No wczoraj tankowałem na Lotosie po 6.09.
Jeszcze myślę 2zł i plebs nie wyjedzie, będzie milutko, luźniutko :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:
:wstyd:

Kyo nie masz niestety racji. Po prostu coraz więcej będzie samochodów z LPG i z małymi dieslami.

PostNapisane: 25 kwietnia 2012, 21:30 
Częsty bywalec

Nie ma na paliwo to też po co drogi budować ;)

Obrazek

PostNapisane: 25 kwietnia 2012, 22:03 
Uzależniony od forum :)

mmichalowski napisał(a):
Cytuj:
Od początku roku do wczoraj fotoradary rozstawione na polskich drogach zarobiły niecałe 7 mln zł – dowiedział się DGP. Tymczasem minister finansów założył, że w tym roku zbierze z fotomandatów ponad 1,2 mld zł. Oznacza to, że miesięcznie z tego tytułu powinno spływać około 100 mln zł. Zdaniem ekspertów nie ma już żadnych szans na realizację tego planu. I to pomimo rekordowych nakładów na rozbudowę sieci fotoradarów i jej obsługę.

Poważne problemy z tego powodu może mieć przede wszystkim Generalna Inspekcja Transportu Drogowego, która w lipcu ub.r. przejęła od GDDKiA oraz policji sieć fotoradarów i obiecała podnieść ich wydajność. M.in. w tym celu jej budżet na ten rok zwiększono aż ośmiokrotnie, o czym osobiście zdecydować miał minister finansów Jacek Rostowski

Fragment całości znajdującej się tutaj: http://serwisy.gazetaprawna.pl/transpor ... biaja.html

Pan Jacek Vicek musi być strasznie zawiedziony, że Polacy nie dają się "dymać" tak jak to jego plan wzrostu przychodów z fotoradarów przewidywał. Ale jak wiemy, tutaj przecież chodzi o bezpieczeństwo

co to ma wspólnego z tematem?

mmichalowski napisał(a):
Nie ma na paliwo to też po co drogi budować

Orbanowi widzę, też nie poszło :rotfl:

PostNapisane: 25 kwietnia 2012, 22:32 
Pierwsze kroki

Adam_94 napisał(a):
kaczus napisał(a):

No wiesz... Zawsze lepsze nawet 1 grosz taniej co miesiąc niż wzrost w takim tempie...

tyle ze więcej tych wzrostów niż tych oblizek ;p i tu chyba jest ten problem;p

PostNapisane: 26 kwietnia 2012, 07:12 
Częsty bywalec

Cytuj:
co to ma wspólnego z tematem?

Nie bardzo było to gdzie wrzucić a osobnego tematu zakładać nie chciałem.

Cytuj:
Orbanowi widzę, też nie poszło :rotfl:

Już Ty się akurat o Orbana nie martw. Odpal sobie tvn i pooglądaj ;)

PostNapisane: 26 kwietnia 2012, 09:06 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 330d
Kod silnika: M57
Cytuj:
Jeszcze myślę 2zł i plebs nie wyjedzie, będzie milutko, luźniutko

Ja myślę,że jak będzie ropa po 7zł to rezygnuję i sprzedaje auto,ostatnio i tak mało jeżdżę ze względu na pracę. Kupię sobie jakiś mocny silnik do funu.Zatankuje raz na dwa tygodnie za 200zł i będę jeździł wyłącznie okazyjnie.
Pozostaje

Obrazek

Obrazek

PostNapisane: 27 kwietnia 2012, 12:17 
Forumowicz

Moje BMW: leon 1m
Kod silnika: tdi+++
Wczoraj zrobiłem krótką trasę, ceny wyglądały tak:

Zwoleń: Orlen, Lotos, Shell - ON 5,79, Orlen - Verva ON 5,99.

Załazy (trasa Radom-Puławy): BP - ON 5,87.

Puławy: Orlen - ON 5,75, Statoil - ON 5,79.

Kurów: Shell - ON 5,88.

Lublin: Orlen - ON 5,82, BP, Shell - ON 5,84.

Krasnystaw: Orlen - ON 5,76.

Zamość: Orlen - ON 5,67.

PostNapisane: 27 kwietnia 2012, 14:31 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
Rider_85 napisał(a):
Kyo nie masz niestety racji. Po prostu coraz więcej będzie samochodów z LPG i z małymi dieslami.

Nie bój się, LPG i ropa też podskoczą.

PostNapisane: 27 kwietnia 2012, 14:43 
Częsty bywalec

jak narazie jestem bez auta 5 miesięcy, nawet już się przyzwyczaiłem, ale
kasy z wypłaty i tak nic nie mogę odłożyć :rotfl:

PostNapisane: 28 kwietnia 2012, 18:45 
Pierwsze kroki

a Dark knight napisał(a):
jak narazie jestem bez auta 5 miesięcy, nawet już się przyzwyczaiłem, ale
kasy z wypłaty i tak nic nie mogę odłożyć :rotfl:

bo jak ciebie i innych na benzynie nie złupią to na czym innym tez zdołają wyciągnąć kasę z portfela

PostNapisane: 30 kwietnia 2012, 21:35 
Częsty bywalec

Wypowiedź na temat cen paliw znaleziona na jednym z blogów. Co prawda jest tam trochę politykowania ale generalnie całość wypowiedzi odnosi się do cen paliwa oraz ogólnie jest bardzo "do rzeczy".

Cytuj:
Tak samo jak ludzie nie zdają sobie sprawy , że 60 procent swoich zarobków w ostateczności oddają państwu, tak samo wielu z nas nie wie, że połowę ceny paliw pochłaniają podatki. To dlatego władza i mainstreamowe media każdy postulat walki z rosnącymi cenami na stacjach zbijają argumentem, że rząd ma ograniczone pole manewru. Nic bardziej mylnego.

Ceny paliw rosną jak szalone. Dziś łódzka firmy Refleks, obserwująca rynek paliwowy, podała, że ceny benzyny w ciągu roku poszły w górę o blisko 15 procent, w przypadku oleju napędowego to wzrost niemal o 20 proc. Najwolniej drożeje LPG – w tempie ok. 10 proc., licząc rok do roku. Sprawą oczywistą jest, że wpływ na ten wzrost mają napięcia geopolityczne np. w związku z sytuacją w Iranie, a także słabość złotego. Warto jednak podkreślić, że rząd nie robi absolutnie nic, aby trochę ulżyć kierowcom. Mało tego, rząd, dostosowując się do brukselskich dyrektyw podniósł o 16 groszy podatki (akcyzę i opłatę paliwową) doliczane do ceny litra oleju napędowego.

Co można zrobić?

Przede wszystkim obniżyć akcyzę i zmniejszyć podatek VAT od paliw. Właśnie te dwie daniny, które na stacjach każdego dnia płacą kierowcy, to ok. 40 proc. obecnej ceny paliwa. Niestety, ograniczenia unijne powodują, że akcyza na benzynę może być zmniejszona zaledwie o 11 groszy na litrze. Władza mogłaby również wrócić do poprzedniej stawki VAT na paliwa, która wynosiła 16 proc. To spowodowałoby spadek cen co najmniej o kilkadziesiąt groszy na litrze. Można zatem stwierdzić, że ogólną cenę paliw można jednym ruchem obniżyć o około złotówkę. Ruch na stacjach benzynowych na pewno by nie zmalał, a i w sondażach Platformie trochę by urosło.

Problemem jest również niska siła nabywcza naszych pensji. Mimo że paliwo w Polsce należy do jednego z najtańszych w Unii Europejskiej, to za średnią pensję kupimy go dużo mniej niż w innych krajach. Według wyliczeń wspomnianej firmy Refleks, mieszkańcy Europy Zachodniej za swoje przeciętne zarobki mogą kupić 1500-1600 litrów paliw, my około 500.

Ktoś powie, że nic nie można zrobić, bo napięty budżet i kryzys. Przypominam jednak o kolejnych setkach tysięcy miernych urzędników zatrudnianych za kadencji Tuska. Jakoś nikt też głośno nie rozpacza, gdy co kilka dni dowiadujemy się, że przez właśnie tą partaczą robotę urzędników Polsce wstrzymywane są ogromne kwoty dotacji unijnych, tak jak np. dziś, gdy Komisja Europejska zatrzymała 3,7 mld euro na stworzenie e-administracji. Również ostatnio przekazaliśmy 8 mld dolarów Międzynarodowemu Funduszowi Walutowemu. Nagle pieniądze nie grają roli.

Warto wspomnieć także o ciekawej sprawię, którą niedawno na łamach „Uważam Rze” opisywał Paweł Jabłoński. W sierpniu ubiegłego roku Orlen (koncern kontrolowany przez państwo) zapowiedział obniżkę cen paliw, mimo że ceny ropy na światowych rynkach rosły. Rzeczywiście, przed wyborami tankowaliśmy tanie paliwo, choć koncern na tej promocji poniósł straty. Po 9 października, a więc gdy już wiedzieliśmy, że PO wciąż będzie u władzy ceny skoczyły i wróciły do normalnego poziomu. Cóż, na potrzeby kampanii wszystkie chwyty dozwolone.

Polacy kombinują i protestują

Pewnego dnia nadejdzie taki moment, kiedy kierowcy powiedzą „dość”. Do tej pory z drogim paliwem radzą sobie mieszkańcy północno-wschodniej Polski, którzy zachęceni niskimi cenami jeżdżą zatankować do Kaliningradu. Dzięki przemytowi powstają tam garażowe stacje paliw, oferujące benzynę po 4,5 zł za litr. Naprzeciw popytowi wychodzi rosyjski koncern Lukoil, który jedną z przygranicznych stacji wyposażył w pochylnię, by paliwa nalać „pod korek”. O sprawie donosił tygodnik „Wprost”. I jak myślicie? Kto zarobił więcej? Wysoka akcyza w Polsce sprzyja tylko takim przemytniczym praktykom.

Warto również odnotować coraz większą ilość protestów przeciwko horrendalnym cenom paliw. Jest to zjawisko dotąd niespotykane, demonstracje nasiliły się jesienią zeszłego roku i z różnym nasileniem trwają do dziś. Tylko w tę sobotę blokady stacji benzynowych odbędą się w 20 dużych miastach Polski, o czym informuje facebookowy profil Blokada stacji. Media społecznościowe są wielkim sprzymierzeńcem kierowców, warto też wspomnieć o stronie twojepaliwo.pl, która z ponad 20 tysiącami fanów na Facebooku koordynuje tego typu akcje.

Pewnego dnia ten protest może przybrać naprawdę masowy charakter. Ciekawe co wtedy zrobi rząd, którego premier jeszcze niedawno straszył ludzi, że za PiSu benzyna będzie po 5,10 ?

PostNapisane: 30 kwietnia 2012, 21:59 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Z jednym się nie zgadzam 1zł w dół jest nie realne przy obniżaniu vatu do 16% i akcyzy o 11gr zyskamy jakieś 50-60gr ale i tak tego nie zrobią.

Z trzema rzeczami należy się zgodzić Vat obniżyć mogą bo dzięki tym ceną mają dużo większe przychody niż planowane więc zmniejszając do 16% było by tak jak planowano jednak nie wierzę,że takie coś jest realne.

Druga rzecz przemyt obecnie działa na niesamowitą skalę!! Zawsze przemycano duże ilości paliw ze wschodu jednak w tej chwili jest na tak ogromna różnica w cenie i duży zysk a potrzeby ciągle rosną,że z tego co obserwuję proceder praktycznie się podwoił. Wszędzie słyszę,że ktoś kupuje paliwo od tirowców z za wschodniej granicy ba znam dwie firmy ze wschodu,które mają po kilkanaście/dziesiąt ciężarówek i szefowie zamontowali dodatkowe zbiorniki a kierowcy przy każdym kursie do Polski mają nakaz sprzedaży paliwa z jednego zbiornika jako dodatkowy przychód dla firmy.
1/2 woj. lubelskiego i jeździ na ON ze wschodu prywatni ludzie nie tankują paliwa na stacjach skala jest naprawdę niesamowita. Wystarczy tym się zająć ukrócić proceder i już mieli by duże dodatkowe wpływy do budżetu i mogli by obniżyć VAT tymczasem mają to w dupie a sprawa jest ewidentna każdy o tym wie, każdy wie jak kupić takie paliwo, gdzie po ile itd więc co za problem to powstrzymać? Czy nawet handel oszczędnościami na CB przecież to też jest nielegalne a obchodzi kogoś?

Trzecia sprawa to ceny przed wyborami to było kures%^wo i ewidentna machloja, którą niby do tej pory bada UOKiK z zerowym efektem i na pewno sprawie ukręcą łeb.
Teoretycznie rząd nie ma wpływu na ceny paliw a w praktyce obniżyli je kosztem wszystkich sprzedających paliwa o minimum 50-60gr/litrze da się? A teraz ciągle mówią,że się nie da :zdziwko:
Takich cyrków nie powinno być za to u mnie PO ma ogromny minus bo skoro potrafią takie numery robić to wole nie wiedzieć co robią w innych branżach.
Opinia publiczna jest otumaniana,media są bardzo pro PO reszta partii ośmieszana ale tak naprawdę główną przyczyną wygranej PO jest całkowity brak alternatywy w PL.

PostNapisane: 1 maja 2012, 09:21 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Ostatnio posłowie PiS zgłosili projekt nowelizacji ustawy o podatku akcyzowym. Co prawda tylko 9gr/litrze ale zawsze coś.

--==Mały==-- napisał(a):
Opinia publiczna jest otumaniana,media są bardzo pro PO reszta partii ośmieszana ale tak naprawdę główną przyczyną wygranej PO jest całkowity brak alternatywy w PL.

Przyczyną wygranej jest przekonanie ludu przez media że nie ma alternatywy. Bo sama alternatywa to jest, choć mocno rozproszona.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3297 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133 ... 165  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1