BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 30 czerwca 2025, 06:55

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e38] 750i nieregularne braki mocy, falujące obroty.
PostNapisane: 5 maja 2012, 08:57 
Pierwsze kroki

Moje BMW: jest ich wiele
Witam !
Zakupiłem ostatnio e38 750i 96r. Auto posiada sekwencyjna instalację gazową. Problem polega na tym że po odpaleniu czasem równomiernie skaczą obroty tak od 300 do 1200. Wrzucam na D, potem spowrotem na P i jest już okej. Po osiągnięciu temperatury przełącza się na gaz. Chodzi równo, nic nie telepie, ładnie wkręca się na obroty itd. Mogę zrobić 20-40 km i auto zaczyna dziwnie się zachowywać.

-Czasem nie reaguje w ogóle na pedał gazu, czasem reaguje ale nie przyśpiesza (wskazówka idzie w góre ale auto nie jedzie)
-Szarpie biegami, ale nie przechodzi w tryb awaryjny, mogę bawić się steptronikiem, czasem przerzuca po kilku sekundach
-W trakcie dodawania gazu muli po czym wciska w fotel tak jak powinien
-Na wolnych obrotach ciężko się wkręca na obroty, niby płynnie, pracują wszystkie gary ale wskazówka idzie ociężale.
-W trakcie jazdy auto potrafi samo przyśpieszać i zwalniać, tak jakby falowały obroty w trakcie jazdy.
-Tempomat się włącza (kontrolka na desce) ale nie reaguje na przyciski.

W/w objawy występują zarówno na benzynie jak i na gazie.
Po zgaszeniu auta i ponownym odpaleniu przez jakiś czas jest jakby poprawa.

Podłączyłem INPA i takie błędy mi wywaliło

125 umschaltung leerlaufregelung oder ersatzwert

107 datenaustauschfehler in der initialisierung

106 DATEN IM NORMALBETRIEB

w skrzyni wywaliło takie

111 WANDLERKUPPLUNG MECH

160 CAN TIMEOUT ASC

156 CAN TIMEOUT 1

Podczas przeglądania różnych wartości w INPA zauważyłem wysoką wartość "pwg lernwert oben" oscylowała w granicach 140 na 150 możliwych.

Skasowałem i nie jezdziłem już w ten dzień autem. Dzisiaj odpaliłem, chwile pobujało, pojechałem się przejechać i idzie jak torpeda. Ale wiadomo że samo skasowanie błędów nic nie dało. Przeszukałem google ale nie znalazłem żadnych porad ani wyjaśnień błędów.

Bardzo proszę o pomoc, ew. wskazówki.

Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e38] 750i nieregularne braki mocy, falujące obroty.
PostNapisane: 7 maja 2012, 22:01 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e 46
Kod silnika: m 43
sprawdz silniczek krokowy u mnie falowaly od niego a dwa czy nie masz dziurawego weza od odmy tez tak wtedy tancuja obroty i ogolnie sprawdz caly uklad dolotowy czy jest szczelny a jak to nie pomoze to sprobuj odlaczyc na wlaczonym silniku przeplywomierz jak poczujesz roznice i bedzie ok znaczylo by ze padl pozdro

PostNapisane: 8 maja 2012, 01:09 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Teoretycznie przepływomierz to i na kompie powinno wywalić :]

PostNapisane: 8 maja 2012, 09:48 
Pierwsze kroki

Rozebrałem dolot, przeczyściem przepustnice, były cholernie brudne. Zmieniłem filtry powietrza. Niestety nie pomogło, obroty czasem falują. Ale najlepsze jest to że mam przepływomierze z Vołgi (!!!) takie o http://hcsensors.en.alibaba.com/product ... _635_.html wtyczki mam przerobione. No i tak się zastanawiam kto mógł wpaść na taki pomysł.

Najgorsze ze auto na którkich dysansach, nawet jak sie nagrzeje to jezdzi normlanie. Zauważyłem jeszcze że w trakcie jazdy bez gazu obroty spadają poniżej 1000 ale się trzymają i auto przyśpiesza i zwalnia. Coś jakby odłączało skrzynię i wrzucało na luz. Ale jak wcisnę gaz to auto przyśpiesza normalnie. Czym sprzęgło hydrokinetyczne jest chłodzone ? Czy jest opcja ze po trasie 40km się po prostu przegrzewa i ślizga ?

Tempomat zaczął działać normalnie.

W M73 o ile wiem to nie ma silniczka krokowego.

PostNapisane: 8 maja 2012, 13:17 
Pierwsze kroki

hahahaha tego to nawet w kinie nie grali :D nie no to chlopie nie masz co kombinowac kupuj nowy przeplywomierz !! pozdrawiam

PostNapisane: 8 maja 2012, 13:34 
Pierwsze kroki

kolego tak jeszcze teraz czytam tego posta Twojego i z tego co mi wiadomo to te objawy moga byc tez zwiazane z poczatkami siadania dwumasy ale to by Ci na jalowym biegu zucalo bunia na boki ale po wcisnieciu sprzegla zawsze ustaje , badz poprostu masz klika usterk naraz i objawy moga mylic na pierwszy rzut oka ,napewno ten przeplywomierz wypier...:D bo kazdy jest zaprogramowany na inne parametry pracy silnika i podaje inna ilosc powietrza wiec nie ma bata zeby na vołdze Ci tak samo wszystko chodzilo :D a potem jak nie da rezultatu pomysli sie dalej bo to nie mlody samochod a biorac pod uwage pomyslowos jego poprzedniego wlasciciela to kompletnie o niego nie dbal i moze byc jeszcze pare usterek heh

PostNapisane: 8 maja 2012, 15:14 
Pierwsze kroki

To jest automat więc sprzęgła nie wcisnę. Ogólnie silnik pracuje dobrze, nic nie stuka, zaworki ciche, łańcucha nie słychać itd. Przepływki obowiązkowo wylecą, sprawdzę olej w skrzyni, ew zrobię wymianę z filtrem.

EDIT:

Może komuś się przyda na przyszłość, okazało się że winna była cewka która z czasem nie domagała. Temat do zamknięcia.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1