BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 00:31

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 121 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Emerytury i 67 lat...
PostNapisane: 17 maja 2012, 08:51 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39 520i
Kod silnika: M52TU
definicja kryzysu:

1. media mówią o kryzysie
2. ludzie chowają kase do skarpet
3. banki nie mają gotówki więc utrudniają udzielanie kredytów
4. firmy mają mniejsze przychody bo (patrz pkt. 2)
5. Firmy robią cięcia personelu i zwalniają ludzi
6. ludzie wyciągają ze skarpet
7. ludzią kończy się kasa ze skarpet
8. firmy mają jeszcze mniejsze przychody więc zwalniają jeszcze więcej ludzi
1. media mówią o kryzysie
2. ...

itd... wszystko się samo nakręca

Powiem tak, w czasach świetności w Stanach płaciło się około 10% podatku od pensji -> gospodarka kwitła...
u nas płaci się około 40%...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 17 maja 2012, 11:37 
Zacna persona forum

niedawno spojrzałem na wykres mojego funduszu emerytalnego i wygląda on jak wykres niemieckiego indexu DAX, znaczy to że kiedy rynek zaczyna bessę to fundusze emerytalne nie wycofują naszych środków z papierów wartościowych, w ten sposób utrzymując wypracowane zyski z hossy, tylko biernie się przyglądają jak tracimy środki.

PostNapisane: 17 maja 2012, 13:54 
Zacna persona forum

Moje BMW: F10 550i
TEn kraj musiałby przejąć Putin by coś się odbudowało... demokracja jest dobrym systemem ale dla "inteligentnych" ludzi...
frekwencja na wyborach ponad 50% (czy coś koło tego), z tych 50% może co 10 wiedział jaki jest program danej parti... resztą poszła zagłosować na Tuska bo nie lubią Kaczyńskiego, i odwrotnie..... a młodzi gniewni na palikota bo myśleli idioci, że zalegalizuje marihuane... :ok:

Podniesienie wieku emerytalnego ratuje ZUS.. ale powiększa bezrobocie...
wyobraźcie sobie Pana blisko 70 lat na rusztowaniu, albo nauczyciela WF, ogrodnika, pracownika produkcji, spawacza, lakiernika itd... Tylko pierdolona biurokracja dorobi 67, reszta padnie jak muchy...

Zus dalej by prosperował jako tako, gdyby nie obowiązek przynależności do II filaru. Tutaj akurat niemam zdania co lepsze...

PostNapisane: 17 maja 2012, 14:53 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Tomek-E46 napisał(a):
Podniesienie wieku emerytalnego ratuje ZUS.. ale powiększa bezrobocie...

Profesor Marek Góra dobrze tu ujął:
Cytuj:
Chociaż intuicja podpowiada, że tak będzie, zależność jest dokładnie odwrotna. Rosnące wydatki na emerytury to niedopłaceni pracownicy. Wyższe obciążenie płac składkami powoduje bowiem, że praca staje się droższa, więc wielu miejsc pracy nie opłaca się utrzymywać i są one likwidowane, a nowych też nie opłaca się tworzyć. Jednym z powodów dużego bezrobocia w Polsce były przez kilka dziesięcioleci wcześniejsze emerytury – nowe miejsca pracy albo wcale nie powstawały, albo były niskopłatne i śmieciowe.

Jest tu jeszcze jeden aspekt. Wczesne emerytury to de facto subsydiowanie pracodawców, by wymienili sobie załogę na młodszą, często z lepszymi kwalifikacjami, a przy tej okazji zaoszczędzili na płacach. A o tych niestarych jeszcze emerytów niech się martwi państwo, czyli podatnicy.

Tomek-E46 napisał(a):
inteligentnych
Tomek-E46 napisał(a):
pierdolona biurokracja

No tu się musisz dokładniej określić w której jesteś grupie :rotfl:

Tomek-E46 napisał(a):
wyobraźcie sobie Pana blisko 70 lat na rusztowaniu, albo nauczyciela WF, ogrodnika, pracownika produkcji, spawacza, lakiernika itd... Tylko pierdolona biurokracja dorobi 67, reszta padnie jak muchy...

Mi znacznie łatwiej przychodzi wyobrażenie sobie 40 letnich "emerytów" ze służb mundurowych albo 55-60 letnich "emerytów" po różnych pomostówkach itp.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 17 maja 2012, 14:58 

Tomek napisał(a):
40 letnich "emerytów" ze służb mundurowych

czy masz na myśli agenta Tomka, Tomku? :D

PostNapisane: 17 maja 2012, 15:09 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N53B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157967
Byczus napisał(a):
Tomek napisał(a):

Agent nie ma jeszcze 40stki :rotfl:

Typer EURO 2016 - I miejsce

PostNapisane: 17 maja 2012, 15:24 
Forumowy terrorysta

Gumiś napisał(a):
Byczus napisał(a):
Tomek napisał(a):

Agent nie ma jeszcze 40stki :rotfl:

76r http://sejm.gov.pl/Sejm7.nsf/posel.xsp?id=150&type=A .
Zarty zartami, a tak powaznie. Jesli ktos powie, zeby majac takie mozliwosci jak on m.in. hulac za panstwowe porszakami itd i byc na emeryturze w tym wieku nie skorzystalby, to nie uwierze. :rotfl:

PostNapisane: 17 maja 2012, 17:22 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39 520i
Kod silnika: M52TU
Bury napisał(a):
niedawno spojrzałem na wykres mojego funduszu emerytalnego i wygląda on jak wykres niemieckiego indexu DAX, znaczy to że kiedy rynek zaczyna bessę to fundusze emerytalne nie wycofują naszych środków z papierów wartościowych, w ten sposób utrzymując wypracowane zyski z hossy, tylko biernie się przyglądają jak tracimy środki.

heh... jak to ma być dobrze jak agent ubezpieczeniowy po podpisaniu umowy dostaje kilakkrotność twojej składki jako wynagrodzenie...

PostNapisane: 17 maja 2012, 19:03 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 Compact
Kod silnika: N42B18
Bloody napisał(a):
Oczywiście ja też nie chcę pracować do 67 roku życia, ale wiem, że to niestety k

Ja też nie chcę, nikt nie chce chyba że grzeje posadę prezesa itp..
Jeśli tylko zdrowie pozwoli bede pracował ile się da, tylko że siły opadają podczas wypłaty i "robić" się nie chce.
Oby moje dzieci miały lepiej..

PostNapisane: 20 maja 2012, 01:45 

Garaż: Mercedes E63 AMG 514KM 2007
Audi A4 b9 2.0TFSI 252KM 2018
bafi napisał(a):
Wojt4S90 napisał(a):
a ja nie jestem frajerem i nie będę pracować do 67lat ;)

...stwierdzil z cala pewnoscia 21 letni Wojt4S90 ;)
Skad ta pewnosc??
po 1 nie mam 21 lat ;)
Bobby Vintage napisał(a):
Wojt4S90 napisał(a):
a ja nie jestem frajerem

To dlaczego poszedłeś do wojska ? :niepewny:
wybrałem tą drogę ze względu na pasję i rodzinne tradycję ;) jeśli uważasz policjantów i żołnierzy za frajerów to mi przykro. To są dwie ostatnie firmy, które padną. W tym moja będzie ostatnia. pieniążki też nie są najgorsze :hyhy: a emerytura w wieku 40lat też jest sporym plusem. Jadąc na misję przywożę 70tys zł (pieniądze jakich nie mam osobiście możliwości zarobić w 6mies nigdzie indziej). I mylicie dwa pojęcia:
-żołnierz-typ który przyszedł po kasę, bieg na 3km zajmuje mu 3dni, a sport to dla niego obce słowo.
-żołnierz-koleś, który poświęca czasu i serca więcej niż żonie, rozwija się, a na froncie nie spier :cenzura: dala pierwszy :zdegustowany:
PS. niektórzy myślą, że idąc na emeryturę po 15latach służby pieniądze na koncie się przelewają z lewa na prawo... żołnierz dostaje 40% ostatniego uposażenia. Sorry nie skorzystam. Zamierzam mieć 25lat służby kilka misji na koncie i odejść na zasłużoną emeryturę z myślą, że zrobiłem coś w życiu porządnie i do końca.

KotSylwester napisał(a):
W teorii każdy sam sobie wybiera miejsce pracy. Ale to teoria.

"...w ogóle bracie, jeżeli nie masz na utrzymaniu rodziny, nie grozi ci głód, nie jesteś Tutsi ani Hutu i te sprawy, to wystarczy, że odpowiesz sobie na jedno za***ście, ale to za****ście, ważne pytanie: co lubię w życiu robić? a potem zacznij to robić..."

Jestem żołnierzem i jestem z tego dumny. Nie uważam się za oszusta, a tym bardziej frajera. Ktoś powie gościu pracujesz 40h tyg. a bierzesz grubo ponad średnią krajową, podwyżka za chwilę, mieszkaniówki,13, gratyfikacje urlopowe, mundurówki. Powiem spoko ;) a dolicz poligony, szkolenia (aktualnie siedzę od 7maja do 1czerwca...). Misja to indywidualna sprawa każdego żołnierza i ja w to nie wnikam. Misja to najlepszy poligon dla ludzi i sprzętu, więc jeśli ktoś chce się szkolić to pojedzie i to nie ze względu na pieniądze. Chociaż mam kolegę, który ma 6dzieci :przestraszony: i dla niego Afgan to potężny zastrzyk gotówki. Każdy kowalem swojego losu i gdybym mógł cofnąć czas znowu bym wstąpił do armii. Mama MON mnie wychowała, nauczyła pokory i karności, dała jeść, ubrała i dała godną przyszłość. Na koniec coś co nie każdy rozumie :!:

"Ja, żołnierz Wojska Polskiego,
przysięgam służyć wiernie
Rzeczypospolitej Polskiej,
bronić jej niepodległości i granic.
Stać na straży Konstytucji,
strzec honoru żołnierza polskiego,
sztandaru wojskowego bronić.
Za sprawę mojej Ojczyzny
w potrzebie, krwi własnej ani życia nie szczędzić.

Tak mi dopomóż Bóg."

Ostatnio edytowano 20 maja 2012, 02:13 przez Wojt4S90, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 20 maja 2012, 01:59 
Zacna persona forum

Garaż: było 320d Touring 2004r.
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=72312
Chyba najwygodniej dla państwa będzie gdy emerytury zostaną zniesione całkowicie - ludzie będą umierać na stanowiskach pracy budując lepszą Polskę do końca... :hyhy: :hyhy: :hyhy:

...taki żarcik, choć w sejmie znajdzie się pewnie kilku "inteligentów", którym taka koncepcja się spodoba :)

PostNapisane: 20 maja 2012, 08:03 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39
Kod silnika: m57
witam
Ja prowadzę małą firmę
ZUS - u płacę 976zł (złodziejstwo)
Podatek doch. 19% od zarobku.
Emerytura przy takim Zusie 764zł
Nie wytrzymałem tego i dałem sobie spokój( złodziejstwo)
otworzyłem firmę w Niemczech i działem dalej w Polsce:uje)
Jestem Europejczykiem i wolno mi wybrać wiodący system ubezpieczeniowy gwarantuje mi to
Konstytucja Europejska.

teraz płacę 80 euro Zusu 340zł
do dochodu 65 000zł nie płacę podatku 19%
Po pięciu latach nabywam już prawo do emerytury w wysokości 654 eyro to ok. 2400zł
urodził mi się syn biorę 458 euro rodzinnego
a w Polsce 65zł

Panowie w tym kraju nic więcej nie będzie dobrego.
Zniszczą nas i [cenzura] wielki będzie.
Trzeba stąd uciekać bo teraz szykują sie jeszcze gorsze czasy :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :zabawa: :zabawa: :zabawa: :zabawa:

PostNapisane: 20 maja 2012, 08:11 
Pierwsze kroki

Dodam jeszcze że mam ja i moja rodzina pełną opiekę lekarską w Polsce i w całej UNII
Dlatego to się mi bardzo podoba :) :) :)

PostNapisane: 20 maja 2012, 09:51 

Tylko że obenie Polscy żółnierze nie walczą i długo nie będą walczyć za Ojczyznę tylko amerykańkie interesy naftowe - Iraki, Afganistany itp...

PostNapisane: 20 maja 2012, 10:33 

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
Wojt4S90 napisał(a):
wybrałem tą drogę ze względu na pasję i rodzinne tradycję ;) jeśli uważasz policjantów i żołnierzy za frajerów to mi przykro. To są dwie ostatnie firmy, które padną. W tym moja będzie ostatnia. pieniążki też nie są najgorsze :hyhy: a emerytura w wieku 40lat też jest sporym plusem. Jadąc na misję przywożę 70tys zł (pieniądze jakich nie mam osobiście możliwości zarobić w 6mies nigdzie indziej). I mylicie dwa pojęcia:
-żołnierz-typ który przyszedł po kasę, bieg na 3km zajmuje mu 3dni, a sport to dla niego obce słowo.
-żołnierz-koleś, który poświęca czasu i serca więcej niż żonie, rozwija się, a na froncie nie spier :cenzura: dala pierwszy :zdegustowany:
PS. niektórzy myślą, że idąc na emeryturę po 15latach służby pieniądze na koncie się przelewają z lewa na prawo... żołnierz dostaje 40% ostatniego uposażenia. Sorry nie skorzystam. Zamierzam mieć 25lat służby kilka misji na koncie i odejść na zasłużoną emeryturę z myślą, że zrobiłem coś w życiu porządnie i do końca.

Niby tak, ale siedząc w biurze nikt do mnie strzelać nie będzie ani min na drzwiach do kibla zakładać nie będzie.

PostNapisane: 20 maja 2012, 11:01 
Forumowy terrorysta

Wojt4S90 napisał(a):
"Ja, żołnierz Wojska Polskiego,
przysięgam służyć wiernie
Rzeczypospolitej Polskiej,
bronić jej niepodległości i granic.
Stać na straży Konstytucji,
strzec honoru żołnierza polskiego,
sztandaru wojskowego bronić.
Za sprawę mojej Ojczyzny
w potrzebie, krwi własnej ani życia nie szczędzić.
Tak mi dopomóż Bóg."

karolcybuch24 napisał(a):
witam
Ja prowadzę małą firmę
Jestem Europejczykiem i wolno mi wybrać wiodący system ubezpieczeniowy gwarantuje mi to
Konstytucja Europejska.

Po pięciu latach nabywam już prawo do emerytury w wysokości 654 eyro to ok. 2400zł
a w Polsce 65zł

Trzeba stąd uciekać bo teraz szykują sie jeszcze gorsze czasy :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :zabawa: :zabawa: :zabawa: :zabawa:

karolcybuch24, mieszkasz na stałe w Niemczech czy w Polsce? Obywatelstwo masz polskie czy niemieckie rowniez?

PostNapisane: 20 maja 2012, 20:10 
Pierwsze kroki

Garaż: było E30 1.8 is, aktualnie włoszczyzna
karolcybuch24 napisał(a):
witam
Ja prowadzę małą firmę
Konstytucja Europejska.

a w Polsce 65zł

a skąd się wzieło to 654 euro po 5 latach pracy ?

PostNapisane: 20 maja 2012, 20:24 
Pierwsze kroki

Panowie jestem Polakiem i mam obywatelstwo Polskie
ale firmę mogę zarejestrować gdzie chcę w Europie
A świadczenia emerytalne nabywa się po pięciu latach
opłacania takiego zusu

PostNapisane: 20 maja 2012, 21:19 
Forumowy terrorysta

Owszem jest europejska zasada swobody gospodarczej,ktora daje mozliwosc prowadzenia legalnej działalności gospodarczej i mozlwosc osiedlania się dowolnym kraju UE, ale zeby zalozyc firme i korzystac z systemu ubezp trzeba byc zameldowanym w Niemczech.

Cytuj:
Jak założyć firmę w Niemczech?
Aby założyć jednoosobową działalność gospodarczą w Niemczech należy udać się do Gewerbeamt (urządu gospodarczego). Konieczne jest wcześniejsze zameldowanie w Niemczech.

Aby założyć jednoosobową działalność gospodarczą w Niemczech konieczne jest zameldowanie. Najpierw trzeba więc znaleźć mieszkanie i się w nim zameldować. W interesie najemcy jest zawarcie umowy najmu. Umowa ta konieczna może się okazać nie tylko w razie ewentualnych sporów z wynajemcą. Wymagać jej mogą różne urzędy, np. urząd finansowy (Finanzamt) lub Familienkasse wypłacająca zasiłek na dzieci (Kindergeld). Bardzo istotne jest oszyldowanie mieszkania - przede wszystkim skrzynki pocztowej - swoim nazwiskiem. Następnie należy udać się do Gewerbeamt (urządu gospodarczego) odpowiedniego dla swojego miejsca zameldowania. (...) O fakcie założenia działalności Gewerbeamt powiadamia następnie kolejne urzędy. Są to między innymi:

•urząd finansowy (Finanzamt)
•odpowiednie zrzeszenie zawodowe (Berufsgenossenschaft)
•izbę przemysłowo-handlową (Industrie- und Handelskammer)
•urząd statystyczny (Statistische Amt)
•w przypadku zawodów rzemieślniczych - izbę rzemieślniczą (Handwerkskammer)
W ciągu kilku tygodni należy spodziewać się listownych zapytań z niektórych z powyższych urzędów, na które trzeba w określonym w piśmie terminie odpowiedzieć.

http://www.mypolacy.de/serwisy/poradnik ... czech.html

PostNapisane: 24 maja 2012, 23:09 
Pierwsze kroki

Tak
kolego właśnie spełniłem wszystkie potrzebne kroki które opisałeś.
już nie naciskaj.
KAŻDY TO MOŻE
Pozdro

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 121 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1