Witam ! Jest to mój pierwszy post i myślę, że jest to dobre miejsce dla niego jeżeli nie to z góry przepraszam

Jakiś czas temu stałem się sczęsliwym posiadaczem ślicznej BMW E39 528i i z czasem jej nagłośnienie aż prosi się o jakąś przeróbkę. Jak dla mnie gra przyzwoicie wyraźnie do radia też nie mam żadnyhc zarzutów chodzi mi tylko o jakiś lepszy bass. Nie mam wygórowanych wymagań oraz jak narazie funduszy na wieksze przeróbki. Chodzi mi tylko o żródło przyjemnego basu żadnecho nawalania i bólu uszu

Więc mam kilka pytąn do kolegi " marcin004 " twoja praca wywarła na mnie wielkie wrażenie, lecz tak jak wspomniałem nie musze mieć aż takeigo audio i narazie brak $. Zastanawiam się nad jakims małym 20-25 cm (średnica głośnika) subem firmowym Pioneera JBL Infinity itd itp. Jestem skłonny nawet do samego suba chyba, że konieczny jest wzmacniacz do tego. I tu mam kilka pytań :
1 - jeżeli miałbym podpiać samego suba to rozumiem, że poprostu podpiąć się do 1 lub 2 tylnich głośników jednak jak to zobić

słuszałem,że niby każdy głosnik w E39 ma swoj mały wzmcniacz i lepiej nie ruszać niczego bo mozna popalić instalacje itd czy to prawda ?? Chodzi mi o całoś od pocztku jak sie za to zabrać od wewnatrz czy od bagażnika ?? Jak rozbierac odpowiednie elementy przy tej operacji tak aby nie połamac zatrzasków i nie uszkodzić zadnych elementów bo wiem z doświadczenia, że BMW nie jest autem łatwym do rozbiórki. Nie chcę wymieniać żadnych głosników chodzi mi o sam bass wiec czy taka operacja spełni swoje zadanie.
2- jeżeli miałbym kupywać jakiegoś małego suba i wzmacniacz to tak samo jak wziąć sygnał własnie z tych tylnich głosników tak aby nic sie nie grzało przepalało itd ?? Jak to podłaczyc i poprowadzić kable żeby nigdzie nic nie wystawało iwygladało to elegancko ?? Bo co do plusa i masy to nie problem bo z tłu jest aku

martwi mnie tylko ten sygnał nie chcę grzebać w tapicerce i z przodu w elektryce auta.
Wieć prosze dośiwdczonych forumowiczów o pomoc jak sciagnac te pokrywy głośników co gdzie jak i czym podłaczyć. Czy sam sub da rade zapewnic miły bass czy trzeba ze wzmacnaczem sie bawić i jak by miała wygladac ta cała operacja aby odbyła sie szybko sprawnie i bez napotkanych kłopotów. Z gory dzieki za odpowiedzi

W razie czego podaje gg : 5549553
[ Dodano: 19 Grudzień 2007, 21:58 ]Witam coś cisza czyżby nikt nie potrafił mi pomóc ??
[ Dodano: 20 Grudzień 2007, 22:45 ]Dzisiaj troche pogrzebałem przy bmw i mam kolejne pytanie jak wyciagnac przednie i tylne glosniki gdybym chciał je wymienic no i czekam na odpowiedz jak pociagnac i skad sygnal do wzmacniacza z tylnivh glosnikow i sterowanie z radia ?? Pozdrawiam i czekam na pomoc.