BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 14:13

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: bmw 330xi vs audi s4
PostNapisane: 15 lipca 2012, 08:36 
Pierwsze kroki

Witam,
pytanie zamieszczę zarówno tu jak i na forum audi.
W niedalekiej przyszłości będę zmieniał auto i w grę wchodzą audi s4 b6 i bmw 330xi 2002-2004r. Może ktoś z was ma porównanie tych dwóch samochodów. Interesuje mnie głównie:
1. Napęd- musi być 4X4 bo mieszkam w górach
2. Komfort i wygoda- które będzie wygodniejsze w długich trasach
3. Jakość użytych materiałów
4. Prowadzenie- które auto będzie bardziej przewidywalne m.in. jazda w zakrętach
5. Części i serwis- który będzie tańszy w eksploatacji
6. Czy jest możliwość zagazowania- jeśli jest bezproblemowe to nie wykluczam
7. Jakie są bolączki tych aut

Proszę o wasze opinie, wiem, że więcej będzie o bmw, ale to nic:)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: bmw 330xi vs audi s4
PostNapisane: 15 lipca 2012, 08:49 
Forumowicz

Moje BMW: e39
Kod silnika: M62B44
Nie myślałeś może o subaru???

PostNapisane: 15 lipca 2012, 09:56 
Częsty bywalec

Moje BMW: e90 335xi
Kod silnika: N55B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=96050
w bmw bedziesz mial znacznie mniejsze spalanie.mialem audi quattro i strasznie palilo.mam 330i i jestem pod wrazeniem niskiego spalania.w bmw nie ma problemu z lpg, z audi s4 podobno tez.w s4 niby nie trzymaja serii i traca koniki co w 330i tez sie zdarza.roznica jednak w mocy ponad 100koni na korzysc audi.sam myslalem o s4 b6 ale wiem ze spalanie bedzie bardzo wysokie i chyba wolalbym kupic e91 330xd i podniesc mu moc.ceny czesci pewnie podobne tylko w s4 bedzie malo zamiennikow i wiekszosc zakupow czeka Cie w aso.ogolnie w kosztach mysle ze wyjdzie znaczniedrozej audi ale bedzie tez szybsze i dzwiek v8 bedzie wynagradzal.musisz przemyslec czego oczekujesz.s4 nie jest na kazda kieszen i taka jest moja opinia.

PostNapisane: 15 lipca 2012, 12:35 
Forumowicz

Moje BMW: ST FR
Kod silnika: ACT
Garaż: Była Beta
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=105035
Jest Leon 3 ST FR
Będzie ...
Wygodniejsze powinno być S4 - jest trochę większe w środku. Natomiast nie wiem jak się ma komfort zawieszenia S4 v. 330xi.
S4 to wygodna szybka limuzyna/kombi na dlugie trasy - podobno nie jest twardo.
Spalanie w kolegi S6 C5 wynosiło: spokojna trasa 11. Miasto 15-17. Zakorkowana W-wa zimą 20.
B6 chyba trochę lżejsze, więc powyższe spalanie możesz sobie wziąć do LPG. Z LPG nie ma problemu, pod warunkiem dobrego gazownika, który dobierze wydajne komponenty i to wystroi.

Materiały podobne. W B6 notorycznie masz powycierane pokrętło od świateł i przyciski szyb elektrycznych - to norma. Słaby materiał.
Z tymi zakupami w ASO to chyba przesada w przypadku S4. Silnik - "zwykłe" V8. Wnętrze, zewnętrznie "zwykłe" B6. A zawieszenie sprawdź w sieci w katalogach.

PostNapisane: 15 lipca 2012, 14:01 
Pierwsze kroki

BMW zdecydowanie lepsze. Nawet jeśli to bedzie kombi to moc jest nadal niewiarygodna ! Miałem okazje przejechać sie od kumpla bmw e90 330 xd touring i jest w szoku. Pędziłem do 250 km/h. bmw e46 również jeździłem i również ma piekielna moc i zwinność, szczególnie w wersi x drive.
A co do wygody to wiadomo, że jest pełen luxus (w zależności od wyposażenia). Ja bym brał beemke ;)
a co do zagazowania to jest możliwość. Mój kolega ma z gazem i jest to tak dopracowane, ze nie traci z mocy. Komputer wtryskuje tyle samo gazu co benzyny dla tego nie odczuwalna jest różnica po między gazem a benzynom ;)

pozdrawiam i zapraszam do mojego tematu !
viewtopic.php?f=8&t=118129

Pozdrawiam

PostNapisane: 15 lipca 2012, 14:25 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 Turbo
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... &start=184
kuuba129 napisał(a):
Komputer wtryskuje tyle samo gazu co benzyny dla tego nie odczuwalna jest różnica po między gazem a benzynom ;)

Jak wtryskuje tyle samo gazu co benzyny to znaczy, że na gazie ma mniej mocy. Jeśli ma tyle samo mocy to wtryskuje więcej gazu, bo po prostu do uzyskania jednakowej energii potrzeba ciut więcej lpg niż benzyny... Wyleciało mi z głowy jak to się fachowo nazywa :rotfl: Wiec cos tu się nie klei :D

Audi z założenia jest bardziej komfortowe, ale między innymi przez to gorzej się prowadzi. Gaz tu i tu da się założyć, pod uwagę trzeba wziąć, że w audi mamy v8 i instalacja będzie wyraźnie droższa niż w 330i, spalanie również zauważalnie większe.

Sprawdź PW, wysłałem Ci link do pewnego tematu na pewnym forum. Porównanie M3 i s4 b6, M3 to nie 330i ale jakieś odniesienie już będzie. Tam przynajmniej piszą ludzie co mają doświadczenie z tymi samochodami a nie kolega kolegi :)

PostNapisane: 15 lipca 2012, 14:26 
Częsty bywalec

Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=95071&start=0
Co do audi to mogę się wypowiedzieć o zwykłej wersji a4 b6... Na standardowych kołach prowadzi się jak lala, po nierównościach można bardzo fajnie zapierdzielać, co nie mogę powiedzieć o BMW, seryjne nagłośnienie bardzo fajnie gra, dobry basik i w ogóle, minusy to to że widoczność na zewnątrz bardzo kiepska, zwłaszcza do tyłu, środkowy pasażer na tylnej kanapie nawet przy niskim wzroście będzie walił o podsufitkę, materiały szybko się ścierają, powłoka na plastikach robi się jakaś gumiasta, czasami wygląda to jak powłoka brudu :P
Bmw e46 ma mniej plastików podobnego typu jak w audi bo też się zdarzają, np tunel środkowy, też podobnie się ściera, audio do dupy, mało miejsca z tyłu..
Według mnie auta są na równi, trzeba tylko się zastanowić na co zwraca się szczególną uwagę

Jeżeli chodzi o dłuższe trasy to robiłem je tym i tym autem, i odradzał bym te dwa samochody , chociaż lepiej audi się sprawuje(4 os. max) Celuj klasę wyżej a6 lub seria 5.Jestem właśnie na kupnie auta i przemawia do mnie a6 c6 3.0 TDI kombi, ładniejsze od e60 i wygodniejsze moim zdaniem...

PostNapisane: 15 lipca 2012, 16:30 
Pierwsze kroki

Masz racje :D wtryskuje odpowiednią ilość gazu aby moc była ta sama ;) dzieki za poprawke :P

PostNapisane: 16 lipca 2012, 09:46 
Pierwsze kroki

endriu007 napisał(a):
Nie myślałeś może o subaru???

Foresterem turbo jeżdzę teraz ale myślę nad czymś bardziej sportowym

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1