mam podobny problem, rozladowal mi sie nowy akumulator, wytrzymal 3 miechy, ostatnio musialem odpalac na kable, co sie nawku... o w morde jeza, ale dziwne bo czasami odpalil po ponownym zgaszeniu nawet kilka kolejnych razy,dni, a innym razem nie odpalil po 2h postoju?(coz kupilem go w supermarkecie), ładowanie mialem na poziomie 13,50 w porywach do 13,90. Wydaje mi sie ze tutaj wina byla po stronie aku, coz nigdy wiecej z supermarketu, jak wyjąłem aku i ładowałem prostownikiem, przy nastawieniu na 5 wskazowka szybko spadala na 2, wedle teorii zj...ny aku, tak? Teraz wlożyłem nowy aku i obawiam sie czy jednak napewno tamtym razem byla to ewidentna wina aku, czy moze jest jakas inna przyczyna szybkiego rozladowania aku?
pojechalem do elektryka, ktory prawdopodobnie

wymienil mi w alternatorze szczotki, łożysko i cos jeszcze. Wymiana ta nie zmienila zadowalajaco ładowania, jest teraz na poziomie 13,80-13,90.
Poczytałem rozne posty i wcale mi to nie pomoglo, bardziej zglupialem, jest opcja regulatora, poboru pradu na wyłączonym silniku i XXX
Zauwazylem ze jak nie moglem odpalic samochoduminusowa klema od aku robila sie goraca, was is das?
moze ktos cos wie, albo nie?