BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 30 czerwca 2025, 00:27

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] brak ładowania
PostNapisane: 10 sierpnia 2007, 21:42 
Pierwsze kroki

Witam,
jechalem dzisiaj moja 320d i zaczela mrugac kontrolka ladowania, dzialo sie tak coraz czesciej az w koncu palila sie caly czas. Chcialem dojechac do domu, ale zabraklo pradu i wszystko zgaslo. Zadzwonilem po szwagra i przyjechal z akusiem. Zamontowalem jego akumulator i ku mojemu zdziwieniu kontrolka ładowania nie zapalila sie. Przyjechalem do domu, wzialem miernik i okazalo sie ze ladowanie jest ok. Czy mam rozumiec, ze akumulator robil zwarcie i dlatego nie bylo ladowania ? czy moze cos sie na chwile naprawilo, a jutro bedzie to samo ???
Prosze o opinie

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 10 sierpnia 2007, 23:06 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e36
Kod silnika: M43B16
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=53724
finko, prawdopodobnie regulator napięcia Ci pada lub padł , albo zawiesiły się szczotki alternatora .

Tytuł:
PostNapisane: 11 sierpnia 2007, 13:36 
Pierwsze kroki

bylem dzisiaj u elektryka i okazalo sie, ze alternator pada ( za male ladowanie) na wolnych wcale nie laduje, a potem niecale 14V. Czeka mnie demontaz i naprawa.

Tytuł:
PostNapisane: 12 sierpnia 2007, 21:55 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e36
Kod silnika: M43B16
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=53724
finko, raczej stawiałbym na regulator z szczotko-trzymaczem

Tytuł:
PostNapisane: 13 sierpnia 2007, 07:25 
Uzależniony od forum :)

finko najpewniej tak jak biały jest a elektryk albo chce Cię naciągnąć na cały alternator albo nie wie że to regulator.

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p=26102#26102 - nowe zdjĂŞcia w galeri

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 21 sierpnia 2007, 15:04 
Pierwsze kroki

No i wszystko ok. Alternator naprawiony, do wymiany byly pierscienie i szczotki, koszt - 80 zl.

Tytuł:
PostNapisane: 22 sierpnia 2007, 01:24 
Pierwsze kroki

moze ktos mi podpowie co jest grane ? co prawda nie swieci mi sie kontrolka braku ladowania, wymienilem 3 miesiace temu akumulator, poniewaz prawdopodobnie padl, samochod nie odpalal, widac bylo ewidentny brak napecia, po wymianie wszystko przez te 3 miesiace bylo oki az do teraz kiedy to znowu pojawil sie problem z uruchomieniem, dzieki kablom udalo sie, sprawdzilem ladowanie, mialo 13,75 czy cos wlaczylem czy nie, wiec laduje, pojezdzilem 3 dni i znowu muka, ale tym razem po paru probach udalo sie odpalic, czy to jest wina alternatora czy czegos innego? kiedy nie odpala, deska rozdzielcza ledwo sie swieci, szyby ledwo sie zamykaja, ogolnie wszystko jest slabe co potrzebuje pradu.

Pomozecie????

Tytuł:
PostNapisane: 23 sierpnia 2007, 13:39 
Ładowanie 13,75 V to żadne ładowanie, zgodnie z zaleceniami producentów akumulatorów łądowanie w pojazdach z 12 V instalacją powinno oscylować w przedziale od 13,9 do 14,5 V,
przy załączeniu dodatkowego obciążenia powinno być w przedziale od 14,2 do 14,4 i to jeszcze zależy jaki samochód i jakiego rodzaju akumulator,

Pozdrawiam
WM

Tytuł:
PostNapisane: 24 sierpnia 2007, 11:25 
Poszukaj zanim zapytasz

mam podobny problem, rozladowal mi sie nowy akumulator, wytrzymal 3 miechy, ostatnio musialem odpalac na kable, co sie nawku... o w morde jeza, ale dziwne bo czasami odpalil po ponownym zgaszeniu nawet kilka kolejnych razy,dni, a innym razem nie odpalil po 2h postoju?(coz kupilem go w supermarkecie), ładowanie mialem na poziomie 13,50 w porywach do 13,90. Wydaje mi sie ze tutaj wina byla po stronie aku, coz nigdy wiecej z supermarketu, jak wyjąłem aku i ładowałem prostownikiem, przy nastawieniu na 5 wskazowka szybko spadala na 2, wedle teorii zj...ny aku, tak? Teraz wlożyłem nowy aku i obawiam sie czy jednak napewno tamtym razem byla to ewidentna wina aku, czy moze jest jakas inna przyczyna szybkiego rozladowania aku?
pojechalem do elektryka, ktory prawdopodobnie :) wymienil mi w alternatorze szczotki, łożysko i cos jeszcze. Wymiana ta nie zmienila zadowalajaco ładowania, jest teraz na poziomie 13,80-13,90.

Poczytałem rozne posty i wcale mi to nie pomoglo, bardziej zglupialem, jest opcja regulatora, poboru pradu na wyłączonym silniku i XXX

Zauwazylem ze jak nie moglem odpalic samochoduminusowa klema od aku robila sie goraca, was is das?

moze ktos cos wie, albo nie?

Tytuł: Re: [E46] brak ładowania
PostNapisane: 16 maja 2010, 12:07 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 330D
witam mam podobny problem jak ty .Auto stojac 2 tygodnie wyladowalo akumulator,wiec go naladowalem ponownie ,palilo na dotyk codziennie,i znowu powtorka po dwoch godzinach wrocilem odpalic auto i problem, padla bateria,wymienilem na nowy akumulator,narazie chodzi ,ale to mnie tak nie zmartwilo,jak bardzo goraca klema i kabel+ przy baterii,ktora mam w bagazniku,a wiec nie ma zadnych czynnikow zewnetrznych co by ja rozgzalo.Wymienilem alternator chodz tez uzywany i dalej to samo.Mam prosbe jak bys cos wiedzial jak rozwiazac twoj problem to daj mi znac ;;jak ja cos bede wiedzial to tez ci napisze..pozdrawiam.

PostNapisane: 16 maja 2010, 16:03 
Zacna persona forum

Moje BMW: G30 520d M-pakiet
Kod silnika: B47
ciumasz napisał(a):
witam mam podobny problem jak ty .Auto stojac 2 tygodnie wyladowalo akumulator,wiec go naladowalem ponownie ,palilo na dotyk codziennie,i znowu powtorka po dwoch godzinach wrocilem odpalic auto i problem, padla bateria,wymienilem na nowy akumulator,narazie chodzi ,ale to mnie tak nie zmartwilo,jak bardzo goraca klema i kabel+ przy baterii,ktora mam w bagazniku,a wiec nie ma zadnych czynnikow zewnetrznych co by ja rozgzalo.Wymienilem alternator chodz tez uzywany i dalej to samo.Mam prosbe jak bys cos wiedzial jak rozwiazac twoj problem to daj mi znac ;;jak ja cos bede wiedzial to tez ci napisze..pozdrawiam.

Kolega wyzej miał ten problem w sierpniu 2007 r. to raczej juz dawno go rozwiązał. :)
Sprawdz miernikiem jaki masz pobor prądu na postoju przy zamknietym i uspionym aucie bo napewno cos kradnie prad przez 24/h.

PostNapisane: 4 stycznia 2011, 09:52 
Przyjaciel forum

Kod silnika: M42 & M52
Witam
Pragnę dopisać się do tematu... otóż dziś jak jechałem do pracy zauważyłem że podczas jazdy autko prawie zgasło 2 razy... a raczej zgasła cała elektryka i po chili znów się zapaliło wszystko jak by nic się nie stało :zdziwko: Czy to może być wina regulatora ? Akumulator ma 1 miesiąc więc nówka :)

Obrazek

PostNapisane: 12 stycznia 2011, 14:48 
Przyjaciel forum

Kod silnika: M42 & M52
Problem rozwiązany... Dodam że wymiana regulatora napięcia wystarczyła... w moim przypadku nowy ory. regulator to koszt 550zł... więc tyle prawie co alternator :wstyd: całe szczęście na alledrogo jest sporo zamienników więc warto pytać sprzedawców... tylko że oni też cenę podbijają...
ja trafiłem w sklepie motoryzacyjnym zamiennik za 90zł... więc warto pytać również w sklepach z częściami nie od BMW ;)

Obrazek

PostNapisane: 25 stycznia 2012, 09:46 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Kod silnika: M52B28TU
zeby nie zakładac kolejnego tematu : czy alternator z m52 będzie pasował do każdej karoserii z tym silnikiem? w36, e46 etc? i kolejne czy od m54 da się zaadoptować do m52 ? pojemność 2.8
Będę wdzięczny za sugestię gdyż czeka mnie wymiana

PostNapisane: 25 stycznia 2012, 13:27 
Zacna persona forum

Moje BMW: G30 520d M-pakiet
Kod silnika: B47
Porównaj sobie tu: http://www.realoem.com/bmw/select.do

PostNapisane: 23 lipca 2012, 22:04 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e46
witam dopisze sie do watku
mam taki problem niemialem ladowania bo wczesniejszy alternator pokazywal mi przy zapaleniu 13.2 a pozniej spadalo do 12.7 12.5 no i myslalem ze to alternator wienc go wymienilem i ladowanie troche sie poprawilo do 13.5 ale jeszcze mam jeden problem. podczas jazdy i ogolnie ladowania nagrzewa mi sie bardzo klima + z akumulatora ze czasem idzie sie o nia doslownie oparzyc. niewiem co moze byc tego przyczyna niemam zadnego poboru mocy na postoju ani nic tylko te slabe ladowanie a podkreslam ze wymienilem alternator i ta nagrzewajaca sie klima
pozdrawiam

PostNapisane: 23 lipca 2012, 22:13 
Forumowicz

Moje BMW: 528i
Kolega miał na myśli kleme, tak? ;)

wyczyść połączenie akumulator-klema. Prawdopodobnie zaśniedziałe i stąd sie grzeje. Mógł też zaśniedzieć przewód w miejscu łączenia z klemą i efekt podobny

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1