BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 08:05

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [e36] Gdzie zaaplikowac preparat do czyszczenia klimy?
PostNapisane: 25 lipca 2012, 09:44 
Uzależniony od forum :)

hmmm ciekawe ... filtr kabinowy ostatnio wymieniłem i tam jest chyba ten parownik (ta kratka) za filtrem...
to w niego mam pryskać? bo na opakowaniu jest napisane w "główny kanał klimatyzacji".. ale z tego tunelu gdzie jest filtr czuc ze mocno dmucha więc troche dziwne bo gdy mam włączony "obieg zamknięty" to powinno coś wciągać?
To gdzie mam wkoncu to aplikować? Może wypowie się ktoś kto ma e36 ;)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 25 lipca 2012, 12:07 
Specjalista

Moje BMW: E36 320i
Kod silnika: M50B20++
Garaż: Murowany w szeregu :P
E36 to nie e39:) Jak dajesz "obieg zamknięty" to zamykają się klapy zewnętrzne a wentylator zasysa i dmucha od filtra e36 nie ma takiego kanału "zasysającego od środka". Zamknij klapę obiegu, włącz klimę, i napsikaj preparat w środkową kratkę tunelu "na twarz" ta nad radiem. Ja tak robię i zawsze jest ok:) Jeżeli jest to preparat Piankowy należy sprawdzić czy odpływ z Nagrzewnicy (klimy) jest drożny. Jeżeli "mgiełkowy,lotny" to nic nie sprawdzaj tylko psikaj. daj na 2 stopień,Obieg,klima i wyjdź:)

PostNapisane: 25 lipca 2012, 12:10 
Zacna persona forum

przewaznie kazde auto ma rurki ,ktorymi odchodzi skroplona woda z klimy - znajduja sie one pod autem wiec trza je podnesc na podnosniku lub z kanalu - sa dwa np. e-39 w okolicy skrzyni biegow - boegna gdzies z boku tunelu po obu stronach - w owe wezyki wkladamy wezyk od doktor klimy i sprycujemy a jesli ucieka na zewnatrz reka , palcami zaciskac - polowe sprayu na jeden otwor - potem waczyc klime nadmuch i pare minut niech pochodzi - mnie pomoglo

PostNapisane: 25 lipca 2012, 14:27 
Forumowicz

Moje BMW: E36 sedan
Kod silnika: M52b20
Ludziska, w żadne kratki bo sobie pozalewacie wszystko tylko nie to co potrzeba. Przez odpływ też ciężko będzie bo jest taki wąski, że nie idzie tam tej rurki wcisnąć. A gdzie tam jeszcze do parownika ją doprowadzić - mission impossible. Najlepszy sposób to w parownik napruć (od strony filtra kabinowego) preparatu ile wejdzie aż popłynie odpływem. Dużej filozofii nie ma, żeby się tam dostać. Osłona nad nogami pasażera (2 śrubki). I za tunelem powietrza jest obudowa z filtrem kabinowym. Tunel powietrza się rozbiera, jest na spinkę. Wyjąć filtr z obudowy (odbezpiecza się ją takim podrętełkiem) a najlepiej wymienić bo się na pewno porwie przy wyciąganiu. I przed filtrem, potrząc od strony kabiny jest parownik (taka chłodniczka aluminiowa :rotfl: ). Można sobie pomacać, pooglądać jak ktoś przyświeci więc dostęp jest raczej dobry. Tak więc, w parownik napsiukać, dać nowy filtr, złożyć wszystko do kupy i najlepiej nie korzystać z klimy czy nawiewu przez kilka godzin, a najlepiej 24, od operacji. Niech się tam dobrze wykotłuje ten preparat.
Za pierwszym razem może i jest trochę gimnastyki ale dla wprawionego to 30 minut roboty max. Efekt - zrobione jak trzeba i bye grzybki na długi czas.

PostNapisane: 25 lipca 2012, 14:32 
Forumowicz

kszyhu napisał(a):
hmmm ciekawe ... filtr kabinowy ostatnio wymieniłem i tam jest chyba ten parownik (ta kratka) za filtrem...

Jak od razu nie odgrzybiłeś to możesz sobie pluć w brodę:)

kszyhu napisał(a):
bo na opakowaniu jest napisane w "główny kanał klimatyzacji"

Po mojemu, "Główny kanał klimatyzacji" zaczyna się od parownika.

PostNapisane: 25 lipca 2012, 17:49 
Uzależniony od forum :)

MightyDubCat napisał(a):
kszyhu napisał(a):

Jak od razu nie odgrzybiłeś to możesz sobie pluć w brodę:)

dzieki wszystkim za odpowiedzi .. właśnie o takie konkrety mi chodziło ...
właśnie dzisiaj poogladałem na youtubie - filmy o serwisie klimy i wlasnie wprost na parownik za filtrem psikają ...

A dlaczego mam sobie pluć w brode .. dostać się do filtra kabinowego i wyciagniecie go to pikuś (jak dla mnie)
w Niedziele został wymieniony .. i wlasnie nie wiedzialem gdzie psikac żeby niczego nie zalać a znależc konkretną odpowiedz w necie o e36 - ciężko ;)
W piątek w robocie wyciągam filter i psikam ;) W kratki wydaje mi się że bez sensu .. włącze dmuchawe i zaczne psikać w główne kratki - i zacznie mi to wszystko na mnie wydmuchiwać ... ;)

PostNapisane: 25 lipca 2012, 21:03 
Forumowicz

kszyhu napisał(a):
A dlaczego mam sobie pluć w brode .. dostać się do filtra kabinowego i wyciagniecie go to pikuś (jak dla mnie)

Bo się drą te filtry jak stare prześcieradło. A nie są takie tanie biorąc pod uwagę jakich "wybitnych technologii" użyto do ich produkcji

PostNapisane: 5 października 2015, 10:41 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E36 Coupe
Kod silnika: M50B25
timi-91 napisał(a):
E36 to nie e39:) Jak dajesz "obieg zamknięty" to zamykają się klapy zewnętrzne a wentylator zasysa i dmucha od filtra e36 nie ma takiego kanału "zasysającego od środka". )

Temat stary, ale może komuś się przyda.
Po włączeniu obiegu wewnętrznego klapy zamykają dopływ powietrza z zewnątrz i jednocześnie otwierają kanał obiegu wewnętrznego, który znajduje się w obudowie nagrzewnicy pod wentylatorem, a nad filtrem pyłkowym. Załączam zdjęcie z otwartym i zamkniętym kanałem. Nie dotyczy Compacta, bo tam jest inna nagrzewnica.
Do aplikacji preparatu najlepiej zdemontować osłonę pod schowkiem, aby bez przeszkód mógł być zassany do układu.

Obrazek

Obrazek

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1