BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 10:16

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E34] TDS - 140km/h i więcej nie chce?
PostNapisane: 9 sierpnia 2007, 23:30 
Pierwsze kroki

Witam, pisałem już na temat tego przypadku ale tym razem chyba znalazłem przyczynę i chcę tylko potwierdzenia, ewentualnie wyprowadzenia z błędu. Mianowicie zmieniany miałem olej i filtry _ po tym wszystko było ok. Następnie wyjęta została skrzynia (bez rozkładani) i wymieniony zimering przy pompie wtryskowej. Od tego czasu (wczoraj) auta straciło moc, a przy 140km/h zachowuje się tak jakby odcinał paliwo (spada spalanie i nie chce przyśpieszyć) - jakby była blokada. Gdy już tak się zachowa to popuszczę troszkę gaz i a następnie dodam to pociągnie tak do 155km/h. Tak robi się w tirach zeby oszukać blokadę która się włącza przy ok.90km/h i jest ona wynikiem ustawienia pompy. Przy tym mocniej kopci jak mu depnę. Chyba przez to że ustawiona jest mała dawka na pompie a komputer ją zwiększa by zrekompensować deficyt mocy i silnik tego nie przepali co daje objaw kopcenia. Turbina pracuje dobrze ponieważ wąż od nij przy dodawaniu gazu robi się twardu, a silnik pracuje cicho i równo jak na diesla. Czy to jest wina pompy?

Ostatnio edytowano 10 sierpnia 2007, 16:31 przez dev23kam, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 9 sierpnia 2007, 23:43 
Pierwsze kroki

teraz ten skrót naszych silników TDS mozna okreslic tak TRUDNO DOJSC SEDNA sprawy
patrzyłes na kompie jaka masz dawke paliwa na wolnych odrotach

Tytuł:
PostNapisane: 10 sierpnia 2007, 00:10 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 | E46 M3
Kod silnika: M54B30| S54B32
Hmm mialem TDS w e39, i wydaje mi sie ze jest to wina albo pompy wtryskowej albo wtryskow bo inaczej by nie kopcil przy takich okolocznosciach. skoro mowisz ze naprawiales pompe to jestem sklonny twierdzic ze mechanior mogl cos zagmatwac przy naprawie. sprawdz jednostke napedowa na kompie czy niema jakis niedomagan.

Tytuł:
PostNapisane: 10 sierpnia 2007, 23:06 
Pierwsze kroki

I coraz bardziej mi się wydaje że to wina pompy bo jedzie jakby miał z 60kM a nie 146kM. Przed robieniem szła jak wściekła. Poza tym mechanik wymieniając uszczelkę pod pompą nie użył kompa do jej ustawienia i sprawdzenia po zamontowaniu. Ten mechanik to zwykły garażowiec i maił tylko wymienić filtry i olej! Przy okazji zauważył że ciekło no i wymienił. Byłem już u specjalisty i opowiedziałem jak do tego doszło, a ten powiedział że na 99% źle ustawiona pompa. Będzie mi to naprawiał w tygodniu za jedyne 250 PLN!!!!!

Tytuł:
PostNapisane: 11 sierpnia 2007, 11:54 
Pierwsze kroki

widze ze ciezko ci sie podpiac pod kompa w takim razie powodzenia przy diagnozach na ucho

Tytuł:
PostNapisane: 11 sierpnia 2007, 23:18 
Pierwsze kroki

Nie jes mi ciężko tylko cięzko znaleźć dobrego fachowca bo takich co podłączają kompa za 50 zł i szukają dziury w całym to jest na pęczki. Dlatego muszę czekać do 17.08. tj. piątek na diagnostykę komputerową + naprawa bo jest kolejka. A robię u mechanika który robi tylko w dieslach i to jest jego konik! Nie bez powodu ma tylu klientów że trzeba umawiać się 2 tyg. wcześniej.

Tytuł:
PostNapisane: 11 sierpnia 2007, 23:34 
Pierwsze kroki

aa to zycze powodzenia w naprawie :)

Tytuł:
PostNapisane: 12 sierpnia 2007, 10:23 
Specjalista

Cytuj:
i wymieniony zimering przy pompie wtryskowej. Od tego czasu (wczoraj) auta straciło moc, a przy 140km/h zachowuje się tak jakby odcinał paliwo (spada spalanie i nie chce przyśpieszyć

A założyliście wężyk podcisnieniowy do kolektora ssącego, który połączony jest z czujnikiem ciśnienia powietrza w kolektorze ssącym znajdującym się koło kielicha na nadwoziu ??

Tytuł:
PostNapisane: 12 sierpnia 2007, 11:14 
Forumowicz

Moje BMW: E53/E34
Kod silnika: M57D30/S38B38
Garaż: Bmw E53 3.0d / E34 M5 3.8
ja tak miałem gdy na stacji wlali mi brudną ropę

Tytuł:
PostNapisane: 12 sierpnia 2007, 15:57 
Pierwsze kroki

Do tego jak jadę tak ok 20 min. to pojawia się sygnał chyba z komputer, takie trzy jakby gongi. To chyba świadczy o jakimś błędzie?

[ Dodano: 12 Sierpień 2007, 16:59 ]
P.S Pawik rok temu pracowałem w Jabilu w Kwidzynie. Mieszkam jakieś 30 km od.

Tytuł:
PostNapisane: 12 sierpnia 2007, 17:56 
Forumowicz

Moje BMW: E53/E34
Kod silnika: M57D30/S38B38
Garaż: Bmw E53 3.0d / E34 M5 3.8
a kontrolka od wtrysków ci sie zapala czasami ??

Tytuł:
PostNapisane: 12 sierpnia 2007, 22:37 
Pierwsze kroki

Tylko gdy przekręce kluczyk by świeca się zagrzała i to tylko mrygnie.

Tytuł:
PostNapisane: 4 lutego 2008, 19:54 
Poszukaj zanim zapytasz

Niewiem czy sobie poradziles juz z tym problemem. Ja mialem podobnie ze swoim TDS'em, po kupnie go wydawalo mi sie ze zdnia na dzien staje sie coraz słabszy. przyszedl dzien kiedy rozpedzilem sie do okolo 140 km/h i kazdy nastepny km/h szybciej trwal 1 min. do tego szystkiego nastepnego dnia na swiatlach zostalem z Dewwo Tico (chyba tak to sie pisze). Wtedy mowie "to sobie kupilem auto, przyspieszenie porownywalne z Malaczem. Wiesz co mialem zamiar zrobic z tym autem? mial umrzec smiercia tragiczna, lecz dalem mu szanse. Kolega polecil mi dobrego fachowca od diesli. Niewierzylem ze da rade cos z tym zrobic. Jak go odebralem to malo tego mechanika po rekach nie calowalem :rotfl: . Przyczyna bym zapchany przewod olejem z silnika ( skad tego jeszcze niewiem musze sprawdzic albo tubrina zaczela puszczac albo juz ma przedmuchy i odma wywala niezaczne ilosci oleju do ukladu ssacego), ktory prowadzi do czujnika ktory ten zas odpowiada za dawke paliwa w stosunku do cisnienia powietrza podawanego przez swistaka, czyli silnik chodzil jak zwykly wolnossacy albo jeszcze gorzej. Uuuuu ale sie rozpisalem ale sadze ze bylo warto jezeli kogos to naprowadzi na wyeliminowanie tej usterki.

Tytuł:
PostNapisane: 9 lutego 2008, 21:30 
Pierwsze kroki

powiedz mi proszę jak się z tym uporać....czy tę odmę się czyści?? czy jest tam jakiś filtr jak np w 330d.....????
i gdzie jej szukać w TDSie.....

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1