BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 13:46

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 91 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Kilka pytań odnośnie bmw E46.
PostNapisane: 4 sierpnia 2012, 18:41 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 540i ACS5 / 323i
Kod silnika: M62B44, M52b25
Garaż: mam
freezoneq napisał(a):
frrider napisał(a):
W tej budzie sensownym rozwiązaniem jest tylko 4,4 albo 3,0d

Mam rozumieć, że 528i jest zupełnie pozbawione sensu? Wydaje się być bardzo sensowna.

frrider napisał(a):
Co do 3 jeśli szukasz auta, którym chcesz się normalnie przemieszczać, bez szaleństw jakichś grubych ścigów tak aby było tanio

Przede wszystkim stawiam na ciszę i komfort. Choć nie ukrywam, bardzo lubię szybką jazdę. Kiedy warunki na to pozwalają - jadę szybko

528 może zupełnie nie jest pozbawione sensu, to nawet bardzo fajne auto do codziennej normalnej jazdy, ale biorąc pod uwagę kwestię spalania -15 - 16l w mieście w 528 a w tym samym mieście 540i pali tyle samo - a chyba lepiej jeździć v8...

A jeśli stawiasz na ciszę i komfort - to w 3 względem 5 jej nie znajdziesz -to auto klasy robotniczej...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 4 sierpnia 2012, 18:55 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
frrider napisał(a):
528 może zupełnie nie jest pozbawione sensu, to nawet bardzo fajne auto do codziennej normalnej jazdy, ale biorąc pod uwagę kwestię spalania -15 - 16l w mieście w 528 a w tym samym mieście 540i pali tyle samo - a chyba lepiej jeździć v8...

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 4 sierpnia 2012, 18:58 
Zacna persona forum

jigsaw - jak nie masz nic mądrego do powiedzenia to wsiądź w to swoje mityczne majestatyczne i odjedź z tego tematu...

PostNapisane: 4 sierpnia 2012, 19:06 
Przyjaciel forum

Wybacz, ale jakoś nie umiem się powstrzymać od komentarza czytając takie pierdoły. 528i spokojnie idzie się zmieścić w 12l w mieście i nie wiem jakim cudem chciałbyś w V8 zrobić podobne spalanie...

No chyba, że chcesz porównywać 528iA z 540i czyli automat 2.8 vs manual 4.4, tutaj różnice będą znacznie mniejsze, tylko nie wiem jaki jest sens takiego porównania.

WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 4 sierpnia 2012, 19:06 
Pierwsze kroki

Moje BMW: chcę mieć
Krzysiek_E34 napisał(a):
Na a4 klubie bylo kilka historii z rozsypujacym sie zawiasem i rowami, ale witamy w PL, w krainie mechanicznych rzeznikow, ktorzy na stukajacym zawiasnie robia kilkanascie tysiecy km i pozniej placz ze sie rozpadlo...

Jestem świeżo po wymianie całego przodu - nie zabolało portfela jak kiedyś. Pomimo, że stukały tylko górne, wymieniłem całość. Problem w tym, że nie każdy może sobie na to pozwolić co roku... Dlatego cena zakupu nie zawsze świadczy o tym, czy kogoś stać na dane auto. Mi wysypały się oryginalne Lemforder'y po ok. 30 tyś km :suchy: Plus taki, że żaden diagnosta nie podbije przeglądu w aucie, gdzie występują luzy. W A4 są bardzo widocznie/wyczuwalne.

Wracając do tematu.
frrider, ale V8 znowu podnosi koszty utrzymania (np. 8 świec zamiast 6). Jeździłem w A8 4.2, V8 w samochodzie to naprawdę bardzo przyjemna rzecz, ale jakoś nie dociera do mnie, że pali podobnie 2.8...

PostNapisane: 4 sierpnia 2012, 19:26 
Zacna persona forum

jiGsaw napisał(a):
Wybacz, ale jakoś nie umiem się powstrzymać od komentarza czytając takie pierdoły. 528i spokojnie idzie się zmieścić w 12l w mieście i nie wiem jakim cudem chciałbyś w V8 zrobić podobne spalanie...

No chyba, że chcesz porównywać 528iA z 540i czyli automat 2.8 vs manual 4.4, tutaj różnice będą znacznie mniejsze, tylko nie wiem jaki jest sens takiego porównania.

Tylko jak będziesz jeździć, żeby "spokojnie się zmieścić" w 12 l i w jakich warunkach ?
Pisząc o podobnym spalaniu między modelami miałem na myśli 528 a 540 przedział 15 - 16l
Wystarczy zerknąć do działu paliwa i spalanie ile tam palą modele 2,8 gdzie większości bliżej do do 15 niż 12...
Mówiłem o porównaniu aut z automatami - sam mam 540ia, pracowałem z kumplem co miał 528ia i jego szlak trafiał jak jego 2,8 spalało tyle samo co moje 4,4 w tym samym mieście, nawet przy niewielkiej różnicy 1-2l chyba lepiej jeździć v8...
Ale zostawmy temat spalania bo każdemu i tak pali inaczej...

freezoneq - co z tego, że ma dwie świece więcej - co ile wymieniasz te świece ?
Jeździłem i r6 i jeżdżę v8 - moim zdaniem oba silniki są totalnie bezawaryjne, ani z r6 ani z v8 nie miałem nigdy żadnych problemów - to stare proste konstrukcje, jeśli kupisz zadbany egzemplarz te szumne koszty eksploatacji naprawdę praktycznie nie istnieją, wszyscy myślą, że jak v8 to żłopie nie wiadomo ile i nie wiadomo jak drogie w eksploatacji - moim zdaniem bzdura...

PostNapisane: 4 sierpnia 2012, 19:42 
Przyjaciel forum

Każdy jeździ inaczej... faktycznie spalanie automat podbija o wiele bardziej w 2.8 niż w 4.4... jednak nie oszukujmy się - zejść do 15 w 4.4 w mieście to marzenie ściętej głowy raczej, a w 528iA będzie to dynamiczna jazda. Na pewno nikogo tutaj nie przekonasz, że palą podobnie... w dziale ze spalaniem to zwykle około 20l palą ludziom V8 w mieście.

WitoM napisał(a):

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):

PostNapisane: 4 sierpnia 2012, 20:04 
Zacna persona forum

jiGsaw napisał(a):
w dziale ze spalaniem to zwykle około 20l palą ludziom V8 w mieście.

No właśnie 20l - chyba z uwaloną przepływką, niesprawną lambdą i zalanymi świecami zimą stojąc w korku - dopiero potem potencjalny zainteresowany czyta takie raporty zniechęcając się...

PostNapisane: 5 sierpnia 2012, 11:20 
Częsty bywalec

Moje BMW: 320d+
Kod silnika: M47D20
frrider napisał(a):
jiGsaw napisał(a):
w dziale ze spalaniem to zwykle około 20l palą ludziom V8 w mieście.

No właśnie 20l - chyba z uwaloną przepływką, niesprawną lambdą i zalanymi świecami zimą stojąc w korku - dopiero potem potencjalny zainteresowany czyta takie raporty zniechęcając się...

Redaktorom ASV NOWA 540-stka w 2001r w testach w cyklu miejskim wzlopala ponad 18l...

PostNapisane: 5 sierpnia 2012, 13:32 
Zacna persona forum

Moje BMW: X5 G05 40i
Kod silnika: B58
frrider napisał(a):
ale biorąc pod uwagę kwestię spalania -15 - 16l w mieście w 528 a w tym samym mieście 540i pali tyle samo

Sraly muchi bedzie wiosna... :dobani:

Tak samo jak co niektorym 3.0d w E39 pali 6/100 ;)

528 w miescie spali ze 12-13...540 z 16-18...a to juz roznica na poziomie 4-5 litrow...wiec przeogromna bo ok 25-30zl wiecej na 100km...nie czarujmy sie...jak ktos sie decyduje na V8 to musi to robic swiadomie, nie liczac sie za duzo ze spalaniem :)

PostNapisane: 5 sierpnia 2012, 16:38 
Zacna persona forum

Moje BMW: 535i/330xd
Kod silnika: M57
freezoneq napisał(a):
Napisz coś więcej, osobiste odczucia po przesiadce na większego bimera. Czego brakowało E46 w porównaniu do E39.

Szczerze? Moja E46 to była wybitna bieda edyszyn. Korby w szybach, korby w klimie, brak BC (dołożyłem). Trzeszczące uszczelki były tragedią, każda nierówność, każdy zjazd z wyższego krawężnika - miałem ochotę spalić to auto. Mimo tego, że auto posiadało podobno najgorszy silnik wszechczasów (M47, 136KM) to mój egzemplarz sprawował się bezawaryjnie. Nigdy nic nie padło. Wymieniałem filtry, olej, odmę i jeździłem. A nie miała lekko ze mną trzeba przyznać.

Jak po przesiadce? Niebo a ziemia. W E39 mam wszystko, łącznie z pompowanymi fotelami, jedynie bez navi. Jest to krążownik. Za sprawą automatu nie wciskam się każdemu przed maskę, jak to robiłem manualem, ale teraz mogę w trasie łyknąć 5 samochodów pod rząd, a nie 2. Z drugiej strony, tamta paliła mi 8L/100km, a ta pali, hm, więcej.. Mimo tych wszystkich plusów, jednak w środku (jeżeli byłoby to E46 touring na wypasie) - lepiej czułbym się w 3er. Po prostu, dla mnie deska jest jakby bardziej dynamiczna, lepiej się czuję w środku w 3er. Z kolei w 5er jestem prezesem, który zakłada kask wyjeżdżając na miasto.

jiGsaw napisał(a):
zejść do 15 w 4.4 w mieście to marzenie

O, to je dobre. Ja jeżdżę głównie po mieście. Dobra, w zasadzie tylko w mieście. Dojeżdżam z domu 4km do pierwszych świateł (obrzeża), gdzie zazwyczaj i tak stoję w korku, bo aktualnie są remonty i korek jeszcze het het za mój dom.

Średnie spalanie właśnie z tych wojaży, to 15,7L/100km.

330xd
Obrazek

PostNapisane: 5 sierpnia 2012, 18:26 
Częsty bywalec

Moje BMW: e90 335xi
Kod silnika: N55B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=96050
ja polecam m54b30.zanim zalozyłem instalacje, spalilem 6 pelnych zbiornikow paliwa.zaden nie przekroczyl 10litrow.70% miasto i 30% trasa.gazu obecnie pali mi srednio 13.5l.nie jezdze delikatnie, delikatnie mowiac ;) w warszawie, w korkach, czesto do czerwonego pola nie przekroczyla mi nigdy 16l.zadko jednak da sie tak jezdzic.

PostNapisane: 8 sierpnia 2012, 17:54 
Pierwsze kroki

Przepraszam, że do Was nie zaglądam ale nawał obowiązków... ciągle w trasie jestem.
Jestem już chyba przekonany do E39. Zakup oczywiście na zachodzie...
Możliwie jak najlepszy stan mechaniczny + brak korozji. Resztę jestem w stanie dopieścić bo uwielbiam to robić.

PostNapisane: 9 sierpnia 2012, 09:38 
Częsty bywalec

Moje BMW: e90 335xi
Kod silnika: N55B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=96050
szukal e39 330i po liftingu w manualu.ciezko znalezc taka ale jak sie uda bedziesz mega zadowolony.

PostNapisane: 9 sierpnia 2012, 10:20 
Zacna persona forum

nixon napisał(a):
e39 330i

To teraz zagadka, czy E39, czy 330i?

330xd
Obrazek

PostNapisane: 9 sierpnia 2012, 11:24 
Częsty bywalec

Moje BMW: 525i
Kod silnika: N52b25
freezoneq, na Twoim miejscu wybrałbym e46 ale po lifcie, pozbawiona wiekszości wad przedliftówki. Silnik 2.2/2.5/3.0b wszystkie są ok. Dlaczego tak pisze posiadając e39?

e39 to bardzo wymagające auto biorąc pod uwage serwisowanie, wymiany oraz częsci zamienne (mam na myśli głownie zawieszenie), poczytaj ile osób na forum ma problem z drgającą kierownica przy hamowaniu powyżej 100km/h (mając nowe tarcze), problemy z wibracjami w przedziale prędkości 120-140km/h itp
Oczywiście e39 to udane auto, użytkuje prawie 3 lata e39 i jest ok, natomiast drugi raz wybrałbym e46 po lifcie.

Dla przykładu kolega który ma e46 328i miał wywalone pół zawieszenia, tuleje, amory i zero drgań, autem jechało sie poprawnie, u mnie w e39 zero luzów wszystkie amory nowe i potrafi drgać coś w okolicach 120km/h. Nieraz nie potrafie ogarnąc tego samochodu :) ale jestem juz tak przywiązany , że pojeżdze jeszcze kilka lat.
Uprzedzając docinki , samochód mam bezwypadkowy cały lakier w oryginale.

PostNapisane: 9 sierpnia 2012, 12:16 
Pierwsze kroki

davids3, najchętniej wybrałbym E39 z wyglądem E46 po lifcie ;) Jest to jednak nie możliwe a E46 nie posiada prawie żadnej cechy, której oczekuję od BMW - cisza, komfort, przestrzeń w środku. Posiada za to jedną, która łączy wszystkie bimery z dużym motorem - osiągi. Dla mnie to jednak za mało, uwielbiam ciche i szybkie samochody. E46 (przed-lift) po przejażdżce sprawia wrażenie takiego, ale tylko pozornie. Dopiero w E39 czułem, że jadę naprawdę dobrze wyciszonym samochodem. Tego właśnie oczekuję.

Ostatnio edytowano 9 sierpnia 2012, 16:40 przez freezoneq, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 9 sierpnia 2012, 15:05 
Zacna persona forum

freezoneq, matko a ja się tak napociłem pisząc poprzedniego długiego posta. :(

330xd
Obrazek

PostNapisane: 9 sierpnia 2012, 16:41 
Pierwsze kroki

szwaglu napisał(a):
freezoneq, matko a ja się tak napociłem pisząc poprzedniego długiego posta. :(

Naturalnie miałem na myśli E46 z tym, że nie spełnia moich wymagań. Poprawiłem :zdrowko:

PostNapisane: 10 sierpnia 2012, 12:59 
Zacna persona forum

freezoneq, zasadniczo nie chodziło o poprzedniego, a tego takiego długiego, co to w nim pisałem o spalaniu mojej 540. :hyhy:

330xd
Obrazek

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 91 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1