1 problem już
Toudi podał Ci na tacy.
Masz zepsuty wiatrak nie ważne czy jeździsz z klimą czy bez ten wiatrak nie jest odpowiedzialny jedynie za klimę. On studzi klimę gdy działa . Gdy jest wyłączona to kontroluję temperaturę chłodnicy gdy ta jest za wysoka włącza się by płyn się nie zagotował tak jak to ma miejsce u ciebie.
Nie wiem czy pisałem jak masz bc w kierunkach to sprawdź w teście zegarów temperaturę a nie na analogu bo jest on strasznie niedokładny (w sensie za duże widełki pionu).
Co do skakania temperatury no to strasznie dziwny objaw (o ile występował przy 1 zalaniu płynu) bo jesli powstał niedzieli to może być przez problemy z obiegiem jakie powodują bąble powietrza.
Jeśli od samego początku świruje temp to musisz zbadać ten termostat. Jeśli widzisz skoki na analogu to temp waha się przynajmniej o 20C.
Korka póki co bym nie wymieniał 1 co sprawdź czy wiatrak po podaniu napięcia działa. Jak nie to napraw albo wymień ... o wiatrakach jest sporo na tym forum.
2 Pytanie czy jeździsz z osłoną silnika jeśli tak to wycieku nie zauważysz. Płyn chłodniczy lubi świecić w ultrafiolecie więc może w ten sposób poszukaj nocą wycieku.
I pamiętaj wystarczy 1 kropla na godzine i już będziesz miał dziwne akcje z układem.
Co do korka też świrowałem i dokręcałem go na max a później delikatne odkręcanie aż 1 opór poczuję. To raczej tylko omijanie usterki

. Po wymianie chłodnicy nie muszę bawić się z korkami (dlatego też mam jak co 1 korek do sprzedania hehe i dlatego też najpierw napraw to co ewidentnie nie działa czyli wiatrak.)
Wiatraki mają kilka biegów więc gdyby się zastanowić mogło by być tak. wiatrak nie ma wolnych obrotów. Płyn ma 100C wiatrak powinien lekko kręcić ale nie kręci. płyn ma 110C w wiatraku działa najszybszy bieg załącza się i wystudza mocno płyn który wpada do silnika temp spada wiatrak się wyłącza po chili znowu to samo (ale to tylko takie gdybanie) - i teraz już wiesz że jeśli podepniesz wiatrak pod 12v i zacznie kręcić to nie koniecznie będzie w pełni sprawny. Poczytaj o wiatrach klimy
P.S
sprawdź czy nie przybywa albo ubywa oleju.