BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 18 czerwca 2025, 08:32

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: wygluszenie diesla
PostNapisane: 24 sierpnia 2012, 23:13 
Przyjaciel forum

Moje BMW: X5
witam
czy ktos kiedys gdzies probowal/wygluszyl dzwiek silnika wysokopreznego?
wiem, ze maska raczej nie wystarczy, trzeba by wygluszyc blotniki, myslalem nad zdjeciem ich i wytlumieniem od srodka, zeby bylo schludnie+ maska, mata+ oryginalne wygluszenie, ale czy ma to sens?

wewnatrz absolutnie nie slysze zadnych dzwiekow, nawet wydechu z mg- tutaj sobie chlopaki poradzili, ale na zewnatrz wydaje mi sie, ze moglo by byc ciszej...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: wygluszenie diesla
PostNapisane: 24 sierpnia 2012, 23:15 
Uzależniony od forum :)

Kod silnika: BCY+
Osłone pod silnikiem też bys musiał wyciszyć.

PostNapisane: 25 sierpnia 2012, 06:44 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 535d++
Kod silnika: N57S
nic to nie da. nie ma sensu.

PostNapisane: 25 sierpnia 2012, 06:52 

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Chyba nie chcesz powiedziec ze wstydzisz sie ze dieslem jezdzic... Jak czesto jezdzisz swoim autem bedac poza nim, to moze i warto ;)

PostNapisane: 25 sierpnia 2012, 19:37 
Forumowicz

Moje BMW: e36 touring tds
Garaż: Mam
jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma hehe :09:

PostNapisane: 25 sierpnia 2012, 19:46 
Zacna persona forum

Moje BMW: e34
Kod silnika: M50B25
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... &start=320
Obrazek

PostNapisane: 25 sierpnia 2012, 20:17 
Forumowicz

nie dziwie się że nie słyszysz wydechu w aucie osobowym jak masz silnik od traktora :rotfl:

w środku głośno? - zmień gnojaka na benzyniaka czyli swapik

wreszcie wydech na swoim miejscu
Obrazek

PostNapisane: 25 sierpnia 2012, 20:20 

Garaż: Mercedes E63 AMG 514KM 2007
Audi A4 b9 2.0TFSI 252KM 2018
morsik napisał(a):
nie dziwie się że nie słyszysz wydechu w aucie osobowym jak masz silnik od traktora :rotfl:

puknij się gościu :mur: PrezeSss wg mnie mod jest bez sensu. Musiałbyś wygłuszać błotniki i osłonę pod silnikiem, no i oczywiście poprawić wygłuszenie maski. A z praktyki wiem, że to nic nie da. Diesel musi sobie poklepać ;)

PostNapisane: 25 sierpnia 2012, 21:16 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Miałem dokładnie ten sam pomysł ;)
W środku kompletnie nie słychać parkotania ale mnie jako przeciwnika diesli denerwuje parkot diesla na zewnątrz zwłaszcza,że e92 tak jak i twoje e90 jest dość fajnym autem i trochę ten dźwięk nie pasuje.
Nie chodzi o wstydzenie się diesla wiadomo musi parkotać tylko niestety ale silniki N47 mają słabe wyciszenie i parkotanie słychać dość mocno stojąc obok auta zwłaszcza z prawej strony. Porównując do innych nowszych aut gdzie często dźwięk jest mocno wyciszony i głuchy tutaj BMW się nie popisało. Po otworzeniu maski nie wiele się zmienia co świadczy o słabym wyciszeniu. W większości nowych aut komora jest "szczelna" i fajnie wycisza klekotanie tutaj niestety nie. Moim zdaniem nic z tym zbytnie nie zrobisz,żeby było estetycznie za dużo jest tam miejsc do uszczelnienia a i tak mam wrażenie,że najbardziej dźwięk ten słychać z wydechu

PostNapisane: 25 sierpnia 2012, 21:22 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Snorkel i pod wode :padam:

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 25 sierpnia 2012, 21:32 
Forumowicz

Moje BMW: BMW 330d
Kod silnika: m57
Kilka lat temu był program o Łoplu Omedze w którym nie mogli uspokoić silnika 2,4d. Tylko tam chodziło o dzwięk w kabinie. Zastosowali dokładkę na wydech która powodowała inny (dodatkowy) rodzaj dzwięku. Jak te dzwięki się nakładały to uzyskali sporo decybeli mniej. Pamiętam że w klekocie zeszli na sporo poniżej 70dB. Nie mogę tego znaleźć na necie. Program był w połowie lat 90 na RTL albo RTL7

PostNapisane: 25 sierpnia 2012, 23:10 
Forumowicz

Moje BMW: E36 328i
Kod silnika: M52B28
fileo napisał(a):
Kilka lat temu był program o Łoplu Omedze w którym nie mogli uspokoić silnika 2,4d. Tylko tam chodziło o dzwięk w kabinie. Zastosowali dokładkę na wydech która powodowała inny (dodatkowy) rodzaj dzwięku. Jak te dzwięki się nakładały to uzyskali sporo decybeli mniej. Pamiętam że w klekocie zeszli na sporo poniżej 70dB. Nie mogę tego znaleźć na necie. Program był w połowie lat 90 na RTL albo RTL7
Nie pamiętam dokładnie o co chodzi, ale chyba o tworzenie dźwięku w przeciwfazie czy coś takiego, co powoduje, że ludzkie ucho nie słyszy dźwięku silnika. Ale nie wiem czy to dokładnie tak, w każdym bądź razie może kogoś naprowadziłem na odpowiedni tok myślenia ;)

PostNapisane: 26 sierpnia 2012, 20:40 
Forumowicz

Wojt4S90 napisał(a):
morsik napisał(a):

puknij się gościu :mur: PrezeSss wg mnie mod jest bez sensu. Musiałbyś wygłuszać błotniki i osłonę pod silnikiem, no i oczywiście poprawić wygłuszenie maski. A z praktyki wiem, że to nic nie da. Diesel musi sobie poklepać ;)

a co zabolała prawda? samochód o charakterze sportowym a silnik z traktora , ciężarówki i wszelkiej maści innych ciężkich sprzętów i niestety nic tego nie zmieni, osiągami tez benzyny nie przebije (nawet w kosztach użytkowania wychodzi drożej)

Obrazek

PostNapisane: 26 sierpnia 2012, 20:54 

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Mysle ze juz czas zamknac temat.

PostNapisane: 26 sierpnia 2012, 21:46 
Przyjaciel forum

morsik napisał(a):
Wojt4S90 napisał(a):
morsik napisał(a):

a co zabolała prawda? samochód o charakterze sportowym a silnik z traktora , ciężarówki i wszelkiej maści innych ciężkich sprzętów i niestety nic tego nie zmieni, osiągami tez benzyny nie przebije (nawet w kosztach użytkowania wychodzi drożej)

Jak 320d przebija 325Ci to czego chcieć więcej :)
Ty widzę kolego masz problem z dieslami ja w sumie też bo nie lubię tych silników ale w tej chwili ma to sens.
Przykład mojego auta 6.9-7.2 do 100km/h max 245km/h z górki 250 przy średnim spalaniu 6,5L benzyna po 6zł czasy ciężkie dla ludzi, którzy więcej jeżdżą zostaje lpg lub diesel niestety.

PostNapisane: 27 sierpnia 2012, 00:02 
Specjalista

Moje BMW: Infiniti
Kod silnika: VQ37VHR
Są specjalnego rodzaju powłoki wygłuszające nie wyciszające a wygłuszające , mam zamiar się zabrać za ich temat niebawem ;) W publikacji którą dostałem ciekawie wyglądało to , jak coś więcej będę wiedział to się podzielę.

PostNapisane: 27 sierpnia 2012, 01:04 

Moje BMW: E39 525I
Kod silnika: M54B25
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=146009
Wg mnie gra nie warta świeczki.

PostNapisane: 27 sierpnia 2012, 06:38 
Forumowicz

Moje BMW: e46T
Kod silnika: m57+
kiedyś okleiłem matami bitumicznymi maskę w swoim audi 80 b3 1.9d i powiem szczerze trochę to wyciszyło auto z zewnątrz. Tylko masa maski zwiększyła się o jakieś 4-5kg... Kolejnym problem jak wygłuszysz cała komorę może być wzrost temperatury silnika... w moim przypadku silnik znacznie szybciej się nagrzewał ale to było 15 lat temu więc trudno przewidzieć co będzie się działo w nowoczesnych autach.

PostNapisane: 27 sierpnia 2012, 11:02 
Forumowicz

porównuj dwa auta w tej samej budzie o tej samej mocy i tej samej masie z silnikami doładowanymi albo bez doładowania - diesel zawsze w takim porównaniu powie swoje klasyczne kle kle kle

a porównanie wolnossaka z doładowanym tak trochę niebardzo

koszty utrzymania też są wyższe nawet nie biorąc pod uwagę wyższych kosztów zakupu

Obrazek

PostNapisane: 27 sierpnia 2012, 11:23 
Przyjaciel forum

morsik napisał(a):
porównuj dwa auta w tej samej budzie o tej samej mocy i tej samej masie z silnikami doładowanymi albo bez doładowania - diesel zawsze w takim porównaniu powie swoje klasyczne kle kle kle

a porównanie wolnossaka z doładowanym tak trochę niebardzo

koszty utrzymania też są wyższe nawet nie biorąc pod uwagę wyższych kosztów zakupu

Nie da się porównać doładowanych do doładowanych bo nie ma doładowanych 2.0 w E90/91/92
Idąc twoim tokiem rozumowania koszty utrzymania doładowanej benzyny są na tym samym poziomie co doładowanego diesla.

A co do kosztów swoim dieslem od kupna zrobiłem w 4 miesiące 12000km przy średnim spalaniu 6.8
Średnie spalanie benzyny o podobnych osiągach to około 12L.
Różnica to 5L na 100km. Średnia cena PB w tym okresie to 5.7 x 5L różnicy = 28,5zł/100km do tego dochodzi różnica ceny 20gr z pozostałych 7L między benzyną a ON czyli dodatkowe 1,4 co daje 30zł/100km.
Na te 12000km różnica w cenie paliwa to 3600zł w skali roku utrzymując te same przebiegi w sumie małe jak na diesla wyjdzie
36000km a różnica w kosztach paliwa wyjdzie 10800zł. Nawet niech stanie się najgorsze i silnik padnie to na allegro jest kilka stron w cenach ok 3000zł z gwarancją itd
Średni przebieg diesla to ok 50tyś rocznie więc różnica ok 15tyś na rok.
Jeżeli chodzi o auto dla funu diesla nie akceptuję ale jeżeli ma to być auto do pracy/działalności firmy itd niestety w dzisiejszych czasach kalkulacja jest nieubłagana. Ja mimo wszystko wolał bym LPG od Diesla niestety w E92 nie ma sensownego silnika do którego można założyć LPG a zresztą szkoda do tak młodego auta z dwojga złego lepszy jest już chyba diesel.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1