BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 13:13

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [Exx] Który wosk wybrać ?? Maguiar's vs Poorboy's.
PostNapisane: 13 marca 2010, 19:14 
Częsty bywalec

Jako, że wiosna idzie trzeba by było pomyśleć o jakims drobnym detailingu :hyhy:

Polerki auta nie będę robił, delikatna polerka mechaniczna była robiona rok temu i na pewno nie chce jej powtarzać, nie ma po co, przynajmniej na razie :)

Chce kupić jakiś fajny zestaw całkiem niedrogi, żeby kolor jeszcze bardziej nabrał wigoru.
Plan jest prosty:
*najpierw glinka, oczywiście Maguiar's, używałem i naprawde jest rewelacyjna
*delikatna ręczna polerka, wiem trzeba będzie się namachać troche, damy rade
*położenie dobrego wosku na Carnaubie i późniejsze uzupełnianie jakimiś Quick Detailer'ami czy Quick Wax'ami

Chciałem z początku kupić wosk Poorboy's Natty's Paste Blue
Obrazek
Widziałem jak w stanach chłopaki zrobili kilka aut tym i efekt był naprawdę niezły. Miał ktoś styczność z tym woskiem? Może coś na jego temat powiedzieć?

Teraz zacząłem się zastanawiać nad Meguiar's NXT Generation Tech Wax 2.0
Obrazek
W sumie jest 2 razy droższy, ale chodzi o efekt końcowy :) Obejrzałem filmik ze strony producenta i jeżeli jest prawdziwy, to jestem mega zaskoczony, że bez polerki można osiągnąć taki efekt ??? Oczywiści chodzi mi też o wasze opinie na temat tego produktu. Jest wart swojej ceny ?

Od wosku uzależniam markę pozostałych kosmetyków, bo zarówno w Poorboy's i Maguiar's jest w czym wybierać :)

Dzięki za pomoc.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [Exx] Który wosk wybrać ?? Maguiar's vs Poorboy's.
PostNapisane: 13 marca 2010, 19:44 
Forumowicz

Moje BMW: e46 330ci
Kod silnika: M54B30
mam ten wosk od Maguiar's i jestem zadowolony, latwo sie go rozciera, w zestawie jest gabka do nakladania, wydaje sie byc wydajny
przed woskiem z kolei nakladalem Poorboy's white diamond http://www.sklep.kanar-customs.pl/White_Diamond-11.html i jestem bardzo zadowolony z efektow
karoserie o wiele latwiej jest utrzymac w czystosci, kurz i brod nie trzymaja sie jej tak bardzo, jak przed woskowaniem
z tego co wiem, ten preparat od Poorboy'a wystepuje tez w wersji dla ciemnych lakierow

my pride and joy e46

PostNapisane: 14 marca 2010, 00:02 
Częsty bywalec

martinez napisał(a):
mam ten wosk od Maguiar's i jestem zadowolony, latwo sie go rozciera, w zestawie jest gabka do nakladania, wydaje sie byc wydajny
przed woskiem z kolei nakladalem Poorboy's white diamond http://www.sklep.kanar-customs.pl/White_Diamond-11.html i jestem bardzo zadowolony z efektow
karoserie o wiele latwiej jest utrzymac w czystosci, kurz i brod nie trzymaja sie jej tak bardzo, jak przed woskowaniem
z tego co wiem, ten preparat od Poorboy'a wystepuje tez w wersji dla ciemnych lakierow

Szkoda, że masz srebrny lakier bo ciężko jest tutaj akurat zobaczyć głębie koloru i efekt lustra ;) Rozumiem, że Natty's Paste nie używałeś ??

PostNapisane: 14 marca 2010, 00:28 
Forumowicz

CoX napisał(a):
Szkoda, że masz srebrny lakier bo ciężko jest tutaj akurat zobaczyć głębie koloru i efekt lustra ;)

z jednej strony ciesze sie ze srebrnego, bo nie widac na nim tylu odpyskow, a na drogach w uk, to prawdziwa zmora
natomiast jesli chodzi o kwestie dopieszczania lakieru i radosci z efektow, to zazdroszcze uzytkownikom ciemnych lakierow

CoX napisał(a):
Rozumiem, że Natty's Paste nie używałeś ??

nie mialem jeszcze okazji, wiec przykro mi ale nie moge sie wypowiedziec na jego temat

my pride and joy e46

PostNapisane: 17 marca 2010, 08:13 
Zacna persona forum

Moje BMW: Plastic ;)
Garaż: Yas Marina
CoX napisał(a):
martinez napisał(a):

Szkoda, że masz srebrny lakier bo ciężko jest tutaj akurat zobaczyć głębie koloru i efekt lustra ;) Rozumiem, że Natty's Paste nie używałeś ??

pozwole sobie dołączyć do dyskusji :) Ja używam NXT 2.0 i szczerze jest wart swojej ceny. Jest bardzo wydajny i na długa starcza. Wprawdzie jest to wosk syntetyczny, czyli sztuczny, ale spełnia swoje zadanie, szczególnie na ciemnych kolorach, ale i na srebrnych blask jest super :) Na ten wosk polecam nałożenie jakiegoś naturalnego wosku, ja używam wosku Megsa #16, Megs #915 też jest super :) Nałożenie naturalnego wosku na NXT 2.0 spowoduje jeszcze większy blask i zwiększy trwałość wosku :) Do ręcznej polerki polecam, po glinkowaniu polecam Deep Crystal Step 2, pięknie wyciągnie głebie koloru, szczególnie ciemnych kolorów :)

PostNapisane: 17 marca 2010, 08:51 
Przyjaciel forum

Moje BMW: VW
Kod silnika: tsi
Ja mam taki zestaw:

Obrazek

i jestem zadowolony :) po glince lakier jak szkło ;) jedyne co,to szkoda,że do zestawu nie dołączyli aplikatora do nakładania wosku :/
Kupując ten zestawik na allegro dostałem jeszcze próbki wosków:NXT i Gold Class i wydaje mi sie,że Gold Class chyba lepszy,ale to tylko moje spostrzeżenia po użyciu małych próbek :)

Choć szczerze powiedziawszy spodziewałem się lepszych efektów po Meguiars'ie.

PostNapisane: 17 marca 2010, 08:57 
Zacna persona forum

Moje BMW: Plastic ;)
Garaż: Yas Marina
Luker napisał(a):
Ja mam taki zestaw i jestem zadowolony :) po glince lakier jak szkło ;) jedyne co,to szkoda,że do zestawu nie dołączyli aplikatora do nakładania wosku :/
Kupując ten zestawik na allegro dostałem jeszcze próbki wosków:NXT i Gold Class i wydaje mi sie,że Gold Class chyba lepszy,ale to tylko moje spostrzeżenia po użyciu małych próbek :)

Choć szczerze powiedziawszy spodziewałem się lepszych efektów po Meguiars'ie.

glinka to podstawa :) co do gold vs nxt 2.0, gold jest naturalny, nxt syntetyczny, jeden i drugi da podobny efekt, najlepiej nalozyc najpierw nxt, a na to gold :) co do produktów megsa, to nie jest to najwyższa półka wosków, jest chocby swisswax czy zomol, jednak jesli chodzi o efekt i cene, to megs wyrażnie wygrywa :)

PostNapisane: 18 marca 2010, 11:35 
Częsty bywalec

Panowie, czyli Poorboy'sa sobie odpuścić i iść w Maguiars'a ? ;)

PostNapisane: 18 marca 2010, 11:39 
Forumowicz

prawda jest taka, ze maguiars jest bardziej popularny niz poorboy, ale czy jest lepszy?
jak pisalem wczesniej, mam srodki z jednej i drugiej firmy i jestem bardzo zadowolony z obu

my pride and joy e46

PostNapisane: 19 września 2012, 15:19 
Zacna persona forum

Garaż: było 320d Touring 2004r.
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=72312
Obie marki są fajne i mają sensowne produkty - nie ma sensu zapierać się wyłącznie na jedną jedyną.

PostNapisane: 19 września 2012, 21:14 
Przyjaciel forum

Moje BMW: brak
Kod silnika: Turbo
Ja bym kupił Poorboys'a Natty's. Dużo czytałem i większość poleci wosk PB ale tak naprawde różnica między nimi to raczej tylko w nakładaniu, zapachu no i tym, ze Megs NXT jest sealantem w płynie. Z PB będzie więcej "zabawy" przy aplikacji w takim sensie, ze jak ktoś to lubi to wosk PB daje więcej radochy (zapach itp.). Twałośc będzie bardzo podobna (są to raczej woski na lato i nie są pancerne - PB wytrzymuje w lato jakieś max 2,5 miesiaca przy odpowiednim przygotowaniu lakieru i aplikacji).

Żeby nie było, ze mówię to z powietrza bo miałem Megsa NXT 2.0 i uważam, że jest bardzo fajny. Ma super zapach (90% ludzi na forum KA twierdzi, ze PB ma o wiele fajniejszy) i na ciemnym, czarnym lakierze dawał mega fajny efekt takiego "sztucznego" połysku jak z gry komputerowej :) Z trwałością bywało różnie bo potrafił leżeć zaledwie miesiąc na lakierze...no ale to było dobre 5 lat temu jak zaczynałem bawić się w swój amatorski "detailing" w garażu więc pewnie robiłem sporo błędów w przygotowaniu powierzchni pod wosk oraz samej jego aplikacji.

Na wydajnośc nie patrz bo oba są tak wydajne, ze za nim zużyjesz choćby połowę to będziesz chciał inny wosk, równie fajny ale po prostu inny.

Weź tylko pod uwagę jedną rzecz. Nie wiem jak NXT reaguje na mycie szamponem "zwykłym" tzn. np. Megs GC lub jakimkolwiek innym z podobnej półki cenowej o neutralnym PH ale ja do niego używałem szamponu Megsa właśnie z tej samej serii NXT. (a myjąc tym szamponem lakier gdzie leży np. wosk PB Nattys sporo osób zauważało dość spore osłabienie wosku). No ale to tak na marginesie.

Do tych wosków będziesz też musiał kupić inne QD. Do NXT coś od Megsa nadającego się do takiego syntetycznego wosku(mam i polecam Meguiars ultimate qd) a do PB raczej coś z carnaubą (i do niego wziął bym jakies QD tej samej firmy).

No chyba, ze zależy Ci tylko i wyłącznie na trwałości, dobrym "look'u" (a blask to się robi przygotowując wcześniej lakier oraz polerując go, nakładając odżywke itp. bo wosk daje tylko te kilka %) to kup sobie coś pancernego, "śmierdzącego" :) np. Collinite 476 lub sealant Colli 845, Finish Kare Hi Temp czyli znaną już chyba klasyke na internetowych forach z tym związanych i do tego QD Finish Kare 425 (super produkt) i będziesz bardzo zadowolony choć na pewno nakładając PB Nattys Blue przyjemnośc pracy będzie o wiele, wiele większa.

Maksss napisał(a):
po glinkowaniu polecam Deep Crystal Step 2, pięknie wyciągnie głebie koloru, szczególnie ciemnych kolorów

Zgadza się. Mam ten produkt i juz kiedyś używałem na czarnym aucie - efekt super. Ale zbierając doświadczenie w zabawie z tymi kosmetykami twierdze, ze jeżeli chce się uzyskać lepszą trwałość wosku po polerce czy to ręcznej czy mechanicznej, czy może korekcie z prawdziwego zdarzenia lepiej jest użyć po prostu cleanera dedykowanego pod dany wosk i nałożyć wosk. DC2 niestety bardzo osłabia trwałość wosku a nawet po ręcznej polerce auta delikatnie ściernym cleanerem nie podbija jakoś super blasku. (więc jeśli używamy glinki, cleanera to wg. mnie odrazu lepiej położyć wosk bo dłużej poleży na aucie a blask będzie w zasadzie różnił się nie wiele bez DC2 przed woskiem)

Co innego, że DC2 posiada wypełniacze i jak ktoś na szybko chcę umyć dokładnie auto, przelecieć go tą odżywką dc2 i położyć wosk (lub nawet nie) bo jest to znakomity produkt bo fajnie maskuję swirle na ciemnych lakierach :)

Pozdrawiam

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1