BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 czerwca 2025, 09:38

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] dzwine dzwięki z silnika
PostNapisane: 19 października 2012, 16:47 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 320i
Kod silnika: m52b20
Witam w czoraj byłem oglądać auto bmw e46 320i 150km i jest pewien problem tzn. auto na zimnym silniku elegancko ale na ciepłym coś przy dodaniu gazu wydaje dziwny hałas coś ala drżący plastik właściel mówi że to niby obudowa silnika gdzieś ale mi sie nie wydaje bo to jakby głębiej i po naciskaniu wszystkich plastków brak różnicy w czym może tkwić wina prosze o pomoc zdjęcie z kąd dochodzi hałas: http://www.__prosze_uzyc_innego_hostingu_do_zdjec_/pokaz_obrazek/e1a ... f0565.html z góry dziękuje za pomoc

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46] dzwine dzwięki z silnika
PostNapisane: 19 października 2012, 23:49 
Częsty bywalec

Moje BMW: e39 523i Touring 99r
Kod silnika: M52TUB25
Garaż: Jestem uzależniony od garażu.
DEŁUu TICO
Radzę Ci poszukać innego BMW e46 z innym właścicielem lub niech ten dokręci dwie śrubki jeżeli to niby brzęczy(tak to nazwę-drżący plastik).
W moim też tak brzęczało(drżała pokrywa filtra oleju) u góry, okazało się że "popuszczał" zawór regulujący ciśnienie oleju przy pompie olejowej(sprężyna w nim siadła) :cenzura:. Przy pewnej temp. oleju i obrotach wszystko brzęczało "jak plastik".
Weź ze sobą kogoś, kto ma pewne doświadczenie z tymi silnikami.
Pod tą osłoną, pokrywą znajdują się wtryski paliwa, listwa zasilająca je w paliwo(z regulatorem ciśnienia paliwa), listwa "prądowa" sterująca wtryskami, listwa poprzez którą kolektor ssący "wysysa" z separatora oleju(odmy) opary-przedmuchy ze skrzyni korbowej silnika, złącza sond lambda, czujnik temp. zasysanego powietrza i to tak pokrótce tyle.
Ale... obok jest pokrywa rozrządu i najbliżej wałek rozrządu ssący, który oprócz pokrywy glównej ma jeszcze dodatkową pokryw-kę, która też może brzęczeć. Z drugiej strony jest znów tzw DIS-a, ona też lubi brzęczeć jak się jej ośka "wyrobi".
Najgorzej to samemu się brzęczy, gdy ktoś załaduje nas w bambuko!!
:!: Nie podśmiewam się, tylko idź na sprawdzenie z kimś doświadczonym.
Vanosy też brzęczą. Jednym słowem jak coś się pieprzy to jest cały ul, może to być błahostka lub agonia.
Sory, ale sam wyszedłem z garażu i jeszcze brzęcze.
Całe to brzęczenie kieruje do sprzedawców, którzy tłumaczą podczas jazdy próbnej np. zużyty sworzeń tłokowy jako niedokręcony głośnik w drzwiach.
Pozdro!

PostNapisane: 20 października 2012, 08:01 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 320i
Kod silnika: m52
Radzę tak samo gdyby to był plastik to właściciel by to zrobił chociażby dla świetego spokoju zeby własnie kupujący sie nie przyczepił . Tak jak kolega napisał to może byc albo tylko jakis pie....nik albo wiekszy problem lepiej go ominąć i jescze ten nieskazitelnie czysty silnik ....... daj sobie spokój .

PostNapisane: 20 października 2012, 08:18 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 320i
Kod silnika: m52b20
Co do zdjęcia to dałem tylko przykładowe z internetu a co do tych platików też mnie to zastanawiało że takiego czegoś nie dokręcił ale jak już tam kolega wymienił co to może być po kolei to mi sie powoli odechciewa bo moim zdaniem plastik powinien również na zimnym silniku brzęczeć a nie tylko na ciepłym, no nic jak ktoś coś wie jeszcze na ten temat to niech pisze

PostNapisane: 17 października 2013, 18:45 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Kod silnika: M47TU
u mnie jest dokładnie ten problem od niedawna , dzięk drżącego plastiku dochodzący z pod maski, dość mocno słyszalny w środku podczas jazdy . Zaczyna drżeć gdy silnik się rozgrzeje , przy przyśpieszaniu nasila się , na postoju potrafi być a za chwile ustaje. Obroty są równe nic nie wariuje odpala ładnie. Proszę o pomoc przykłady, od czego można zacząć aby sprawdzić .

PostNapisane: 17 października 2013, 18:52 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Kod silnika: M47TU
kajka-89 napisał(a):
u mnie jest dokładnie ten problem od niedawna , dzięk drżącego plastiku dochodzący z pod maski, dość mocno słyszalny w środku podczas jazdy . Zaczyna drżeć gdy silnik się rozgrzeje , przy przyśpieszaniu nasila się , na postoju potrafi być a za chwile ustaje. Obroty są równe nic nie wariuje odpala ładnie. Proszę o pomoc przykłady, od czego można zacząć aby sprawdzić .

dodam że moje bmw e46 320D 150km 2002r

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1