Koledzy mam kilka pytań związanych z silnikem M43TU. Ostatnio zakupilem BMW E46 316i z 2001r. z tym silnikiem i na dzień dobry wymieniłem przepływomierz i odmę. Nie mniej jednak zauwałżyłem że z tyłu silnika wisi jakaś luźna wtyczka nie podpięta do niczego. Na zdjęciu zaznaczyłem w którym miejscu mniej więcej sie znajduje (zielona strzałka na zdjęciu). Stojąc przed otwartą maską auta wtyczka jest z prawej strony dość daleko od przodu auta, i jest dość głęboko - trzeba sięgnąc po nia ręką. Musiałem sie nagimasntykowac zeby ja tam wogóle zauważyć. Co to może być za wtyczka? Mechanik ktory robił mi przepływomierz i odmę powiedziałe że ona tam ma tak być, i nie ma jej tam gdzie wpiąć. Tak jakby fabrycznie zrobili wtyczke a nie ma do niej gniazda. Troche to dla mnie dziwne. Czy ktoś się orientuje co to może być? Do czego służy? I czy moze byc faktycznie fabrycznie jest nie podpięta? I pytanie drógie, co to za wtyczka zaznaczona w kółeczku na czerowono? I co się będzie działo jak ją np. odepnę? Drogi mechanik z którym rozmawialem jeszcze przed naprawa odmy i przeplywki powiedzial że ;po odpięciu jej silnik powinien gasnac o ile dobrze pamietam, a teraz efekt po naprawie jest taki że po odpięciu jej - silnik jakby wchodzi na troche wyższe obroty. Czy tak ma być?
Wydaje mi się ze to silniczek krokowy, ale może sie mylę? jeśli to silniczek krokowy to co powinno się dziać po odłączeniu tej wtyczki?
http://w369.wrzuta.pl/obraz/76GLkuAivK3/m43tu