BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 10 czerwca 2025, 07:08

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] nie wiem co to za wtyczki
PostNapisane: 10 października 2012, 20:23 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
Kod silnika: M43TU
Koledzy mam kilka pytań związanych z silnikem M43TU. Ostatnio zakupilem BMW E46 316i z 2001r. z tym silnikiem i na dzień dobry wymieniłem przepływomierz i odmę. Nie mniej jednak zauwałżyłem że z tyłu silnika wisi jakaś luźna wtyczka nie podpięta do niczego. Na zdjęciu zaznaczyłem w którym miejscu mniej więcej sie znajduje (zielona strzałka na zdjęciu). Stojąc przed otwartą maską auta wtyczka jest z prawej strony dość daleko od przodu auta, i jest dość głęboko - trzeba sięgnąc po nia ręką. Musiałem sie nagimasntykowac zeby ja tam wogóle zauważyć. Co to może być za wtyczka? Mechanik ktory robił mi przepływomierz i odmę powiedziałe że ona tam ma tak być, i nie ma jej tam gdzie wpiąć. Tak jakby fabrycznie zrobili wtyczke a nie ma do niej gniazda. Troche to dla mnie dziwne. Czy ktoś się orientuje co to może być? Do czego służy? I czy moze byc faktycznie fabrycznie jest nie podpięta? I pytanie drógie, co to za wtyczka zaznaczona w kółeczku na czerowono? I co się będzie działo jak ją np. odepnę? Drogi mechanik z którym rozmawialem jeszcze przed naprawa odmy i przeplywki powiedzial że ;po odpięciu jej silnik powinien gasnac o ile dobrze pamietam, a teraz efekt po naprawie jest taki że po odpięciu jej - silnik jakby wchodzi na troche wyższe obroty. Czy tak ma być?

Wydaje mi się ze to silniczek krokowy, ale może sie mylę? jeśli to silniczek krokowy to co powinno się dziać po odłączeniu tej wtyczki?
http://w369.wrzuta.pl/obraz/76GLkuAivK3/m43tu

Ostatnio edytowano 10 października 2012, 20:53 przez tato81, łącznie edytowano 3 razy

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46] nie wiem co to za wtyczki
PostNapisane: 10 października 2012, 20:30 
Zacna persona forum

Moje BMW: e60 f25
Kod silnika: m54b30 n52b30
Po pierwsze to wstaw zdjęcia o których piszesz.
Po drugie raczej poszukaj innego mechanika.

Edit: Na czerwono zaznaczony jest tak jak napisałeś silniczek krokowy. Po jego odpięciu obroty faktycznie mogą trochę wzrosnąć ewentualnie auto może trochę więcej palić. Poczytaj, na forum tym i nie tylko jest pełno informacji na temat krokowca

PostNapisane: 24 października 2012, 19:26 
Pierwsze kroki

Koledzy zrobiłe zdjęcie tej tajemniczej dla mnie wtyczki która wisi sobie swobodnie. Ma ktos jakis pomysl co to może bbyć? I czy faktycznie ma to sobie tam wisieć czy może powinno byc podpiete do czegoś?

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

PostNapisane: 25 października 2012, 07:45 
Częsty bywalec

Moje BMW: x4 f26
Kod silnika: N57
sprawdz czy to nie jest czasem kabel od pompki powietrza "sekundärluftpumpe"

tutaj fotka jak to wyglada
http://i.ebayimg.com/00/s/NDgwWDY0MA==/ ... ~48_72.JPG

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=148486&p=1953856#p1953856

PostNapisane: 25 października 2012, 09:17 
Pierwsze kroki

A za co ta pompka jest odpowiedzialna? jest u mnie jeszcze taki objaw że auto gaśnie (kończy sie paliwo) pomimo że wskaznik pokazuje 1/4 paliwa. Duzo o tym sie naczytałem na forum ale odpowiedzi nie znalazłem. Paliwo w baku naormalnie jest a auto staje. Dopiero po dolaniu paliwa rusza dalej. Może ta pompka ma cos z tym wspólnego. Bo u mnie wygląda na to że nie przelewa paliwa z jednej komory baku do drógiej. Jedne z mechanikow mi powiedzial że pływaki sa ok, a przyczyna jnajprawdopodobniej leży gdzięs w liczniku. Zaproponowal wymiane elektroniki licznika. Ale po necie sie naczytałem że bardziej nalezy szukac przyczyny w pomie paliwa ewentulanie zapowietrzeniu się przewodów etc. Moze ten kabel jest jakimś tropem. Tylko za co dokładnie jest odpowiedzialna taka pompka?

PostNapisane: 25 października 2012, 09:39 
Częsty bywalec

ta pompka jest odpowiedzialna za wtlaczanie dodatkowego powietrza do ukladu wydechowego w czasie nagrzewania silnika, poprawia emisje spalin.

poszukaj w internecie a napewno znajdziesz, twoj objaw brzmi jakby odpowietrzenie baku nie dzialalo, u mnie w motocyklu jak sie bak nie otpowietrzy to moze byc 50% wachy w baku ale i tak nie pojedzie, musisz dolac do pelna i wtedy odpali i jedzie.

PostNapisane: 25 października 2012, 09:53 
Częsty bywalec

http://de.bmwfans.info/parts/catalog/E4 ... her_valve/

tutaj masz otpowietrzenie baku nr. 1.

jezeli nie odpowietrza to zaciagnie powietrze i tyle, nie odpalisz

PostNapisane: 25 października 2012, 10:47 
Pierwsze kroki

Czyli ta pompka chyba działa u mnie prawidłowo bo po odpaleniu zimnego silnika gwiżdze jakby turbina. Uspokaja sie po 1-2 minutach. Więc teoretycznie działa to poprawnie, wedłóg mnie. W dodatku ta pompka jest po przeciwległej stronie silnika w stosunku do tej wtyczki, czyli wg. mnie nie ma nic z nią wspólnego. Kabel musiałby opleść cały silnik, a na zdjęciah tej pompki w necie widać że kabel i wtyczka z tej pomki jest bardzo krótka. Muszę znaleść kogoś kto ma ten sam silnik żeby sprawdził czy też ma taką wtyczkę i czy ma ją gdzieś podpiętą i jak tak to gdzie.

A co do tego objawu z 1/4 paliwa to w week pogrzebi trochę przy baku i spróbuje odpowietrzyć - może coś wskóram.

PostNapisane: 25 października 2012, 19:21 
Forumowicz

Moje BMW: E46
Kod silnika: M43
tato81, ta wtyczka moim zdaniem będzie od zespołu regulacyjnego nr 8 na tym rysunku http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... 40&lang=pl W 316i ten zespół regulacyjny nie występował,była zaślepka montowana.
Jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi.

PostNapisane: 25 października 2012, 20:36 
Pierwsze kroki

Kuba318i napisał(a):
tato81, ta wtyczka moim zdaniem będzie od zespołu regulacyjnego nr 8 na tym rysunku http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... 40&lang=pl W 316i ten zespół regulacyjny nie występował,była zaślepka montowana.
Jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi.

Kuba318i dałeś mi nadzieję że może jednak wszystko jest tam ok. Już sie martwiłem że jest coś popsute i specjalnie odłączone. Ale w sumie dziwna sprawa że tam taka lużna wtyczka sobie wisi. Licze że wypowie się jeszcze ktoś kto ma 316i z silnikiem M47TU i rozwieje moje wątpliwości.

W sumie patrząc na rysunek który załączyłes faktycznie niema u mnie tego zespołu. Jeśli fabrycznie nie był tam zakładany to może i faktycznie wtyczka luźno sobie ma wisieć

PostNapisane: 25 października 2012, 20:44 
Forumowicz

Kod silnika: M43
Poszukaj kogoś kto ma taki sam silnik jak ty i zobacz czy faktycznie wtyczka sobie luzno wisi i będziesz pewien na 100%
A pod kompa podpinałeś auto?

PostNapisane: 26 października 2012, 12:07 
Pierwsze kroki

Auto pod komputer bylo podpinane ale nieststy mnie przy tym nie było. WIELKI MÓJ BŁĄD! Niby nic nie wyszlo na kompie. Ale napewno raz jeszcze gdzies podjade żeby podpieli i zobacze co powie komp!

PostNapisane: 26 października 2012, 19:29 
Pierwsze kroki

Kod silnika: m43tub19
kolego w 1.9 masz to co pokazałeś na ostatnim zdjęciu kolektor z regulatorem disa czyli to co jest przykręcone z tyłu do kolektora ssącego na 3 śrubki od dołu jest wejście na wtyczke, inne wtyczki jakie są "pod" kolektorem ssącym to czujnik ciśnienia oleju (na jednym pinie) i czujnik temperatury płynu w silniku (dwa piny w i w tej wtyczce jeden kabelek jest żółty), ale jak to jest wtyczka na 3 piny to to jest od kolektora ssącego a jak na dwa piny (dwa kable, a miejsce w kostce na 3 w tym jeden zaślepiony) i masz benzynowy silnik to to jeszcze może być od alternatora, bo w tym silniku idzie pomylić wtyczki od alternatora z czujnikiem położenia przepustnicy. A tak poza tym kolego to reszta wtyczek jest inna więc nie idzie ich zamienić lub wpiąć w inne miejsce. Chyba dałem ci wystarczającą odpowiedź, poniżej masz fotke ze strzałką gdzie jest wtyczka od kolektora disa. Ciężki dostęp żeby "wymacać wtyczke" Obrazek

PostNapisane: 26 października 2012, 19:38 
Częsty bywalec

jest to wtyczka od zaworu disa, a odpial ja ktos bo zawor disa wydaje dziwne dzwieki przy wtlaczaniu powietrza.

PostNapisane: 26 października 2012, 20:29 
Pierwsze kroki

Jak gdzies na forum doczytałem to w modelu 316i zawóru DISA nie ma. W 316i wystepuje jedynie zaślepka i jest wyproawdzenie do podłączenia tego zaworu. Być może jednak tak ma być, jesli nie ma u mnie DISA to kabelek z wtyczką sobie luźno wisi.

PostNapisane: 27 października 2012, 07:11 
Pierwsze kroki

jaki masz silnik 1.9 ? jezeli tak to musi byc zawor disa. byly dwa modele silnika 1.9 czyli m43tu lub pelna nazwa m43tub19. po tym co ty piszesz w pierwszym poscie to masz 1.9 a oznaczenia byly dwa 316 - 105 km i 318 - 118 km oby dwa te silniki mialy disa

PostNapisane: 27 października 2012, 20:26 
Pierwsze kroki

bartekk92 napisał(a):
jaki masz silnik 1.9 ? jezeli tak to musi byc zawor disa. byly dwa modele silnika 1.9 czyli m43tu lub pelna nazwa m43tub19. po tym co ty piszesz w pierwszym poscie to masz 1.9 a oznaczenia byly dwa 316 - 105 km i 318 - 118 km oby dwa te silniki mialy disa

Dokładnie mam silnik 1.9 / 105KM / M43TU i z tego co doczytalem to w tym modelu własnie w 316i DISA nie było. To min. odróznia ten silnik od 318 ale po drobnych modyfikacjach można z 316 zrobić 318, ale może sie mylę. Tu między innymi oststnio wyczytałem że w 316 nie ma disa:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic. ... 9&t=136503

PostNapisane: 29 października 2012, 08:26 
Pierwsze kroki

to sam sobie odpowiedziales od czego to jest wtyczka bo instalacje sa takie same

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1