BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 12:10

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 577 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 29  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: ITD - czyli gonić darmozjadów
PostNapisane: 14 listopada 2012, 19:29 
Specjalista

Moje BMW: M6
Kod silnika: S85 S62 M60
Garaż: było: M5e39 '01,
e34 540i '94
Typowo użyteczny wątek,

Decyzją ministra transportu, od 1 lipca 2011 roku, siecią fotoradarów zarządza Inspekcja Transportu Drogowego. "Krokodylki" przejęły 70 urządzeń od policji i GDDKiA, montują 300 nowych fotoradarów i zamierzają wprowadzać zestawy do odcinkowego pomiaru prędkości. Okazuje się jednak, że mandaty są generowane przez ITD... niezgodnie z konstytucją.

Mandaty z fotoradarów bez punktów karnych?
Na początku lipca 2011 roku na polskich drogach nastąpiła niewidoczna rewolucja. Fotoradarami zajęła się nowa instytucja: Inspekcja Transportu Drogowego. Zmieniło się również podejście do kwestii wykorzystania techniki w temperowaniu kierowców. Zadeklarowano koniec "straszaków". Z czasem, w każdej obudowie fotoradaru ma znaleźć się urządzenie rejestrujące. By poradzić sobie ze spodziewanym wzrostem liczby mandatów, powołano do życia Centrum Automatycznego Nadzoru nad Ruchem Drogowym. Wysyłane stamtąd listy do właścicieli sfotografowanych samochodów zawierają nowe druki, umożliwiające przyznanie się do winy, nie ma tam natomiast zdjęć udowadniających wykroczenie. Wszystko to dzieje się niezgodnie z Konstytucją RP.

Sprawą fotoradarów zajęła się Irena Lipowicz, Rzecznik Praw Obywatelskich. W liście do ministra transportu punktuje zaniedbania i braki prawne w tej kwestii. Jak możemy przeczytać w dokumencie, kwestie związane z prowadzeniem automatycznego nadzoru nad ruchem zostały określone w Prawie o ruchu drogowym. W artykule 129, minister transportu został zobowiązany do wydania rozporządzenia, określającego tryb zbierania, przetwarzania i niszczenia przez ITD danych osobowych kierowców. Do tej pory ministerstwo nie stworzyło odpowiednich przepisów. To jednak nie wszystko, bo jak wskazuje Rzecznik Praw Obywatelskich, nawet gdyby przepisy powstały, nie stałyby w zgodzie z konstytucją. Dokument ten określa bowiem, że zagadnienia związane z danymi osobowymi obywateli będą regulowane ustawami, a nie rozporządzeniami.

Wątpliwości RPO wzbudziła również praktyka zaniechania wysyłania zdjęć do właścicieli samochodów, przekraczających dopuszczalną prędkość. Obecnie w liście od ITD otrzymują oni jedynie pisemne zawiadomienie o wykonaniu fotografii. Na podstawie informacji o dacie, godzinie i miejscu jej powstania musi on przyznać się do winy lub wskazać sprawcę. Czasami musi to więc oznaczać konieczność zgadywania lub przyznania się do niepopełnionego wykroczenia.

Jeśli minister transportu zgodzi się z argumentacją Rzecznika Praw Obywatelskich, konieczne będzie dokonanie zmian w przepisach.

i kolejne:

Dostałeś zdjęcie z fotoradaru. Niestety nie widać, kto prowadził. Ty tego również nie jesteś pewien. Co teraz? Jesteś właścicielem i musisz zapłacić? Niekoniecznie, w warszawskim sądzie rejonowym doszło do ciekawego precedensu.

Fotoradary to zmora wielu kierowców. O ile ktoś rzeczywiście zasłużył, bo np. rażąco naruszył przepisy, a zdjęcie jasno wskazuje winowajcę, większych wątpliwości nie ma. Jednak często pojawiają się przypadki, gdy ze zdjęcia nie można wywnioskować, kto zawinił. Zdjęcie jest niewyraźne, albo zrobione z tyłu pojazdu. Wtedy problem spada na właściciela, to on musi wskazać, kto w tym momencie prowadził auto i dopuścił się złamania przepisów. Jeżeli tego nie zrobi, płaci.

To najbardziej kontrowersyjna kwestia w sprawie fotoradarów. Artur Wdowczyk, warszawski adwokat, znalazł się w podobnej sytuacji. Postanowił jednak nie odpuszczać i… sprawę wygrał i nie zapłaci.

- Dostałem zawiadomienie o mandacie z Inspekcji Transportu Drogowego. Było to już kilka miesięcy po fakcie. Początkowo nie mogłem się doprosić o pokazanie samego zdjęcia, po dłuższych rozmowach jednak się udało. Ze zdjęcia nic nie wynikało, czy prowadziłem ja, czy ktoś inny. Nawet nie dało się określić, czy była to kobieta czy też mężczyzna. Nie byłem w stanie określić, kto prowadził, gdyż na zdjęciu szyba była czarna. Dlaczego w takich przypadkach karę musi ponosić właściciel? To budziło podejrzenia co do konstytucyjności przepisów. Postanowiłem, że mandatu nie zapłacę i z Inspekcją spotkam się w sądzie. Jak się okazało Inspekcja Transportu Drogowego nie ma nawet prawa ze sprawą występować do sądu – mówi Artur Wdowczyk, warszawski adwokat, który jednak w konflikcie z Inspekcją Transportu Drogowego występował jako zwykły obywatel.

- Wyrok sądu to zwycięstwo państwa prawa, ale klęska nas jako podatników. Instytucja, której budżet wynosi blisko 150 mln zł, nie wie na jakich podstawach prawnych działa. To tylko pokazuje stopień rozkładu niektórych instytucji, tworzonych na szybko i niedbale. Myślę, że moja sprawa może dużo zmienić. Być może to początek do szerszej debaty publicznej, być może społeczeństwo powinno się opowiedzieć w kwestii fotoradarów w referendum – dodaje Wdowczyk.

Innego zdania jest Główny Inspektorat Transportu Drogowego, który pytany przez Onet wystosował oświadczenie. - W myśl art. 56 ust. 2 Ustawy o Transporcie Drogowym Inspektor ma prawo prowadzenia czynności wyjaśniających w sprawach o wykroczenia, kierowania do sądu wniosków o ukaranie oraz udziału w rozprawach przed sądami powszechnymi w charakterze oskarżyciela publicznego (…). – czytamy w dokumencie.

Dodatkowo potrzeba zmian widoczna jest również po stronie urzędu. - Niezależnie od faktu, iż GITD funkcjonuje zgodnie z literą prawa od dawna postulujemy zmianę trybu procedowania ujawnionych naruszeń z trybu wykroczeniowego na administracyjny. Będzie on zdecydowanie szybszy, bardziej przejrzysty i czytelny dla obywateli. Analogiczne rozwiązania zostały wprowadzone w krajach UE po wdrożeniu automatycznych systemów nadzoru nad ruchem drogowym. Tryb administracyjny pozwoli m.in. ścigać sprawców naruszeń na terenie całej UE, natomiast odpowiedzialność za nie z definicji przeniesiona będzie na właściciela pojazdu. Radykalnie zmniejszą się także wydatki Skarbu Państwa z tytułu obsługi procesowej – czytamy w oświadczeniu.

O tym, że zmiany są konieczne, wiadomo nie od wczoraj. Kontrowersje wokół fotoradarów narastają. Ciekawe tylko ile osób, które nie potrafią rozpoznać czy też wskazać osoby na zdjęciu, zdecyduje się na drogę sądową. Szlak już został przetarty.

PS.
W W-wie postawiono 7 nowych fotoradarów na skrzyżowaniach, stacjonarnych.
Używać ich bedzie Straż Miejska.
.......zgodnie z ustawą, SM nie może używać do pomiarów prędkości urządzeń stacjonarnych ... :)

http://imageshack.com/a/img689/1772/78er.jpg

Sprzedam MANUAL 6-b z M5e39 ~ 3.000 PLN

Ostatnio edytowano 20 stycznia 2013, 14:39 przez Boogie, łącznie edytowano 2 razy

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: ITD - czyli gonić gnojków
PostNapisane: 14 listopada 2012, 20:11 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
To ja sobie pozwolę wkleić ten art. 56 ust. 2 ustawy o transporcie drogowym:
Cytuj:
Art. 56. 1. Inspektor ma prawo do nakładania i pobierania kar pieniężnych oraz grzywien w drodze mandatów karnych:
1) zgodnie z przepisami ustawy;
2) za naruszenia przepisów o ruchu drogowym w zakresie określonym w ustawie z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym;
3) w zakresie określonym w ustawie z dnia 21 marca 1985 r. o drogach publicznych;
4) zgodnie z przepisami ustawy z dnia 19 sierpnia 2011 r. o przewozie towarów niebezpiecznych.
2. Inspektor ma prawo prowadzenia czynności wyjaśniających w sprawach o wykroczenia, kierowania do sądu wniosków o ukaranie oraz udziału w rozprawach przed sądami powszechnymi w charakterze oskarżyciela publicznego i wnoszenia odwołań od postanowień i orzeczeń tych sądów w sprawach o wykroczenia z zakresu działania Inspekcji Transportu Drogowego.
3. Kary pieniężne oraz grzywny, o których mowa w ust. 1 pkt 1, 2 i 4, przekazywane są na wyodrębniony rachunek bankowy Głównego Inspektoratu Transportu Drogowego.

Tyle w temacie dziennikarskiej rzetelności. Stan prawny zmienił się 1 sierpnia 2011 r.

One redline a day keeps a mechanic away.

PostNapisane: 14 listopada 2012, 21:37 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39 525iaT, E46 325
Kod silnika: M54B25
Boogie, artykuł cytowany z onetu?
maaaad, jako pracownik branży medialnej zapewniam cię co do rzetelności dziennikarskiej - dawno umarła :/
Niestety szczególnie w "popowych" portalach, gdzie "dziennikarzami" są często świeży absolwenci dzisiejszych liceów zatrudniani za stawki, za jakie szanujący się dziennikarz nie pomyślałby nawet o stworzeniu tekstu jednosłownego - "spie***laj".

E46 323i --> SPRZEDANY

E36 316i Compact --> SPRZEDANY

E36 320i Coupe --> SPRZEDANY

PostNapisane: 14 listopada 2012, 22:14 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
Marky napisał(a):
zapewniam cię co do rzetelności dziennikarskiej - dawno umarła

Nad czym ogromnie ubolewam :kwasny:

One redline a day keeps a mechanic away.

PostNapisane: 14 listopada 2012, 23:26 
Specjalista

e34 540i '94
Panowie, trzeba głębiej po prostu pogrzebać, jaka jest realna przesłanka, że wspomniany w artykule prawnik twierdzi o niemożności wnoszenia sprawy do sądu przez ITD. Pomijając to, jest kwestia globalna braku litery prawa co do działań ITD w postępowaniu mandatowych w ogóle.
Daje zajawkę, kto chce, pogrzebie i skorzysta przy okazji,

PostNapisane: 15 listopada 2012, 08:42 
Uzależniony od forum :)

A ja nie bardzo rozumiem skąd ta nagonka na fotoradary. W poniedziałek przy dworcu zachodnim został potrącony motocyklista, odwiozło go pogotwie, czy gdyby tam stał fotoradar to by się coś stało? Naście lat temu nie było fotoradaru przy "Latawcu" na al.stanót zjednoczonych. Zginął tam mój kolega ze szkoły. Gdyby był fotopstryk to by nie jechali 120. Oczywiście była to wina kierowcy - niezaprzeczalnie.

Nie rozumiem dlaczego fotoradary miałyby jedynie karać na "rażące" wykroczenia.

Co do niewiedzy kto jechał to w 99% to są bajki. W firmach auto jest przypisane do człowieka. Jak on nie wie komu udostępniał to niech płaci. Jak ja nie wiem komu pożyczam to moja wina, skoro tak często i wszystkim pożyczam to powinienm prowadzić kalendarzyk. Jak nie wiem kto prowadził ja czy żona tego dnia (w ost. 3 tygodniach zwykle) to już bilobil trzeba brać.

A że fotoradary to maszynki do wyciągania kasy a nie prewencja do wypadków? Bardzo dużo ludzi tak uważa i nie będę się z nimi spierał. Jeżeli tak uważają to niech sobie tak myślą. Mogę ich wrzucić do jednego worka z tymi co uważają że ludzie kupują drogie zegarki dla szpanu a samochody dla sąsiada. ;)

Żeby nie było w zeszłym roku z dwóch weekendów nad morzem przyszły mi 3 fotki :P Po negocjach ze strażą miejką wynegocjowałem mandaty 50, 100 i 150zł za niewskazanie ;) Trzeba brać odpowiedzialność za swoje występki. :P

PostNapisane: 16 listopada 2012, 14:05 
Forumowy terrorysta

Tryb odwoławczy, gdyby ktoś potrzebował http://www.gitd.gov.pl/content/tryb-odwolawczy .

Fotoradary w tym 300 nowych urządzeń , pisalismy o tym viewtopic.php?f=10&t=118429&p=1470320&hilit=300+fotoradar%C3%B3w#p1470320
http://www.gitd.gov.pl/https%3A/%252Fma ... .876709%20 , auta z wideorejestratorami, monitoring miejski , mobilne centra monitoringu to maszynki do zarabiania pieniedzy i łatania dziury budzetowej, skoro w budzecie na 2012 r przewidziane sa wplywy z tego tytulu 1,2 mld zł. W koncu trzeba z czegoś utrzymać takze insignie OPC szefa ITD czy audi S8 komendanta głownego policji. Ktos moze uwazac inaczej, coz, niektorzy tez uwazają, ze Grycanki są piekne :rotfl: .

PostNapisane: 17 listopada 2012, 16:22 

Rzeczywiście na opla i audi trzeba 1,2mld zł.

PostNapisane: 17 listopada 2012, 17:31 
Forumowy terrorysta

Słowo klucz takze
renoraines napisał(a):
W koncu trzeba z czegoś utrzymać takze

PostNapisane: 19 listopada 2012, 00:36 
Specjalista

e34 540i '94
KotSylwester napisał(a):
A ja nie bardzo rozumiem skąd ta nagonka na fotoradary. W poniedziałek przy dworcu....

no i powiedz co tym swoim postem chciałeś tu przekazać ? że stryj teściowej pracuje w SM i dobrze się z nim pije ?

PostNapisane: 19 listopada 2012, 09:45 

Boogie, czytaj ze zrozumieniem, pomoże :ok:

PostNapisane: 19 listopada 2012, 11:40 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
KotSylwester napisał(a):
Co do niewiedzy kto jechał to w 99% to są bajki.

Tak. Cwaniakowanie takie i tyle.

KotSylwester napisał(a):
Trzeba brać odpowiedzialność za swoje występki. :P

Nic dodać nic ująć.

KotSylwester napisał(a):
Nie rozumiem dlaczego fotoradary miałyby jedynie karać na "rażące" wykroczenia.

Zgadza się. Nie bardzo wiem w ogóle o co jest problem z tymi fotoradarami albo wideorejestratorami.
Wystarczy jeździć normalnie i problem nie istnieje.

Nie mniej jednak porażką jest to że państwo nie potrafi zrobić jasnych przepisów z których w sposób przejrzysty przebiegało by ich egzekwowanie.
Co do samej straży miejskiej - ta organizacja nie powinna w ogóle istnieć. Ich obowiązkami powinna się zajmować odpowiednia komórka policji.

PostNapisane: 19 listopada 2012, 11:45 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Kyokushin napisał(a):
Nie mniej jednak porażką jest to że państwo nie potrafi zrobić jasnych przepisów z których w sposób przejrzysty przebiegało by ich egzekwowanie.

Większym problemem jest to że brak jest przejrzystych przepisów które trzeba przestrzegać. Ja już mam totalną znieczulicę na znaki. Rozpoznaje jedynie stop/ustąp/światła i niektóre ograniczenia prędkości. Zresztą w normalnych krajach niespecjalnie jakiekolwiek inne znaki są stosowane.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 19 listopada 2012, 11:46 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
To też, jest pierdyliard znaków, po kilka na słupie.

Przepisy same w sobie są w większości OK, zbliżone do tych w normalnym świecie, nie ma się co czepiać. Natomiast debilne jest momentami oznakowanie.

PostNapisane: 19 listopada 2012, 16:05 

Kyokushin, ale Straż Miejska jest super. Szkolenie policjanta dużo kosztuje. Po co płacić za szkolenia? Po co "drogi" pracownik, skoro nie trzeba szkoły policyjnej to ustawienia puszki z fotoradarem, wstawienia mandatu za parkowanie czy palenie na przystanku? W dodatku ich pojazdy też są tańsze i nie muszą robić pościgów itp. itd.

PostNapisane: 19 listopada 2012, 16:23 
Forumowy terrorysta

''Jak się człowiek spieszy, to sie fiskus cieszy'' :rotfl: :rotfl: :rotfl: , a powaznie, gdyby człowiek nie jeździł szybciej (nie chodzi, że brawurowo), to nad morze zamiast 3h, jechałoby się 5h.

PostNapisane: 19 listopada 2012, 16:48 

renoraines napisał(a):
''Jak się człowiek spieszy, to sie fiskus cieszy'' , a powaznie, gdyby człowiek nie jeździł szybko ( i nie chodzi, że brawurowo), to nad morze zamiast 3h, jechałoby się 5h.

Taaa....szybko i nie brawurowo. Jak jedziesz normalnie, poza szczytem, to masz powiedzmy Vśr ~70km/h czyli w 5h przejedziesz 350km. Żeby to zrobić w 3h musiałbyś mieć średnią 116km/h czyli albo większość robić autostradą albo na zwykłych krajówkach lecieć 100 w zabudowanym i 200 poza. Rzeczywiście "szybko ale nie brawurowo".

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 19 listopada 2012, 17:11 
Forumowy terrorysta

Tomek napisał(a):
renoraines napisał(a):
''Jak się człowiek spieszy, to sie fiskus cieszy'' , a powaznie, gdyby człowiek nie jeździł szybko ( i nie chodzi, że brawurowo), to nad morze zamiast 3h, jechałoby się 5h.

Taaa....szybko i nie brawurowo. Jak jedziesz normalnie, poza szczytem, to masz powiedzmy Vśr ~70km/h czyli w 5h przejedziesz 350km. Żeby to zrobić w 3h musiałbyś mieć średnią 116km/h czyli albo większość robić autostradą albo na zwykłych krajówkach lecieć 100 w zabudowanym i 200 poza. Rzeczywiście "szybko ale nie brawurowo".

Po pierwsze zapomniałeś co pisałeś wyzej
Tomek napisał(a):
Ja już mam totalną znieczulicę na znaki. Rozpoznaje jedynie stop/ustąp/światła i niektóre ograniczenia prędkości.

Po drugie 90 na 70 czy tez 120/130 na 90 to nie jest brawura.
Po trzecie jak do swoich obliczeń 350/3h zastąpisz 250/3h,tyle z Wlkp nad morze, cała Twoja wypowiedź traci sens.

PostNapisane: 19 listopada 2012, 17:20 

renoraines napisał(a):
Po trzecie jak do swoich obliczeń 350/3h zastąpisz 250/3h,tyle z Wlkp nad morze, cała Twoja wypowiedź traci sens.

Nie traci sensu bo to nadal olbżymia różnica nie do odrobienia normalną jazdą. No ale...

renoraines napisał(a):
120/130 na 90 to nie jest brawura

widzę że nie mamy nawet o czym rozmawiać. Powodzenia z fotoradarami i odcinkowym pomiarem prędkości :ok:

PostNapisane: 19 listopada 2012, 17:25 
Forumowy terrorysta

Tomek napisał(a):
renoraines napisał(a):

Nie traci sensu bo to nadal olbżymia różnica nie do odrobienia normalną jazdą. No ale...

renoraines napisał(a):
120/130 na 90 to nie jest brawura

widzę że nie mamy nawet o czym rozmawiać. Powodzenia z fotoradarami i odcinkowym pomiarem prędkości :ok:

To prawda nie mamy. Kogo jak kogo, ale Ciebie o hipokryzje bym nie posądzał.
Tomek napisał(a):
Ja już mam totalną znieczulicę na znaki. Rozpoznaje jedynie stop/ustąp/światła i niektóre ograniczenia prędkości.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 577 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 29  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1