piotrek200411 napisał(a):
Nie ma sensu wałkować dalej tego tematu. Masz uszkodzony dwumas i samo się nie naprawi.
myślę że jest sens, a ponadto na 99% jestem pewien, że się mylisz zakładając usterkę dwumasu. Uszkodzenie dwumasu można w bardzo łatwy sposób sprawdzić wstępnie, poprzez:
arezyy napisał(a):
prosty test: zaciągnij ręczny wrzuć jedynkę i powoli puszczaj sprzęgło, to samo powtórz na dwójce - jeżeli nie będzie żadnego niepokojącego hałasu, to ja raczej odpuściłbym dwumas.
Jeżeli po przeprowadzeniu testu opisanego powyżej nie ma żadnych niepokojących hałasów to zużycie dwumasu nie jest tak duże, żeby spowodowało uszkodzenia opisane poniżej:
pęknie wał w silniku, uszkodzi skrzynię biegów, powyrywa poduszki silnika, uszkodzi napęd pasowy
Ponadto, testując sprawność dwumasu inaczej - stopniowo rozpędzając auto na wysokim biegu/od niskiej prędkości obrotowej silnika (+/- 900 obr) - jeżeli nie ma charakterystycznego dźwięku "stukotu" to świadczy o tym, że kondycja dwumasu nie jest zła.
Ponieważ:
BMWPiotrBMW napisał(a):
Zrobiłem tak jak pisałeś. Nie było żadnego niepokojącego hałasu.
to na podstawie czego
piotrek200411 twierdzisz że uszkodzony jest dwumas?
poza tym
Jeśli Cię na to nie stać kup używaną dwumase i nowe sprzęgło, najlepiej szukać od 320d bo są mniej zmęczone. Nie wiem czy to dalej aktualne ale jakiś czas temu kolega miał używkę na sprzedaż, mogę zapytać.
a mógłbyś przybliżyć, jak chcesz do 330d (patrząc na filmik i skalę obrotomierza widać, że to M57N czyli 150kw/204km) które posiada
BMWPiotrBMW zamontować dwumasę i sprzęgło od 320d? Sorry, ale po tym tekście uważam, że niezbyt szczegółowo zapoznałeś się problemem opisanym w tym wątku, albo priorytetem jest "pomoc" koledze w pozbyciu się używki
... wiele osób które nie miało własnych doświadczeń z tą usterką wydaje diagnozy które są kosztowne, ale niestety nie rozwiązują problemu - piszę te słowa, ponieważ też popełniłem błąd i słuchałem opinii na zasadzie "bo mi sie wydaje", dzięki czemu m.in. znam uczucie wywalenia prawie 3tyś bez sensu na dwumas i kpl. sprzęgła