BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 13:24

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: E36 cabrio czy slk ? Pomóżcie :)
PostNapisane: 30 listopada 2012, 21:59 
swistar napisał(a):
wujekwaldus napisał(a):
To forum BMW, cięzko będzie obiektywnie porównać dwa autka ;)

ah...ta wierność marce :hyhy:
wujekwaldus napisał(a):
Za to znajomy pół roku temu kupił Z3 z tym silnikiem 1.9 czy 1.8 sam nie wiem... i powiem szczerze że bardzo podobała mi się ta zabaweczka, takie zadziorne małe cabrio :)

nie cabrio tylko roadster :hyhy: a poza tym z silnikiem 1.9 raczej nie jest zadziorne.
zamiast z3 1.9 bez dwóch zdań bym kupił slk ;)
nawet zamiast e36 cabrio również bym brał slk.

no ta,racja :) ale ja wszystko bez dachu nazywa cabrio :P Zadziorne w sensie z wyglądu, osiągi też coś tam szło, bez dachu w małym aucie inaczej się to odczuwało :)
ja osobiście też brał bym slk - 230kompressor 192 konie bodajże koś koło 7s do setki i około 240km/h vmax

PostNapisane: 30 listopada 2012, 23:29 
Częsty bywalec

Moje BMW: Brak
Również zastanawiałem się nad tymi modelami i dalej nie mogę uzyskać pewnych odpowiedzi :). W szczególności ciekawiło mnie jak wygląda porównanie zabezpieczenia antykorozyjnego pomiędzy tymi autami. SLK jest bardzo mało na drogach jak i na rynku wtórnym, więc ciężko się ocenić stan/jakość tych aut. Moim zdaniem części blacharskich do SLK jest bardzo mało i są drogie. Co do wnętrza, to chyba brak jest climatronika w SLK, co jest plusem e36. W SLK często łuszczy się czerwone pokrycie środkowego tunelu. Trzeba trzymać przycisk przy otwieraniu i zamykaniu dachu (jest jakiś moduł, który to eliminuje), nie wiem jak jest w e36. W e36 występuje dach automatyczny i półautomat. Sprzęt do diagnostyki chyba gorzej dostępny do merca. Plusem jest jak już wszyscy wspominają twardy dach, co jest zbawienne w dużych miastach, gdzie pewna część społeczeństwa nie grzeszy kulturą szczególnie nocą co może skutkować pociętym dachem. Z3 jest prostsze konstrukcyjnie od SLK, szczególnie oś tylna, gdzie odchodzą koszty geometrii. Plusem BMW są silniki R6, przy tych jednostkach Mercedes brzmi gorzej i wg danych katalogowych dosyć dużo pali jak na R4, ale osiągi dość dobre oprócz R4 2.0 136km.

PostNapisane: 2 grudnia 2012, 11:28 
Częsty bywalec

Moje BMW: G31
Kod silnika: B58
E36 to już wiekowa konstrukcja.

Bierz SLK z kompresorem.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 2 grudnia 2012, 11:41 
Forumowicz

Moje BMW: E36 Cabrio
Kod silnika: M52B20
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... &start=120
Miałem ten sam wybór co Ty, zastanawiałem się długo, po czasie odrzuciłem SLK ze względu na brak miejsca z tyłu, na początku myślałem że nie potrzebuję ale puźniej okazało się że jednak dwu- osobowe to nie dla mnie, Wybrałem BWM i nie żałuje:D

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1