BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 12:01

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E46] Problem z audio HARMAN/KARDON
PostNapisane: 19 lutego 2011, 22:30 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 320d 200/420 `04
dołączę się do tematu , mianowicie zauważyłem że jak wpadam bokiem w poślizg, z wył dsc 2x to mi sie radio na 2 sek wyłącza, bez sensu to trochę bo aku sztywne ale może ten typ tak ma, i pytanie czy znacie różnice między cd biznes a profesional, ja i kolega j/w mamy harmana ale wydaje mi się że ciup inczej gra sprzęt,aha i czy da się pod harmana podłączyc radio mp3, swój wzmachol i skrzynie, tak aby nie tracić tych paru głośników, może zapytanie ciup rozwinięte ale może coś poradzicie

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 20 lutego 2011, 10:51 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Dać się da ale czy to będzie mieć sens i jak to za gra to nie wiem. Pamiętaj o tym że liczy się jakość a nie ilość głośników. Co do latania bokiem to widzisz musisz kupić sobie driftowóż :D

PostNapisane: 20 lutego 2011, 17:34 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 320d 200/420 `04
to żeś poradę wrzucił

PostNapisane: 12 maja 2011, 08:58 
Pierwsze kroki

Moje BMW: X1 E84 xDrive 23d
No i jak tam z tym nagłośnieniem? Naprawiłeś?
Ja mam taki problem:
Wsiadłem do auta (BMW E46, Harman/K, Navi Gross), przekręciłem kluczyk i nawet nie uruchomiłem jeszcze silnika gdy z głośników rozległ się krótkotrwały ale bardzo głośny trzask. Wystraszyłem się ale wszystko ucichło. Uruchomiłem silnik, sprawdziłem że radio gra normalnie, Navi gada jak zwykle więc się uspokoiłem i zacząłem jechać.
Po kilku minutach słyszę, że coś mi z tyłu trzeszczy. Zwłaszcza na zakrętach i na wybojach. Pomyślałem, że mi coś ociera na tylnym siedzeniu ale przecież niczego tam nie wiozłem. Zatrzymałem się i przyłożyłem ucho do głośnika w tylnych drzwiach - usłyszałem cichy, trzeszczący szum. To samo w drugich, tylnych drzwiach (po obu stronach ale tylko z tyłu). Raz szumi, raz nie szumi. Raz bardziej, raz mniej. W dodatku nie ma znaczenia czy radio jest włączone czy nie. Regulacja Fader nic nie daje, nie ma wpływu na szumy.

Problem podobny do Twojego, nie?

PostNapisane: 12 maja 2011, 19:28 
Forumowicz

Moje BMW: Szara Mysza e87
Kod silnika: 2.0d
Widzę że temat odżył :D
Co do problemu to jeszcze go nie ogarnąłem jakoś chęci nie było ale nadal twierdzę że to wina wzmaka. Myślę że u Ciebie będzie to samo bo znajomy miał uwalony wzmacniacz i działo się tak jak Ty masz. :zdziwko:

Było - VW Passat B5 Variant TDI...
Jest - BMW e87 120d

PostNapisane: 20 maja 2011, 17:59 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 320d
Kod silnika: m47n
Witam!

Myślę ze to wina waszych wzmacniaczy BM54 tez mam CD54 Profesional (na tych samych końcówkach) i poszła masa z końcówkami mocy które są wykonane jak w chińskich zegarkach zalane laminatem. Można wpiąć się w ścieżki i pociągnąć swój wzmacniacz. Są tematy na portalu dla elektro.. i tam prowadzimy dyskusje (są nawet zdjęcia gdzie się wpiąć). Wczoraj nawet wyciągnąłem RCA z Professional S663A.
Natomiast drugie radio rozebrałem i założyłem nowa pastę diamentowa na końcówki z góry nakleiłem radiatorki na układy gumki termoprzewodzące M3 i radiatory miedziane, i teraz może sobie się grzać:)
Pozdrowionka

PostNapisane: 14 kwietnia 2012, 15:25 
Pierwsze kroki

Moje BMW: X1 E84 xDrive 23d
Ja wymieniłem wzmacniacz i wciąż mam to samo. Tylne głośniki od czasu do czasu robią charczący, głośny szum. I to bez względu na to czy silnik jest włączony czy wyłączony. Pomaga dopiero wyjęcie kluczyka. Co za piorun?! :zalamany:

PostNapisane: 18 kwietnia 2012, 13:30 
Zacna persona forum

dokładnie to nie wzmacniacz ja kupiłem na allegro drugi do testów i po podłączeniu okazało się że jest tak samo ... może to sam głośnik (bo tez słyszę trzaski przy wyłączonym graniu) powoduje takie akcje

Rozumiem że jak dacie głośniej jest OK, bo u mnie właśnie tak to wygląda, mogę słuchać muzyki tylko jak jest troszkę głośniej ustawione jak przyciszam pojawiają się właśnie takie akcje

Teraz Skoda !!!
viewtopic.php?f=55&t=142675&start=20

PostNapisane: 22 kwietnia 2012, 20:57 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46 320d +
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=129411
dodam od siebie . mam HK u siebie w e46. i jak jest silnik wylaczony to slychac szum przy sluchaniu muzy z usb/cd/radia. jak wlacze silnik to pojawia sie pisk wraz ze wzrostem obrotow pisk sie wzmacnia delikatnie. moze to jakies przebicie.... alternator... nie wiem mam cos namieszane u siebie raczej... pod pin 16 w kostce mam wlutowane jakies dwa zolte kable... ale nie mam pojecia do czego one sa... i gdzie ida.

PostNapisane: 22 kwietnia 2012, 21:56 
Forumowicz

Wrócę do tematu... Ja mam dokładnie to co przemo78 Tak się zastanawiam co by było po podmianie radia...

kuczyko daj jakieś linki do tematów...

Jest - BMW e87 120d

PostNapisane: 26 kwietnia 2012, 11:01 
Zacna persona forum

bass.tek - ja raczej obstawiam głośnik niż same radio, system jest podzielony na klocki wiec wchodzi tylko w rachubę droga eliminacji

może w końcu dojdziemy \wspólnie co to może być ... pewnie nie będę miał na razie czasu żeby looknąc głośnik, bo trzeba boczek zdejmować ale jak tylko się za to zabiorę i zweryfikuje dam oczywiście znać, chyba ze ktoś wcześniej to ogarnie :)

Teraz Skoda !!!

PostNapisane: 27 kwietnia 2012, 18:49 
Forumowicz

przemo78 postaram się Ciebie upolować w weekend na zlocie w Toronto to pogadamy bo domyślam się że będziesz... :P

Jest - BMW e87 120d

PostNapisane: 29 kwietnia 2012, 06:12 
Zacna persona forum

nie dasz rady, będę zupełnie gdzie indziej

Teraz Skoda !!!

PostNapisane: 6 grudnia 2012, 10:14 
Zacna persona forum

Panowie wczoraj problem został wyeliminowany :)

trochę to kosztowało ale ... jeden komponent jest za to odpowiedzialny w 100% i podejrzewam, że tak samo jest u Was :P

Teraz Skoda !!!

PostNapisane: 6 grudnia 2012, 10:40 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Kod silnika: M54B30
No to podziel się wiedzą i oszczędź kolekgom kłopotu. Sam jestem ciekaw co to może być bo mam podobne objawy w swoim samochodzie.

PostNapisane: 6 grudnia 2012, 12:28 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Forum służy do pomocy więc słuchamy co i jak :)

PostNapisane: 6 grudnia 2012, 22:39 
Zacna persona forum

ponieważ ostatnio miałem taką sytuacje że auto w ciągu 3 dni stania pozbyło się doszczętnie prądu to stwierdziłem że muszę się tym zająć, auto pojechało do elektromechanika który po paru dniach stwierdził, że nie ma tak dużego poboru żeby wyczerpać aku przez 3 dni - ale przed wyjazdem zapytałem czy nie wie co może być przyczyną takiego zachowania radio jak właśnie pierdzenie itp - ponieważ wzmak był wyeliminowany tą teorię już dawno odrzuciłem - szukałem dalej - okazało się, że obok warsztatu stoi e39 z systemem H/K przełożyliśmy więc jednostkę sterującą żeby sprawdzić co będzie się działo - było tak samo - wiec stwierdzono, że może być jeszcze jedna rzecz - tj wzmacniacz który jest miedzy kołem a tylnym siedzeniem :) nazywa się to tuner radiowy BM54 i jest cholerstwem jakich mało, koszt używańca to mniej więcej 1000 plna ale jak wpiszecie sobie ten kod na allegro to jest parę firm które zajmują się serwisem tego sprzętu - okazało się, że jak wszedłem do warsztatu V-Garaż w Markach to chłopaki od razu wiedzieli co jest przyczyną takiego zachowania - okazało się, że wystarczyło wymienić audio procesor i po krzyku - koszt naprawy 280 plna i gra jak nowe - jest jeszcze jedna firma która dobrze ogarnia tą sprawę http://www.bm54.pl tylko niestety nie miałem od nich odzewu przez parę dni - ale dużo ludzi ich poleca - ja mogę polecić Panów z V-Garage dla Warszawiaków to przecież pod ręką miejsce - sprzęt był zrobiony po 3h :), mało tego na cały zabieg użytkownik dostaje roczną gwarancję tak wiec mogę cieszyć się normalnym działaniem sprzętu ;)

Tak wygląda to cholerstwo, że tak powiem :P

Obrazek

Rozmieszczenie w e46 kombi

Obrazek

Odkręcamy jedną śrubę i wychodzi bez proszenia :) (owszem może jest ktoś na forum kto ogarnia to taniej i może samemu ktoś próbował i mu się udało, ale ja się nie mieszam w elektroniczne rzeczy wiec pozostawiam takie sprawy fachowcom)

Mam nadzieję, że pomogłem

Pzdr
Przemo

Teraz Skoda !!!

PostNapisane: 7 grudnia 2012, 00:10 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Kod silnika: M54B30
Jasne że pomogłeś. Mam tylko jedną wątpliwość, wymienili Ci procesor audio czy końcówkę mocy? Pytanie jest o tyle istotne że to są dwie różne sprawy. Końcówka mocy to te śmieszne dwa elementy których nie można zdemontować. Masz możliwość zaglądnięcia do środka tego tunera? To nic trudnego, wystarczy zdjąć pokrywę z góry i już wszystko widać. Oyginał wygląda tak: http://www.bm54.pl/images/schemat1.jpg.

PostNapisane: 9 grudnia 2012, 15:22 
Zacna persona forum

5oul nie mam możliwości bo jest plomba ;P - roczna gwarancja na sprzęt - gość powiedział, że końcówka mocy jest ok - padł audio procesor - cóż muszę mu wierzyć - powiem więcej - wspominałem już kiedyś o tym, że sprzęt powodował delikatny pobór prądu i przy minus 5-10 nie było szansy po nocy odpalić auta - teraz nic się nie dzieje - auto pali jak by temperatura nie robiła na nim wrażenia

Teraz Skoda !!!

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1