BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 12:59

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 92 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Skandal w niemieckim Real´u (to wina Tuska)
PostNapisane: 23 grudnia 2012, 22:34 
Uzależniony od forum :)

Kod silnika: BCY+
Vermilion napisał(a):
jonas napisał(a):
Jeśli czeskie wioski są syfiaste i zacofane, to chyba nie powód, żeby nasze też takie były? "A u was Murzynów biją!" jako argument? No błagam. Zresztą ich sieć głównych dróg, czyli to co widzi przeciętny turysta, jest lepsza od naszej i tyle, za równowartość 50 zł można kupić autostradową winietkę na tydzień i śmigać do porzygania. W Bolandzie 50 zł to niecałe dwa przejazdy A2.

Jedz, zobacz sam, bo znowu zaczyna sie dyskusja bazujaca jedynie na domyslach, tu masz miasto, w ktorym ostatnio przyjemnosc mialem byc

https://maps.google.pl/maps?q=B%C5%99ec ... 37,,0,0.44

i glowna ulice, popatrz jak wygladaja chocby sklep, jak sa ubrani ludzie. Typowa prowincja w Czechach.

Chyba kazde miasteczko tej wielkosci, ktore znam w Polsce wyglada lepiej.

Mieścina w sumie podobna do mojego Ostrowca w ktorym ostatnio sie ziemia osunela... szczerze mowiac to u mnie jeszcze wieksze zadupie.

nightfox ja tam z wielka przyjemnoscia zawsze jade do Austrii oraz Szwajcarii, bardzo lubie te kraje :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 23 grudnia 2012, 23:23 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 330ci
Kod silnika: M54B30
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=99809
jnx napisał(a):
jadąc przez Austrię zawsze jadę jak na szpilkach co by żadnej kontroli nie było, albo żeby wypadku tam nie mieć, zawsze jade przepisowo itd :) Nie naciskam mocno co by diesel odkurzu nie zrobił itp :D
Mnie po Austrii zawsze jak ktos wyprzedza na 3go to zawsze Polak :D Jak ktoś Lata przez Poydorf/Wilfersdorf/Mistelbach/Gaweinstal/Badpirawath/wolkersdorf i miejscowe zadupia, to Dawać znać, zrobimy spota :D jestem tam codziennie ;)

PostNapisane: 24 grudnia 2012, 03:55 
Specjalista

Moje BMW: M6
Kod silnika: S85 S62 M60
Garaż: było: M5e39 '01,
e34 540i '94
Vermilion napisał(a):
Jedz, zobacz sam, bo znowu zaczyna sie dyskusja bazujaca jedynie na domyslach, tu masz miasto, w ktorym ostatnio przyjemnosc mialem byc

https://maps.google.pl/maps?q=B%C5%99ec ... 37,,0,0.44

i glowna ulice, popatrz jak wygladaja chocby sklep, jak sa ubrani ludzie. Typowa prowincja w Czechach.

Chyba kazde miasteczko tej wielkosci, ktore znam w Polsce wyglada lepiej.

Hehe no sorry, ale to miasteczko jest lepiej ogarnięte niż dowolne miasto w Polsce pod względem infrastruktury....
Zerknijcie na ulice, na chodzniki, na ścieżki rowerowe, na oznaczenia dróg,
Zobaczcie, że nawet przy blokach każdy trawnik ma swój równy, niezdemolowany krawężnik,
Prawie brak znaków drogowych przy drogach,
Zwróćcie uwage na ławki, na śmietniki, na stojaki do rowerów, zobaczcie jak jest zorganizowany wzór chodnika dookoła drzewek, zjazdów, studzienek, kostkowanie krawężników od strony jezdni,
Zobaczcie na poprzycinane drzewka w całym mieście pod wzorek, małe drzewka są podparte wszędzie,
Całość jest ogarniana przez jakiego miejskiego architekta czy tam kogoś, wszytsko jest dopasowane do siebie i się nie gryzie.
Oczywiście że jest to mieścina 25 tys mieszkańców, ma rudery pokomunistyczne, ale widać niestety organizacje całości.
Dam sobie uciąć to i owo, że w Polsce nie ma miasteczka ~25tys, które byłoby tak ogarnięte z organizacją miasta. U nas nawet w W-wie nie ma takiego ogólnego planowania o spójną organizacje całości....
Jeśli nie widzicie różnicy, to może to jest przyczyną, że po prostu nie wiecie co tak naprawdę stanowi tą przewage Czech, i jak to wszytsko powinno niestety wyglądać.
Sorry Panowie, nie lubie Czechów, ale to są obrazki o lata świetlne organizacyjnie przed nami.

http://imageshack.com/a/img689/1772/78er.jpg

Sprzedam MANUAL 6-b z M5e39 ~ 3.000 PLN

PostNapisane: 24 grudnia 2012, 09:39 
Przyjaciel forum

Boogie napisał(a):
Sorry Panowie, nie lubie Czechów, ale to są obrazki o lata świetlne organizacyjnie przed nami.

Zgoda, przestrzen publiczna jest lepiej zorganizowana, mi jednak chodzilo o to, ze idac glowna ulica (ta ktora znalazlem) mijasz sklepy gdzie na wystawie lezy od 10 lat ten sam towar, zakurzony i wyblakly od slonca (i to nie pojedyncze przypadki) - u nas czegos takiego nie ma. Byc moze efekt na zywo jest duzo wiekszy niz na zdjeciach.

Takze organizacyjnie ok, jak najbardziej sie zgadzam, ale z poziomem zycia juz nie, w wielu miejscach, nawet w miejscowosciach turystycznych mozna bez problemu trafic na jakis skansen lat 90 - u nas jest to bardzo bardzo sporadyczne. Wydaje mi sie takze, ze jestesmy jako narod bardziej przebojowi od Czechow i na pewno bardziej przedsiebiorczy (w pozytywnym tego slowa znaczeniu).

PostNapisane: 24 grudnia 2012, 09:51 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46Coupe
Garaż: /E46Turbo
320Cd @ 2.5 M50Turbo.
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=86&t=94261
jnx napisał(a):
Teraz zapraszamy do Zgierza

TY MASZ COŚ DO ZGIERZA?!?!

PostNapisane: 24 grudnia 2012, 09:53 
Forumowicz

Moje BMW: F10
Kod silnika: N57
To miasteczko to akurat bije pewnie wszystkie Polskie i nie tylko. Gdyby to dość stare budownictwo wyrzucić i wsadzić coś nowszego to już jest pięknie. Pełno gorszych miasteczek można znaleźć choćby w Belgii.

PostNapisane: 24 grudnia 2012, 11:07 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
W HDI Czesi wyprzedzają Brytoli, o Polsce nie mówię bo jesteśmy na szarym końcu.

Vermilion napisał(a):
Wydaje mi sie takze, ze jestesmy jako narod bardziej przebojowi od Czechow i na pewno bardziej przedsiebiorczy (w pozytywnym tego slowa znaczeniu).

I dlatego właśnie mamy wszechogarniający syf :) U nas jest taka hardkorowa mieszanka wschodu z zachodem. No i jakoś te przemiany lat '90 u nas inaczej zaszły.

Boogie napisał(a):

To chyba inna mentalność, lata historii i tym samym pewnych doktryn tam obowiązujących. U nas był zawsze kocioł i to widać. Mi wystarczy że się przejadę 50km do innego miasta, innego zaboru i to są dwa różne światy kurde.

Jak chcecie zobaczyć jak sobie inne demoludy poradziły to zobaczcie Słowenię. Czesi przy nich to jak my przy Niemcach ;)

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 24 grudnia 2012, 11:16 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: m47n
Tomek napisał(a):
I dlatego właśnie mamy wszechogarniający syf :) U nas jest taka hardkorowa mieszanka wschodu z zachodem.
z naciskiem na wschód ,zwłaszcza ten daleki ;)
a przebojowi to jesteśmy najbardziej na świecie, ale tylko w naszym mniemaniu
za to pokory za grosz nie uświadczysz

https://picasaweb.google.com/100024553116878785483/Indochiny

PostNapisane: 24 grudnia 2012, 12:27 
Forumowicz

Moje BMW: E46 318i
Kod silnika: N46B20
Vermilion napisał(a):
Zgoda, przestrzen publiczna jest lepiej zorganizowana, mi jednak chodzilo o to, ze idac glowna ulica (ta ktora znalazlem) mijasz sklepy gdzie na wystawie lezy od 10 lat ten sam towar, zakurzony i wyblakly od slonca (i to nie pojedyncze przypadki) - u nas czegos takiego nie ma. Byc moze efekt na zywo jest duzo wiekszy niz na zdjeciach.

W wioskach na Kujawach i Lubelszczyźnie (gdzie byłem łącznie kilka miesięcy w tym roku ze względu na pracę - informuję, żebyś nie wydumał przypadkiem, że bazuję na komentarzach z Onetu) wygląda to dokładnie tak, jak opisałeś - wyblakłe i zakurzone wystawy, wnętrze w stylu Późny Gierek, asortyment binarny (1 - jest piwo albo 0 - nie ma), brak chodników i drogi o fakturze kartofliska. Nie, u nas czegoś takiego nie ma, tylko Czesi żyją w takim syfie.

Vermilion napisał(a):
Takze organizacyjnie ok, jak najbardziej sie zgadzam, ale z poziomem zycia juz nie, w wielu miejscach, nawet w miejscowosciach turystycznych mozna bez problemu trafic na jakis skansen lat 90 - u nas jest to bardzo bardzo sporadyczne.

Czyżby? Polecam Reszel, perłę Prus Wschodnich utaplaną w polskim łajnie, marazmie i jakośtobędzizmie. Szkoda, bo miasteczko ma potencjał. Potencjał ma też Świebodzin, w którym od 1945 roku, od wypędzenia Niemców, nie zmieniło się wiele poza Aragornem ustawionym na sztucznym wzgórzu przez jakiegoś sprytnego klechę - może teraz, kiedy rozwinie się tam kult złotego cielca, miasteczko odżyje, jak Licheń, w którym tenże kult ma się świetnie, a przy nowo wyasfaltowanych drogach pojawiły się polbrukowe chodniki. Taka Lanckorona już trzyma poziom swoim ryneczkiem i zabytkami, na tamtejszy zamek nie ma niestety żadnego pomysłu ani budżetu.
"Bardzo sporadyczne", spoko.

Vermilion napisał(a):
Wydaje mi sie takze, ze jestesmy jako narod bardziej przebojowi od Czechow i na pewno bardziej przedsiebiorczy (w pozytywnym tego slowa znaczeniu).

O tak, z pewnością - mamy świetnie prosperującą i punktualną kolej, prężny przemysł motoryzacyjny pod własną narodową marką, rozpoznawaną w całej Europie, a ponieważ przodkowie wykazali się rozsądkiem i poddali Hitlerowi, nie zdewastowano nam stolicy ani nie udekorowano jej po wojnie sowieckim pałacykiem. Mówiąc o Sowietach należy wspomnieć, jak sprawnie i przedsiębiorczo po 1989 pozbyto się z wysokich stanowisk ubeków i czerwonego betonu.
Ojej, chyba coś pomyliłem.

Przedsiębiorczość Polaków dobrze objawia się w sektorze małych i średnich przedsiębiorstw, które kombinują i knują jak mogą, by utrzymać się na powierzchni. Pewnie tylko dlatego to wszystko (w sensie socjalizmu) jeszcze nie padło i nie zdechło.

deejeys napisał(a):
TY MASZ COŚ DO ZGIERZA?!?!

275 kilometrów.

3.6 litra i 249 KM łącznie.
Obrazek

PostNapisane: 24 grudnia 2012, 12:38 
Przyjaciel forum

jonas napisał(a):
Vermilion napisał(a):

W wioskach na Kujawach i Lubelszczyźnie (gdzie byłem łącznie kilka miesięcy w tym roku ze względu na pracę - informuję, żebyś nie wydumał przypadkiem, że bazuję na komentarzach z Onetu) wygląda to dokładnie tak, jak opisałeś - wyblakłe i zakurzone wystawy, wnętrze w stylu Późny Gierek, asortyment binarny (1 - jest piwo albo 0 - nie ma), brak chodników i drogi o fakturze kartofliska. Nie, u nas czegoś takiego nie ma, tylko Czesi żyją w takim syfie.

Vermilion napisał(a):
Takze organizacyjnie ok, jak najbardziej sie zgadzam, ale z poziomem zycia juz nie, w wielu miejscach, nawet w miejscowosciach turystycznych mozna bez problemu trafic na jakis skansen lat 90 - u nas jest to bardzo bardzo sporadyczne.

Czyżby? Polecam Reszel, perłę Prus Wschodnich utaplaną w polskim łajnie, marazmie i jakośtobędzizmie. Szkoda, bo miasteczko ma potencjał. Potencjał ma też Świebodzin, w którym od 1945 roku, od wypędzenia Niemców, nie zmieniło się wiele poza Aragornem ustawionym na sztucznym wzgórzu przez jakiegoś sprytnego klechę - może teraz, kiedy rozwinie się tam kult złotego cielca, miasteczko odżyje, jak Licheń, w którym tenże kult ma się świetnie, a przy nowo wyasfaltowanych drogach pojawiły się polbrukowe chodniki. Taka Lanckorona już trzyma poziom swoim ryneczkiem i zabytkami, na tamtejszy zamek nie ma niestety żadnego pomysłu ani budżetu.
"Bardzo sporadyczne", spoko.

Zobacze gdy bede mial okazje.

jonas napisał(a):
O tak, z pewnością - mamy świetnie prosperującą i punktualną kolej, prężny przemysł motoryzacyjny pod własną narodową marką, rozpoznawaną w całej Europie, a ponieważ przodkowie wykazali się rozsądkiem i poddali Hitlerowi, nie zdewastowano nam stolicy ani nie udekorowano jej po wojnie sowieckim pałacykiem. Mówiąc o Sowietach należy wspomnieć, jak sprawnie i przedsiębiorczo po 1989 pozbyto się z wysokich stanowisk ubeków i czerwonego betonu.
Ojej, chyba coś pomyliłem.

Przedsiębiorczość Polaków dobrze objawia się w sektorze małych i średnich przedsiębiorstw, które kombinują i knują jak mogą, by utrzymać się na powierzchni. Pewnie tylko dlatego to wszystko (w sensie socjalizmu) jeszcze nie padło i nie zdechło.

Przesadzasz, wiesz jak wyglada wlasnosc firm w Czechach? Praktycznie wszystko co srednie i wieksze jest w rekach Niemcow. U nas jest jednak inaczej, istnieja duze firmy o zasiegu miedzynarodowym, ktore nadal naleza w calosci lub w wiekszosc do Polakow. W znacznej wiekszosci sa to firmy zbudowane od 0 przez wlascicieli, a nie przejete przedsiebiorstwa panstwowe.

PostNapisane: 24 grudnia 2012, 12:47 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N53B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157967
Moje obserwacje są takie że o ile Czesi mają fajną sieć dróg tranzytowych to czeskie zadupie jest na poziomie zadupia lubelskiego albo i gorzej. Czyli generalnie polskie zadupia wyglądają zdecydowanie lepiej niż czeskie.

Z tym że jest to opinia na podstawie sporadycznych wizyt tam.

Typer EURO 2016 - I miejsce

PostNapisane: 24 grudnia 2012, 14:17 
Zacna persona forum

Ja natomiast twierdzę,że polska stolica z tym radzieckim klocem w środku wyglada jak kupa gówna przy Pradze.Nie chcę nikogo obraźić.To moja opinia.Do Pragi zawsze chetnie wracam.Podoba mi się bardzo.Jak mam jechać do Warschau to mnie mdli.Nigdy nic złego mnie nie spotkało ze strony ich Milicjantów.Autostrady i obwodnice mieli jak myśmy malucha Ferrari nazywali.Skoda jest tam gdzie jest a FSO jest w czarnej dupie.Także niestety Czesi są dużo przed nami.Nie da się tego ukryć Panowie i Panie.

PostNapisane: 24 grudnia 2012, 14:26 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Warszawa vs Praga:

- Co to jest 50tyś rąk w górze?
- Czeska armia.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 24 grudnia 2012, 14:34 
Zacna persona forum

Tomek napisał(a):
Warszawa vs Praga:

- Co to jest 50tyś rąk w górze?
- Czeska armia.

Sorki ale nie bardzo czaję.Nieważne.Praha: tak, Waschau: zdecydowanie nie.

PostNapisane: 24 grudnia 2012, 14:42 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 535d++
Kod silnika: N57S
Cytuj:
Przesadzasz, wiesz jak wyglada wlasnosc firm w Czechach? Praktycznie wszystko co srednie i wieksze jest w rekach Niemcow. U nas jest jednak inaczej

dobre sobie... Dajmy przykładowo Łódź hmm nie wiem czy tu cokolwiek z większych firm jest polskich ale wymienie te najważniejsze... gilette, dell, indesit, bosch, infosys, fujitsu, kilka informatycznych firm (uk) tu nic nie jest polskie no może Comarch.

wg. mnie nie ma co przekonywać. Wskaźniki gospodarcze i realne pensje Czechów mówią same za siebie :super:

PostNapisane: 24 grudnia 2012, 15:34 

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
To wszystko wina Żydów !!!!

PostNapisane: 24 grudnia 2012, 15:36 
Zacna persona forum

Bobby Vintage napisał(a):
To wszystko wina Żydów !!!!

Tak.I pe... i gejów.

PostNapisane: 24 grudnia 2012, 17:59 
Forumowicz

Moje BMW: e34 540i
Kod silnika: m60b40
Ostatnie 2 znajome opowiadaly mi historie z wakacji. Jechaly na stopa w austrii, zabral ich jeden koles zatrzymali sie na stacji poszedl placic za plaiwo wraca i daje im po puszce COCA-COLI, jada jada i dziewczyny w ktoryms tam momencie otworzylu cole i pja, a on do nich co robia - no to mu odpowiadaja ze pija,ze myslaly ze to dla nich do picia - a on na to ze myslal ze zabiora do Polski i pokaza jak COLA wyglada.

Tak nas postrzegaja na zachodzie :)

PostNapisane: 24 grudnia 2012, 18:02 

O, a z parkingiem dla konia słyszeliście? Jak to obcokrajowcy przyjeżdżają do Polski i gdy zauważą nieodzowny element każdego osiedla w postaci trzepaka do dywanów to myślą, że to parking dla konia.

PostNapisane: 24 grudnia 2012, 18:29 
Zacna persona forum

Moje BMW: F10 550i
valdorane napisał(a):
O, a z parkingiem dla konia słyszeliście? Jak to obcokrajowcy przyjeżdżają do Polski i gdy zauważą nieodzowny element każdego osiedla w postaci trzepaka do dywanów to myślą, że to parking dla konia.

Nie na darmo mówią o PL "Meksyk Europy" ;)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 92 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1