BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 12:33

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: A8/S8 D2 Lift Wasze zdanie, opinie na temat auta?
PostNapisane: 25 grudnia 2012, 13:45 
Uzależniony od forum :)

Kod silnika: BCY+
Mial ktoś do czynienia z forum z A8 4,2 300-310KM lub S8? W ogóle z generacją A8 D2? Interesują mnie przede wszystkim wady i słabości tej generacji A8 :) Jak sie maja koszty utrzymania wzgledem przykładowo e39 540i? Jak ze skrzyniami automatycznymi?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: A8/S8 D2 Lift Wasze zdanie, opinie na temat auta?
PostNapisane: 25 grudnia 2012, 13:51 
Zacna persona forum

Moje BMW: e90 330d +
Kod silnika: m57t2
4.2 lubi wypić :D

PostNapisane: 25 grudnia 2012, 13:58 
Specjalista

Moje BMW: Infiniti
Kod silnika: VQ37VHR
Ja przez chwilę użytkowałem wyżej wymienione auto. Nie wiem ile w tym prawdy ale było to a8 4.2 benz z chipem od s8. Jechało to bardzo fajnie , jednak spalanie było masakrycznie wysokie dając mu cały czas w palnik wyszło coś koło 54 l/100km przy normalnej jezdzie w Gdańsku wychodziło jak dobrze pamiętam koło 20litrów. Buda lekka bo zrobiona z aluminium. W środku bardzo wygodnie i dużo miejsca. Wizualnie bardzo mi się podobało to auto i napęd quattro też fajna sprawa. Na pewno mocny konkurent dla 7er ;) Ale myśl nad instalacją gazową bo inaczej będzie bieda :D Znajomy który miał kiedyś z silnikiem 2,5 tdi mówił że to jakaś porażka była jeśli chodzi o takie połączenie.

PostNapisane: 25 grudnia 2012, 14:04 
Forumowicz

Moje BMW: E46
Kod silnika: m52b28TU
cywilne A8 i 54 litry ? tylko lać i jeździć

PostNapisane: 25 grudnia 2012, 14:04 

No u mnie by pewnie w gre weszła instalacja gazowa. Dla porownania dodam, ze spalanie 540i w manualu to 12 trasa, do 19-20 miasto, 24 jak sie wsadza.

54l/100 to juz są wartosci niepojęte... jakos nie chce mi sie wierzyc, albo jeździłes na odcince ;)

PostNapisane: 25 grudnia 2012, 14:08 
Specjalista

W tym co ja użytkowałem coś się działo jeszcze nie pamiętam dokładnie to było jakieś 5 lat temu. Właściciel mówił że i szklanki mu grają i coś jeszcze. Jak znajdę zdjęcia to wstawię, bo ta wersja mi się bardzo podobała , w takim szampańskim kolorze była :D ale spalanie to coś strasznego- dobrze że nie musiałem lać z własnej kieszeni :D

Edit:
Niestety nie mam zdjęć już za dużo reinstali było :D

Pamiętam jeszcze cene za jaką poszła - 40 koła, ale roku produkcji auta sobie nie przypomnę.

PostNapisane: 25 grudnia 2012, 16:53 
Częsty bywalec

NANOCSmilosz, a ja Ci w to nie wierzę, z całym szacunkiem dla Ciebie kolego ;) Miałem takie auto. Po torze byś nim tyle nie spalił. A co dopiero na ulicach miasta. Poza tym jesteś studentem I stopnia, ile miałeś lat użytkując to auto ? Zresztą w ogóle ciężko znaleźć jakiekolwiek auto którym byś nie jeździł ;) Albo którego by nie miał Twój kolega czy znajomy ;)

PostNapisane: 25 grudnia 2012, 17:22 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N53B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157967
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=10&t=85452

Typer EURO 2016 - I miejsce

PostNapisane: 25 grudnia 2012, 17:35 

pawelek napisał(a):
Poza tym jesteś studentem I stopnia, ile miałeś lat użytkując to auto ?

Maksymalnie 18. Chociaż i w to wątpie

PostNapisane: 25 grudnia 2012, 17:39 

Gumiś napisał(a):
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=10&t=85452

Dobra info... Dzięki...

Może ktoś coś jeszcze od siebie doda jakos uzytkownik tegoz auta?

PostNapisane: 25 grudnia 2012, 17:46 
Częsty bywalec

Ja mam coś do dodania. Wiele złego mówi się tu na silniki AUDI. Pragnę zdementować - silniki w Audi to bardo udane jednostki, 4.2 V8 nie jest wyjątkiem ( w każdej wersji ). No tylko ten rozrząd na pasku.

PostNapisane: 25 grudnia 2012, 18:02 
Zacna persona forum

Moje BMW: E81
Kod silnika: N54b30a
Garaż: viewtopic.php?f=6&t=172345
Jeśli chodzi o audi to polecam racingforum do poczytania, a nie forum BMW, bo tutaj za wiele dobrego nie usłyszysz :)

S8 jest ekstra samochodem, chyba każdy pamięta film ''ronin'', niestety dostać to w manualu jest równie ciężko co e39 540i, a stary tiptronic szału nie robi, chociaż podobno robią do tego programy, które przyspieszają jego pracę... Ja automatów nie lubię. :)

Co do silników i w ogóle wyboru samochodu to ja bym brał wersję poliftową, ładniejsza, świeższa i łatwiej o nie zmordowany egzemplarz. W polifcie ma 360 koni- nie nadaje się do uturbienia, ale nie wypada najgorzej pod względem utraty mocy, czego nie można napisać o reszcie (np. 4.2 v8 344km z s4). Miała jakieś problemy, ale nie pamiętam dokładnie co to było, więc napiszę jeszcze raz -> RACINGFORUM...

Aaa byłbym zapomniał- mamy w domu audi a3 1.8t quattro po programie circa 190km... I na tą pogodę jest mega, w środku recaro, napęd 4x4, mocy pod dostatkiem i zabawy co nie miara, a to tylko haldex, w quattro z silnikami wzdłużnie a4/6/8 jest torsen, który robi duuuużo większą robotę.

Galeria Compacta 325ti
https://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=161392&start=0

Galeria M5:
https://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=89&t=158685&start=0

Galeria jedynki 135i:
https://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=172345

PostNapisane: 25 grudnia 2012, 19:19 
Specjalista

pawelek napisał(a):
NANOCSmilosz, a ja Ci w to nie wierzę, z całym szacunkiem dla Ciebie kolego ;) Miałem takie auto. Po torze byś nim tyle nie spalił. A co dopiero na ulicach miasta. Poza tym jesteś studentem I stopnia, ile miałeś lat użytkując to auto ? Zresztą w ogóle ciężko znaleźć jakiekolwiek auto którym byś nie jeździł ;) Albo którego by nie miał Twój kolega czy znajomy ;)

hehe to nie było moje auto , po prostu z pewnych przyczyn ja musiałem nim jezdzic takze długa historia tak samo z pajero czy 350z a nawet sklasą i jakies tam jeszcze fakt faktem troszkę sobie pojezdziłem. A co do tego spalania to może to chodziło o chwilowe ?? Bo żem nieźle wtedy po grunwaldzkiej je przeciągną :D

PostNapisane: 25 grudnia 2012, 20:10 
Forumowy terrorysta

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=55&t=123354

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=55&t=98497

:)

PostNapisane: 26 grudnia 2012, 02:11 
Forumowicz

jeżeli D2 to tylko eS w manualu. miałem taką, ale przedliftową, z alcantarą na boczkach i suficie, z ciemnym drewnem. na 19" BBS CH jeździło się jak E46 na 17" i przepięknie ryczało. koszty potrafią zabić, rozrząd trzeba wymienić jak auto ma nieznane pochodzenie (a czasami nawet znajomemu nie można ufać ;) ) przedni zawias na 17" dał radę jakiś rok, po przekładce 19" poleciał w oczach, kolejne parę dolarów do zostawienia u majstra, sprawdzanie oleju co 4 spokojnie wyjeżdżone pełne baki i dolewka ok 0,5l i trzeba pamiętać bo w trasie schodzi szybciej :zawstydzony: przerobiłem trochę problemów z układem zapłonowym, w końcu stanęło na module zapłonu, co potem okazało się dość częstą przypadłością, może zaskoczyć w trasie bo auto pracuje na 4 gary i będąc w górach można mieć problemy. z przepływomierzem też walczyłem. auto dla kogoś, kto ma duże rabaty w hurtowniach z częściami i nie przez awaryjność, tylko przez ceny ;) poza tym rzeczy jak chociażby głupia wymiana oleju, hamulców czy kół na zimowe (minimum 17", chociaż podobno wchodzą jakieś 16" z Audi, ale mało ich) to koszty większe niż innych samochodów, ale jeżeli autor zastanawia się nad limuzyną to chyba liczy się z większymi kosztami utrzymania ;) z drugiej strony tym autem się tak rewelacyjnie jeździ, że wszelkie głupie pomysły typu zakup daily drivera z oszczędności szybko mijają ;)
z blacharką jest bardzo duży problem, pierdoły mechanik zrobi, ale na rynku wtórnym mało jest części a do ASO w sprawie cen można zadzwonić np. w poniedziałek z rana, żeby poprawić sobie humor :D

PostNapisane: 26 grudnia 2012, 11:40 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Mój ojciec od 8 lat jeździ takimi audi najpierw 1997r 3.7 FWD potem po FL 2001r 4.2 quattro.
Co do wad na pewno wahacze nawet lemforder wytrzymuje około 50-80tyś i wszystko do wymiany jak jeden zacznie stukać trzeba wymienić wszystkie bo pojedyńczo nie ma sensu koszt z wymianą około 1500-2000zł. Rozrząd wymienia się co ok 120tyś koszt tak samo 1500-1800zł.
Ogólnie A8 jest droższe w utrzymaniu od E39 540i (brat ma takie e39) np do A8 nie ma zamienników amortyzatorów są tylko oryginały SACHSA koszt ok 2000zł komplet.
Tarcze hamulcowe też najtańsze nie są przód tarcze + klocki ok 800-900zł (w s8 dużo drożej)
Same klocki zużywają się szybko koszt porządnych 300-400zł
Spalanie A8 i 540i jest na bardzo podobnym poziomie te 54L o których pisze kolega to absurd. Ojciec jeździ głównie po mieście i spalanie PB 15-18L przy normalnej ale nie zamulającej jeździe trasa 11-14L (piszę o 4.2 FL 310km). Od pół roku ma w aucie porządną instalację LPG od Toudiego spalanie LPG 18-22L jeżdżąc po mieście i trochę korków w trasie 13-16L bardzo podobnie pali do 540i.
Plusy to naprawdę świetne audio BOSE i ogromna ilość miejsca.
Dodatkowo napęd quattro naprawdę w obecnych warunkach rewelacja.
540i jak staniemy na lodzie to nie można ruszyć masakra strasznie słabo jeździ się tym autem w zimę. Na plus dla beemki dużo fajniejsza charakterystyka silnika i dźwięk, ciszej w środku audi ma słabe uszczelki drzwi i przy dużych prędkościach słychać szum mimo podwójnych szyb.
V8 w A8 to taki grzeczny cichy silnik nie jest tak rasowy jak BMW praktycznie nie słyszymy,że to w ogóle V8.
Dodatkowo modele po FL mają max moc przy odcięciu jakoś 6300-6400obr/min i są mniej elastyczne od BMW.
540i jest też zdecydowanie szybsze od A8, które ma wolniejszą skrzynię (inny sterownik) i napęd 4x4.
Co do skrzyni niestety w modelach 4.2 skrzynie są awaryjne rozpadają się koszyki ale to samo dotyczy też 540i bo skrzynia jest ta sama jedynie w audi ze względu na quattro przenosi większe obciążenia. W 3.7 był inny model skrzyni bezawaryjny.
Silniki przed FL były lepsze silniki po FL mają sporo zmian i jak dla mnie wszystkie na minus (np silnik po lifcie dostał zmienną fazę rozrządu i jest to awaryjne tak jak vanos w BMW) a druga sprawa ma więcej zaworów 40 vs 32 i niestety bierze olej.
1L na 2000-3000km to norma w A8 gdzie 540i nie bierze nic a stary silnik 3.7 brał 1L na 10tys choć wg użytkowników na forum A8 stare 4.2 tez brały olej.

Ogólnie ja wole jeździć 540i bo mam banana na gębie w A8 jest cicho spokojnie można a odpoczywać idealne auto dla starszej osoby. Wizualnie A8 jest zdecydowanie ładniejsze i świeższe od e39 zarówno środek jest ładniejszy i nowszy jak i z zewnątrz jak stoją obok siebie e39 wygląda jak babcia nadwozie A8 jest dość ponadczasowe i ładnie wytrzymało próbę czasu zwłaszcza po FL. Koszt utrzymania audi vs BMW + ok 30-50% dla Audi tyle,że znowu silniki w 540i po FL są dużo bardziej awaryjne w A8 są naprawdę bezawaryjne. Poprzednie 3.7 miało 450tyś w momencie sprzedaży i zero problemów z silnikiem poza cewkami ale to norma w VW.
Obecne 4.2 ma 270tyś km i tak samo poza ubytkami oleju zero problemów.
Ojciec mimo tylu lat z tymi Audi przejechał się nowszym modelem i powiedział,że zdecydowanie woli starszy model pod względem komfortu i prowadzenia i przy takim został.
Nie chce już innego auta jedynie drażniące są dolewki oleju bo naprawdę sporo tego bierze.

Aha audi do A8 ma chore ceny części w ASO naprawdę masakra. Typu kratka w zderzak przy halogenie 800zł (w bmw 150zł podobny element) więc ASO omijać szerokim łukiem bo wszystko jest mega drogie.

PostNapisane: 26 grudnia 2012, 13:01 
Forumowicz

--==Mały==-- napisał(a):
głównie po mieście i spalanie PB 15-18L przy normalnej ale nie zamulającej jeździe

nigdy mi się ta sztuka nie udała. zazwyczaj 2 z przodu, 18,5 to było moje minimum w mieście.

--==Mały==-- napisał(a):
Tarcze hamulcowe też najtańsze nie są przód tarcze + klocki ok 800-900zł (w s8 dużo drożej)

za 900 zł zrobisz przód w S8 na porządnych częściach.

--==Mały==-- napisał(a):
V8 w A8 to taki grzeczny cichy silnik

S8 brzmi zupełnie inaczej, ma inny układ wydechowy.

--==Mały==-- napisał(a):
Aha audi do A8 ma chore ceny części w ASO naprawdę masakra. Typu kratka w zderzak przy halogenie 800zł (w bmw 150zł podobny element) więc ASO omijać szerokim łukiem bo wszystko jest mega drogie.

jakieś 3 lata temu jak się orientowałem to np reflektor kompletny 4500, pas przedni z okularami ok 9000, ale nie pamiętam czy z rabatami czy bez.

PostNapisane: 26 grudnia 2012, 13:18 
Przyjaciel forum

Zgadza się co do hamulców sprawdzałem właśnie.
Kiedyś rozmawiałem z jednym właścicielem S8 i twierdził,że za komplet na przód zapłacił 2500zł poza ASO więc się sugerowałem,że S8 ma droższe hamulce a ktoś go zrobił w wała albo ściemniał.
Teraz sprawdziłem w katalogu S8 ma dokładnie te same tarcze co zwykła A8 inne są tylko zaciski a co za tym idzie klocki ale są do kupienia w normalnej kasie ok 250zł-300zł + tarcze ok 350zł sztuka (textar) więc S8 ma inne klocki ale kosztują podobnie do zwykłej A8 mój błąd.
Co do spalania u m mojego ojca komputer pokazywał zawsze 14,5-16 a rzeczywiste spalanie wynosiło 15-18L po mieście ale on nie kręci po wysokich obrotach jeździ dynamiczne ale bez mocnego wkręcania motoru bo tu nie ma takiej potrzeby.

PostNapisane: 26 grudnia 2012, 13:23 
Przyjaciel forum

Kod silnika: S65B40
Wszystko pięknie ładnie, ale co to za porównywanie klasy wyższej średniej do klasy luksusowej?

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 26 grudnia 2012, 13:59 
Przyjaciel forum

A i jak dla mnie co dziwne A8 lepiej się prowadzi od E39 540i tam ta przekładnia bardzo dziwnie działa nie podoba mi się to rozwiązanie bo auto jest rozlazłe.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1