Elliot napisał(a):
jacek.marciuk napisał(a):
subaru legacy 2.0D 2008 rok
mój mechanik byłby w siódmym niebie

fetyszysta subaru

dla niego same subaraki mogłyby jeździc po ulicach

wchodzą w grę na dzień dzisiejszy dwa silniki: 1.9 105KM i 2.0 140KM. W grze pozostają same VAGi
Silnik subaru to niestety porażka, a najgorsze w tym samochodzie są sprzęgła, wystarczy trochę o tym poczytać, raczej odradzam...
Co do silników tdi- to w ostatnich 1.9tdi od 2008- w górę lubi się obrócić panewka (miałem taką sytuację w służbowej octavii, fakt faktem lekkiego życia nie miała, ale nigdy nie pałowana na zimnym i zawsze chłodzona po trasie...) i niestety większość samochodów z tymi silnikami na naszym rynku latało we flotach, więc mają spore przeloty.. Ale ogólnie bardzo polecam, super ekonomiczny i mimo wszystko sporo mniej awaryjny od każdego 2.0. Poza tym bardzo lubiłem tą jego charakterystyczną ''twardą'' pracę, skrzynia i sprzęgło też chodziły w bardzo mechaniczny sposób

2.0 tdi ma Tata w passacie b6, oznaczenie kodowe bmn- najbardziej niezawodne 2.0tdi ze wszystkich, ten silnik polecam.
Aaaa jeśli pojawiłby się pomysł na toyote auris (bo w sumie wpisuje się w założenia) to zdecydowanie odradzam- miałem przez jakiś czas zastępczaka- straszny szrot, bardzo głośna, kiepskie materiały w środku, wykonanie gówniane, beznadziejna pozycja za kierownicą i kiepskie prowadzenie.
Mój typ- golf V, można mówić, że jest nudny, ale super się prowadzi, ma bardzo dobry zawias, przez krótki tylni zwis prowadzi się pewniej i stabilniej niż octavia, wg mnie jeździ lepiej niż zachwalany w prasie focus II, świetne fotele, pozycja za kierownicą, intuicyjna obsługa wnętrza, poza naturalnymi dla vw łuszczącym się lakierem z plastików wg mnie ten samochód nie ma wad..
Ogólnie objeździłem chyba większość kompaktów i godne polecenia są:
1. VW Golf V
2. Octavia II/Seat leon -leon ma gorsze wnętrze
3. Peugeot 308 (mimo, że z zewnątrz nie mój gust to w środku super i bardzo fajnie jeździ)
4. Astra 3 (Astra IV też fajna, ale poza budżetem, trójka ma średnio ergonomiczne wnętrze)
5. Mazda 3
Nie jeździłem c4, ale lubię francuzy, więc pewnie by mi się spodobał, odradzam focusa II- jeździłem i bardzo kiepskie materiały wewnątrz..