BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 09:54

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 146 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Nowe auto
PostNapisane: 11 lutego 2013, 18:06 
Częsty bywalec

Moje BMW: gnije :(
Garaż: e36-> e36-> e39-> e46-> e39-> e36-> e38 ;)
Za dychę to i e46 w turasie z R4 idzie dostać, chociaż większość będzie pewnie powiązana na druty. :luka:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 11 lutego 2013, 18:21 
Zacna persona forum

byku1600 napisał(a):
wojtasWLK,wspomniał o Primerze,przyznam,że nie głupi pomysł.Moja siostra kupiła dwa tygodnie temu takie auto,Nissan Primera P11,rok 2001,czyli wersja poliftowa z 2 litrowym dieslem.Auto bardzo fajnie wyposażone,zadbane,z pewnych rąk za 8 tyś.

U mnie w domu jest z 97r czyli przed liftem, 2l benzyna. Mamy ją 7 lat, przejechała w tym czasie jakieś 170tkm, z czego ze 150 na gazie, teraz ma koło 320tyś. Silnik jest suchy jak pieprz, ma kopa, chodzi jak marzenie. Kompletnie nic nie było robione poza częściami eksploatacyjnymi. Zawsze będę chwalił to auto. Jedynie zawieszenie nie jest zbyt trwałe, poza tym naprawde wytrzymałe auto :ok:

PostNapisane: 11 lutego 2013, 18:21 
Zacna persona forum

Moje BMW: Mitsubishi Galant
Kod silnika: 4G63
byku1600, możesz podać powody dla których nie chcesz znać VB ? miałeś dwumasę ? x20dth y20dth czy x20dtl ?

PostNapisane: 11 lutego 2013, 18:45 
Zacna persona forum

Darcyn ma rację.Ostatnio sąsiadowi przywlokłem Renault Espace i dał mi w rozliczeniu Stilo 2003r 1.9 JTD.Przebieg 58 tys km.Co najlepsze,auto to przywiozłem mu jak miało 11 tyś km.Sprzedałem je za 11 tyś.KLImatronic,elektryki,5 drzwi,dwa szyberdachy.Dwa wspomagania,cztery poduchy itp.Auto bez awarii śmigało.Spalanie ok 5,5 litra po miejscu.Zmienił je tylko dlatego,że on,żona i trójka dzieci juz nie wyrabiali w Fiaciku.Stilo JTD polecam w ciemno.Silniki bez zastrzeżeń,wypas,niskie ceny części.Włoskie wozy są naprawdę ok wbrew panujacej na tym forum opini.Wiem bo mam bardo dużą styczność z tymi autami i ludzie naprawdę bardzo chętnie je kupują.

PostNapisane: 11 lutego 2013, 18:54 
Przyjaciel forum

gms,szczerze to nie pamiętam do końca i nawet nie chcę pamiętać,ale chyba DTL,czyli 101 KM.
Parę dni po zakupie zaczęły się problemy z odpalaniem.Przez 9 miesięcy posiadania auta zrobiłem nim ok.7 tyś km,bo przez 3 miesiące auto stało u trzech różnych mechaników,bo nie mogli dojść do ładu.
Na początku do wymiany poszły uszczelniacze wtryskiwaczy,nic to nie dało.
Potem były próby z różnymi opcjami filtra paliwa,bo gdy auto stało przez chwilę na równym lub pod górkę to paliwo z filtra cofało się zbiornika,przewody się zapowietrzały,auto nie chciało odpalać.Zaworki zwrotne nic nie dawały,przewody paliwowe sprawdzone,niby szczelne,wszystko prześwietlane i sprawdzane,zero rezultatu.
W końcu auto trafiło do trzeciego mechanika,który też wszystko sprawdził i stwierdził,że jednak pompa wtryskowa vp44 do regeneracji.
Pompa poszła do serwisu Boscha,zapłaciłem 2700,pompa wleciała do auta,problem nie zniknął.W końcu wszystkie przewody paliwowe poszły do wymiany,wtryski sprawdzone,wszystko poprawione,w końcu auto odpalało normalnie,ale kolejny tysiąc dla mechanika,czyli rachunek na 3700 zł.Okazało się,że była nieszczelność na złączce przewodów pod autem,oring był uszkodzony i w zależności od nachylenia auta dostawało się tam powietrze.
Auto jeździło ok,ale raz na jakiś czas dalej go coś bolało,bo miał problemy z odpalaniem.
Do tego doszły problemy z biciem na kierownicy,wymieniłem klocki,tarcze,chwilę było ok,ale znowu coś było nie tak.
Jakieś piski w kole trudne to wykrycia,piasta zmieniona,ustało.
Przegub się wysypał,wleciał nowy.
W przedziale 60-90 km/h podczas hamowania biło na kierownicy mimo,iż tarcze i klocki nowe.
Do tego wszystkiego doszły jeszcze inne uciążliwe awarie,które strasznie mnie denerwowały.
Jeśli chodzi o plusy to w trasie oszczędny,zero korozji,bo auto było z Hiszpanii,fajnie wyposażone,ale to ze względu na wersję Sport.
Podsumowując to kupiłem auto w październiku 2010 za 13 tyś,wsadziłem w niego jakieś 7 tyś zł,przejechałem ok.7 tyś,sprzedałem w czerwcu 2011 za 12,5 tyś zł.

PostNapisane: 11 lutego 2013, 19:00 
Zacna persona forum

Ehhh to trafiłeś na pechowy egzemplarz moim zdaniem ale dzięki za informację.

PS 101 KM to y/x20dth

PostNapisane: 11 lutego 2013, 19:08 
Przyjaciel forum

Dokładnie,ale przy oględzinach wszystko było ok,z czasem wszystko wyszło.
Jeśli dobrze pamiętam co wtedy na forum Opla czytałem to chyba najlepsza opcja to 1.8 z LPG.

PostNapisane: 11 lutego 2013, 19:30 
Zacna persona forum

Ja celuje w x20xev + LPG albo diesla x20dtl/dth

PostNapisane: 11 lutego 2013, 19:31 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e91
czyli temat do zamknięcia

Moja była gruba 330cd
Moja była niebylejaka 530d

PostNapisane: 11 lutego 2013, 19:33 
Forumowy terrorysta

gms napisał(a):
Z racji że od początku jestem w Oplu to chciałbym w nim pozostać.

Astry G nie chcesz, to pozostaje Vectra B 1.8i/2.0i.

PostNapisane: 11 lutego 2013, 19:36 
Zacna persona forum

Ok, ale oczekuje opinie ludzi co mieli większą styczność z innymi markami. Jak np podawany nissan p11. Bo nie wiedziałem nic o aucie że jest dobry itd. darcyn, widzę że trochę nie zrozumiałeś. Celuję w vectrę ale nie znaczy że ją wybiorę.

PostNapisane: 11 lutego 2013, 20:13 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46
Kod silnika: M47N
Mój ojciec ma astrę z dwulitrowym dieslem pod maską. Powiedział, że nigdy więcej takiego wynalazka.. Najlepiej benzyna + lpg..

PostNapisane: 11 lutego 2013, 21:43 
Zacna persona forum

Moje BMW: e32
Kod silnika: m60b40
polecam http://otomoto.pl/mitsubishi-galant-ava ... 10814.html takie cudo , bardzo dobre i bezawaryjne auta miałem takie 1,5 roku zero awarii i wygląda jakoś, vectra przy tym to padaka :dobani: do 10tyś kupisz przyzwoitego galanta , tylne nadkola trzeba dobrze obejrzeć (jakto w japoni ) najlepsza opcja to 2,5 v6 oszczędna i jest w co jechać.

Bo najważniejsza jest Pasja

PostNapisane: 11 lutego 2013, 21:51 
Zacna persona forum

kumpel miał starszą generację w automacie. Nie narzekał puki się coś z elektroniką nie popieprzyło.
Jak sprawa ma się z rudą ?

możesz coś powiedzieć o tym konkretnym egzemplarzu ? http://moto.allegro.pl/mitsubishi-galan ... 20964.html

PostNapisane: 11 lutego 2013, 21:56 
Zacna persona forum

tylne nadkola lecą , ale na pewno mniej to rdzewieją niż vectra. Trzeba poprostu wyszukać odpowiedni egzemplarz :hyhy:
przejedz się takim galantem a nie bedziesz chciał patrzeć na vectre , zresztą galant ma swój styl i rzuca się w oko
edit. wygląda przyzwoicie taki zwykły najprostszy model, klima manual wolałbym osobiście automatyczna i ten szyber dach zajeb#ta sprawa , też taki miałem :] taniutki jest do 10 tyś rozejrzyj sie za po liftem , ładniejszy środek i liczniki już ma inne

Ostatnio edytowano 11 lutego 2013, 22:02 przez killer23, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 11 lutego 2013, 22:02 
Przyjaciel forum

gms napisał(a):
kumpel miał starszą generację w automacie. Nie narzekał puki się coś z elektroniką nie popieprzyło.
Jak sprawa ma się z rudą ?

Patrz jeszcze na Civica VI generacji (tego produkowanego w UK, szukaj 1.6), Mazde 626 i Accorda.

Auta z tego okresu maja drobne problemy z korozja, ale duzo zalezy od przeszlosci danego egzemplarza.

Wykresl diesle, bo nie sa zbyt udane. O ile jeszcze w Nissanie da sie z nimi przezyc, to co jest w Hondach i Mazdzie to pomylka.

gms napisał(a):
możesz coś powiedzieć o tym konkretnym egzemplarzu ? http://moto.allegro.pl/mitsubishi-galan ... 20964.html

Jezeli chodzi Ci o samo auto, to masz do niego mase tanich zamiennikow, 4G63 to prosty silnik, z tego co wiem dobrze znosi gaz.

PostNapisane: 11 lutego 2013, 22:06 
Zacna persona forum

Vermilion napisał(a):
Jezeli chodzi Ci o samo auto, to masz do niego mase tanich zamiennikow, 4G63 to prosty silnik, z tego co wiem dobrze znosi gaz.

na gazie chodzi bdb, potrafią odzywać sie popychacze w rym silniku (wada fabryczna ) przy każdej wymianie polecam płukankę i dobry olej i jest cicho , aha i skrzynie biegów potrafią wyć lecą łożyska na wałku głównym :) wtedy lepiej wymienic to łożysko niz druga skrzynia bo to ich wada i nie wiadomo ile inna skrzynia polata , łożysko to koszt ok 300zl możliwe że teraz potaniały :]

Ostatnio edytowano 11 lutego 2013, 22:08 przez killer23, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 11 lutego 2013, 22:06 
Zacna persona forum

a ten ? http://otomoto.pl/mitsubishi-galant-atr ... 25771.html tylko że silnik 2,4 to trochę OC mnie zje i wtedy tylko LPG

pospieszyłem się, automat - odpada

Post można usunąć dla klarowności

PostNapisane: 11 lutego 2013, 22:18 
Zacna persona forum

2.4 gdi unikaj bo to ma bezpośredni wtrysk i z gazem słabo gada, mają awaryjne przepustnice i pare innych dolegliwości, automaty w galntach są żywotne. Najlepszy stosunek mocy do spalania ma 2,5 V6 i z lpg też dobrze chodzi spali max z 1-2 litry więcej od 2,0 a frajda z jazdy nieporównywalna.

PostNapisane: 11 lutego 2013, 22:21 
Zacna persona forum

1. galant do opłat http://moto.allegro.pl/mitsubishi-galan ... 20964.html

2. premiera coś przydrogawy IMO jak na Pbhttp://otomoto.pl/nissan-primera-2-0i ... 92942.html

3. stilo http://otomoto.pl/fiat-stilo-C27299181.html

4. ta vectra o której pisałem ze mam upatrzoną http://otomoto.pl/opel-vectra-klimatron ... 76404.html

5. VB 1,8 w Pb http://otomoto.pl/opel-vectra-1-8-C27783839.html

6. VB w dieslu http://moto.allegro.pl/opel-vectra-2-0- ... 07631.html

To lista po waszych sugestiach. Pozaznaczałem wytyczne i nic ciekawego poza tym nie zauwarzyłem. Albo auta w automacie co dla mnie jest dyskwalifikacją, albo silniki za małe za duże, itd

Jakie sugestie do w/w egzemplarzy ?

Oczywiście sugestie innych marek mile widziane :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 146 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1