BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 10:01

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1705 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68 ... 86  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [Exx] Światła do jazdy dziennej - aktywacja
PostNapisane: 30 stycznia 2013, 17:01 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 330dTA
Kod silnika: M57
shellerE46, bi-xenon w e46 występował tylko po lifcie, nie licząc m3 i club sport edition.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 30 stycznia 2013, 17:15 
Forumowicz

Moje BMW: E46
Kod silnika: M47
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=115356
szosti napisał(a):
shellerE46, bi-xenon w e46 występował tylko po lifcie, nie licząc m3 i club sport edition.

:padam: czyli przełacznik z QP przedlifta odpada..

PostNapisane: 30 stycznia 2013, 17:43 
Częsty bywalec

shellerE46, a masz czujnik deszczu i zmierzchu? Bo jak nie to włącznik świateł z przedliftowej wersji z xenonami będzie pasował do bi-xenonu poliftowego. W razie czego sprawdź jeszcze sam na realoem w grupie głównej 61 i podgrupie 35 (mi wyszedł nr 61318378574).

PostNapisane: 30 stycznia 2013, 17:51 
Forumowicz

szosti napisał(a):
shellerE46, a masz czujnik deszczu i zmierzchu? Bo jak nie to włącznik świateł z przedliftowej wersji z xenonami będzie pasował do bi-xenonu poliftowego. W razie czego sprawdź jeszcze sam na realoem w grupie głównej 61 i podgrupie 35 (mi wyszedł nr 61318378574).

Tylko jedno mnie zastanawia przysłona w bixenonie jest sterowana z przełacznika /modułu/ a w przedlifcie nie było bixa.

PostNapisane: 30 stycznia 2013, 18:23 
Częsty bywalec

shellerE46, włącznik świateł nie ma chyba nic do tego. Moduł musisz wymienić na polift lub aktywować xenon/bixenon np za pomocą INPA jeżeli jest taka możliwość (widziałem taki właśnie zapis u siebie w e46).

PostNapisane: 30 stycznia 2013, 19:03 
Forumowicz

Kod silnika: M54b30
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=115367
W E46 przed liftem był Bi-Xenon, przynajmniej w Coupe końcówka 2001 r.
Bi-Xenonem steruje tam przesłona.
viewtopic.php?f=1&t=35226

"Reflektor biksenonowy to wyrafinowany system ksenonowy. Wytwarza on światło mijania i drogowe z tej samej, pojedynczej lampy ksenonowej. Sekretem jest ruchoma przesłona, która steruje strumieniem światła odpowiednio do wymagań. Gdy jest opuszczona, wytwarza granicę światło-cień wymaganą przepisami dla światła mijania. Gdy jest podniesiona, światło drogowe ma swobodną drogę przed sobą. W systemie biksenonowym światła drogowe mają tę samą barwę, co światła mijania. Niezwykle szerokie, intensywne światło drogowe zapewnia lepszą widoczność na pustych odcinkach szosy."

PostNapisane: 30 stycznia 2013, 19:24 
Częsty bywalec

maya, wiem na czym polega bixenon w bmw bo sam owy posiadam :D może masz końcówkę roku i już wersję po liftową i dlatego już jest albo ktoś dołożył ;) ale obstawiam na 1wszą wersję.

PostNapisane: 30 stycznia 2013, 22:35 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 318d
Kod silnika: M47N
Koledzy

Przede wszystkim dzięki za instrukcję aktywacji DRL - skorzystałem i wszystko działa.
Dzisiaj po zainstalowaniu inpy i całej reszty na nowym kompie postanowiłem sprawdzić błędy itd. oraz poszukać możliwości zrobienia potrójnego mrugnięcia kierunków.

Jako, że nie bawiłem się kodowaniem od długiego czasu stworzyłem zły plik FSW_PSW.MAN i ncs zgrał mi całą zawartość modułów.
Znalazłem tam CYCL_TI_BLK i einmal.

Ok, ale nie koduje się całego pliku tylko poszczególne moduły zatem zacząłem szukać w ALSZ i innych modułach owego nieszczęsnego pliku - niestety nie mam go.

Nie ze wszystkimi modułami mogłem się połączyć (właśnie zasysam ncs 3.1) ale czy to coś da ?

Mam ALSZ w wersji LSZ.C35 ale skoro pokazuje w tym dużym pliku ze wszystkimi ustawieniami, że CYCL jest a w ALSZ nie pokazuje go to o co chodzi?

Sugestie mile widziane :)

PostNapisane: 30 stycznia 2013, 23:37 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 330CiA Cabrio
Kod silnika: M54B30
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=91115
szosti napisał(a):

zalezy jaki lift masz na mysli ;)

w E46 były różne lifty
we wszystkich E46 lift elektroniki i wnętrza był w 2001 roku
lift zewnętrzny w E46 sedan/kombi był w 2001 roku
lift zewnętrzny w E46 coupe/cabrio był w 2003 roku

w efekcie za 'lift' można tutaj uznać 2001 rok, kiedy LSZ został zmieniony na ALSZ, co dało najwięcej zmian, ale ALSZ to i tak bodajże LSZ.C31 wzwyż, a było chyba wypustów do LSZ.C37, ja mam akurat LSZ.C35 w 'przedliftowym E46 cabrio' z końca 2001 roku i mam bixenon

w tym wypadku 'przedliftowy coupe' to może być już taki co ma ALSZ, więc poliftowy moduł

shellerE46 napisał(a):
Tylko jedno mnie zastanawia przysłona w bixenonie jest sterowana z przełacznika /modułu/ a w przedlifcie nie było bixa.

to zależy od tego jakie są zamontowane przetwornice, jeśli mają 2 gniazda, to obsługują bixenon, wtedy powinien z nimi współgrać moduł ALSZ ze sterowaniem przesłonami ;)

zyzu84 napisał(a):
Mam ALSZ w wersji LSZ.C35 ale skoro pokazuje w tym dużym pliku ze wszystkimi ustawieniami, że CYCL jest a w ALSZ nie pokazuje go to o co chodzi?

ta funkcja jest dopiero w LSZ.C36

update
przetwornica bixenonowa:
Obrazek

przetwornica ksenonowa:
Obrazek

a tutaj masz opis jak przerobic xenon na bixenon w E46: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=25&t=88838

PostNapisane: 31 stycznia 2013, 10:13 
Forumowicz

Mam taka przetwornice jak na 1 foto ,opis przeróbki juz kiedys widizałem ale nie lubie "druciarstwa" i chciałbym to przerobic jak w oryginale ,jeszcze co mnie zastanawia wtyczka ma 3 piny srodkowy do przysłony a dwa zewnetrzne opisuja jako Angel Eyes ?????z czym to ugryzć.

Myslałem o zastosowaniu tego przełacznika z QP tylko czy to poliftowy ??

Obrazek

tylko sęk w tym ze w RealOEM mamypodane zestosowany do 09/2005 nie ma od którego roku .I dalej pytanie poliftowy czy nie.

PostNapisane: 31 stycznia 2013, 12:31 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E39
andrzej2021, Chciałbym aktywować światła do jazdy dziennej w mojej e39 tylko nie wiem czy da radę, rok prod 1999. Gdzie i kiedy moglibyśmy się umówić??

PostNapisane: 31 stycznia 2013, 14:01 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 330D
Kurzaj poszło na pw

PostNapisane: 31 stycznia 2013, 14:20 
Częsty bywalec

blademccoy napisał(a):
szosti napisał(a):
shellerE46, bi-xenon w e46 występował tylko po lifcie, nie licząc m3 i clubsport edition.

zalezy jaki lift masz na mysli ;)

chodziło mi właśnie o to, że być może posiada nowszy moduł ;) ale szczerze to nawet nie wiedziałem, że lift elektroniki był wcześniej czyli w 2001r :przestraszony:
myślałem, że jak ogólnie polift to elektronika poliftowa, a jak przed to i moduł stary :looka: oczywiście nie wykluczam, że ktoś mógł wymienić-dokupił nowszy itp. ;] dzięki za uświadomienie :super:

PostNapisane: 31 stycznia 2013, 20:51 
Pierwsze kroki

A mam takie pytanie:

Czy próbował ktoś dopisać ręcznie jakaś funkcję do zgranego pliku np. comfort blinkers albo coś innego?
Jest taka możliwość?

Od razu uprzedzam, że sam nie zrobię takiej próby :)
Może ktoś już próbował :) i wyszło albo i nie.

Pozdrawiam

PostNapisane: 31 stycznia 2013, 21:32 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 330CiA Cabrio
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=91115
zyzu84 napisał(a):
Czy próbował ktoś dopisać ręcznie jakaś funkcję do zgranego pliku np. comfort blinkers albo coś innego?
Jest taka możliwość?

nie dopiszesz niczego co nie jest zawarte w plikach daten od NCSa dla danej wersji modułu - możesz tylko to wprowadzić... ewentualnie możesz ustawić inne wartości niż te które są przygotowane przez NCS, ale to wtedy musisz znac sie na przeliczaniu wartosci heksagonalnych i musisz edytowac nettodata, ale to juz wyzsza szkola jazdy - ja np wole sie w tym nie bawic jesli nie potrzebuje :P

co do 'comfort blinkers', jest funkcja CYCL_TIP_BLK czy jakoś tak (3 mrugniecia po dotknieciu manetki), kilka postów wyżej o tym wspominałem gdzie i kiedy może zadziałać i tam też wspominałem o tym że dopisać się nie da jeśli nie obsluguje tego modul

PostNapisane: 31 stycznia 2013, 21:51 
Pierwsze kroki

Ok dzięki za odpowiedź.

Niemniej ciągle nurtuje mnie pewna kwestia.
Skoro w pliku FSW_PSW.TRC zgranym niechcący :) ze wszystkich modułów mam Cycl i einmal, a jak wchodzę na ALSZ nie mam takowego?

Czy może ten duży plik (przeszlo 60 kb) to jest taki uniwersalny ze wszystkimi możliwościami jakie mogły być dostępne ?

Pozdrawiam i sorry jeśli się miotam bez sensu :p

PostNapisane: 11 lutego 2013, 22:09 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e46
Kod silnika: m52b28
tak ten duzy plik jest generowany przez ncs'a na podstawie vinu bodajrze i wcale nie musisz miec tych funkcji w swoich modułach..

Panowie mam dziwna sprawe: posiadam e46 przedlift sedan 98rok rynek Niemiecki. Chcialem aktywowac sobie drl i tu niespodzianka. Zgralem LSZ i ku mojemu zdziwieniu nie ma w nim funkcji FERNLICHT_DRL. Jest wszystko jak w przedlifcie oprocz tego. Probowalem juz wgrywac pusty plik zeby przywrocic fabryczne ustawienia i nic to nie zmienilo nadal brak tej funkcji. Wszystkie pozostale sa jak: EINZEIT_DRL, TAGFAHRLICHT i wszystkie 13 PROGRAMMPARAMETER_LSZ. Czyżbym trafil na auto w ktorym nie mozna zaprogramowac drl? Robilem juz drl w poliftach i przedliftach jak i w e90, mruganie kierunkami itp.. a tu taka niespodzianka w swoim aucie. Jesli ktos sie z czyms takim spotkal to prosze o pomoc.

PostNapisane: 12 lutego 2013, 18:15 
Pierwsze kroki

Kod silnika: M52TU20
Witam, koledzy takie male pytanko co do aktywacji a w sumie samych swiatel do jazdy dziennej, mianowicie meczy mnie jedna sprawa czy jezeli swieca swiatla "dzienne" to czy postojowka swieci razem z nimi? mam lampy depo u siebie i pod postojem jest ring, a sadze ze dzienne + ring wygladaloby raczej slabo, ale jezeli swieca one bez postoju to sytuacja wyglada juz calkiem inaczej ;) i pytanko czy jest ktos z poznaniu lub okolicach kto ogarnalby aktywacje tego? oczywiscie podjechalbym gdzie trzeba itp. mam kabel ale albo cos z nim nie tak albo po prostu nie ogarniam tematu. Bede wdzieczny za szybka odpowiedz, dzieki :)

p.s. zapomnialem napisac, chodzi o E46 :P

PostNapisane: 12 lutego 2013, 20:38 
Specjalista

Moje BMW: E46 330CI, F31 320d
Garaż: viewtopic.php?f=6&t=83226
BMW_FUN napisał(a):
Witam, koledzy takie male pytanko co do aktywacji a w sumie samych swiatel do jazdy dziennej, mianowicie meczy mnie jedna sprawa czy jezeli swieca swiatla "dzienne" to czy postojowka swieci razem z nimi? mam lampy depo u siebie i pod postojem jest ring, a sadze ze dzienne + ring wygladaloby raczej slabo, ale jezeli swieca one bez postoju to sytuacja wyglada juz calkiem inaczej ;) i pytanko czy jest ktos z poznaniu lub okolicach kto ogarnalby aktywacje tego? oczywiscie podjechalbym gdzie trzeba itp. mam kabel ale albo cos z nim nie tak albo po prostu nie ogarniam tematu. Bede wdzieczny za szybka odpowiedz, dzieki :)

p.s. zapomnialem napisac, chodzi o E46 :P

Jako dzienne świecą tylko i wyłącznie żarówki od długich.

PostNapisane: 12 lutego 2013, 22:16 
Pierwsze kroki

Kod silnika: M52TU20
Czyli jest opcja ze na depo bedzie to wygladac tak jak powinno, moze moje pytanie bylo banalne ale nie do konca jasne :P dzieki wielkie ;)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1705 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68 ... 86  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1