pryjom napisał(a):
Sam nie sprawdziłeś czy płun jest jak samochód się zagrzał?
Niestety nie zrobiłem tego
Napisałem wcześniej, że nie było w ogóle płynu w chłodnicy bo miarka tak wskazywała. Niestety kontrolka od chłodnicy się nie zapaliła. Świecąc latarką do środka też nie było widać płynu. Chciałem zlokalizować wyciek wiec wlałem wodę destylowaną, gdyby nie było w ogóle płynu w chłodnicy to bym musiał wlać około 6 litrów lub więcej, na szczęście zmieściło się około 1 litra lub nawet mniej wody destylowanej. Czyli jednak nie jest tak źle. Ubytków przez te kilka dni też nie było. Chłodnica była zalana specjalnym płynem a ja wlałem nie cały litr wody destylowanej, czy muszę teraz spuścić cały płyn z chłodnicy i wlać nowy? Jak tak to jaki płyn będzie najlepszy? Czy może jednak mogę jeździć z tą mieszanką płynu do chłodnicy plus niecały litr wody destylowanej?. Pasek od klimatyzacji będący na kole pasowym był bardzo luźny i w niektórych miejscach był trochę podniszczony, to on mógł spowodować ten zapach spalonej gumy, kupie nowy pasek tylko zastanawiam się czy jest sens go zakładać bo patrząc z góry na koło pasowe jak się kręci to mam wrażenie, że jest lekko zcentrowane to znaczy trochę krzywo się kręci. Miałem też problem z alternatorem, zaczął mi piszczeć ale po podładowaniu akumulatora jak na razie jest cisza. Byłem u mechanika porozmawiać o tej sytuacji, podłączył auto pod komputer ale nie znalazł żadnych błędów, na postoju rozgrzał auto do 100stopni, plastikowa obudowa silnika była ciepła ale nie gorąca. Był zdziwiony dlaczego wskazówka wskazuje tylko pion i dlaczego wentylator chłodzący silnik się nie włącza, stwierdził też, że visco pracuje nie prawidłowo, ono cały czas się kręciło ale podobno za wolno. Mechanik zwrócił uwagę na gumową rurę po prawej stronie silnika nad alternatorem, powiedział, że nie powinna być tak bardzo napięta i gorąca, o czym to może świadczyć? Po powrocie do domu od mechanika jakieś 5km obudowa silnika znowu zagotowała się i bardzo parzyła.
Alternator piszczący:
http://www.youtube.com/watch?v=DR2X390sqLMTest kontrolek:
http://www.youtube.com/watch?v=o-_R7dDPm1kkontrolka od chłodnicy się nie włącza jak to naprawić? Czy wszystko ok. z pozostałymi?
Pisząc w pierwszym poście, że zdziwiła mnie praca wentylatora jednak się pomyliłem bo to było visco które podobno nie pracuje tak jak powinno.