BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 06:25

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Bankomatowi złodzieje, nowy sposób pewnie już niedługo
PostNapisane: 23 kwietnia 2013, 17:36 
Uzależniony od forum :)

Nie wiem jakie macie banki, ja sprawdzam na infolinii i zajmuje mi to 20 sek i jest bezpłatne, podobnie jak bezpłatny mam dostęp do konta przez internet - nie wiem jakie macie banki, u mnie to jest za friko, wybieranie z bankomatów wszystkich też za friko.
To nie ja zaczynam paranoję z płatnym sprawdzaniem konta - dla mnie to absurd :)

200zł w portfelu można mieć, normalna sprawa ale płacąc za 90% rzeczy kartą. Ja tak robię. Jakbym miał płacić gotówką to chyba to 200zł musiałbym "co chwile" brać z bankomatu. Chyba że ktoś robi raz w tygodniu zakupy.

Jesteście chyba pechowcami skoro ciągle przed Wami ktoś ma kłopoty z płaceniem kartą. To jak Ty to robisz? Masz tylko 200zł w portfelu, za wszystko płacisz gotówką i nie trzymasz kasy w domu? I nie odwiedzasz bankomatu bo nie masz po drodze? Ja w drodze do pracy przy ulicy, gdzie można zaparkować mam 4 bankomaty. Wracając z pracy mam po drodze też 4 bankomaty gdzie mogę zaparkować.

Gotówka nie tworzy szarej strefy? Przed chwilą kupowałem kwiaty - bez paragonu, tylko gotówka. Gdyby była płatnośc tylko kartą Pani by podatki płaciła - ale oczywiście byłyby wyższe ceny :) Coś za coś, popieramy niskie ceny i szarą strefę czy wyższe ceny i płacenie podatków :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 23 kwietnia 2013, 17:40 
Ja zdecydowanie częściej niż z problemem przy płaceniu kartą spotkałem się z tym, że sprzedawca nie miał wydać reszty i wolał żeby zapłacić kartą.

PostNapisane: 23 kwietnia 2013, 17:51 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
To ja nie wiem jak sprzedający może nie mieć wydać reszty i gdzie są jeszcze takie sklepy.

PostNapisane: 23 kwietnia 2013, 18:23 
Zacna persona forum

Moje BMW: X5 G05 40i
Kod silnika: B58
--==Mały==-- napisał(a):
To ja nie wiem jak sprzedający może nie mieć wydać reszty

Bo sie zwyczajnie skonczyly...przeciez to sie zdarza :P

--==Mały==-- napisał(a):
i gdzie są jeszcze takie sklepy.

Na calym swiecie ;)

PostNapisane: 23 kwietnia 2013, 18:24 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e91
Kod silnika: N52B25
--==Mały==-- napisał(a):
To ja nie wiem jak sprzedający może nie mieć wydać reszty i gdzie są jeszcze takie sklepy.

mówi "można bez grosika?" albo "tylko w drobnych bo nie mam jak wydać" a taka sytuacja baardzo często występuje w różnych sklepach, małych spożywczakach jak i dużych marketach.
nie chciało mi sie wszystkiego czytać - co do używania karty i opłat - na pko postawiłem krechę za to, że pobierają mi kasę za utrzymanie konta i jakieś śmieszne opłaty, wypłacanie z bankomatów kosztuje bo ściągają prowizję tez miało znaczenie. w ING płacąc kartą rachunki za 200zł w miesiącu mamy 0zł opłat, jeżeli nie to 7zł za utrzymanie karty.
z bankomatów nie korzystam (pko) ale po przejściu do ing może zacznę chociaż dużo wygodniej jest płacić samą kartą. największy problem z brakiem gotówki w portfelu a niemożnością zapłacenia kartą spotykam w barze, bo tam na szczęście karty nie honorują :D :rotfl: mieć gotówkę dobra rzecz ale karta dużo wygodniejsza

PostNapisane: 23 kwietnia 2013, 19:08 

Gotówka na pewno przydaje się na wakacjach :) W jastarni czy łebie w budce z zapiekanką czy na plaży nie płaci się kartą. Podobnie w Egipcie - też wolę wziąć gotówkę. Z tym barem też dobry przykład. Czasem kartę lepiej zostawić w domu :P

PostNapisane: 24 kwietnia 2013, 10:30 
Forumowy terrorysta

bafi napisał(a):
=Mały==-- napisał(a):
To ja nie wiem jak sprzedający może nie mieć wydać reszty

Bo sie zwyczajnie skonczyly...przeciez to sie zdarza :P

Dodatkowy sposob na przyciecie klienta, bo nie robią tego raz dziennie. To samo dotyczy taksowkarzy. Przykład, kurs 27 zł, podaje mu 20 zł + 2x5 zł. Taksówkarz mowi, ze nie ma jak wydać,a mogl zaokraglic do 25 zł i 5 zwrócić. Wiec mu mowie, ze ma isc rozmienic. I co sie okazalo, nagle znalazł 3 zł reszty. Chciał przyciać na ponad 10 % wartości kursu. X kilka kursów w ciagu dnia, x tydzien, x miesiac x rok i się nazbiera sumka.

PostNapisane: 24 kwietnia 2013, 10:35 

Akurat w taksówce czy innej pobraniówce czy pizzy jak wychodzi 27zł to się z reguły daje 30 i mówi dziękuje.

PostNapisane: 24 kwietnia 2013, 10:46 
Forumowy terrorysta

Obowiazkiem kupujacego/uslugobiorcy jest płacenie, a obowiazkiem sprzedawcy/usługodawcy jest wydanie reszty.

PostNapisane: 24 kwietnia 2013, 10:48 
Zacna persona forum

Moje BMW: F20
Kod silnika: N55B58
KotSylwester napisał(a):
Akurat w taksówce czy innej pobraniówce czy pizzy jak wychodzi 27zł to się z reguły daje 30 i mówi dziękuje.

Pizza tak, ale w taxie? W życiu :D

PostNapisane: 24 kwietnia 2013, 10:53 

Obowiązkiem sprzedawcy jest wydanie paragonu natomiast ty nie musisz go brać, podobnie z resztą za usługę. Ja tak robię, uważam to za dobry zwyczaj, mi te 3 zł nie ubędzie raz na jakiś czas a on (pizzaa boy, listonosz, taksiarz) dorobi do pensji.

PostNapisane: 24 kwietnia 2013, 11:36 
Forumowy terrorysta

Szara strefa to wada:
KotSylwester napisał(a):
Gotówka nie tworzy szarej strefy? Przed chwilą kupowałem kwiaty - bez paragonu, tylko gotówka. Gdyby była płatnośc tylko kartą Pani by podatki płaciła - ale oczywiście byłyby wyższe ceny :) Coś za coś, popieramy niskie ceny i szarą strefę czy wyższe ceny i płacenie podatków :)

Szara strefa to zaleta:
KotSylwester napisał(a):
Obowiązkiem sprzedawcy jest wydanie paragonu natomiast ty nie musisz go brać, podobnie z resztą za usługę. Ja tak robię, uważam to za dobry zwyczaj, mi te 3 zł nie ubędzie raz na jakiś czas a on (pizzaa boy, listonosz, taksiarz) dorobi do pensji.

:rotfl: :rotfl: :rotfl:

PostNapisane: 24 kwietnia 2013, 11:49 

Nie rozumiem Twojego posta, dokładnie tak napisałem.

PostNapisane: 24 kwietnia 2013, 11:51 
Compact z wyboru

Moje BMW: e36 316i
Kod silnika: M43B16
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t ... lit=malina
renoraines napisał(a):
Przykład, kurs 27 zł, podaje mu 20 zł + 2x5 zł. Taksówkarz mowi, ze nie ma jak wydać,a mogl zaokraglic do 25 zł i 5 zwrócić.

Miałem kilka razy takie sytuacje i za każdym razem, jak nie miał wydać to zaokrąglał na moją korzyść, chociaż się o to nie upominałem.

Co do barów, czy pubów w Rzeszowie w większości (przynajmniej w tej większości do której chodzę) można już płacić kartą

PostNapisane: 24 kwietnia 2013, 11:56 

Co do napiwków jeszcze:

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... __Nie.html

Cytuj:
Od napiwków trzeba odprowadzać podatki. I od tych, które są zbierane do jednej puli, a później dzielone między pracowników i od tych, które dajemy sprawnemu kelnerowi za dobrą obsługę - twierdzi fiskus. - Ten obszar szarej strefy jest Polsce potrzebny, by gospodarka szybciej się kręciła - mówią ekonomiści.

Cytuj:
Napiwki to coś, co jest normalnym fragmentem życia gospodarczego i społecznego. Absurdem jest próba obudowywania tego jakimiś zabiegami biurokratycznymi czy administracyjnymi. Tego się nie da zrobić i po prostu należy z tego zrezygnować - przekonywał dziś magazynie EKG Radia TOK FM były minister infrastruktury, Krzysztof Opawski.

Cytuj:
Jedno jest pewne napiwki, czy opodatkowane czy nie - to dowód wdzięczności za profesjonalną obsługę. I najczęściej wpływają nie tyle na zasobność portfela obdarowywanego, ale na jego samopoczucie. I na pewno motywują do jak najlepszego wykonywania pracy, czyli podnoszą jakoś świadczonych usług
.

PostNapisane: 24 kwietnia 2013, 12:31 
Forumowy terrorysta

KotSylwester napisał(a):
Nie rozumiem Twojego posta, dokładnie tak napisałem.

Zaprzeczyłeś sam sobie. Kupiles kwiaty bez paragonu (wystawienie paragonu nie jest uzależnione od formy płatności czy karta czy gotowka, tylko sprzedawca ma wystawic paragon, a kupujacy może paragon brać lub nie) czyli pani nie zapłaci podatku, bo nie ma paragonu, tworzy się wiec szara strefa.
Potem piszesz, ze nie bierzesz paragonu, ze zostawiasz resztę panu od pizzy, taxi itd, niech sobie dorobią do pensji czyli tym samym szara strefa się pogłebia.

I dalej wrzucasz cytat, skoro go wrzucasz to sie z nim zgadzasz
KotSylwester napisał(a):
Cytuj:
Od napiwków trzeba odprowadzać podatki. I od tych, które są zbierane do jednej puli, a później dzielone między pracowników i od tych, które dajemy sprawnemu kelnerowi za dobrą obsługę - twierdzi fiskus. - Ten obszar szarej strefy jest Polsce potrzebny, by gospodarka szybciej się kręciła - mówią ekonomiści.

PostNapisane: 24 kwietnia 2013, 12:46 

Dokładnie, gdzie tu zaprzeczenie? Napisałem że płatność gotówką zwiększa szarą strefę i że kupuję kwiaty bez paragonu. Czy napisałem że chcę zwalczać szarą strefę? Napisałem co ją zmniejsza - płatność kartą. Gdzie tu sprzeczność.

PostNapisane: 24 kwietnia 2013, 15:33 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e91
Kod silnika: N52B25
KotSylwester napisał(a):
Ja tak robię, uważam to za dobry zwyczaj,

dobry zwyczaj jest wtedy jak dajesz 30zł i mówisz "reszty nie trzeba". tak wychodzi jak napisał renoraines, że taksiarz chciał Cię naciąć na drobne na piwo. w tym momencie on pokazał brak kultury i zwykłej ludzkiej uczciwości

PostNapisane: 24 kwietnia 2013, 15:43 

No ale te dwie rzeczy się chyba wykluczają? Patrzysz na taksometr widzisz 27, dajesz 30 i mówisz dziekuję a nie patrzysz ja Ci wydaje reszty i potem mowisz reszty nie trzeba :)

PostNapisane: 25 kwietnia 2013, 07:33 
Forumowicz

Moje BMW: E46 330Ci Coupe
Kod silnika: M54B30
Garaż: E46 330Ci
O jakiej szarej strefie mówicie, o kwiatkach za 5zł na bazarze bez paragonu? Może babcia powinna zainstalować czytnik kart obowiązkowo bo zmniejsza to szarą strefę? Takich przykładów jest mnóstwo ale nie nazwałbym tego szarą strefą bo to się kojarzy od razu z przestępczością zorganizowaną i od razu nasuwa złe skojarzenia.

Paranoją jest nadmierne opodatkowanie wszystkiego co można bardzo łatwo kontrolować mając dostęp do płatności elektronicznych, ostatnim takim szczytem, przecież wszyscy o tym wiedzą, było opodatkowanie darowizn, i słynny przykład piekarzy którzy nadwyżki oddawali biednym i nie płacili podatku - to też jest szara strefa?

Teraz jeśli chcesz komuś pożyczyć pieniądze, to to jest opodatkowane, powinieneś to zgłosić do urzędu, zresztą poczytajcie sobie zasady opodatkowania spadków i darowizn to wam oczy zbieleją a jeszcze lepiej róbcie takie rzeczy przelewem to nie będzie już w ogóle tłumaczenia :ok:

Więc po pierwsze nie mylmy gangsterki, nie ważne czy tej w rządzie, czy na osiedlu, z szarą strefą dorabiającą do 600pln emki, bo nie ma na życie, a po drugie osobiście nie ufam płatnościom elektronicznym w szczególnych przypadkach bo yebią nas tam z dwóch stron - z jednej banki a z drugiej skarbówka, ale to narasta bardzo powoli, tak, że większość tego w ogóle nie zauważa ;)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1