BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 18:11

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Zakup BMW - pomoc?
PostNapisane: 9 maja 2013, 19:00 
Forumowicz

Moje BMW: E42
Kod silnika: M666B30
Ostatnia BMW'ka która podałem nie wypadła dobrze, ale to nic poszukiwania trwają.
Ogólnie nie znam się dobrze na samochodach, ale chcę zmienić samochód, obecnie e36 318.

Wymienicie mi wady, zalety i dlaczego własnie ten?

Jaki samochód:
BMW - logiczne :D
Kwota do 10.000-10.500 (uczę się, także nie mam więcej, a nie chce by rodzicie mi dokładali bo potem jest sranie że jak się rozbije jak z poprzednim (golf iv) to wiecie )
Rocznikowo, wiadomo nie za stary jak najmłodszy
Spalanie: Wiadomo jak najmniej - ekonomiczny silnik
Diesel chyba nie wiem nie znam się
4/5 drzwi

Nie ma byc to BMW ktore Zdziera asfalt, a aby bylo ladne wizuwalnie, a takze ekonomiczne.

Co polecacie?

Tytuł: Re: Zakup BMW - pomoc?
PostNapisane: 9 maja 2013, 19:07 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46
Kod silnika: m52tub28
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=112464
BEsport napisał(a):
Spalanie: Wiadomo jak najmniej - ekonomiczny silnik
BMW takowych nie posiada :D Ile wlejesz tyle spali :rotfl:

A tak poważnie to:
E39 520i-523i w lpg rocznik 1997 :ok:
ewentualnie E46 320i 1998r.

PostNapisane: 9 maja 2013, 19:13 
Forumowicz

Moje BMW: E42
Kod silnika: M666B30
Właśnie wolałbym bez LPG - obecnie mam w swojej bo jak jej cisnąłem na benzynie to i spalanie było do 14L/100 :hyhy:

PostNapisane: 9 maja 2013, 20:03 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Diesli w e36 nie sa za szczesliwe- szczegolnie w porownaniu do m52. Za dyche do e46 bym nie startowal. Mysle ze 323 z mlodszych rocznikow spokojnie znajdziesz i to z dobrym wypasem. Co do spalania to kulgajac sie na trasie osiagniesz i 7l, ale dajac w palnik podwoisz ten wynik albo i lepiej. Plustem jest prostota konstrukcji i pancernosc tego silnika. W sumie to M50 jeszcze bardziej pancerny ale im starsza fura tym wiecej rdzy :P Co do gaziwa, to jak najbardziej warto, ale dobra instalka na wtryskach hana to okolice 3 tys, z instalka bym nie kupowal bo zwykle i tak wiekszosc czesci do wymiany.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 9 maja 2013, 20:12 
Hubson napisał(a):

oj Hubson,Hubson

co do pytania autora tematu to taka kasa to kupno mocniejszego,dobrze wyposażonego e36 polift lub pierwsze roczniki e39 520,523 ale piszesz że sie uczysz,mało kasy więc nie ma sensu sie pchać na e39 bo spalanie jest wieksze ,części znacznie droższe.

PostNapisane: 9 maja 2013, 20:26 
Przyjaciel forum

Waldek100581 napisał(a):
Hubson napisał(a):

oj Hubson,Hubson

co do pytania autora tematu to taka kasa to kupno mocniejszego,dobrze wyposażonego e36 polift lub pierwsze roczniki e39 520,523 ale piszesz że sie uczysz,mało kasy więc nie ma sensu sie pchać na e39 bo spalanie jest wieksze ,części znacznie droższe.

Oglądałem w zeszłym roku dla znajomego czarne 320 właśnie chyba z 98'. Jasna skóra, sedan, tylko brak klimy... kobitka chciała 10k za 9k w końcu by oddała...

Ja bym osobiście 2.0 nie kupił :) 2.5 czy 2.8 w LPG wychodzi mnie dużo taniej niż 2.0 R4 bez :D
2.20zł i spalanie 13L, a 5.30zł i spalanie 8 :zdziwko:

PostNapisane: 9 maja 2013, 20:42 
Hubson napisał(a):
Ja bym osobiście 2.0 nie kupił 2.5 czy 2.8 w LPG wychodzi mnie dużo taniej niż 2.0 R4 bez

powiedział co wiedział
skoro jestes przy ekonomi to 2.0 spali ci na gazie jeszcze mniej niz te twoje 2.5, 2.8 , 3.0 , 4.0 etc

(nie proponuj początkującemu kupna e46 za 10 kafli-chyba że.. "ty osobiście takie byś kupił" :oczami:

PostNapisane: 9 maja 2013, 20:56 
Przyjaciel forum

Waldek100581 napisał(a):
powiedział co wiedział
skoro jestes przy ekonomi to 2.0 spali ci na gazie jeszcze mniej niz te twoje 2.5, 2.8 , 3.0 , 4.0 etc
Jechaliśmy do Torunia nie tak dawno... djpixell w 318 spalił dokładnie 1L mniej gazu (jechał dokładnie tak samo jak ja, z tym, że w 2 osoby i na 18) mając prawie 100KM mniej :)

PostNapisane: 9 maja 2013, 21:09 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
w model e46 nie pchał bym się z taką kwotą za żadne skarby... przy takiej kwocie na ten egzemplarz będzie jeszcze sporo do włożenia by osiągnąć stan co najmniej dobry :]

PostNapisane: 9 maja 2013, 21:12 
Hubson napisał(a):
Waldek100581 napisał(a):
powiedział co wiedział
Jechaliśmy do Torunia nie tak dawno... djpixell w 318 spalił dokładnie 1L mniej gazu (jechał dokładnie tak samo jak ja, z tym, że w 2 osoby i na 18) mając prawie 100KM mniej :)

słuchaj Hubson..takie opowieści to nie do mnie ;)
zapodałeś jaką prywatną ciekawostke na forum i mam to brać za jakiś przykład? ile pali 318 względem wiekszych silników,
sory ale mechanicy,inżynierowie bmw z d,,py nie wyjęli sobie wyliczeń i mozliwosci spalania danego silnika.
To tak jak z każdym silnikiem , każdy potrafi wiecej i mniej spalic,wszystko zależy jak go ciśniesz.
Dla mnie to ty mozesz na gazie i 5l spalić jadąc 120/h a twój kumpel w 318i 15l i więcej.
Ja wiem jedno kolego ..miałem wcześniej 316 i nie powiesz mi że 320 pali mniej.
Tyle w temacie,
kończe swoją wypowiedż bo szkoda czasu kisić sie na tym forum bo takie teksty tu lecą że nie chce mi sie nad nimi nawet zastanawiać.

Peace

PostNapisane: 9 maja 2013, 21:28 
Przyjaciel forum

Waldek100581 napisał(a):
Hubson napisał(a):
Waldek100581 napisał(a):
powiedział co wiedział

zapodałeś jaką prywatną ciekawostke na forum i mam to brać za jakiś przykład? ile pali 318 względem wiekszych silników,
sory ale mechanicy,inżynierowie bmw z d,,py nie wyjęli sobie wyliczeń i mozliwosci spalania danego silnika.
To tak jak z każdym silnikiem , każdy potrafi wiecej i mniej spalic,wszystko zależy jak go ciśniesz.
Dla mnie to ty mozesz na gazie i 5l spalić jadąc 120/h a twój kumpel w 318i 15l i więcej.
Tyle w temacie,
kończe swoją wypowiedż bo szkoda czasu kisić sie na tym forum bo takie teksty tu lecą że nie chce mi sie nad nimi nawet zastanawiać.

Peace
Kolego miałem compacta z 1.6 (m43b16) który palił 8 litrów (minimum 6,8) i miałem poprzedni silnik 2.0 (n42b20) który palił 7 litrów (minimum 4,2) ale przecież to nie przykład...

Wracając do jazdy na majówkę, ani ja ani kolega nie miał zamiaru zejść jak najniżej jeśli chodzi o spalanie. Po prostu na którymś postoju przy tankowaniu, powiedziałem mu ile mi spaliło, a on że jemu litra mniej... ale przecież to też nie przykład :D

Pozdrawiam

PostNapisane: 9 maja 2013, 22:03 
Hubson napisał(a):
Waldek100581 napisał(a):
Hubson napisał(a):
Waldek100581 napisał(a):
powiedział co wiedział

Tyle w temacie,

Peace
Kolego miałem compacta z 1.6 (m43b16) który palił 8 litrów (minimum 6,8) i miałem poprzedni silnik 2.0 (n42b20) który palił 7 litrów (minimum 4,2) ale przecież to nie przykład...

Wracając do jazdy na majówkę, ani ja ani kolega nie miał zamiaru zejść jak najniżej jeśli chodzi o spalanie. Po prostu na którymś postoju przy tankowaniu, powiedziałem mu ile mi spaliło, a on że jemu litra mniej... ale przecież to też nie przykład :D

Pozdrawiam

Oj Hubson,Hubson

znowu dajesz " swój przykład na forum"
i co? mam sie zdziwić czy co? tym razem porównujesz do siebie 2.0 do 1.6 ale to są dwa silniki 4 cylindrowe ,i co z tego że jeden ma wiekszą pojemnośc od drugiego? ,jakos mnie nie dziwi fakt że nowszej generacji silnik o poj. 2.0 który jest też 4 cylindrowy pali mniej jak ten starszej generacji np. te 1.6
Dzisiaj silniki nowszych generacji o wiekszej mocy palą mniej niż te starsze o mniejszej poj. gdzie koni jest mniej.
przecież to oczywiste :mur: więc po co te przykłady sie pytam ,i na co?

..niewiem ile masz lat ale widze że chcesz byc mądrzejszy,
niech ci tam bedzie :hyhy:

Tak ogólnie to mam wrażenie że 3/4 forum to dzieci,taka pisanina jeden prze drugiego,a z dystansu jak sie czasem cos tu przeczyta to ..bez komentarza :hyhy:

PostNapisane: 9 maja 2013, 22:11 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
Waldek100581 napisał(a):
Hubson napisał(a):
Waldek100581 napisał(a):
powiedział co wiedział

Tyle w temacie,

Peace

To ja Ci jeszcze dorzucę do pieca skoro już się popłakałeś, to teraz gwarantuję, że oka nie zmrużysz i szkliwo z zębów skruszysz. Jak jechałem do Torunia na dwie E36 to moje 328i w oszczędnej trasie spaliło identycznie jak kumpla 320i (jechałem za nim cały czas, on dyktował tempo). Okolice 7 l na 100 km. Także jak to przeczytasz to już pewnie usuniesz konto ze sporta. :(

Do autora - nie masz kasy, a marudzisz na LPG? Nie chcesz brać od rodziców na auto, a na paliwo tak? No chyba, że BMW ma tylko wyglądać, jak sam to przyznałeś, a nie jeździć... 10 tysi do wydania i mało kasy, to jak dla mnie bezpieczna opcja to możliwie zadbany sedanik E36 bez szmerów bajerów 323i/328i + lpg. Oczywiście jak jesteś dusigroszem to możesz kupić też z jakimś krokowcem pod maską np. 318is i się cieszyć z 3 zł zaoszczędzonych na 100 km na LPG i patrzeć na szemrane spojrzenia kolegów po otwarciu maski albo przegraniu starcia z oplem stefka z dzielni. Opcja jeszcze rozsądniejsza - compact. Tyle, że te 323Ti pewnie są podmęczone w porównaniu do słabszych wersji.

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 9 maja 2013, 22:18 
jiGsaw napisał(a):
To ja Ci jeszcze dorzucę do pieca skoro już się popłakałeś, to teraz gwarantuję, że oka nie zmrużysz i szkliwo z zębów skruszysz. Jak jechałem do Torunia na dwie E36 to moje 328i w oszczędnej trasie spaliło identycznie jak kumpla 320i (jechałem za nim cały czas, on dyktował tempo). Okolice 7 l na 100 km. Także jak to przeczytasz to już pewnie usuniesz konto ze sporta.

haha..jakbym miał co tu przezywać,łącznie z twoimi wypocinami.
A ta twoja 328 nie spaliła moze mniej niż 320? ,może akurat ? :D
Jigsaw..ja też moge na chwile zejsć moim 320 poniżej 6l na trasie i opisać to na forum ale po co?
przecież normalnie nikt tak autem nie jeżdzi by muskać bez przerwy pedał gazu :hyhy:
w 328 twoim tym bardziej ;)

p.s-w praktyce nie jednej trasy a setek wiem że 2.0 m52b20 pali wiecej niż 1.6 m43b16 :)
a to że twoje 328 schodzi do spalania jak w 320 nie ma sie wogóle do mojego przykładu.

pakuj spokojnie

Ostatnio edytowano 10 maja 2013, 21:15 przez Waldek100581, łącznie edytowano 3 razy

PostNapisane: 9 maja 2013, 22:27 
Przyjaciel forum

No pali więcej od m43b16, ale też niekoniecznie więcej niż większe motory.

WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 9 maja 2013, 22:33 
Przyjaciel forum

Waldek100581 napisał(a):
A czyj mam dać przykład jak nie swój? Kolegi kolegi? Czy siostry kuzyna? :zakrecony:

Waldek100581 napisał(a):
Akurat mam kilka lat mniej od Ciebie, więc możesz mnie nazwać małolatem jak masz lepiej spać ;)
Ale jeśli już do wieku się przyczepiłeś, a masz 31 lat to powinieneś wiedzieć, że z kultury zwroty grzecznościowe pisze się z dużej litery (na sporcie mimo iż "3/4 forum to dzieci" to jednak kulturalna, a przynajmniej się starają dzieciaki :rotfl: )

Pozdrawiam

PostNapisane: 9 maja 2013, 22:40 
Hubson napisał(a):
Waldek100581 napisał(a):
A czyj mam dać przykład jak nie swój? Kolegi kolegi? Czy siostry kuzyna? :zakrecony:

Waldek100581 napisał(a):
Akurat mam kilka lat mniej od Ciebie, więc możesz mnie nazwać małolatem jak masz lepiej spać ;)
Ale jeśli już do wieku się przyczepiłeś, a masz 31 lat to powinieneś wiedzieć, że z kultury zwroty grzecznościowe pisze się z dużej litery (na sporcie mimo iż "3/4 forum to dzieci" to jednak kulturalna, a przynajmniej się starają dzieciaki :rotfl: )

Pozdrawiam

Oj dzieci,dzieci
tyle waszego że z byle literki bedziecie mieli radoche na internecie.. :P

PostNapisane: 9 maja 2013, 22:45 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36 320ci '95r
Kod silnika: m50b20tu
Garaż: e34 530i V8 >Bmw e36 320ci > Bmw e39 523ia> Bmw e34 525i > Audi a4 b7> Renault Laguna 3 > Bmw e61 LCI 530xd
za 15.000 możesz szukać e46 z jakimś silnikiem R4. E39 spokojnie byś kupił w silniku 2.3-2.8 ale znowu utrzymanie droooższe niż e46. Sądze że nie chcesz zmienić e36>e36, w sumie sam bym chyba nie chciał :) jeśli już zmieniac to na nowsze albo starsze :P
Co do spalania to wieczne kłótnie na ten temat na wszystkich forach. Ja osobiście nie kupiłbym R4, szukałbym 2.8 i koniec. Na trasie spali 1.5l więcej niż R4, w mieście fakt łyknie 14 a R4 10 ale przyjemność z jazdy.... ja mam stare m50b20 na trasie spala 9.5 lpg przy dynamicznej jeździe na starych Valtekach. Uwierz że bardzo podobnie palą m4Xb18.

Ale skoro na osiągach Ci nie zależy to nie ma o czym gadać. Szukaj compacta e46 z silnikiem 1.6/1.8 ;p ani nie wygląda ani nie jeździ he

PostNapisane: 9 maja 2013, 22:48 
Przyjaciel forum

pdasiek napisał(a):
Szukaj compacta e46 z silnikiem 1.6/1.8 ;p ani nie wygląda ani nie jeździ he
Tylko naprawa n42 droga ;)

PostNapisane: 9 maja 2013, 23:00 
Przyjaciel forum

Jakbyś nadal miał jakieś wątpliwości to po prostu idź za głosem serca...

Obrazek

WitoM napisał(a):

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1