Temat stary ale ,im tańsze będą 335d i 535d więcej tego będzie się pojawiać na naszym rodzimym rynku.
Ja ostatnio wdepnąłem w e61 535d i robiłem już testy na różne sposoby, bo auto jest mega paliwożerne.
Na seryjnym sofcie miasto 11 litrów to nie lada wynik zazwyczaj 12-14l lato klima.
O zimie nawet nie myślę
Trasa

tu sytuacja się odmienia nie piszę tu o zamulaniu tylko o normalnym przemieszczaniu autostradą od 120 do 240km/h minimum 8,5 litra przy 120km/h i max 12l jak się ciśnie na ful.
Tryb mieszany 10-11 litrów.
Wnioski auto wielkie ciężkie komfortowe , bardzo miłe w trasie , sympatyczne, również na miasto spora dynamika od dołu pomimo że zamulona skrzynia zabija połowę frajdy z jazdy .
Niestety trzeba przyjąć że jeśli będziemy normalnie użytkować auto nie patrzeć na chwilowe spalanie ,nie będziemy dziadować ,przymulać itd to spalanie w przedziale 10-14 litrów jest czymś normalnym.
Co do osiągów... ja wiem masa robi swoje ale przykro mi pomimo 2 turbin dupska nie urwie, moje 272 konie i kolegi e61 530d po programie na 270ps jedzie identycznie różnice są nieznaczne i w każdym teście czy z stop czy z rolki mniej więcej o pół długości auta na mój +.
Spalanie bardzo zbliżone oba automat.
Idziemy dalej 535d nie nadaje się do ścigania nawet po programie jest ciężką krową do tego wzrasta spalanie i w moim przypadku z softem na delikatne 330ps w mieście wzrosło i wahało się w okolicy 14-15l.
W tych pieniądzach można już kupić 330d 231 ps na wtryskiwaczach piezo. zrobić program na 300ps i śmigać szybko i jeszcze w miarę oszczędnie.
e90 535 d jeździłem po programie na 370ps -frajda niesamowita non stop bez trakcji

niestety " wir" również niesamowity w zależności od stylu jazdy od 10-do 15 litrów.
Oczywiście mamy moc dynamikę i nadal kopciucha , tylko to nie ten sam kopciuch co 320d podkręcone do 200ps i palące nadal w okolicach 8 lirów, no 9max.
W związku z powyższym szybko wrócę do pojemności 2 litry mimo wszystko
Dodam jeszcze tak poza konkursem że najlepiej jeśli chodzi o spalanie i dynamikę+moc wypada e46 330d 184 ps + turbina gt2260 i moc w okolicach 240ps. Jadąc delikatnie można zejść do 6 litrów w trasie , przy bucie spalić 12 i mieć przy ciekawym dość wysokim momencie obrotowym średnie spalanie w okolicach 9 litrów.
Nie chcę tu zacząć polemiki z tymi co maja e46 330d i spalanie 5-l litrów zwłaszcza w automacie
Pozdrawiam Krzysiek