BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 czerwca 2025, 00:19

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Szyberdach
PostNapisane: 5 października 2007, 00:12 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
Witam,

Rozładował mi się akumulator (zostawiłem włączone światła), po odpaleniu auta, już podczas jazdy chciałem otworzyć szyberdach, uchylił się i nie chciał się zamknąć. Po wyłączeniu/włączeniu auta coś jakby się zacięło i dach się ładnie zamknął.

Później się okazało że dach się automatycznie nie domyka. Dojeżdża do końca i się cofa pare cm. To samo przy otwieraniu. Otwiera sie i troche wraca.
Przytrzymując guzik niby da sie zamknąć i otworzyć

Poza tym mam wrażenie że nie otwiera się na 'full'.

Ktoś wie co może być przyczyną?

Może ktoś wrzucić foto swojego szyberdachu na maks otwartego (mam wrażenie że mój sie nie otwiera do końca)?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Szyberdach
PostNapisane: 5 października 2007, 08:13 
Forumowicz

Moje BMW: E60 3.0d
Kod silnika: M57N
W audi miałem tak , że po odłaczeniu AKU tez działy sie takie cuda z elektroniką niedomykały się szyby lub działały całkiem inaczej jak przed odłączeniem akumulatora. Po jakimś czasie i użyciu kilkukrotnym szybek , elektryka adaptuje sie na nowo czyli myśle że po kilkunastu użyciach zaadoptuje sie i bedzie działać jak przed rozładowaniem AKU

BMW..E60..3.0...218 KM....500Nm ==>jest

Tytuł:
PostNapisane: 5 października 2007, 08:25 
Pierwsze kroki

Ja miałem taką akcje że zostawiłem samochód na parkingu z uchylonym szybrem i potem nie chciał się zamknąć mimo że aku był ok. Po ręcznym zamknięciu nagle zadziałał ale miałem takie same objawy jak Ty czyli nie domykał do końca. Rozwiązaniem jest zamknięcie go przyciskiem a potem skorygowanie jego pozycji korbką. Dla pewności można jeszcze przetestować czy w skrajnych pozycjach też nie da się "dokręcić". Mechanizm do szyberka jest obok oświetlenia wnętrza, najpierw wyciągasz lampki a potem zaślepkę do napędu. Ogólnie to chyba szyber w e39 nie ma zbyt zaawansowanej elektroniki więc to powinno załatwić sprawe.

Tytuł:
PostNapisane: 5 października 2007, 11:40 
Administrator

Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Zaczął się zamykać i niby działa. Ale ciągle mam wrażenie że otwierał się szerzej.

Mogli byście cyknąć fotki skrajnego położenia gdy jest otwarty, od środka?

Tytuł:
PostNapisane: 5 października 2007, 13:13 
Zacna persona forum

Moje BMW: e66 750Li 2005r.
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=55&t=124085
U mnie w galerii na jednym zdjęciu widać max otwarty dach, zdjęcie zrobione od góry, niestety nie mam od środka (link w podpisie). Też mam wrażenie że mógłby się odsunąć jeszcze trochę ale chyba tak musi być, wydaje mi się że w byłym e36 otwierał się szerzej. :niepewny:

Moje byłe e39 M5
Moje byłe e65 745i
Moje byłe e39 540i Touring
Moje byłe e36 325i Coupe

Obczaj mojego kota, nie bój się, nie gryzie:
Obrazek

V8 sound is my only drug!

Tytuł:
PostNapisane: 7 października 2007, 11:28 
Administrator

Dzięki, oto chodziło. Jednak mam identycznie :)

Tytuł:
PostNapisane: 7 października 2007, 12:49 
Forumowicz

Moje BMW: E60 3.0d
Kod silnika: M57N
Jednak się zaadoptowało :hyhy:

BMW..E60..3.0...218 KM....500Nm ==>jest

Tytuł:
PostNapisane: 3 lutego 2008, 13:26 
Administrator

Porównywałem w różnych E39 i w jednych jest jak u De i u mnie a w innych otwiera się szerzej.

Moje jest z 1996r (początek) i ma dach przeszklony.

Może ktoś jeszcze wrzucić fotki i dopisać z jakiego rocznika ma?
Cały czas nie jestem pewien czy mam dobrze.

Tytuł:
PostNapisane: 12 lipca 2009, 21:17 
Pierwsze kroki

a mi też coś wariował - po rozładowaniu akumulatora - nie chciał się otworzyc podczas jazdy w końcu się otworzył i nie chciał się zamknąć.Wyłączyłem auto - uruchomiłem 2 razy i udało się zamknąć. Ciekawe czy się zaadaptuje tak jak piszecie - po kilku uruchomieniach, będzie wszystko ok. :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 26 lipca 2009, 03:15 
Pierwsze kroki

Moje BMW: BMW E46 320D
Witam, powiedzcie czy w E36 mozna naprawic szyberdach lub przelozyc np sama podsufitke do sprawnego i czy jest to skomplikowane? mnie to niesttety przerasta:( i czy wogole ktos to naprawia?

Tytuł:
PostNapisane: 30 lipca 2009, 18:28 
Pierwsze kroki

u mnie byla kwestia adaptacji po rozładowaniu akumulatora -sie samo naprawiło - wszystko gra i buczy! :D czyli mieliście racje;)

Tytuł:
PostNapisane: 22 sierpnia 2009, 20:57 
Pierwsze kroki

Witam. mam troche inny problem tzn. posiadam BMW e34 sedan, odkąd ją mam nie działał mi szyberdach. Okazał się że poprostu nie ma silniczka kupiłem założyłem i szyberdach się uchylił do góry ałe niechciał wrócić z powrotem w pozyćje zamkniętą, odkręciłem go i okażało sie że kręci się tylko w jedną strone (czy dam otwieranie, czy zamykanie, czy uchylanie, silniczek kręci się zawsze w jedną strone). Doda jeszcze że przy silniczku jest 5 pinów (5 pinów mają sedany a 6 pinów kombi) a przy tej drugiej wtyczce jest 6 pinów. Zaczołem grzebać po kablach i okazało się że jest tam dodatkowy sterownik do podwójnego szyberdachu z wtyczką na drugi silniczek. Wychodzi na to że całą elektryke mam do szyberdachu mam od wersji kombi.
Jak mam to naprawić? czy wystarczy zmienić silniczek na ten 6 pinowy? czy trzeba zmienić całą elektryke? a może jakaś mał przerubka wystarczy zrobić?
Jeśli ktoś wie jak to naprawić to Bardzo Prosze o Pomoc

Tytuł:
PostNapisane: 23 sierpnia 2009, 11:24 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39 540iA
Kod silnika: M62TUB44
piotrek976psk napisał(a):
Witam. mam troche inny problem tzn. posiadam BMW e34 sedan, odkąd ją mam nie działał mi szyberdach. Okazał się że poprostu nie ma silniczka kupiłem założyłem i szyberdach się uchylił do góry ałe niechciał wrócić z powrotem w pozyćje zamkniętą, odkręciłem go i okażało sie że kręci się tylko w jedną strone (czy dam otwieranie, czy zamykanie, czy uchylanie, silniczek kręci się zawsze w jedną strone). Doda jeszcze że przy silniczku jest 5 pinów (5 pinów mają sedany a 6 pinów kombi) a przy tej drugiej wtyczce jest 6 pinów. Zaczołem grzebać po kablach i okazało się że jest tam dodatkowy sterownik do podwójnego szyberdachu z wtyczką na drugi silniczek. Wychodzi na to że całą elektryke mam do szyberdachu mam od wersji kombi.
Jak mam to naprawić? czy wystarczy zmienić silniczek na ten 6 pinowy? czy trzeba zmienić całą elektryke? a może jakaś mał przerubka wystarczy zrobić?
Jeśli ktoś wie jak to naprawić to Bardzo Prosze o Pomoc

jeżeli kupiłeś odpowiedni silniczek moim zdaniem wszystko powinno być ok, tutaj możesz to sprawdzić

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=54&fg=05

Obrazek

w moim ix jeszcze do niczego nie brakowało instalacji elektrycznej, ewentualnie dołożenie jakiegoś przekaźnika w skrzynce i wszystko ozywa (niedługo sprawdzę duże OBD ale napewno już wiem że mam instalację przystosowaną pod taka podmiankę 23 przewody)

E34 Obrazek

E53 Obrazek

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1