AndrewP4, wynika to z tego że 5W będący syntetykiem nie tylko ma lepszą płynność ale i lepkość jest wyższej klasy. Lepkość 40 oleju który kosztuje 50zł/ litr (syntetyk) jest lepsza w wysokich temperaturach niż oleju który kosztuje 20-25zl/litr. Tak jak guma poduszki silnika która kosztuje 150zl będzie lepsza od gumy poduszki kosztującej 100zł.
Poza tym jeżeli w testach laboratoryjnych tak dobrej marki jak BMW inżynierzy stwierdzili że dany silnik ma jeździć na oleju 5W30 (najczęściej zalecany olej do wielu BMW w Niemczech przez sprzedawców w sklepach motoryzacyjnych i warsztatach) to nie ma co uważać się za mądrzejszego od nich.
10W lalem, ale do silnika M20 z lat osiemdziesiątych, którego konstrukcja powodowała właśnie potrzebę użycia takiego oleju.
Skąd pomysł że syntetyk 5W będzie lepszy od 10W polsyntetyka? Stąd że w tym temacie było to juz stwierdzone bardzo dużo razy przez użytkowników BMW na ich własnych silnikach.
Jeżeli np wymagania BMW co do oleju są dla kogoś za wysokie (czytaj za drogi olej) to moim zdaniem powinien przerzucić na inną markę, stare BMW, lub po prostu pogodzić się z tym że jego silnik hałasuje, lub niebawem będzie hałasował.
W PL bardzo dużo silników M50 i M52 hałasuje gdyż kupują je ludzie mający niewielką kwotę na auto a później starają się zaoszczędzić trochę kasy na jego serwisie. W DE problem hałasujących M50 i M52 nie występuje, gdyż tam zarejestrowane BMW mają ludzie dobrze zarabiający i płacący DROGIE ubezpieczenie, a więc ludzie których stać na drogi serwis...
Dlatego kupiłem auto z DE i wyszło mnie drożej niż w PL. Kolega Majsu z forum (Bobby Vintage) słyszał jak cicho i równo chodzi moje M52 pomimo ze ma już 250.000km, co dla wielu ludzi oznacza przebieg z którym nigdy nie kupiliby auta!
Ale, ale! Wielu na pewno nie przekonam i będą uważać po zrobieniu 20-30 tysi km na półsyntetyku 10W, że to odpowiedni olej, bo przecież jeszcze nic nie napier

Tylko się cieszyć jak na 10W jest cicho. Nie wiem jak lepkość oleju wpływa na vanosy, wiem że temat jest o "szklankach" ale to nie jest przecież jedyne kryterium doboru oleju, o czym właśnie wie producent i zaleca to co zaleca.