BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 czerwca 2025, 11:03

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E46] Problemy z silnikiem po naprawie wtrysków
PostNapisane: 26 sierpnia 2013, 22:29 
Specjalista

Moje BMW: e46 330Ci turbo
Kod silnika: m54b30t
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=112765&start=80
Ok krzysiek a co z wtryskiwaczami ktore sa nowsze i nie da sie ich przypisac? Mam taki komplecik który wkładam i wszystkie korekty są max do 0,5

Polub nas na FB BMWexpert Motorsport

Odbudowa silników KLIK

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 26 sierpnia 2013, 22:31 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 320d
Kod silnika: M47N
misiek, a skąd pochodzisz?

PostNapisane: 27 sierpnia 2013, 08:07 
Specjalista

Moje BMW: F07 535dx
Kod silnika: n57
misiek32118 napisał(a):
Szkoda że do nysy mam 450 km bo chętnie bym się do ciebie wybrał

No tak to spora odległość.. nie wiem co Ci powiedzieć . Auto musi trafić na dobra diagnostykę do kogoś kto ogrania BMW diesel , jeśli ktoś kto będzie wkładał ręce do twojego auta wie co to DIS lub INPA. Wie jakie max ciśnienie na CR powinno uzyskać paliwo podczas sprintu, wie ile powinna mierzyć przepływka w odniesieniu do nadmuchanego ciśnienia w kolektorze .Jeśli wie jakie jest max zadane ciśnienie doładowania dla twojego auta , wie ile wynosi dopuszczalny boost , BEZ PROBLEMU NAPRAWI TWOJE AUTO. Jeśli tego nie wie .... słabo to widzę.

Leo napisał(a):
Ok krzysiek a co z wtryskiwaczami ktore sa nowsze i nie da sie ich przypisac? Mam taki komplecik który wkładam i wszystkie korekty są max do 0,5

EU3 ma 6 znaków IMA EU4 ma 7 znaków IMA Jeśli jesteś połączony do sterownika eu3 i próbujesz kodować wtrysk komp wie że wtrysk eu3 ma tylko 6 znaków dlatego nie rozpoznaje 7 znaków z wtrysku eu4.

Oczywiście po zamontowaniu wtryskiwaczy eu4 do eu3 auto będzie jeździć ..korekty pokazywane w kompie będą nie prawdziwe. Ponadto jeśli mowa o wtryskach eu4 (216) maja większy wydatek od eu3 np (080 czy 131) co za tym idzie domyślnie dla silnika m47n inny czas otwarcia. Po włożeniu ich do silnika pod sterownik eu3 mamy wtryskiwanego więcej paliwa ...pojawia się dym (komp o tym nie wie i myśli że wszystko jest ok) W tuningu strojonym kiedy możemy sobie pozwolić na regulację czasu otwarcia , ciśnienia CR i doładowania, można zgrać to tak aby to miało ręce i nogi. Co nie zmienia faktu że balans pokazywany w programie diagnostycznym ( będzie z du-py).

Całkiem niedawno przyjechał do mnie Pan na diagnostykę , mówił że auto takie (jakby pobudzone i dymi jak depnie trochę...)

Podłączam kompa ..niby korekty OK , podczas loga dynamicznego widzę że soft "dziewica"-seria. A auto faktycznie jak po programie , pytam czy zna historie auta i zaczęła się opowieść o wymianie wtrysków i że wsadził z nowszego e90. To już nie miałem pytań.

Pozdrawiam Krzysiek

PostNapisane: 27 sierpnia 2013, 08:24 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Zastanowił bym się nad wyjazdem do Rogera nawet na te 450 km w jedną stronę co daje nie cały tysiączek w obie. Po tym co opisuje sam zainteresowany jego mechanicy nie dają rady a kasują go cały czas z PLN-ów. Twoi mechanicy jak widać idą metodą prób i błędów więc ile jeszcze wydasz ? Pogadaj z Rogerem jak by to wyglądało gdyby autem miał się On zająć może cena hotelu plus ropy na taki wyjazd to mniejsze koszta niż bawienie się w ciuciubabkę z teraźniejszymi mechanikami a przy tym zaoszczędzisz sobie nerwów i zdrowia :]

Fakt... zostaje jeszcze kwestia czasu a tutaj niestety nie każdy go ma...

PostNapisane: 27 sierpnia 2013, 15:12 
Pierwsze kroki

jestem z okolic Zwolenia ( 30 km do radomia) , z czasem jest u mnie srednio obecnie ale mimo wszystko auto musze oddac w dobre ręce które odpowiednio się nim zajmą

PostNapisane: 27 sierpnia 2013, 20:15 
Specjalista

Moje BMW: e46 330Ci turbo
Kod silnika: m54b30t
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=112765&start=80
Roger dokładnie tak jak piszesz wsyztsko się zgadza prócz jednego, wtryski z 318 maja podobna wydajnosc do wtryskiwaczy z 320 (e46) m47n i nie bedzie kopcił ;)

Polub nas na FB BMWexpert Motorsport

Odbudowa silników KLIK

PostNapisane: 4 września 2013, 13:04 
Pierwsze kroki

Możecie kogos polecic z mazowieckiego ? Ręce opadają . zostało sprawdzone dosłownie wszystko. przyjeżdzali fachowcy z kompem serwisowym bmw i rozkładali ręce. jedyne co stwierdzili to ze turbawka jest mało wydajna i dlatego nie czuć przyrostu mocy który powinien byc odczuwalny od 1800 obrotów. po demontażu turbo okazało się ze łopatki są delikatnie na samych czubkach powyginane( byłem przy demontażu). Lecz problem tkwi nadal w nierównej pracy silnika podczas odpalenia na zimnym i chmurki niebieskiego dymu. czy to objawy uszkodzonego turbo? dymienie może i tak ale te falujące obroty ? Chętnie bym wybrał się do ciebie roger ale podróż tym autem w dalszą trasę to samobójstwo . więc muszę poszukać jeszcze w okolicach kogos kto się zna. :rozpacz:

PostNapisane: 4 września 2013, 19:42 
Specjalista

misiek32118 napisał(a):
podróż tym autem w dalszą trasę to samobójstwo . więc muszę poszukać jeszcze w okolicach kogos kto się zna. :rozpacz:

To oczywiste , powodzenia.

PostNapisane: 4 września 2013, 19:55 
Pierwsze kroki

Jeżeli już nic nie znajdę to udam się do ciebie jeżeli można

PostNapisane: 9 września 2013, 21:06 
Pierwsze kroki

turbo zrobione auto jakie było takie jest (zero poprawy) :mur: To już zaczyna robić się zabawne :wsciekly: samochód więcej stoi u mechaników niż jeździ a obecnie już 3 tygodnie. Wku... mnie to że ktos się ciągle uczy na moim samochodzie a przy okazji korzysta z mojego portfela !!! Nie mam pojęcia co mu jest ...

PostNapisane: 9 września 2013, 21:42 
Specjalista

misiek32118, Nie trawię takiego biadolenia jak twoje...
Jak ktoś się zabiera za turbinę itd , i nie potrafi potem powiedzieć dlaczego auto nie jedzie lub cokolwiek to jest cienki i tyle.

Masz jedyną w swoim rodzaju szansę..... będę na zlocie w Toruniu , jak większość bywających tu forumowiczy .
Jak zawszę biorę ze sobą kompa i kabelki , jeśli przyjedziesz i mnie znajdziesz zrobię Ci diagnostykę na miejscu i powiem co boli "Twoją małą "
Całkowicie hobbistycznie i z ciekawości co masz aż tak strasznie zrąbane że mechanicy nie dają rady :niepewny: :niepewny: .

Leo napisał(a):
Roger dokładnie tak jak piszesz wsyztsko się zgadza prócz jednego, wtryski z 318 maja podobna wydajnosc do wtryskiwaczy z 320 (e46) m47n i nie bedzie kopcił ;)

Nie przyszło mi nigdy do głowy aby wkładać i testować na drodze jak będzie się zachowywał wtrysk z e90 318d eu4 włożony do e46 320d eu3 bez kodowania. To jest ciekawe ;)
Natomiast co do wydatku, jednych czy drugich wtrysków, nie mam wiedzy .
Pewnie dlatego nigdy mi to nie przyszło do głowy aby tak mieszać.
Pozdrawiam Krzysiek

PostNapisane: 13 września 2013, 17:47 
Pierwsze kroki

Panowie prawdopodobnie moja naprawa dobiegła końca ;) . Podejrzewałem że to wina pompy i na innym forum pytałem o to lecz mówiono mi że w silniku 150 konnym jest inna pompa niż w silniku 136 i raczej nie zdarzyło się żeby to się komuś popsuło. To chyba będę tym pierwszym. Dodaje zdjęcie i czekam na waszą opinię co mogło być powodem tego uszkodzenia.
Obrazek

Jak widać ta podkładka (nie znam fachowej nazwy) obracała się i efekt jaki jest każdy widzi. opiłki metalu zrobiły swoje.
Od znajomego wzięliśmy 3 pompy i wybraliśmy tą która miała najlepszą wydajność . Jutro już będzie prawdopodobnie zamontowana więc podzielę się wrażeniami z jazdy próbnej :)

PostNapisane: 17 września 2013, 18:40 
Pierwsze kroki

Autko odebrane zbiera się niesamowicie :super: , ale jedno mnie dręczy te falujące obroty po odpaleniu na zimnym silniku . Po przejechaniu dosłownie 500 metrów wszystko wraca do normy , powiedziano mi ze to moze byc cos z hydrauliką zaworów ale sam nie wiem czy dalej grzebać czy po prostu nauczyć się z tym żyć :)

PostNapisane: 17 września 2013, 20:35 
Pierwsze kroki

Kod silnika: M47N
a z ciekawosci, jakie komp pokazywal cisnienie na szynie?

PostNapisane: 17 września 2013, 23:10 
Pierwsze kroki

tego ci nie powiem bo nie wiem :kwasny: a to może być powód tego falowania?

PostNapisane: 18 września 2013, 15:48 
Specjalista

Moje BMW: E46
Kod silnika: M57N++
Garaż: E36 TURBO
E46 330D ++ FL
E91 320D
misiek32118 napisał(a):
Podejrzewałem że to wina pompy i na innym forum pytałem o to lecz mówiono mi że w silniku 150 konnym jest inna pompa niż w silniku 136 i raczej nie zdarzyło się żeby to się komuś popsuło. To chyba będę tym pierwszym.

Wymieniałem już te pompy także pierwszy nie jesteś.

Powodem falowania może być uszkodzony wtryskiwacz.
Zawór na pompie masz sprawny?

PostNapisane: 9 października 2013, 17:54 
Pierwsze kroki

nie wiem czy sprawny , chętnie bym pojechał gdzieś na dobrą diagnostykę komputerową ale niestety nikogo nie mogę znalezc w mojej okolicy . Jezeli znacie kogos w okolicach radomia kozienic puław kto zna się na inpie będę wdzięczny. Mam jeszcze jedno małe pytanie czy poradził bym sobie z tym programem sam ? I jaka jest wasza opinia na temat tego zestawu http://archiwum.allegro.pl/oferta/inter ... 08014.html

PostNapisane: 10 października 2013, 21:35 
Specjalista

Moje BMW: E46
Kod silnika: M57N++
Garaż: E36 TURBO
E46 330D ++ FL
E91 320D
misiek32118, Kabel się nadaje, INPA działać będzie , to czy poradzisz sobie z diagnostyką zależy od Twojej wiedzy,
jeśli wiesz jakie powinny być parametry pracy: przepływki, turbo, ciśnienie paliwa itd, przy danych obrotach to powinieneś dać radę.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1