misiek32118 napisał(a):
Szkoda że do nysy mam 450 km bo chętnie bym się do ciebie wybrał
No tak to spora odległość.. nie wiem co Ci powiedzieć . Auto musi trafić na dobra diagnostykę do kogoś kto ogrania BMW diesel , jeśli ktoś kto będzie wkładał ręce do twojego auta wie co to DIS lub INPA. Wie jakie max ciśnienie na CR powinno uzyskać paliwo podczas sprintu, wie ile powinna mierzyć przepływka w odniesieniu do nadmuchanego ciśnienia w kolektorze .Jeśli wie jakie jest max zadane ciśnienie doładowania dla twojego auta , wie ile wynosi dopuszczalny boost , BEZ PROBLEMU NAPRAWI TWOJE AUTO. Jeśli tego nie wie .... słabo to widzę.
Leo napisał(a):
Ok krzysiek a co z wtryskiwaczami ktore sa nowsze i nie da sie ich przypisac? Mam taki komplecik który wkładam i wszystkie korekty są max do 0,5
EU3 ma 6 znaków IMA EU4 ma 7 znaków IMA Jeśli jesteś połączony do sterownika eu3 i próbujesz kodować wtrysk komp wie że wtrysk eu3 ma tylko 6 znaków dlatego nie rozpoznaje 7 znaków z wtrysku eu4.
Oczywiście po zamontowaniu wtryskiwaczy eu4 do eu3 auto będzie jeździć ..korekty pokazywane w kompie będą nie prawdziwe. Ponadto jeśli mowa o wtryskach eu4 (216) maja większy wydatek od eu3 np (080 czy 131) co za tym idzie domyślnie dla silnika m47n inny czas otwarcia. Po włożeniu ich do silnika pod sterownik eu3 mamy wtryskiwanego więcej paliwa ...pojawia się dym (komp o tym nie wie i myśli że wszystko jest ok) W tuningu strojonym kiedy możemy sobie pozwolić na regulację czasu otwarcia , ciśnienia CR i doładowania, można zgrać to tak aby to miało ręce i nogi. Co nie zmienia faktu że balans pokazywany w programie diagnostycznym ( będzie z du-py).
Całkiem niedawno przyjechał do mnie Pan na diagnostykę , mówił że auto takie (jakby pobudzone i dymi jak depnie trochę...)
Podłączam kompa ..niby korekty OK , podczas loga dynamicznego widzę że soft "dziewica"-seria. A auto faktycznie jak po programie , pytam czy zna historie auta i zaczęła się opowieść o wymianie wtrysków i że wsadził z nowszego e90. To już nie miałem pytań.
Pozdrawiam Krzysiek