Witam..
W planach było E46, jednak coraz bardziej przekonuje się do E39.
Jednakże przed tym , chciałem Was, bardziej doświadczonych zapytać o kilka nurtujących mnie rzeczy..
Dużo czytałem na temat iż model ten jest niezwykle drogi w eksploatacji.. Natomiast patrząc na typowe częsci zamienne i ich ceny mam mieszane uczucia..
Kpl wahaczy na przód to wydatek średniej firmy około 300zł ( w E46 to prawie 1 tys dobrej firmy ) , pompa paliwa mniewiecej tyle samo co do Megane - około 100zł czy klocki hamulcowe 50-120 zł . Także ceny wydają się być bardzo rozsądne wiec chciałem sie zapytać skąd opinnie o wysokich kosztach utrzymania ?
Mój typ to 2.0 plus gaz - Wiem ze nie jest to demon , jednakże bardziej zależy mi na komforcie. Auto będzie uzytkowane tylko i wyłącznie w trasie . Kilka razy w miesiącu przejazd 200km w jedną strone..
Czy 2.0 jest na tyle wystarczający by móc wyprzedzić bez trudu auto przy prędkosci 90-100 km/h ?
Przy jakiej prędkości odczuwa się w tym silniku ze motor zaczyna się juz "męczyć" ?
Chciałem też poruszyć kwestie rdzy . Bardzo duzo na rynku jest piątek pordzewiałych w znacznym stopniu - Ten model poprostu mocno rdzewieje czy jest to wina powypadkowej przeszłości ? Czy garaż i baranek na zime wystarczy by utrzymac auto w dobrej kondycji blacharskiej ?
Interesuje mnie też kwestia liftingu - Jakie zmiany mozna zaobserwowach (wizualne i techniczne)
Czy przed liftem występują wersje z nawigacją ? - zarówno dużą jak i małą
Czy powyższy model posiada jakieś słabe punkty, na których dobrze jest się skupić szukając auta ?
Czy ktoś dysponuje faktycznymi danymi ile wynosi pojemność oleju/płynu chłodnicy w motorku 2.0 ? - Kupe informacji w internecie, jednakże są różne wersje

Co mnie intryguje jeszcze to fakt utrzymywania stałej temperatury.. - Wyjeżdzam ze stolicy a tu nie raz są korki w których wiadomo.. Grzeje się.. Przy sprawnej wiskozie silniczek 2.0 radzi sobie w staniu w korku latem ? Bo obecny Opelek szaleje , grzeje do 105 i schładza do 85 i tak w kółko..
Jako ze moja małżonka potrafi na dwa dni spakować 5-8 walizek - Czy ktoś dysponuje zdjęciem bagaznika sedana ? (Kombi raczej odpada , jest według mnie zbyt "masywne" )
Oraz też mile widziane są wszelkie uwagi , sugestie itp.
Uprzedzając - 2.0 wiem ze jest mały , jednak nie zalezy mi na szaleństwach potrzebuje jedynie komfortowego auta na trase , które było by w stanie czasem wyprzedzić jakiegoś tira

Z góry dziekuje za wszelką pomoc..