BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 21 czerwca 2025, 19:55

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] problem przepływomierz z przepływomierzem .
PostNapisane: 24 września 2013, 16:41 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E46 Compact
Posiadam BMW E46 Compact wyprodukowane w 2001r. Auto kupiłem dwa tygodnie temu i jakiś tydzień po zakupie coś nawala. Problem pojawił się przy dynamicznym dodawaniu gazu , silnik się zwyczajnie dławi dokładnie tak jak na tym filmiku ( http://www.youtube.com/watch?v=rTgvbMhf ... r_embedded ) . U mechanika na diagnostyce komputerowej okazało się że nie właściwie działają cewki nr 1 i 3 które od razu wymieniłem po czym błąd przestał się pokazywać. Kolejny problem to przepływomierz który mimo iż został wymieniony na nowy cały czas dławi silnik. Co ciekawe zaraz po podpięciu przepływomierza jest ok. Po zgaszeniu i ponownemu odpaleniu problem wraca. Na starym oryginalnym jak i nowym zamienniku ( nie jest to BOSCH ) . Na odpiętej wtyczce od przepływomierza silnik żwawo reaguje na gaz co sprawia że komfort jazdy jest o niebo lepszy . Zaś spalanie baaardzo wzrosło po zatankowaniu 10l pb95 przejechałem 86km ;/ aż mnie to boli. Widziałem że autor wyżej wymienionego filmiku miał podobny problem ale nie doczytałem się w temacie jak go naprawił ;/ Może ktoś z was miał podobny może się gdzieś z czymś takim spotkał ?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46] problem przepływomierz z przepływomierzem .
PostNapisane: 24 września 2013, 17:03 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
Przepływomierz kupiony nowy ?

PostNapisane: 24 września 2013, 17:12 
Poszukaj zanim zapytasz

tak

PostNapisane: 24 września 2013, 17:16 
Zacna persona forum

Moje BMW: kiedyś było
Walnięta wtyczka lub komp?

Nie ma innych błędów na komputerze?

PostNapisane: 24 września 2013, 17:34 
Poszukaj zanim zapytasz

Były błędy z cewką 1 i 3 cewki wymieniono błędy usunięto, Nie pojawiają się na nowo.

PostNapisane: 24 września 2013, 17:47 
Poszukaj zanim zapytasz

Czy takie objawy można przypisać nieszczelności dolotu ? Bo czytam tematy i w niektórych tematach doradzacie aby posprawdzać szczelność . Mam dokładnie taki sam problem ,, ( smieszne to ze jesli odlacze to urzadzenie a samochod dziala poprawnie (lepiej niz wczesniej) to jest ono tak potrzebne, wiem ze jest odpowiedzialne za mieszanke powietrza z paliwem, wiec jesli jest odlaczony to bedzie wiecej palic, hmmm ogolnie to jest smiesznie, bo jesli go odlacze zapale silnik to chodzi wszystko fajnie jesli go podlacza podczas pracy silnika to tez wszystko jest okej ale jesli wylacze silnik i wlacze go raz jeszcze z podlaczona przeplywka to juz zaczynaja sie jaja :| czy to napewno sa objawy do zmiany !? bo nie chcę na darmo 450zl wywalic ..... ) " Ale też w tym temacie który cytuje nie doczytałem się żądnej odpowiedzi ;/ nie wiem co mam robić.

PostNapisane: 18 października 2013, 18:26 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
Kod silnika: m52
Witam. Objawy są tego typu że podczas jazdy auto potrafiło przerywać. Czyli np przyspieszając szarpało i dalej przyspieszało. I tak co jakiś czas szukałem pomocy u mechaników ale ciężko było coś zdiagnozować. Teraz doszło coś takiego ze dojeżdżając np do świateł puszczając gaz (automat) czyli na tak zwanym biegu w aucie pojawiała się kontrolka od kontroli trakcji zaraz później kontrolka EML i auto gasło. Po odpaleniu znowu było ok. Pojechałem do mechanika i podłączył pod komputer parę błędów było ale mówił ze ciężko zdiagnozować dokładnie co to będzie. Skasował i staliśmy chwile przy zapalonym aucie i traf chciał że na biegu jałowym silnik przerwał tzn obroty spadły na sekundę i po chwili znowu było wszystko ok. I zaraz mechanik znowu poleciał po komputer podłaczył i wyskoczył błąd przepływomierza. Mechanik stwierdził że do wymiany. Cena 900zł. Stąd że już duzo razy się na mechanikach przejechałem wole zapytać was koledzy co o tym myślicie??? pozdrawiam i bardzo dziekuje za pomoc.

PostNapisane: 19 października 2013, 12:58 
Forumowicz

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b20/28
jeżeli przepływomierz jest nowy lecz zamiennik to on jest przyczyną .kup dodrą używke i problem sie rozwiąże .

PostNapisane: 19 października 2013, 19:46 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B20
A nie trzeba zrobić adaptacji przepływki ??

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1