Wymiana kaseciaka na cos lepszego

E46 316i 1999
Postprzez Shivson » 16 Paź 2013 17:08
Witam, w swojej e46 mam najprawdopodobniej najgorsze radio jakie wgl wychodziło w tych autach czyli oryginalnego kaseciaka philipsa wersja reverse. Gra to tak że wstyd podkrecac radia

Zastanaiwam się co nie duzym kosztem zmienić, żeby w miare fajnie to grało. Troche już tematów z tych zwiazanych na tym forum poczytałem, ale nigdzie nie było jednoznacznej odpowiedzi. Wariantów jest kilka. Najprostszy i najtanszy, to wlozenie jakiegos pioneera czy alpina za 3 stówy z mediamarkt i podejrzewam ze bedzie fajnie grało. Kiedys w tej bmce było marketowe jvc i grało duzo lepiej niz na tym oryginalnym które jest teraz. Do tego od razu bez kombinowania usb, mp3, czasem jakis bluetooth i inne peirdoły, tyle że to nie wygląda

Może bym sie po jakims czasie przyzwyczaił, ale jednak nic wygladem nie przebije oryginału. Druga opcja o której myslalem, to kupienie originalnego radia bmw buissnes CD od Alpina, które jest podobno najlepszym radiem jakie były montowane w e46, tyle że tutaj koszt to już okolo 400zł za używke, no i dalej nie czyta muzyki z pendriva czy telefonu, a na tym mi w duzym stopniu zalezy, takze doszło by jesczze ewentualnie jakies 200zł za mała zmieniarke do schowka z wejsciem na usb, sd itp

Tylko tutaj pierwsz ekonkretniejsze pytanie, a mianowicie, czy oryginalne radio bmw buissnes cd od alpina ktore mimo wszystko swoje lata juz bedzie miało, zagra olepiej, porownywalnie, czy moze gorzej, od marketowego radia w tej kasie np piooner czy tez alpine?
Trzecia opcja, to odkupienie od kolegi juz troszke wiekszego zestawu który on miał wsadzony do swojej e46, ale wyciagnał przy sprzedazy auta, a mianowicie 4 glosniki alpine, tuba, dwa wzmacniacze, 2 przechwytywacze zaklocen i miiilion kabli z 2 min bezpiecznikami. Tyle ze zestaw bez radia, tak ze itak radio musiał bym dokupic, on chce za to 500zł, radio 400 czyli razem 9 stów. No i wizja tuby w bagazniku troche mnie drazni

Ale tak czy siak, od kolegi ten zestaw moge dolozyc juz w pozniejszym czasie jesli bedzie taka potrzeba, a na razie skupił bym sie na radiu. Tutaj drugie konretniejsze moje pytanie: co powiedzie o głosnikach które w e46 w sedanie 99rok są w standardzie? Wystarczą, czy kombinowanie z lepszymi głosnikami bylo by moze lepszym pomysłem?
Prosze o jakies porady, sugestie, gratisy, bonusy, itp