BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 08:49

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] drgania na zimnym silniku
PostNapisane: 24 października 2013, 23:27 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36
Witam ! Witam auto rano na zimnym silniku odpala ok, lecz obroty wskakują na chwilę na ok 900 po czym zaraz po kilku sek. spadają do około 700. Wskazówka nie faluje lecz autem czuć ,że trochę telepie i momentami tak jakby przerywało ( czuć mocniejsze telepnięcie) trwa to około 1 min po czym praca silnika zaczyna się stabilizować. Po przygazowaniu nie krztusi się, czasami podczas jazdy na zimnym na trochę muła. Na ciepłym silniku nie ma problemów, problem występuje tylko na benzynie bo lpg chodzi ok może dlatego,że załącza gaz gdy silnik się nagrzeje ( sekwencja). Zauważyłem ,że problem znacznie się zmniejsza lub w ogóle nie występuje kiedy temp. otoczenia sięga około 13 stopni, latem nie miałem żadnych problemów pojawiło się to z nadejściem niższych temperatur. Co mogło by być przyczyną? Świece zmieniałem , silniczek krokowy też. Czy podpięty do kompa coś pokarze, chodzi mi o to czy sprawdzi się wtedy wszystkie czujniki i sondę? Może jest ktoś z okolic Koszalina kto wykonuje diagnostykę komputerową BMW bo wszędzie gdzie pytam u mechaników to twierdzą ,że nie maja sprzętu do podpięcia Bmki :cry2: . Z góry dziękuję za pomoc

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36 1.8ti M42] drgania na zimnym silniku
PostNapisane: 25 października 2013, 07:57 
Forumowicz

Moje BMW: 5
Kod silnika: m52b28
mati_89, tu masz mapę osób który ci podepną auto po kompa
https://maps.google.pl/maps/ms?hl=pl&ie ... 040527&z=6
najbliżej masz do kołobrzegu ;)

PostNapisane: 25 października 2013, 08:14 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39 528i
Kolega miał podobnie tzn auto odpalało dobrze ale na zimnym był zamulony i telepało,(na ciepłym nic się nie działo) obroty były ok... co się okazało po zalaniu środka czyszczącego wtryski liquid moly auto chodzi jak zegarek... może właśnie być zapieczony któryś wtrysk...

PostNapisane: 25 października 2013, 14:41 
Pierwsze kroki

Dzięki za zainteresowanie tematem może warto spróbować wlać jakiś środek czyszczący. Dzwoniłem do koszalina do firmy AN-Car tam podobno też wykonają diagnostykę komputerową mojego silnika ciekawe tylko jakim softem. Jeśli wtryski nie będą domagały wykaże to na kompie?

PostNapisane: 25 października 2013, 15:24 
Forumowicz

mati_89,
ja mam m42 od 3 lat i powiem ci ze mam zawsze takie objawy od początku jesieni kiedy jest duża wilgoć,wystarczy że postoi 4 dni i przy starcie telepie, dymi, po 30 sek.wszystko wraca do normy i jedzie jak w zegarku czy to 5km czy 1200km
ja wymieniłem poduszki silnikia,przewody wn,świece, pompe paliwa,uszczelke pod klawiaturą, sonde lamda,przepływkę i dalej to samo na kompie od kolesia z forum 0 błędów ;)
tak jak piszą m42 to sinik żyjący swoim życiem inny niż wszystkie :super:
póki coś się nie sypnie
,moim zdaniem nie warto nic ruszać bo nie pomoże(chyba)
ps-jak mieszkałem w kołobrzegu na wylocie z miasta w stronę dygowa był magik od bmw,nie wiem czy teraz tam jeszcze robi ale namiar to
cyt"Osobiście w Kołobrzegu polecam warsztat "Domino 1". Mechanik p. Karol, zna BMki na wylot (rzadko na placu parkingowym warsztatu można znaleźć inne auto niż BMW):D poza tym nie tylko BMW u niego naprawiałem. Solidna , dokładna robota , bez żadnej ściemy. Naprawiałem auto wiele razy i jak do tej pory wszystko perfekcyjnie zrobione.
No tylko ceny może trochę wysokie, ale za jakość wykonanej usługi jak najbardziej się należy:) POLECAM!
Jedynymi minus(w sumie który ciężko uznać za wadę , to czas oczekiwania na usługę.. (trzeba się umawiać co najmniej dwa tygodnie wcześniej), ale to świadczy o tym ile osób korzysta z tego zakładu :D
"Domino 1" Sp.z o.o.
Niekanin 27A
tel 94 35 228 35
pn-pt od 8-ej do 16ej

Drugim warsztatem który mogę polecić jest warsztat Auto-Max Jacek Bagiński (Kołobrzeg-Zieleniewo) , nie drogi a naprawy również robione solidnie;).

PostNapisane: 25 października 2013, 18:35 
Pierwsze kroki

:) nie słyszałem nigdy wcześniej takiej opinii ,że m42 to silniki żyjące własnym życiem;) mam go 2 lata i jak narazie nic większego się nie działo. Spróbuje ten czyścik do Bp dolać i ewentualnie podjadę gdzieś na kompa dla pewności. Tak poza tematem adijazda, ile płaciłeś za kable WN?

PostNapisane: 26 października 2013, 08:58 
Forumowicz

przewody około 250zl,masz forumowy sklep to spójrz ile kosztują ,ja brałem kable beru słyszałem że szły na 1 montaż w fabryce ale na 100% nie jestem pewien,wiec albo beru albo nkg :)
ja leje czasem stp do czyszczenia układu paliwowego/wtryskiwaczy i nie pomaga :) tzn jak jest mokro i stoi długo :) to przy odpalaniu dusi się i telepie lekka przygazówka i wraca do normy

PostNapisane: 26 października 2013, 13:56 
Pierwsze kroki

adijazda w takim razie masz coś z układem zapłonowym ;-)

PostNapisane: 26 października 2013, 15:08 
Pierwsze kroki

kupiłem wczoraj stp czarny tylko nie wiem ile go wlac na butelce pisze że starcza na 50-60 l benzyny tyle napewno nie zaleje trzymać sie normy zalecanej przez producenta czy wlac np. całą zawartość na jakieś 20l benzyny zaszkodzi to czemuś??

PostNapisane: 26 października 2013, 16:32 
Pierwsze kroki

Wlej polowe na te 20litrow i trzymaj auto na wyższych obrotach jezdząc....po ok 30-50 km powinno być oki , jeśli to wina wtrysku.... ;-) Jak będzie poprawa to podczas kolejnego tankowania dolejesz resztę...

PostNapisane: 26 października 2013, 17:53 
Pierwsze kroki

Dzięki tak zrobię i zdam relacje czy pomogło.

PostNapisane: 26 października 2013, 18:13 
Forumowicz

reds28, może i tak ale przez 3,5 roku tak mam przy dużej wilgoci(mieszkając w Holandii nad morzem) latem 0 problemu,stwierdziłem ze oleje to!!! bo problem występuje tylko 30sek.przy starcie, a później przy powrocie do pl(1200km) chodzi jak w zegarku
ale może masz racje ze jest walnięty układ zapłonowy czyli cewka która w is jest zlana plastikiem w jeną całość ;)

Tytuł: Re: [E36] drgania na zimnym silniku
PostNapisane: 27 października 2013, 09:25 
Pierwsze kroki

NO jeśli jest jak piszesz to też bym to olał :-) miałem 2 lata IS i jak dobrze pamiętam jesienie tez bywało rożnie :-)

PostNapisane: 2 listopada 2013, 21:16 
Pierwsze kroki

Zdam relacje preparat stp nie pomógł więc wybrałem się na kompa, po podłączeniu okazało się ,że nie ma żadnych błędów sonda działa, czujniki też mechanik stwierdził,że może to być wina przepływki lecz nie jest pewny więc doradził na chwilę obecną nic nie robić bo szkoda marnować kasy na wymianę wszystkiego w ciemno. No, ale żeby problemów nie było za mało pojawił się nowy nie jestem pewny czy ma coś wspólnego z poprzednim ,a więc auto ciepłe na wolnych obrotach zaczyna czasami falować w zakresie 700-500 do tego widać jak przygasają światła. Po włączeniu halogenów, nawiewu na full czy tylnej szyby problem się nasila widać mryganie licznika, świateł, po otwarciu drzwi oświetlenia wnętrza. Co znowu może za tym stać? Obroty falują bo silnik ma lipne ładowanie czy wszystko mruga z powodu nierównej pracy silnika(falowania) ??? Panowie ratujcie :szok:

PostNapisane: 3 listopada 2013, 10:46 
Pierwsze kroki

pochwal się skąd jesteś?...Jeśli jesteś z śląska to podjedz do Katowic Ul.Warszawska 60 jest tam zakład w którym BMW(i tylko BMW) niema tajemnic, na pewno dojdą tam co dolega twojemu , ceny tez bardzo przystępne.

PostNapisane: 3 listopada 2013, 11:22 
Pierwsze kroki

Niestety ale mieszkam w okolicach Koszalina więc raczej Katowice odpadają:D

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1