BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 czerwca 2025, 19:40

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] - duzy problem z dobraniem opon do felg (coś trze)
PostNapisane: 3 listopada 2013, 10:16 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46
Witam. Jestem zielony w sprawach ogumienia letniego. Dziś zdarzyła mi się niezbyt miła przygoda. Pekła mi opona. :wstyd: co najlepsze nie wiadomo kiedy... i do konca od czego :przestraszony: nie mam 100% pewnosci czy nie za szerokie opony są do felg.

Potrzebuje porady odnosnie rozmiaru i indeksu opon letnich do moich dziwnych felg "style 65" dla e46 sedan.
Autem zrobilem dopiero pare tys od od zakupu.

To co udalo mi sie ustalić:

Na przodzie są opony Continental conti sport contact 3 - 235/40/R18 - 95W
Na tylnej osi były oponki Continental Conti Sport Contact 2 - 235/40/R18 - 95Y
Jezdziło to na felgach tzw replikach style 65 (5er e39 M5) - rozmiar 8 i 1/2J x 18H2 i ET jest 35 (to jest chyba wloska replika felg od m5 felgi sa pewne duzo na niej przejechala...MADE IN ITALY (nie maja tylko znaczka M i miejsca na znaczek), nie jest to chyba jakas chinszczyzna :niepewny: :)

wszystko bylo ok, aż wybralismy na gorsze drogi z tym zestawem i tylne dwie oponki chyba zaczely o cos delikatnie przycierac na dolkach (nie bylo nigdzie sladow gumy), albo zeszlo powietrze i dopiero zaczelo obcierac. dzis w trasie 25km od domu zeszlo mi powietrze z prawej tylnej opony postanowilem tak dojechac. ale niepokojace bylo to ze opona byla badzo goraca co mnie zastanawialo. myslalem ze moze cos z hamulcem co chwile sie zatrzymywalem...sprawdzilem felge zimna. opona nadal byla goraca i wydawalo mi sie ze bardziej miejscami. wstapilem na wulkanizacje podpompowac opone bo jeszcze jakos sie dalo na tym jechac. zaczelismy pompowac ale zorientowalem sie ze k.......... wewnetrznego boku opony nie ma (calkowicie rozdarty) tak, że mozna bylo wsadzic miejscami dlon :luka: jakos dojechalem do domu zdjalem kola i przednie sa ok. zero obtarc na napisach wewnetrznych, natomiast tylne obie od kilku lat chyba stopniowo tarly. tylne opony 1907 czyli chyba 19 tydzien 2007 roku, przednie 4009 czyli chyba z konca 2009r wygladaja jeszcze bdb. prosze o pomoc w dobraniu opon. Interesuja mnie Uniroyal Rain Sport 2 lub Continental Conti Sport Contact 3 lub 5 tylko nie wiem jaki indeks 91, 95 Y czy W

i czy zakladac jakies dystanse? bo jesli mam kupowac opony na ktorych mozna by bylo wracac bez powietrza kawalek to dlaczego to tarlo? jesli tak to jakie dystanse kupic? ile mm i gdzie to dostane? i co moglobyc powodem rozdarcia tej opony? brak powietrza i auto sie troche opuscilo a oponka poszerzyla? czy moze jazda po dolach i zle dobrane opony? wydaje mi sie ze na drugim tylnym kole tez sa lekkie otarcia na napisach. Na przednich nie ma sladu. Na tej rozdartej widac ze cos do okola ja heblowalo i zniknely z niej napisy continental i oznaczenia na wewnetrznej stronie. Prosze o pomoc jak teraz dobrac opony...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] - duzy problem z dobraniem opon do felg (coś trze)
PostNapisane: 3 listopada 2013, 10:45 
Zacna persona forum

Moje BMW: e34
Kod silnika: m30b35
Garaż: się rozje....ł po zimie :/
marcinbmw3er napisał(a):
Moim zdaniem opona tarla o amortyzator,zbyt duze et

jak et moż ebyć za duże skoro do 3er seryjne stalówki mają et37 a niektóre aluski ori do 3er mają nawet et 47 et 35 jest dobre.nie wiem czy w e46 idzie ustawić kąty na tyle ale warto to sprawdzić jak Ci obciera koło, bo rozumiem ,że tylko jedno Ci ociera?

BMW miłością .. szpera radością a spalanie.??? a ch... ze spalaniem :D
moja wisienka zmiany nowe koło malowanko str7 => viewtopic.php?f=6&t=38330&p=1206767#p1206767
Moja Czarna Mamba => viewtopic.php?f=60&t=103928

PostNapisane: 3 listopada 2013, 12:17 
Przyjaciel forum

problemem okazal sie wkret w oponie. lewa nie ma sladu obtarc na napisach ale sa 2 pekniecia...czyli juz wiem że bankowo ze starosci i jezdzenia pewnie przez poprzedniego wlasciciela bez powietrza z zaladowanym bagaznikiem :zdegustowany: wiem ze to robil. no coz opony ida na smietnik. a na ich miejsce contacty 5 95Y XL. opona sie nagrzala i rozdarla sama z siebie bo byla na pewno popekana. radze obejrzec swoje. ja tez myslalem ze wszystko jest pieknie. na ostatnich 5km dopiero cos zaczelo stukac. myslalem ze wtedy dopiero powietrze wyszlo. ale wtedy sie naderwala... wczesniej bylo czuc na zawieszeniu lekkie wibracje, ale nie na kierownicy. ciesze sie ze zyje bo ostatnio jechalem na nich >190 i na pewno byla juz niezle spekana bocznie. wszystkim radze po zakupie zdjac opony i obejrzec z kazdej strony :chytry: :chytry: ja zdejmowalem tylko 2 przy robocie hamulcow na przodzie

PostNapisane: 3 listopada 2013, 12:38 
Forumowicz

Kod silnika: M52B28TU
kaczor e30 2,5 napisał(a):
marcinbmw3er napisał(a):
Moim zdaniem opona tarla o amortyzator,zbyt duze et

jak et moż ebyć za duże skoro do 3er seryjne stalówki mają et37 a niektóre aluski ori do 3er mają nawet et 47 et 35 jest dobre.nie wiem czy w e46 idzie ustawić kąty na tyle ale warto to sprawdzić jak Ci obciera koło, bo rozumiem ,że tylko jedno Ci ociera?

Nie doczytalem :wstyd:

Druga rzecz to tak jak napisalem ,opony uzywane nawet w dobrym stanie to maks 4 lata

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1