BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 27 czerwca 2025, 18:43

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E60] problem z elektronika, nie odpala...
PostNapisane: 17 listopada 2013, 06:11 
Forumowicz

Moje BMW: szukam
Nie to nie bedzie wina IBSu poniewaz zostal wymieniony (zapewne niepotrzebnie bo po wymianie problem wrocil) Obstawiam na modul komfortu, ale poczekam z ta informacja do poniedzialku :kwasny: sadze ze we wtorek juz dam znac co i jak... Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 18 listopada 2013, 12:03 
Forumowicz

Witam! Dzisiaj z rana buma trafila w rece expertow w serwisie BMW. Popoludniu lub pod wieczor powinna byc postawiona diagnoza, zastanawiam sie co bedzie jak oni rozloza rece i powiedza ze nie wiedza co jej dolega :zdziwko: Tak czy inaczej dam znac co mi powiedza i jakie koszta naprawy tej usterki, oby za duzo nie wolali :cisza:

PostNapisane: 18 listopada 2013, 12:04 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e91
wymiśkują cię dokładnie :D

Moja była gruba 330cd
Moja była niebylejaka 530d

PostNapisane: 19 listopada 2013, 06:06 
Forumowicz

Hehe darcyn, nie potrafisz pocieszyc? :oczami: Zamiast wspierac, to Ty dolujesz :rotfl: Czemu taki nastawiony na "nie" do E60? Kazde auto ma swoje plusy i minusy, kazde auto moze miec usterki, nawet E9x :P Lecz ja Ci zycze jazdy bezawaryjnej :rotfl:

PostNapisane: 19 listopada 2013, 11:28 

a co ty. jakbyś dokładnie przestudiował to odradzam kasztany za 30 000zł i ludziom którzy wypruwają ostanie pieniądze na e60

Moja była gruba 330cd

PostNapisane: 19 listopada 2013, 16:09 
Forumowicz

Ja kasztana nie mam, i to jest moje trzecie E60. Chyba zalezy na co sie trafi, tak jak mowisz jak ktos kupi kasztana to moze i sa problemy nonstop. Lecz ja bylem i jestem zadowolonym posiadaczem E60. Zreszta Ty takze byles ;) wystarczy przesledzic Twoja galerie dotyczaca E60, gdzie wspominasz o spelnieniu swojego marzenia, kupujac wlasnie E60 :hurra: Nie mam zamiaru sie gryzc bo nie o to chodzi na forum, ani nikomu ublizac ze ktos ma takie auto a nie inne ;) kazdy ma to, na co go stac :)

PostNapisane: 19 listopada 2013, 16:21 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46
pewnie a 320d 520d nie jezdzimy po to zeby palic gume na kazdych swiatlach tylko z innego powodu ;)

PostNapisane: 21 listopada 2013, 17:50 
Forumowicz

Mialem napisac co i jak... Wiec auto zostalo odebrane od serwisu Bmw we wtorek rano. Diagnoza serwisu byla nastepujaca, zle zaadoptowany aku w komputerze auta. Bateria 90 Ah,a komputer mial zakodowane ze jest 80 Ah. Przystalo na tym ze jest juz dobrze, przestawili to w kompie, wszystkie moduly sprawne ;) Policzyli mnie lagodnie, tylko za diagnostyke elektroniki. Auto bylo uzywane do dzis, gdzie problem po dwoch dniach powrocil :zalamany: auto ponownie jedzie do serwisu. A mi sie nasuwaja dwie rzeczy... Albo bateria nie trzyma przy obecnych temperaturach, i jak jest naladowana, chodzi do 2 dni i siada podczas niskich temperatur ( bateria jest ori od nowosci auta, auto z 2008 roku, wiec moze ma prawo juz nie trzymac podczas nizszych temperatur) lub druga rzecz to cos wpierdziela baterie po uspieniu :przestraszony: Tylko zastanawia mnie to, ze EKSPERCI z bmw nie sprawdzili by czy bateria trzyma i jak pracuje podczas pracy, widzac ze jest ona od nowosci w aucie? :mur: o co chodzi??? Brak mi slow na to co sie dzieje z autem, potrzebuje do jazdy a tu klapa auto unieruchomione :szok:

PostNapisane: 21 listopada 2013, 17:59 

Byles w aso?
Zaplaciles 280zl?
W tej cenie nie zrobia kodowania akumulatora jesli to aso.
Kodowanie aku to przesrana troche sprawa bo kodujesz go w kilku sterownikach.

1. Sprawdz aku na testerze pod obciazeniem.

2. Wróć do 80tki, albo chocby pozycz gdzies taki na pare dni - jesli masz taka możliwość

Moja była gruba 330cd

PostNapisane: 21 listopada 2013, 18:02 
Przyjaciel forum

a widzisz mialem racje :) tam nie masz na bank ladowania, komp nie widzi potrzeby i nie doladowuje. wez sprawdz jakims testerem pojemnosc aku w % jaka ma dokladnie sprawnosc. czy alternator zostal sprawdzony? jesli chodzi o pojemnosc to na pewno moze byc i alternator by to pociagnal. z tym ze elektronika moze nie widziec potrzeby ladowania 90tki...i sam sie oszukuje. ktos wogole robil test ladowania alternatora pod obciazeniem na samym wyjsciu alternatora jak to wyglada? i czy sprawdzales sam na aku czy laduje wtedy (napiecie czy skacze na aku)? moze przestaje po osiagnieciu jakiegos okreslonego poziomu napiecia ladowac albo po prostu nie daje rady podbic. ewentualnie nowe alternatory bywaja awaryjne i moze padł tzn nie laduje pelna mocą, czasem jak pada dioda w alternatorze to napiecie bedzie ok, ale prad ladowania moze byc kilkakrotnie nizszy i nie ogarnia aku 90Ah. :wstyd:

PostNapisane: 21 listopada 2013, 18:19 

Alternator bedzie raczej ok.

Zauwarzylem jeszcze jeden problem.
Piszesz ze aku jest od nowości, więc taki musi być wgrany.

Moja była gruba 330cd

PostNapisane: 21 listopada 2013, 18:34 
Przyjaciel forum

a ile czasu mozesz jezdzic autem po naladowaniu aku prostownikiem? czy tam ile km...? bo napisales dwa dni ale ile konkretnie? bo jak pare godzin jezdziles to raczej alternator laduje. wg mnie aku slaby juz, byc moze komp mial wpisana zanizona pojemnosc 80 i aku 90 nigdy nie byl odpowiednio doladowywany, tylko przerywalo ladowanie, zeby nie przeladowac. a aku na tym dostawal... zrob test sprawnosci aku na podstawie tych danych co jestes w stanie z niego odczytac

PostNapisane: 21 listopada 2013, 20:32 
Forumowicz

Tak jest to ok.2 dni a robie krotkie odcinki bo do pracy mam niedaleko. Podobno przeprogramowali z 80Ah na 90Ah, bo bateria jest o takiej pojemnosci. Co najlepsze dzisiaj wzialem podpialem aku z innej bmw o tej samej pojemnosci do swojego auta i co? Swiatla sie pala nonstop :przestraszony: nawet nie chce krecic :szok: Czyli jednak to nie bedzie problem z bateria. Cos musi wpierdzielac baterie i komputer w aucie widzi to po czym moze blokuje mozliwosc startu silnika wyswietlajac blad na pulpicie "high rate of battery discharge". Problem jest taki ze nawet auta nie moge odpalic aby jechac ponownie do serwisu :mur:

PostNapisane: 22 listopada 2013, 19:02 
Forumowicz

Dobra jedziemy dalej z nurtujacym tematem :zakrecony: Dzis rano udalo sie auto zaprowadzic do serwisu. Dzisiaj przeszlo sprawdzanie nastepujacych rzeczy, oraz odczyty z poszczegolnych modulow. Zostal sprawdzony alternator, podczas pracy silnika daje ladowanie ponad 14V. Twierdza ze z nim wszystko ok. Auto po kompletnym uspieniu, pobiera prad z aku w wysokosci 0,08. Czyli wskazuje na to, ze nic baterii nie wpierdziela :zdziwko: Dalej nie wiedza co jest przyczyna zapalajacych sie swiatel, oraz brak mozliwosci uruchomienia silnika. Najlepsze jest to, ze oni sa w stanie zdiagnozowac problem kiedy swiatla sie w aucie zapala, bo jest tak ze jak mi sie zapalaja, to aby im dostarczyc auto do serwisu musze odczekac cala noc na kompletne resetowanie komputera w aucie( co podobno nastepuje po 6h) i wtedy blad ktory by pokazal usterke zostaje wykasowany z rejestru po uplywie tego czasu :mur: Auto podczas diagnostyki pokazalo nastepujace bledy; pierwszy blad to modul swiatel, a drugi to podgrzewacz od filtra paliwa. Nie moga zdiagnozowac modulu swiatel, poki swiatla nie zaczna wariowac jak za kazdym razem pod domem. A nie chca naciagac na koszta, stosujac metode prob i bledow, wymieniajac go na nowy, jesli w aucie moze byc modul sprawny a tylko zapisuje blad w rejestrze. Podgrzewacz zostal wymieniony na nowy. Ich propozycja jest zostawienie auta na caly weekend w serwisie, i tak tez uczynilismy. Modul swiatel zostal od nowa zaprogramowany, i teraz tylko czekac aby im sie zaczely dziac cyrki jak mi pod domem :rotfl: to wtedy beda mogli cos na ten temat powiedziec ;) Tyle narazie w temacie, o dalszych postepowaniach bede informowal.

PostNapisane: 22 listopada 2013, 20:02 
Przyjaciel forum

powiedzmy jeszcze ze dopuszczalne wpierdzielanie na postoju wynosi jakies 30mA, ale te 80mA u Ciebie to nie jest duzo, tyle co 4 diody :] ma prawo tyle

PostNapisane: 22 listopada 2013, 23:51 
Forumowicz

Czyli pobor pradu na uspieniu bylby prawidlowy pawelos666? A moze to wina regulatora napiecia? Juz nie wiem co mam podpowiadac w tym serwisie, moze zaproponowac sprawdzenie regulatora? Niby serwis BMW, niby maja super sprzet do diagnozowania calego auta, a nie potrafia ogarnac co jest nie tak? :przestraszony: Moze na szkolenie do Niemiec trzeba ich wyslac? :rotfl:

PostNapisane: 23 listopada 2013, 00:00 
Przyjaciel forum

z Twoim autem nie ma to zwiazku, przyjmuje sie ogolnie pobor nie wiekszy niz 0,03A = 30mA, w mniejszych autach pojemnosc akumulatora jest np 45-60Ah (i jesli nie pobiera wiecej niz 0,05A to jest w miare ok) a w BMW komp na postoju moze pobierac 80mA tak jak u Ciebie ale masz 2x taki aku 80-tke (czy 90, ja mam 100-tke)

to jak zmierzyli ladowanie alternatora? pod obciazeniem bylo sprawdzane? czy tylko napiecie ze 14? :wstyd:

Ostatnio edytowano 23 listopada 2013, 00:09 przez pawelos666, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 23 listopada 2013, 00:04 
Forumowicz

Mierzyli na biegu jalowym podczas pracy auta...

PostNapisane: 23 listopada 2013, 00:10 
Przyjaciel forum

chodzi mi o to czy obciazyli akumulator elektroniką, odbiornikami (swiatla itp) w chwili sprawdzania alternatora

Ostatnio edytowano 23 listopada 2013, 00:10 przez pawelos666, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 23 listopada 2013, 00:10 
Forumowicz

Ja jestem "zielony" jesli chodzi o elektronike w aucie, ale serwis powinien wiedziec jak takie rzeczy wykonac aby sprawdzic czy jest odpowiednie ladowanie. Osobiscie to trzepe net za roznymi rozwiazaniami problemu, ale nie orientuje sie jak jest z tym alternatorem, tylko nasunela mi sie taka mysl odnosnie tego regulatora, bo czesto on tez szfankuje i dzieja sie cuda z elektronika :zalamany:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1