Wracam po dluzszej chwili nieobecnosci, spowodowanej testowaniem "naprawionego" problemu

Z tego co juz pisalem, serwis bmw rozkladal rece, rzucali niepotwierdzonymi diagnozami, ze problem moze byc w module swiatel, podgrzewaczu filtra paliwa, module komfortu itp

Sami nie wiedza, posiadajac taki sprzet diagnostyczny jak to zapewniaja. Zabralem auto z serwisu bo brakowalo mi juz cierpliwosci do ich stwierdzen jakie przedstawiali. Zajalem sie sam sprawa, moze umiejetnosci kosmicznych nie posiadam w zakresie elektroniki, elektro mechaniki lecz postanowilem zmierzyc sie z problemem ktory mnie napotkal. Zaczalem grzebac w okablowaniu, w lampach... troche czasu zajelo... Lecz mam problem rozwiazany

co powodowalo wariacje komputera w bmw? W tylnej lampie, jest kostka doprowadzona z pradem do uchwytu trzymajacego wszystkie zarowki. Tam dochodzilo do przegrzewania na jednym gniezdzie w kostce co doprowadzilo do sykania sie dwoch gniazd,podczas jazdy powodujac zwarcie.
Zrobilem to sposobem "druciarskim" oddzielajac dwa styki w kostce kawalkiem drewienka w celu sprawdzenia czy problem nie powroci. Jezdze tak ok.1,5 tyg i jest ok. Problem rozwiazany a paczka z nowym uchwytem, kostka i stykami dojdzie do mnie w poniedzialek

wszystkie te elementy to koszt 180zl u dilera bmw.
Proponuje sprawdzic Wszystkim posiadacza e60 te gniazda, bo problem nie dotyczy tylko mnie, lecz w przeciagu ostatniego tygodnia mialem okazje zerknac do trzech e60 i juz widac ze problem beda mialy taki sam. Sadze ze wada fabryczna ukladu tego uchwytu, poniewaz ten co zamowilem ma wyprowadzony kabelek (brazowy) w inne miejsce, aby nie przegrzewal kostki. Jeszcze raz dziekuje za pomoc Wszystkim.