BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 27 czerwca 2025, 18:17

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E60] problem z elektronika, nie odpala...
PostNapisane: 23 listopada 2013, 00:13 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46
ja kiedys mialem walnieta diode w alternatorze i wystarczylo zeby alternator nie ladowa całą "mocą"
w sprawnym laduje pradem 150A jak padnie dioda na mostku, albo lut peknie i dioda sie rusza to są problemy, problem powinni zaczac od alternatora, gruntowne przebadanie oscyloskopem na aucie pod obciazeniem jakims PMS-em, to one czesto powoduja swirowanie aut z elektroniką i normalnie napiecie ladowania bedzie niby ok...bo regulator bedzie trzymal napiecie na poziomie 14,4

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 23 listopada 2013, 00:57 
Forumowicz

Moje BMW: szukam
Pawelos666 a ten podgrzewacz filtra paliwa nie ma nic wspolnego z moim problemem? Bo widzisz, z autem cyrki sie zaczely przy nizszych temperaturach. A z tego co wiem podgrzewacz juz pracuje przy temperaturze +6'C. On tez ma cos wspolnego z elektronika? Moze on byl sypniety i robi gdzies zwarcie i dlatego nie pozwala na start auta, i zaczynaja sie cyrki z tymi swiatlami?

PostNapisane: 23 listopada 2013, 01:00 
Forumowicz

Teraz jest on wymieniony na nowy, modul swiatel zakodowany od nowa.... Auto zostaje w garazu w BMW do poniedzialku. U mnie pod domem cuda dzialy sie po 2 dniach, tutaj zostanie u nich pelne ponad dwa dni. Wiec jak nadal jest lipa to powinna u nich zaswiecic oczami ;)

PostNapisane: 23 listopada 2013, 01:33 
Przyjaciel forum

moze sie cos przycielo. nie wiem co nim steruje, moze jakis przekaznik albo elektronika. jak jaja powroca to odepnij go nie wiem co nim steruje i co go rozlancza czy jakies napiecie z ecu go zasila czy poprzez przekaznik. moze jakis czujnik temp padl tam... nie wiem :oczami: jak te podgrzewacze pracuja nie widzialem nigdy schematu od tego silnika/ wiem tylko ze ma on 3 piny. wiesz gdzie jest czujnik temp od podgrzewacza? moze w srodku w nim jakis termistor siedzi i jak opor spadnie na nim to na pozostale 2 piny napiecie na grzanie idzie...,ja mam normalny filtr bez bajerow :wstyd: nie wiem jak one sie uszkadzają. nie spotkalem sie z problem tego typu jeszcze

PostNapisane: 23 listopada 2013, 15:41 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e91
Koledze wywala blad podgrzewacza i nie wie co to jest bo wymienił drugi i jest to samo - nie bralo mu to pradu.

Alternatora z e60 nie da się zmierzyć "na stole".

Nie pamiętam co pisałem na początku ale wciąż mysle ze to modul, ale teraz nie wiem czy swiatel czy ten komfortu.

Troche nie podobało mi sie to przekodowanie akumulatora

Można wiedzieć gdzie oddałeś auto?

Moja była gruba 330cd
Moja była niebylejaka 530d

PostNapisane: 23 listopada 2013, 17:14 
Forumowicz

Nadal dziekuje za sugestie i pomoc w probie wyjasnienia sprawy, bo widze i doceniam Wasza pomoc :ok: Szczegolnie mam tutaj dwoch sprzymierzencow, ktorzy wytrwale sledza moj temat, wiadomo o kim mowa ;) Tak, jesli chodzi o podgrzewacz to zostal on i tak wymieniony, jesli by nawet jakies zwarcie robil lub inne cuda. Teraz czekamy do poniedzialku co serwis powie. Modul swiatel przeprogramowany na nowo, wiec moze cos sie poprawi. Wiadomo, ze maly jakis problem w bmw i juz sie dzieja cuda z elektronika. Darcyn jesli chodzi o serwis gdzie zostawilem auto to odrazu mowie ze jest w Irlandii bo tu obecnie mieszkam. Bmw Joe Duffy gdzie zatrudniaja mechanikow takze z Niemiec oraz z Polski. Bo w inny nie chcialem oddac bo wiem, ze robia sami Irusy, a ich nie polecam :rotfl: Jeszcze raz dziekuje Wam za pomoc :ok: i walczymy dalej z tematem :mur:

PostNapisane: 23 listopada 2013, 19:09 
Przyjaciel forum

alternator da sie zmierzyc zarowno przed regulatorem jak i za... nie trzeba wyciagac. na stole tez sie sprawdzic. to zwyczajny alternator valeo. widzialem wiele przypadkow ze niby ladowanie bylo itd, ale wyjecie alternatora i zamiana na inny rozwiazala problem braku ladowania i swirowania aut, tu zaczalbym od rzeczy prostych wystawionych na zurzycie, a nie od elektroniki.

PostNapisane: 23 listopada 2013, 20:19 

Zwyczajny alternator z niezwyczajnym regulatorem sterowanym ibs.

Moja była gruba 330cd

PostNapisane: 23 listopada 2013, 22:28 
Przyjaciel forum

chyba zartujesz. normalny alternator ktorego normalnie sie sprawdza regulator ma 2 piny a alternator normalnie srube na plusa i mase ladowanie da sie normalnie na aucie sprawdzic majac oscyloskop np pms bosch nie trzeba go wyjmowac i rozpedzac "na stole". samo sprawdzenie alternatora mozna wykonac.

PostNapisane: 8 grudnia 2013, 11:53 
Forumowicz

Wracam po dluzszej chwili nieobecnosci, spowodowanej testowaniem "naprawionego" problemu ;) Z tego co juz pisalem, serwis bmw rozkladal rece, rzucali niepotwierdzonymi diagnozami, ze problem moze byc w module swiatel, podgrzewaczu filtra paliwa, module komfortu itp :rotfl: Sami nie wiedza, posiadajac taki sprzet diagnostyczny jak to zapewniaja. Zabralem auto z serwisu bo brakowalo mi juz cierpliwosci do ich stwierdzen jakie przedstawiali. Zajalem sie sam sprawa, moze umiejetnosci kosmicznych nie posiadam w zakresie elektroniki, elektro mechaniki lecz postanowilem zmierzyc sie z problemem ktory mnie napotkal. Zaczalem grzebac w okablowaniu, w lampach... troche czasu zajelo... Lecz mam problem rozwiazany :hyhy: co powodowalo wariacje komputera w bmw? W tylnej lampie, jest kostka doprowadzona z pradem do uchwytu trzymajacego wszystkie zarowki. Tam dochodzilo do przegrzewania na jednym gniezdzie w kostce co doprowadzilo do sykania sie dwoch gniazd,podczas jazdy powodujac zwarcie.
Zrobilem to sposobem "druciarskim" oddzielajac dwa styki w kostce kawalkiem drewienka w celu sprawdzenia czy problem nie powroci. Jezdze tak ok.1,5 tyg i jest ok. Problem rozwiazany a paczka z nowym uchwytem, kostka i stykami dojdzie do mnie w poniedzialek :oczami: wszystkie te elementy to koszt 180zl u dilera bmw.
Proponuje sprawdzic Wszystkim posiadacza e60 te gniazda, bo problem nie dotyczy tylko mnie, lecz w przeciagu ostatniego tygodnia mialem okazje zerknac do trzech e60 i juz widac ze problem beda mialy taki sam. Sadze ze wada fabryczna ukladu tego uchwytu, poniewaz ten co zamowilem ma wyprowadzony kabelek (brazowy) w inne miejsce, aby nie przegrzewal kostki. Jeszcze raz dziekuje za pomoc Wszystkim.

PostNapisane: 8 grudnia 2013, 12:18 

ciesze sie z tobą.
dobrze że sie nie zapaliło

Moja była gruba 330cd

PostNapisane: 8 grudnia 2013, 14:24 
Forumowicz

Dzieki bardzo, bo takze uczestniczyles i doradzales w rozwiazaniu problemu. Taki detal, maly problem przeksztalcil sie w duzo wiekszy, z ktorym nawet serwis sobie nie poradzil. A widac ze sporo forumowiczow ma problem z elektronika badz z wariujacym komputerem, wiec temat moze pomoc, bo tak jak mowie w trzech e60 jest to samo, ktore widzialem w przeciagu ostatniego tygodnia. Druga ciekawostka to taka ze bmw musialo wiedziec o tym problemie jesli zdecydowali sie na zmiane tego ukladu z brazowym kabelkiem ktory sie przegrzewal w kostce, a mimo to nie przyznali sie do tego. Za duzo aut wrocilo by do serwisow na darmowa wymiane tych elementow. Pozdrawiam

PostNapisane: 8 grudnia 2013, 15:13 
Przyjaciel forum

a ja dla fanów diesli w e60 polecam na zimę akumulator BOSCH SILVER S5 110Ah 920A z technologią PowerFrame lub VARTĘ SILVER dynamic o takich samych parametrach, co by podobnych problemów uniknąć :cool: :ok: lepszego nie kupimy :cwaniak:, no chyba że w technologii S6 start/stopc plus AGM (absorbent glass mat) lub EFB (enhanced flooded battery), ale to nam jeszcze nie potrzebne :]

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1