BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 16:57

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Swap...
PostNapisane: 22 października 2007, 03:53 
Forumowicz

Moje BMW: e21,e36,2xe46
Kod silnika: encoded
Siemano :hyhy:
kupiłem compacta 1.6 "do poprawek lakierniczych" :niepewny:
blacharka wygląda nienajgorzej tylko silnik się skończył po 2h jazdy :zalamany: praktycznie dojechałem tylko do domu koles mówił, że silnik igła i nigdy nie kręcił go powyżej 4tys, w sumie w jego wieku to nie było dziwne :niepewny: nie wiem co się mu stało ale i tak nie będe robił bo 1.6 to troche za mało :zalamany:
kolega ostatnio rozbił sedana 2.8 silnik był 2tyg. wcześniej remontowany i mógłbym od niego silnik wziąc okazyjnie, tylko mam pytania co musiałbym wziąc żeby to zrobić?
co będzie mi potrzebne żeby zrobić ? co kupic? co przerobić?
jak kwestia prawna?
pozdrawiam.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 22 października 2007, 07:55 
Uzależniony od forum :)

no praktycznie to przydało by Ci się druga betka 2,8 do przeszczepu, jeśli chodzi o e36 to dużo taniej wyjdzie kupić drugą e36 2,8.
p.s. 2.8 po remoncie? :zdziwko:

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 22 października 2007, 12:31 
Forumowicz

esiue30 napisał(a):
jeśli chodzi o e36 to dużo taniej wyjdzie kupić drugą e36 2,8.

jak pisałem e36 w sedanie rozbite-karoseria na złom-silnik skrzynia do uzytku :)
esiue30 napisał(a):
p.s. 2.8 po remoncie?

tak :) kolega rozbił swoje włożył w silnik dużo kasy :) więc zastanawiam się nad włożeniem tego co compacta, którego wczoraj kupiłem z silnikiem "igłą" który nadaje się tylko na żyletki :|

[ Dodano: 22 Październik 2007, 13:31 ]
esiue30 napisał(a):

jak pisałem e36 w sedanie rozbite-karoseria na złom-silnik skrzynia do uzytku :)
esiue30 napisał(a):
p.s. 2.8 po remoncie?

tak :) kolega rozbił swoje włożył w silnik dużo kasy :) więc zastanawiam się nad włożeniem tego co compacta, którego wczoraj kupiłem z silnikiem "igłą" który nadaje się tylko na żyletki :|

[ Dodano: 22 Październik 2007, 13:31 ]
esiue30 napisał(a):

esiue30 napisał(a):
p.s. 2.8 po remoncie?

Tytuł:
PostNapisane: 22 października 2007, 12:56 
Forumowicz

Dlaczego nie walczysz z poprzednim wlascicielem, ktory sprzedal Ci zlom zapewniajac, ze jest dobry? Jesli silnik skonczyl sie po 2h to cos tu jest nie tak..

Tytuł:
PostNapisane: 22 października 2007, 13:09 
Forumowicz

fipa napisał(a):
Dlaczego nie walczysz z poprzednim wlascicielem, ktory sprzedal Ci zlom zapewniajac, ze jest dobry? Jesli silnik skonczyl sie po 2h to cos tu jest nie tak..

odpowiedź jest prosta ;] ile jest wart compact z 96 1.6? ;) jak usłyszałem cene to bałem się, że to nie wytrzyma dojazdu do domu ;) myślałem, że tylnie koła mni wyprzedzą ;) od 4 rano siedzieliśmy na kanale i patrzylismy na karoserie ;] poza kilkoma rysami i błotnikiem do wymiany blacha jest ideał ;) kupując wiedziałem,że coś się sypnie ale nie wiedziałem co ;) więc teraz zastanawiam się nad silnikiem 2.8 w tej karoseri...ale potrzebuje fachowej porady ;]

Tytuł:
PostNapisane: 22 października 2007, 14:30 

mtturbo napisał(a):
fipa napisał(a):

odpowiedź jest prosta ;] ile jest wart compact z 96 1.6? ;) jak usłyszałem cene to bałem się, że to nie wytrzyma dojazdu do domu ;) myślałem, że tylnie koła mni wyprzedzą ;) od 4 rano siedzieliśmy na kanale i patrzylismy na karoserie ;] poza kilkoma rysami i błotnikiem do wymiany blacha jest ideał ;) kupując wiedziałem,że coś się sypnie ale nie wiedziałem co ;) więc teraz zastanawiam się nad silnikiem 2.8 w tej karoseri...ale potrzebuje fachowej porady ;]

nie bardzo rozumie?moze byc wart 5tys i 25tys zalezy jaki i w jakim stanie,tzn ze kupiles bo byla promocja czy jak skoro wiedziales ze cos sie sypnie.Piszesz myslalem ze tylne kola mnie wyprzedza a pozniej piszesz ze po za kilkoma rysami i blotnikiem jest ideal.Kazdy porzadny mechanik zrobi c swapa tylko pamietaj o zmianie zawiechy i hamulce przede wszystkim i na tyl musial bys kupic os z 1.8 albo 2.3 bo tam sa tarcze a ty masz bebny

Tytuł:
PostNapisane: 22 października 2007, 15:49 
Przyjaciel forum

ja tez nie rozumiem to jest duzo pracy przy tym i kosztów nie warto chyba ze wsadzisz sobie is

Tytuł:
PostNapisane: 22 października 2007, 16:01 

Poszukaj w necie serwisu Jagiello sa z lodzi wsadzili w compacta 4.4 litra v8 wiec moze ci doradza co i jak

Tytuł:
PostNapisane: 22 października 2007, 17:26 
Forumowicz

spider napisał(a):
,tzn ze kupiles bo byla promocja czy jak skoro wiedziales ze cos sie sypnie.

compacta kupiłem za taką cene, że spodziewałem się po nim wszystkiego ;) koles mówił o blacharce, ale jak się okazało blacharka według mojego blacharza jest dobra poza błotnikiem i rysami ;) tylko silnik igła się skończył :/ więc chce przerzucić silnik(2.8), który był w sedanie do compacta :hyhy: hamulce wiem, zawieszenie wiem- w końcu 2 cylindry więcej. tylko nie wiem co z kwestią napędu...jak wiadomo długość tych aut się różni ;]
elektron85 napisał(a):
ja tez nie rozumiem to jest duzo pracy przy tym i kosztów nie warto chyba ze wsadzisz sobie is

pracy będzie trochę ale za to efekt też będzie :) koszty-silnik 2.8 mogę kupić bardzo tanio wraz z całym osprzętem, który może się mi przydac, robocizna-mam ogrzewany garaż i chętnych do pomocy ;)
spider napisał(a):
Poszukaj w necie serwisu Jagiello sa z lodzi wsadzili w compacta 4.4 litra v8 wiec moze ci doradza co i jak

za dorade skasuja dużą kase :/ za przekładke jeszcze więcej a jak wiadomo zrobienie tego własnymi siłami=satysfakcja :)
tylko co z napędem ? co trzeba będzie skracac? coś dopasować? wymienic? :/

[ Dodano: 22 Październik 2007, 18:32 ]
spider napisał(a):
,tzn ze kupiles bo byla promocja czy jak skoro wiedziales ze cos sie sypnie.

compacta kupiłem za taką cene, że spodziewałem się po nim wszystkiego ;) koles mówił o blacharce, ale jak się okazało blacharka według mojego blacharza jest dobra poza błotnikiem i rysami ;) tylko silnik "igła" się skończył jedynie to można go na igły lub żyletki przerobić :/ więc chce przerzucić silnik(2.8), który był w sedanie do compacta :hyhy: hamulce wiem, zawieszenie wiem- w końcu 2 cylindry więcej. tylko nie wiem co z kwestią napędu...jak wiadomo długość tych aut się różni ;]
elektron85 napisał(a):

pracy będzie trochę ale za to efekt też będzie :) koszty-silnik 2.8 mogę kupić bardzo tanio wraz z całym osprzętem, który może się mi przydac, robocizna-mam ogrzewany garaż i chętnych do pomocy ;)
spider napisał(a):

za dorade skasuja dużą kase :/ za przekładke jeszcze więcej a jak wiadomo zrobienie tego własnymi siłami=satysfakcja :)
tylko co z napędem ? co trzeba będzie skracac? coś dopasować? wymienic? :/

Tytuł:
PostNapisane: 22 października 2007, 17:53 

skoro będzies zwkładał 2.8 to najlepiej jakbyś dorwał most wał z 323ti zawieszenie równierz od 323ti by podpasowało bo to ten sam silnik tylko skok tłoków się rózni.
Ale tak jak koledzy mówili zabawy z tym wszystkim troszke będzie, no i kosztów

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p=26102#26102 - nowe zdjĂŞcia w galeri

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 22 października 2007, 18:20 
Forumowicz

Ukasz napisał(a):
skoro będzies zwkładał 2.8 to najlepiej jakbyś dorwał most wał z 323ti zawieszenie równierz od 323ti by podpasowało bo to ten sam silnik tylko skok tłoków się rózni.

i własnie o takie coś mi chodziło :hurra: coś jeszcze ? bo nie chciałbym przy końcu zauważyć braki ;]
Ukasz napisał(a):
Ale tak jak koledzy mówili zabawy z tym wszystkim troszke będzie, no i kosztów

kilka piwek i kilka rąk do pomocy, przez zime zrobimy :hyhy: po zakupie całego sedana zostaje mi 14 koła myśle, że się wyrobie :cwaniak:

Tytuł:
PostNapisane: 23 października 2007, 07:34 

mtturbo napisał(a):
bo nie chciałbym przy końcu zauważyć braki ;]
na sto procent nieraz czegoś zabraknie ;) takto jest przy "rzeżbie" :hyhy: jeżeli sie zdecydujesz to rób "podrodze" zdjęcia napewno nie jednego zainteresuje ten temat

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 23 października 2007, 13:24 
Forumowicz

Ukasz napisał(a):
na sto procent nieraz czegoś zabraknie takto jest przy "rzeżbie"

własnie o to się boje ;) sedan już rozebrany, później zaczynam z compactem ;)
zastanawiam się nad deską rozdzielczą czy się zmieści ta z sedana mi się bardziej podoba ale to będzie taki tylko dodatek jak sie uda :niepewny: teraz tylko most, wał z 323ti dorwać i będzie można dalej działać :D
Ukasz napisał(a):
jeżeli sie zdecydujesz to rób "podrodze" zdjęcia napewno nie jednego zainteresuje ten temat

zdecydowałem się na to zaraz po zajechaniu silnika :/ za 1.6 musiałbym dać pewnie więcej niż dałem za całego sedana z 2.8 igłą :cwaniak: a fotorelacja na pewno będzie :D jak tylko się za to wezmę (czyli jak będe mial wał i most) reszte będe kupował po drodze :]

Tytuł:
PostNapisane: 23 października 2007, 14:27 

mtturbo napisał(a):
zastanawiam się nad deską rozdzielczą czy się zmieści ta z sedana mi się bardziej podoba ale to będzie taki tylko dodatek jak sie uda
nie pasuje

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 23 października 2007, 15:18 
Pierwsze kroki

Widziałem w jakiejś gazecie kompakta z deska rozdzielczą od sedana,no ale nie wiem czy pasuje, czy to przeróbka plastikazy była,tak czy owak jesli rzezbienia nie dużo to polecam,bo kompakcik ma biedną tą deche

Tytuł:
PostNapisane: 23 października 2007, 15:27 
Forumowicz

Ukasz napisał(a):
nie pasuje

to zacznie pasować :D jak będe miał chwile wolną
cichyone napisał(a):
tak czy owak jesli rzezbienia nie dużo to polecam

jeśli będzie dużo to i tak będe chciał wymienić ;] coś się skróci cos przerobi i będzie :zawstydzony: najwyżej deska pójdzie do obszycia z resztą wnętrza :]
cichyone napisał(a):
bo kompakcik ma biedną tą deche

niestety :/ a tak przynajmniej wnętrze będzie mi przypominało coupe :oczami:
zastanawiam się tylko jaki kolorek mu zrobić :oczami:

Tytuł:
PostNapisane: 23 października 2007, 17:02 

cichyone napisał(a):
ale nie wiem czy pasuje, czy to przeróbka
mialem na mysli że normalnie nie pasuje widomo że od stara by dało rade wcisnac jakby ktoś sie mocno uparł ;)
mtturbo napisał(a):
zastanawiam się tylko jaki kolorek mu zrobić
tym to się martw jak juz auto będzie jezdzić... :hyhy:

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 25 października 2007, 21:31 
Forumowicz

Ukasz napisał(a):
tym to się martw jak juz auto będzie jezdzić...

czym więcej postępów-tym więcej do skończenia :/
ale uparłem się więc chyba skończe :]
jutro jade oglądać rozbitka compacta 323 jezeli dobrze pójdzie to wał i most będzie :) zawieszenie to nie wiem czy sie nada no ale to już mniejszy problem :niepewny: juz mi się te części nie mieszczą :mur: a tu jeszcze 323 postawić bo koles chce w całości sprzedać :/ jak tylko "zakręci kolami" to lakierek (jakis nie pozorny) naklejka 316 i wnętrze :cwaniak:
Ukasz napisał(a):
mialem na mysli że normalnie nie pasuje

no fakt nie pasuje :/ długość do szyby chyba jest inna i tunele trzeba przerobić chyba :/ ale dokładnie nie wiem bo ja tam jeszcze nie patrzyłem na razie chce go uruchomić :]
ps. fotorelacja robiona na bieżąco ;) jakość może być nie najlepsza bo telefonem ale najgorsza nie będzie ;)
pozdro :zdrowko: :04:

Tytuł:
PostNapisane: 28 października 2007, 21:30 
Poszukaj zanim zapytasz

Witam kolege.Mocowanie wału od 323 jest inne niż mocowanie skrzyni 2.8 i nie będzie pasowało bo przeżyłem to na własnej skórze,czekają Cię przeróbki ale czy warto?316 jest bardzo słabą bazą do swapa silnika 2.8 i czeka Cię wiele przeróbek.Polecam kontakt do braci Jagiełło z łodzi.Przywieżiesz swoje graty i chłopaki Ci konkretnie zamontują.Przerzucali mi do mojego Compakta 323ti 3.0 M54B30 z e46 i zrobili rewelacje.Mordy ludziom opadają jak to wygląda.Compakt z silnikiem 2.8 naprawde zapierdziela i zastanów się czy warto ryzykować zdrowie dla satysfakcji,że sam to zrobiłeś.Mają sprzęt,wiedżę i doświadczenie w swapach.Dowiadywałem się dla kolegi ile kosztuje przekładka silnika i podzespołów jak się przywiezie swoje graty to usłyszałem,że ok 1700zł.Nie są to kosmiczne pieniądze a w pełni wykorzystasz potencjał 2.8 po konkretnym montażu.Polecam i życzę powodzenia w ukończeniu projektu.Tel do Łodzi 042-653-60-39

Tytuł:
PostNapisane: 28 października 2007, 22:31 
Forumowicz

1700 zł za sam swap to powiem delikatnie raczej nie jest promocyjna cena tym bardziej, że dojdzie jeszcze olej, płyny, filtry i sumka znacznie wzrośnie.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1