No właśnie. Co wejdę na jakieś forum BMW to wszyscy mówią że albo 5W40 albo 10W40 ale nigdy 15W40.
Nie rozumiem, wogóle.
Studiuję na Wydziale Mechanicznym, miałem przedmiot Mechanika Płynów i wiem co nieco o układzie smarowania silnika i o olejach. Pod koniec lat 80', czyli gdy powstał silnik M40, najpopularniejsze oleje to były oleje mineralne 15W40 oraz 20W40. Były również 10W40. Wtedy całkiem normalną i naturalną rzeczą było, jak amen w pacierzu, że baza oleju powstaje z rafinacji ropy naftowej, czyli chodzi o bazę oleju mineralnego. W sumie i półsyntetykach czy syntetykach zaczęło wogóle się mówić w latach 90'.
Co chwycę jakąkolwiek literaturę dot. silnika M40 czyli:
- instrukcja obsługi BMW E30
- instrukcja obsługi BMW E36
- haynes repair manual BMW E30
- sam naprawiam BMW E30
- sam naprawiam BMW E36
- program serwisowy BMW TIS 2006
to WSZĘDZIE widzę że dopuszczalny jest olej 15W40 oraz nawet 20W50, z tym że zwykle nie wolno tych olejów stosować gdy temperatura otoczenia jest niższa niż około -20*C (u nas bardzo rzadko).
Tłumaczycie to magistralą olejową w głowicy silników. Wąskimi kanalikami. Oglądałem głowicę i wałek M40. Nie dostrzegłem wcale węższych kanalików niż np. w silniku od Mercedesa W124. A W124 to taksówkarze jeżdżą na mineralnym przez 500 000 i nic się nie dzieje.
Kolejnym mitem jest moim zdaniem tworzenie się nagaru gdy jest używany olej mineralny. Nie prawda! Nawet Selektol 15W40 w 1983 roku miał już właściwości dyspergujące które służyły do czyszczenia i rozprowadzania po oleju nagaru który baza mineralna tworzy oraz niedopuszczenia do powstawania więksych grup tego syfu zwanych szlamem/łajnem/błotem! Co dopiero Lotos Mineralny który ma liczbę zasadową 9,9 TBN (tyle samo lub minimalnie więcej mają markowe półi pełne syntetyki). MIT! Zapytacie - dlaczego zdjeliście pokrywe głowicy a tam czarno? Powiem Wam - alby Wy albo ktoś przed Wami nie wymieniał oleju na czas i olej oraz filtr przyjął "na siebie" tyle syfu ile chemicy i inż przewidzieli i po prostu ten syf już zaczął się osadzać na silniku, bo nie miał gdzie! Syf tworzy się w mineralnym zawsze, ale odczynniki zasadowe myjące nie będą go odprowadzać do filtra wiecznie! Najpierw zasyfią sam olej, potem silnik! Olej jest już czarny jak smoła? Czas na wymianę!
Naprawdę STRASZNIE trudno mi jest sobie wyobrazić, żeby lejąc dobry minerał 15W40 co 10 000 km zajechać nim głowicę. NA PEWNO NIE PRZEZ OLEJ.
Oto źródła, na których się opieram. Bardzo profesjonalne i wiarygodne:
- Haynes Repair Manual E30
- Sam Naprawiam BMW E30
Sam naprawiam BMW E36:
- instrukcja obsługi E30
- instrukcja obsługi E36:
A więc nadal uważam że markowy 15W40 jest DOBRYM olejem do M40.
Pozdrawiam