BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 11:49

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 84 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: e39 czy e60?
PostNapisane: 3 marca 2014, 08:23 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
rybik napisał(a):
Jak można kupić samochód za 25tys i wsadzić w niego 5tys.... ?
27tys brałem za swoją 530d e39, ale to było.. chyba trzy lata temu :D.

A jak się kupuje za 9 i wsadza drugie 9 w ciągu roku to co? :hyhy: Normalka...

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 3 marca 2014, 08:57 
Pierwsze kroki

Ja chcę kupić wersję kombi. Jeśli e39 to w wersji full. Ze wszystkim. Jeśli e60 to w wersji też nie za ubogiej. Mam 40 tys. zł i się miotam z zakupem.

PostNapisane: 3 marca 2014, 09:13 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Za 40 to już zdecydowanie e61. Myślałem, że masz ok 30 tyś, wtedy gorzej by to wyglądało. Przemyśl ewentualnie m54b30 + gaz.

PostNapisane: 3 marca 2014, 09:28 
Przyjaciel forum

Za 40 tys bym nie kupił zwykłego E39... to już lepiej dozbierać na M5.

WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 3 marca 2014, 09:30 
Pierwsze kroki

Piszesz, że e61, ale powiedz jesteś do tego przekonany? Boję się, że kupię e61 i na starcie będę musiał powkładać trochę pieniędzy. Piszą niektórzy użytkownicy, abym brał e39. Skąd twoje przekonanie do e61 w cenie około 40 tys. zł?

PostNapisane: 3 marca 2014, 09:35 
Przyjaciel forum

To albo kupujesz E39 do 20 tysi i sobie zostawiasz resztę na przepyszną jajeczniczkę na bekonie i dry beef z żonką w massachusetts albo kupujesz auto za całą kasę jaką masz i nowszy model.

WitoM napisał(a):

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):

PostNapisane: 3 marca 2014, 09:45 
Zacna persona forum

Moje BMW: POLO 9N
Kod silnika: Wesołe TDI
jiGsaw napisał(a):
s albo kupujesz auto za całą kasę jaką masz i nowszy model.

Niekoniecznie za całą. Tak jak Rybik wcześniej pisał, ma do sprzedania e61 niegłupio wyposażone za 29 tysięcy,więc 11 tysięcy zapasu zostanie ;)
Szczerze mówiąc ciężka decyzja, wybierz ten samochód w którym się lepiej czujesz, bo pieniędzy wystarczy Ci zarówno na e60/e61 plus kwota na ewentualne naprawy,jak i na e39 super wyposażone za połowę budżetu,a drugą połowę możesz wtedy zainwestować :)

PostNapisane: 3 marca 2014, 09:48 
Zacna persona forum

Moje BMW: 530d e39
Kod silnika: M57
Mira_s1987 napisał(a):
bartekkw napisał(a):
Do e39 mam zaufanie- były dla mnie bezawaryjne.

to nie czytaj więcej dur :cenzura: not :rotfl: i kup to co ci się bardziej podoba ja bym brał e60 (jak bym na nie miał hehe)

Ja się dużo naczytałem o tym że E39 to jeden wielki problem głównie z elektryką/elektroniką a ty tu że to bezawaryjne :D

A gdzie tak pisali w skandalach :rotfl:

PostNapisane: 3 marca 2014, 09:50 
Pierwsze kroki

Myślałem o e39 za kwotę do 30 tys. zł. Taką na wypasie. Myślę o sprowadzeniu z zagranicy (Niemcy, Holandia). Tam można kupić z oryginalnym przebiegiem. Wolę kupić z 200-300tkm z Niemiec niż z przebiegiem 150 tys. km z Polski. Przyszły samochód podepnie mój brat pod kompa i posprawdza na tyle na ile będzie mógł. Interesują mnie tylko silniki 3.0d w automacie.

Ostatnio edytowano 3 marca 2014, 10:11 przez bartekkw, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 3 marca 2014, 09:52 
Hubertdo, potrafię rozróżnić wersję M-pakiet od golasa :hyhy: . Podobnie sedan/kombi.
Jeżeli ktoś ma zamiar wydać 25-30tys zł to NALEŻY wymagać od takiego auta, stanu bardzo dobrego z plusem, żeby właśnie nie wkładać 5000zł na dzień dobry. Rozumiem, pierwszy serwis.. w zależności od stanu poszczególnych elementów może wahać się 1000-2000zł, ale nie 5000zł. Po to Kupujący ma możliwość sprawdzić auto przed zakupem, żeby nie pakować w niego takiej sumy na wstępie.

Oczywiście może też trafić się taki egzemplarz E39 za który warto dać i 40tys zł (stan, wyposażenie, niesamowicie niski przebieg).

jiGsaw napisał(a):

A jak się kupuje za 9 i wsadza drugie 9 w ciągu roku to co? :hyhy: Normalka...

Jeżeli te 9tys to pakowanie w części, bo auto się sypie to... zakup nieudany :D.
Jeżeli te 9tys to pakowanie w mody, bo masz taki kaprys.. chęć... to spełnianie marzeń :).

Na pewno E60 jest autem bardziej komfortowym, świeższym, ale z drugiej strony bardzo często trapią go takie problemy, które w E39 nigdy nie wystąpią. Przejedź się jednym i drugim.. i się zastanów :).

Albo dołóż 10tys i sprzedam Ci E61 z listopada 2009r :D .

PostNapisane: 3 marca 2014, 10:38 
Pierwsze kroki

rybik napisał(a):
Albo dołóż 10tys i sprzedam Ci E61 z listopada 2009r

A powiedz masz 3.0d automat? W sumie powinienem na priv zapytać.

PostNapisane: 3 marca 2014, 11:55 
Forumowicz

Moje BMW: f01
Kod silnika: n57d30
rybik napisał(a):
Jeżeli ktoś ma zamiar wydać 25-30tys zł to NALEŻY wymagać od takiego auta, stanu bardzo dobrego z plusem, żeby właśnie nie wkładać 5000zł na dzień dobry. Rozumiem, pierwszy serwis.. w zależności od stanu poszczególnych elementów może wahać się 1000-2000zł, ale nie 5000zł. Po to Kupujący ma możliwość sprawdzić auto przed zakupem, żeby nie pakować w niego takiej sumy na wstępie.

Masz rację, tylko jeżeli do wymagań stanu technicznego dołożymy wymagania np. koloru, nadwozia, wyposażenia- chce np. czarny sedan, fotele komforty, navi pro i hi-fi/logic 7 to ciężko jest znaleźć takie e60 w średniej cenie które przez pierwsze 5tys. km nie bedzie wymagało wiecej jak 2tys. do zapewnienia przyjemnej jazdy. Te samochody mają juz >10 lat, nie mało kilometrów i moim zdaniem te 5tys. to nie jest problem wsadzić w zadbane auto. Na pierwszy rzut oka wszystko jest ok, ale jak zaczynam jezdzić dłuzsze trasy, to powoli dostrzega się wady: a to coś stuknie czasami, a to amortyzatory słabe przy wiekszych predkościach, a to coś cieknie, kierownica troche bije... i tu zaczyna się "zabawa".
Raz udało nam się kiedyś kupić zadbane e39, i zmięsciłby się w tych 2tys. nawet przez 50tys.km ale ona nie była wyposażona tak jak by się chciało i cena chyba najwyższa na allegro.
rybik napisał(a):
Na pewno E60 jest autem bardziej komfortowym, świeższym, ale z drugiej strony bardzo często trapią go takie problemy, które w E39 nigdy nie wystąpią.
Ja bym do zalet dodał lepsze prowadzenie, lepsze silniki i skrzynia biegów(6 biegów- przy 140 km/h jest chyba 2100 obr/min) lepsze fotele w przypadku komfortów no i nagłośnienie- w przypadku hifi/logic kolosalna różnica.
Jeżeli masz 40tys. i szukasz kombi to bierz e61-warto poszukać egzemplarza z komfortowymi fotelami, navi pro, lepszym audio

PostNapisane: 3 marca 2014, 13:18 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Kwestia wkładu początkowego to newralgiczny temat. Są ludzie, którzy oprócz serwisu olejowego wymieniają wszystkie paski i rolki, absolutnie wszystkie płyny i co tam jeszcze się trafi. Komplet opon 17 cali to przynajmniej 2 tyś zł a jak bym znalazł dobre auto z kończącymi się gumami to bym się nie zastanawiał, prawda? Do tego hamulce przód, wahaczyk i tulejeczka, wspomniany serwis olejowy (szczególnie do skrzyni drogi) i to wszystko może być do zrobienia w na prawdę zadbanym aucie. Dla mnie akceptowalna sytuacja, kwestia świadomości i realnego podejścia do serwisu samochodu. Dla jednego jest ok jak się koła kręcą, inny wymaga nieco więcej.

PostNapisane: 3 marca 2014, 14:48 
Hubertdo, oczywiście, najważniejsze by mierzyć na tyle, na ile można. Czyli mając np 35-40tys szukać po prostu ładnej serii E60, a jak się zacznie wymagać M-pakiet, komforty, logic, head-up itd itp.. to mimo wszystko trzeba dołożyć i to sporo.

ded, pewnie, po prostu trzeba podejść rozsądnie do zakupu, sprawdzić dokładnie auto i nie pakować pieniędzy.

PostNapisane: 3 marca 2014, 15:28 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E12 520A
Kod silnika: m20b20
Garaż: E12
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=67421&start=400
e46 328ci Santorini Blue
https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6& ... &start=200
E36/7 2.8i
Mini countryman SE
F87
waskii napisał(a):
Za 25-27k kupisz fajne e39 w Polszy, 5-6k wsadzisz w auto na doprowadzenie go do super stanu,:

e39 za 25-27 tyś to chyba ze złota musi być :rotfl: :rotfl: :rotfl: 5 - 6 kola to można dokładać do auta które się kupi poniżej średniej ceny a za blisko 30 tyś to naprawdę można od e39 oczekiwać ,że będzie jak z fabryki.

PostNapisane: 3 marca 2014, 16:15 
Zacna persona forum

Za taką furę pieniędzy (ok. 30tys) to można oczekiwać, że e39 będzie nawet w lepszym stanie niż z fabryki :cwaniak:

Dozbieraj z 10tys to kupisz już dobrze wyposażone i zadbane e61 3,0d z 2004/05 roku.

PostNapisane: 3 marca 2014, 16:39 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
bartekkw napisał(a):
Poprzednio miałem e39 525tds, później e39 520d. Teraz planuję kupić albo e39 530d- rocznik 2003, lub e60 w roczniku do 2005

Kupiłbym e39 i jeszcze, ze dwa na zapas. Co za gość.

PostNapisane: 4 marca 2014, 13:17 
Pierwsze kroki

Nie rozumiem- czego się tyczy "co za gość"?

PostNapisane: 4 marca 2014, 13:21 
Częsty bywalec

Ty tak na poważnie ?

PostNapisane: 4 marca 2014, 13:37 
Pierwsze kroki

Co na poważnie?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 84 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1