BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 30 kwietnia 2025, 23:49

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Poczatek mojego car Audio -ocena
PostNapisane: 20 października 2007, 21:17 
Pierwsze kroki

Witam, z racji tego ze seryjne radio to wielkie nieporozumienie mimo zmieniarki dzwiek to porazka. Dlatego postanowilem to zmienic ale nie jestem tez zwolennikiem ramek z allegro na radio 1din. Do auta zakupilem juz 6.5 calowy monitor Clariona http://www.opony.com/caraudio/produkt_i ... 87&f=lista ktory bedzie zamontowany w mieiscu seryjnego radia, wysokosc jest monitora idealna tylko trzeba bedzie dorobic maly panelik na boki i zakryje cale mieisce po starym radiu. Zakupilem oddzielnie monitor i dvd ze wzgledu na to ze monitor jest cieniutki i mozna go ustawic pochylo tak jak seryjne radio , natomiast po zamontowaniu radia 2 din bo wczesniej o takim pisalem radio bylo by zamontowane w pionie i na dole zostaje luka . Do monitora zakupilem radioodtwaczarz sony dvd z dvixami http://www.hoopla.pl/Car_audio-Multimed ... 22698.html i uwazam ze chyba jedno z najlepszych rozwiazan . Bo zalezalo mi glownie na divixach a malo ktore radio firmowe posiada ta funkcje a nie chcialem bawic sie w zadne koreanskie radio ktore odbiera niby wszystko a dzwiek i wykonanie to porazka. Radio gra naprawde bardzo ladnie az sie zdziwilem ze seryjne glosniki moga tak ladnie zagrac. Radio bedzie zamontowane w mieiscu gdzie jest schowek obok kierownicy i sterowane bedzie pilotem. Od wtorku bede chcial zaczac rzezbic panel do monitora. dzis rozebralem polowe auta zeby doisc do radia ,Niemcy to maja jednak pomyslowosc. Cala konsole z radiem zdiolem tylko jak ktos moze to niech powie mi jak wyjac juz samo radio z knsoli ktora jest na zewnatrz bo niechce wyisc.POdczas instalaci porobie pare fotek i wrzuce tutaj moze komus sie przydadza. A i jeszcze jedno czy moze mi ktos powiedziec jak zrobic zeby radio caly czas gralo nawet jak sie wyimie kluczyk.Czy musze ciagnoc nowy kabel plusowy czy mozna jakos to obeisc bez dodatkowego plusa, a najlepiej to jak by bylo tak jak jest w moim Renaul ze jak sie wyjmie kluczyk i wlaczy radio to pogra ok 10 min i samo sie wylancza. Moze ktos juz grzebal przy tym to by mi pomoglo.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 21 października 2007, 17:28 
Pierwsze kroki

Jutro po południu napiszę ci jak zrobić to z tym radiem. Zapytam się swoich magików, bo u mnie tak zrobili i działa więc pewnie będą wiedzieć :)

Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 27 października 2007, 19:00 
Pierwsze kroki

Witam zakonczylem juz montaz monitora i radia w aucie oto kilka zdiec
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Monitor mam razem z puszka czyli wystarczyloby dokupic odbiornik gps i antene i byla by nawigacja bo puszka od monitora jest dostosowana jeszzcze do podlaczenia navigacji i zmieniarki . W nastepnym tygodniu zamiezam zabrac sie za zabudowe bagaznika zeby dostarczyc basu , bo jak sie oglada jakis film akcji to brakuje nieraz mocnego uderzenia. Jakosc obrazu jest naprawde super, widac dobrze zarowno z przodu jak i z boku bez zadnych roznic co nie mozna powiedziec o tanich chinskich sprzetach na ktorych jak sie patrzy z boku to juz nic nie widac. radio wyposazone jest wyjscie na mikrofon i posiada rowniez funkcje karaoke.mozna tez podlaczyc kamere cofania , iPod,zmieniarke,pleyaka itd.

Tytuł:
PostNapisane: 28 października 2007, 19:24 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e65 & e36
Kod silnika: N62b44 & M52b20
Nie jestem fanem takiej "rzezby" ale w Twoim wykonaniu nie wyglada to najgorzej.

Tytuł:
PostNapisane: 28 października 2007, 20:30 
Częsty bywalec

a takie skomne pytanko :) ile kosztowal taki monitorek?

Moja była :( -> M52B25 Estoril blau power!
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 28 października 2007, 23:32 
Pierwsze kroki

W Polsce sa dosc drogie bo to nie jest sam monitor ale razem z pudelkiem do ktorego mozna podlaczyc, navi,zmieniarke nawet jak sie niema radia. Ja za niego dalem 130funtow czyli jakies 700zl nowke w pudelku ze wszystkim ale nie w sklepie tylko od goscia co likwidowal sklep car audio.Ale jak pisalem jakosc jest 3 razy lepsza niz z tych chinskich radi 2 din czy nawet wysowanych bo ogladalem i porownywalem chyba z 7 sztuk.Zakupilem juz skrzynie z glosnikiem kenwooda 10 w zamknietej skrzyni , bo taka wielkosc bedzie najlepsza do odtwozenia krotkiego i dynamicznego basu do ogladania filmow czy innych zabaw oraz monobloca cyfrowego blaupunkta.Tak ze niedlugo zamieszcze zdiecia jak zamontowalem w bagazniku. Zakup padl na monobloca cyfrowego ze wzgledu na jego niewielkie wymiary a duza moc i dobre oddanie barwy dzwieku, bedzie on zamontowany tam gdzie znajduje sie zmieniarka.A sub bedzie ustawiony centralnie glosnikiem w otwor w podlokietniku a tyl bedzie zabudowany plyta mdf po calej szerokosci i wysokosci co bedzie czynilo wrazenie ze bagaznik jest bez zadnego sprzetu a tylko minimalnie sie skorczyl.Chce zeby wygladalo jak by nikt nie grzebal w bagazniku dla osob srednio zorientowanych.

Tytuł:
PostNapisane: 28 października 2007, 23:40 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e31 850i
Kod silnika: M70B50
wygląda to nieźle jako całość, natomiast dla mnie jeden duży minus, który mnie zmusiłdo takiego a nie innego montażu radia to ingerencja w fabryczny wyglad deski rozdzielczej

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 29 października 2007, 01:18 
Zacna persona forum

Kurcze Kucharz, zobacz ze nie wyglada to zle - jest zrobione w odp. tonacji koloru, dopasowane, aczkolwiek widac dosc duze "połacie plastiku" co nie wyglada jak smaczek niestety. Ale pod wzgledem rozlozenia elemntow jest jak najbardziej ok. Razi zdeczka zbytnia wklęsłość lub złe uformowanie plasitku w obudowie panelu radia.
Moze sie czepiam :zdziwko: ? Eee.... :D

-> Zobacz Moja Bunie

Tytuł:
PostNapisane: 29 października 2007, 08:18 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e31 850i
Kod silnika: M70B50
nie no wygląda nieźle i oczywiście respect za pomysł i włożoną robotę, ale jednak trochę smaku z designu deski w e39 to zabrało, pomijam takie nieporozumienie jak pokrętła od klimy w e39

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 29 października 2007, 14:47 
Pierwsze kroki

Co do pokretel to porazka w takim aucie , ale mowi sie trudno, ale zato zajelo mi 2razy tyle czasu zamontowanie paneli bo linki troche byly zakrutkie i kable. Co do Nierownosci , to na zdieciach widac mocno na zywo minimalnie, ale to nie sa plastki tylko panele wlasnorecznie wykonane z plyty mdf o grubosci 20mm . U gory sa porobione zdiecia jak jeszcze nie podochodzilo wszystko, teraz troche naciaglem skore bo to ona stwaza wrazenie fald.Mimo stelazow wykonanych z kartonow to i tak kilka razy musialem docinac panele bo ciagle cos. I jeszcze raz powtazam tam nie ma ani grama plastiku , na zdieciach jest takie wrazenie , ale calosc jest obita skora czarna i na zywo wyglada dobrze.

Tytuł:
PostNapisane: 29 października 2007, 15:39 
Zacna persona forum

jarecki napisał(a):
na zdieciach jest takie wrazenie , ale calosc jest obita skora czarna i na zywo wyglada dobrze.

:ok: Sory, tak to po prostu wyglada.
Na zywo pewnie jest lepiej, bo zdjecia + flash robia swoje...
Fotka bez flasha odbitego na konsoli srodkowej - wyglada bardzo fajnie. :]

-> Zobacz Moja Bunie

Tytuł:
PostNapisane: 5 listopada 2007, 18:10 
Pierwsze kroki

Ramka radia juz poprawiona i dzis zakonczylem montaz suba i wzmaka.Wzmak to jak pisalem cyfrowy monoblock blaupunkta TSA-1300 ktory zostal zamontowany w miejscu gdzie byla wczesniej zmieniarka, wiec wcale nie widac ze jest jakis wzmak jak sie zamknie pokrywe boczna a sub to starsza kolekcja Kenwooda KFC-W2509 .Glosnik nie najwyzszych lotow ale jak pisalem auto idzie na sprzedaz wiec nie chcialem ladowac sie w nic drozszego a tego kupilem nowke po bardzo atrakcyjnej cenie.Sub mial byc zabudowany ale jednak pozostanie jako skrzynia z glosnikiem skierowanym w otwor na narty poniewaz skonczyl mi sie wolny okres i wczesniej robi sie ciemno a nie mam garazu.Calosc gra naprawde przyjemnie, przy dzwigni hamulca recznego zamontowalem orginalny blaupunkta potenciometr z sila natezenia basu co w bardzo szybki i latwy sposob mozna dostosowac glosnosc basu do upodoban sluchajacego.Dzis juz nie zdazylem zrobic zdiec bo zrobilo sie ciemno ale jutro wczuce jak wyglada calosc.Ale dodam tylko tyle ze teraz jak sie wlancza orginalna plyte z filmem i sporo podkreci to efekt dzwieku jest jak w kinie , slychac dzwiek przestrzenny i uderzenie basu jest tez niezle, chodzi o to ze nie przeciaga i niewydluza ale bas jest krotki i kontrolowany co sprawia ze nie chce sie wychodzic z auta .

Tytuł:
PostNapisane: 5 listopada 2007, 19:02 
Forumowicz

Moje BMW: e36 330ti
Kod silnika: m54b30
dla mnie bomba, przede wszystkim ze wzgledu, ze sam to zrobiles. wyglada to naprwde schludnie, wierze ze gra rownie ladnie. Nie rozumiem tylko jednej rzeczy, po co pakowales ten sprzet skoro autko idzie na sprzedaz?

Tytuł:
PostNapisane: 5 listopada 2007, 19:46 
Pierwsze kroki

Auto mialo zostac na dluzej wiec dlatego wladowalem wszystko ale mimo checi raczej nie zostanie bo spalanie przy spokojnej jezdzie w granicach 18 litrow a przy normalnej powyzej 21 to przegiecie jak na 2.0 Bylem juz na kompie i wszystko niby ok ale jak ma mi tyle palic to wole kupic z duzym silnikiem i bede wiedzial przynajmniej ze mam czym depnoc. Nastepne bedzie chyba 530 diesel po lifcie. A to nie jest moje pierwsze auto w ktore zostal wlozony sprzet, moj poprzedni golfik TDI mial sprzet z wysokiej polki na podzespolach, Focala,Vibe, Phase,Stinger,pioneer i kosztowal wiecej niz w BMW albo w granicach i tez sprzedalem.Car Audio to moje hobby mimo ze moja zona wciaz powtaza ze bardzo drogie i moglbym sie przezocic na zbieranie motyli i bylo by duzo tansze.

Tytuł:
PostNapisane: 5 listopada 2007, 23:37 
Forumowicz

a no niestety drogie to hobby. jednak czlowiek w aucie spedza duzo czasu, dlatego czemu nie uprzejemniac sobie go jeszcze bardziej. Ja aktualnie, ze wzgledu na to, ze jestem studentem, zainstalowalem uprzyjemniajace mi czas klocki z dolnej srednie polki. przod pb es5c + audison srx2, tyl polk audio db124 + axton c408. radyjko pionner 7700. Ja w sumie dopiero wrecam sie w to wszystko duzo czytam probuje slucham i zaczyna mi sie to wszystko podobac :)

Tytuł:
PostNapisane: 6 listopada 2007, 00:23 
Pierwsze kroki

Fajne zestawienie, Pb to bardzo dobra firma ale nie kazdy jeszcze wie ze to dobre klocki.Wiekszosc mysli ze jak wmontuje glosniki jbl lub infinity z najnizszej seri typowa chinszczyzne to mysla ze juz wszystkie rozumy zjedli i gra im marka a nie glosnik.A wygluszone masz drzwi z przodu jesli tak to czym i ile poszlo materialu i czy nie myslales nad przerobka paneli na 6.5 glosnik. Ja mialem takie plany ale w tym aucie juz odpuscilem.Audison na przod w zupelnosci wystarcza chociaz moze troche lepszy jakosciowy bylby Xetec 150.2 lub troche lepszego juniorka. Co do tylu to jakos nie przekonuje mnie Polk Audio w sumie nie mialem okazji sluchania ale jakos firma strasznie mi nie lezy .moc ok 300 w rmsie w sumie to nie tak malo ale cena ok 500zl tez nie najtaniej.Aczkolwiek podziwjam za odwage i za dobieranie sprzetu z glowa a nie za marka jak pisalem.W jakiej skrzyni masz ten glosnik i jak on wogole gra jak mozesz napisac.Co do pionka to mam rozne odczucia , w sumie ja tez w ostatnim czasie jechalem na pionku deh 8400 to ten z podwojnym panelem i nie powiem jakos to gralo ale siedzial u mnie Clarion 9255 przez pare dni to juz wogole inna polka i dzwiek rowniez. Ale 7700 to juz nie najnizsza klasa pionka i gra calkiem przyzwoicje.A tak nawiasem sam dobierales sprzet czy w jakims sklepie ci doradzali lub w zakladzie.

Tytuł:
PostNapisane: 6 listopada 2007, 12:14 
Forumowicz

Co do przednich glosnikow to narazie leza jeszcze na polce. To jest 13 wiec idzie w fabryczne miejsce, w e36 jest to przy samych nogach. Poloze tam pare mat i oczywiscie jakis deliaktny dystans co by sie wszystko ladnie i sztywnie trzymalo Te glosniki wybralem totalnie samodzielnie, heh nawet ich nie slyszac. Sluchalem za to helixow, infinity, jbl itp. Z tych nabardziej podszedl mi helix, ale zaryzyjkowalem na rzecz pb. O 16 myslalem, kurcze ale szkoda mi boczkow psuc. Dobierajac sprzet troche czytalem fora, troche pojezdzilem posluchalem, w koncu wybralem sam. Polka uslyszalem w sklepie kolegi ojca i odrazu najbardziej mi przypasil. Do tego do tej pory mialem carpowera ale poszedl juz w niepamiec na rzecz axtona. Co do audisona namowil mnie wlasnie ten znajomy (poza tym mam go po bardzo dobrej cenie). Na forach tez sie dobrze wypowiadali o nim wiec to dodatkowo wpynelo na moja decyzje. Pioneer. hmm to byl poczatkowy zakup, gra przyzwoicie ostrzy troche gore i delikatnie przeciaga bas, choc jesli chodzi o radia to zadne inne jeszcze u mnie nie siedzialo. Jak go kupowalem w wakacje za pierwsze zarobione przeze mnie pieniadze 2 lata temu bylem w pelnej euforii. Mysle jednak ze teraz pokusilbym sie na co innego. Wracaj do Polka, glosniczek dla mnie bomba, mam go w br(50l) ale chyba przerzuce do zamknietej. Swietny w hh, rocku, ale w techniawce troche sie ociaga. Wydaje mi sie, ze przez ten br. SKrzynia nie jest do niego zaprojektowana, wiec to tez ma ogromny wplyw. Ma naprawde poteznego kopa, ale i potrafi zagrac kojacym basem. Schodzi w miare nisko, ale jednak tycgh najnizszych czest. troszke mi brakuje. Moze gdyby byla inna skrzynka byloby lepiej. pozyjemy zobaczymy :). Tak jak powiedzialem dopiero zaczynam, wiec narazie sie powaznie doksztalcam, metoda prob i bledow.

Tytuł:
PostNapisane: 6 listopada 2007, 13:37 
Pierwsze kroki

Odpowiednia skrzynia to polowa sukcesu dobregu suba. Bardzo wazne jest aby skrzynia byla zaprojektowana pod glosnik . Co do przeciagniec to wlasnie zaleta br , to on decyduje o nizszych zeisciach ale zazwyczaj nadaje sie do wolnych bitow do szybkich kawalkow skrzynka zakmnieta. bardzo duze znaczenie w skrzyni BR ma strojenie portu br. masz standardowy okragly czy prostokatny port? .Przez dlugosc portu stroi sie suba na dana czestotliwosc.A co do przodu to bardzo wazne jest wygluszenie drzwi o czym sie przekonalem juz w kilku samochodach, te same glosniki potrafia 2 razy lepiej zagrac w wygluszonych drzwiach. Co do Helixow to tez dobry wybor ale one sa raczej stwozone pod samo radio i nie grzesza duzymi mocami ale tez mozna podlaczyc pod wzmaka.JBL z seri GTO i tanie infinity to nieporozumienie ale juz JBL z seri GTI to juz naprawde inna polka zarowno jakosciowa jak i cenowa Z 13 w dobrej cenie widzialem niedawno DLS z powystawowej ekspozycji w cenie Pb co pewnie jeszcze lepiej by zagraly. Ale Pb jak wszystko dobrze zamontujesz i wygluszysz to nawet z 13 bedziesz zadowolony, niewiadomych basow nie osiagniesz bo do tego stwozony jest sub ale powinnen uzyskac dobra scene muzyczna.Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 6 listopada 2007, 20:52 
Forumowicz

Moje BMW: BMW 3 E46
No no ładnie, podoba mi sie ten montaz radyjka. U siebie w e46 tez musze cos wymyslic bo ta zaślepka mi sie nie podoba. Ale narazie robie z drzwiami chce włozyc 16,5 bo te orginalne to wielka pomylka i jeszcze zamontowane do tapicerki a za nimi blacha. Kto to wymyslił. Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 6 listopada 2007, 21:39 
Pierwsze kroki

To jest wlasnie zastanawiajace czemu producencji nie tanich aut robia taka fuszerke . Montuja glosniki do tapicerki co po uplywie paru lat zaczyna grac tapicerka razem z glosniiem , a wystarczylo by zeby montowali to na jakich dystansach do blachy.Juz nie mowie o calkowitym wygluszeniu bo rzecz normalna ze jeden lubi dobra muze a drugi nie. I jak sie cos popsuje w drzwiach to jest problem jesli mamy wszystko zaklejone matami.Ale poprawa dzwieku po wygluszeniu i zamontowaniu dystansow jest znaczna .Nawet na seryjnych glosnikach odczuwalna a juz nie mowie na odseparowanym systemie.Powodzenia w przerobkach drzwi.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1