Witam wszystkich,
auto pewnie wszystkim znane, kupione od
Daan'a.
Kilka słów o samochodzie: BMW 540i z 97 roku, automat, przed liftem, z silnikiem m62b44, moim zdaniem w bardzo fajnej konfiguracji. Ogólnie od dawna marzyło mi się przywrócenie do stanu idealnego jakiegoś youngtimera. Miało to być e34 540i. Po kilku miesiącach poszukiwań stwierdziłem, że szanse na zdrowy egzemplarz są bardzo małe i wpadło mi w oko auto z forum, które od krótkiego czasu należało do wspomnianego użytkownika
Daan'a (miło było poznać), a po kilku PW udało mi się go przekonać, że auto będzie moje
Stan obecny:Blachy - tutaj sytuacja jest całkiem dobra, lakier jest w stanie dobrym, ruda tylko na tylnej klapie.
Wnętrze - tutaj sytuacja jest jak na te lata bardzo dobra.
Technicznie - tutaj sytuacja jest dość kiepska. Po wizycie w serwisie stwierdzono sporo liczbę wad, ale kupując auto miałem świadomość stanu jaki i wieku samochodu

Wiedziałem, że bez inwestycji się nie obejdzie. Najważniejsze, że motor i skrzynia jest zdrowa, resztę dogramy, 18 kwietnia jest już umówiona na serwis.
Plany:-Etap 1 - technicznie ma być igła:
właśnie kończę dogrywać zamówienie z użytkownikiem
Stones1.
Na pierwszy ogień idzie:
-amortyzatory przód + odboje (wybrałem amory Sachs do zawieszenia sportowego)
-wahacz prawy przód (wybrałem Lemforder)
-uszczelki dekli zaworów (
Daan niedawno zrobił, ale niestety olej leci dalej)
-uszczelki kolektora ssącego
-odma
-tarcze klocki przód tył (wybrałem zestaw ATE)
-wahacze tył (wybrałem Lemforder)
-chłodnica, przy okazji rurociągi, korek odpowietrzający
-napinacz łańcucha
-stabilizatory tył
-łączniki czujnika wysokości świateł, przód tył
-linki gazu i tempomatu
-dekiel wody pod kolektor ssący
-wszystkie filtry + olej (wybrałem olej Motul 5w30)
trochę się tego nazbierało, ale cała w tym przyjemność dać jej nowe życie

Na rynku wtórnym szukam:
-klapa bagażnika bez rudej

-zderzak tył
-dolna osłona silnika
-dolna osłona skrzyni biegów
Jak ktoś coś z tego ma to proszę info na PW.
20 kwietnia mam zamówioną kolejkę do renowacji felgi, czego się już nie mogę doczekać
Mam nadzieje w maju mieć już samochód sprawny technicznie i na lśniącej feli

Jak zakończę etap I to auto idzie do lakiernika, na wymianę i malowanie bagażnika, zderzaka tył, malowanie przedniego zderzaka i maski.
Trochę tego jest do malowania, dlatego myślę czy nie pomalować całości, ale to muszę przegadać z lakiernikiem.
Na koniec pójdzie wnętrze, ale to już bardziej kosmetyka, zrobimy babci małe SPA

Chciałbym odpalić TV.
Na forum na bieżąco będę pokazywał postępy prac, w aucie jestem zakochany, połączenie komfortu e39 i silnika v8 jest genialne.
Do tego auto jest bardzo niepozorne, a na parkingach i tunelach tak drze japę, że mi banan nie schodzi z twarzy.
Reasumując, uważam że to świetna baza, do zrobienia fajnego youngtimera.
Kilka fot na początek:
Z trasy Katowice - > Szczecin - spalanie średnie 11litrów. Obecnie na kompie mam 13l.

Dziś na fazę kupiliśmy z żoną starter plusa, mówię może telefon odpalimy i proszę:

Co najlepsze ma zestaw głośnomówiący z książką telefoniczną

Zapraszam do komentowania i pisania dobrych rad