Witam wszystkich:) Wymieniłem ostatnio szczotki rozrusznika, przy okazji odmę. Po wymianie złożyłem całość i pojawił się problem w postaci nierównej pracy silnika oraz co jakiś czas strzelał. Winna okazała się uszczelka na kolektorze, przepuszczała choć była w bardzo dobrym stanie(pewnie za słabo dokręcony kolektor) więc dałem w około 6 uszczelek silikonu victora reinza i złożyłem całość. Samochód odpalił w miarę normalnie lecz pozostał problem nie równej pracy silnika na wolnych obrotach..., na gazie chodzi lepiej co widać po korekcjach poniżej lecz idealnie nie jest co może być tylko problemem regulacji jego. Podczas montażu sprawdziłem drożność wszystkich węzy oraz czy nie są popękane- są ok. Odma nowa, Do kolektora od tyłu wchodziły w 2węże jeden gruby, ściskany opaską metalową drugi nad nim chudszy wciskany bez niczego oraz od boku jeden cieniutki wężyk wchodził. Wszystkie kostki pospinane, nie powinno być nigdzie nieszczelności aby lewe powietrze się dostawało. Lecz jak składałem silnik to wtryski paliwowe założyłem w innej kolejności. Panowie gdzie szukać problemu? Przed wymianą chodził poprawnie, nie zauważyłem żeby źle palił na zimnym i ciepłym. Myślę nad 3 rzeczami a mianowicie: inna kolejność wtrysków powoduje złą prace silnika, silikon który dałem mógł zmniejszyć objętość otworu kolektora choć nie dałem go dużo i 3 rzecz to możliwe że gdzieś jednak lewe powietrze się minimalnie dostaje i przez to chodzi nierówno... . Problemy z cewkami wtryskami lub świecami pomijam gdyż przed wymianą nie było takich cyrków no ale zawsze jest jakaś szansa... motor ma przejechane 184tyś km zalany syntetykiem, silnik czyściutki bez nagaru, org odma nawet nie była jakoś zabrudzona specjalnie. 3 cewki nowe były założone oraz komplet świec ngk 4 elektrodowych 20tyś km temu. Disa też została wymieniona jakiś czas temu. Pozdrawiam!
na gazie:
https://www.youtube.com/watch?v=-v9sZzi ... e=youtu.behttps://www.youtube.com/watch?v=jcfRJ6JiYk8 - nagrało sie bez dźwięku to dodałem coś

''
Podczas diagnozy i szukania źródła lewego powietrza samochód był gruntowanie badany wszystkimi możliwymi testerami BMW. Co się okazało...
Najpierw rysunek:

Chodzi o część oznaczoną na tym rysunku nr 5 (jakiś regulator).
Wg jednego z programów diagnostycznych bodajże 2 i 3 cylinder wykazywał jakieś uchylenia od normy. Co dokładnie tego nie wiem, przy okazji się dowiem. Ale skoro coś jest nie tak to należy szukać przyczyny.
Przyczyną była część nr 5. Była praktycznie zatkana olejem, nagarem, olejem w kolorze majonezu...
Kilku godzinne czyszczenie preparatem oraz drucikiem dało efekty, wypadło z tego wiele różnego dziwnego świństwa.
Potem wszystko poskładane do kupy – praca silnika w normie

''
Spróbuję jeszcze tą część przeczyścić dokładniej choć wiem że jest drożna bo sprawdzałem
edit: Czyszczenie elementu nr 5 ani zamiana wtrysków nie pomogła, na cyl 1 kuleje strasznie +3-+4,5 są wartości.. przekładka cewek też nic nie dała
Na gazie chodzi poprawnie korekcje rzędu +0,3...