BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 czerwca 2025, 22:07

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46]330d nierówno odpala oraz biały dym (na zimnym silniku)
PostNapisane: 12 kwietnia 2014, 14:11 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e46 330d
Kod silnika: M57/TU
Garaż: Opole woj. Opolskie
Witam, od dłuższego czasu borykam się z problemem nierównego odpalenia zimnego silnika, przez o 3-5 sek. nierówno pracuje na wszystkie cylindry przy tym puszcza biały dymek, po tym czasie praca silnika stabilizuje się, kolejne odpalenia prawidłowe. Problem częściej występuje zimą: silnik szybciej się wychładza na postoju, jednakże wiosna/lato problem nie znika.
W tego typu sytuacjach problemem są świece i/lub sterownik świec żarowych oczywiście wcześniej podpięcie do komputera błąd 4 z 6 świec.

-Wymieniłem wszystkie świece Boscha oraz regenerowałem sterownik było lepiej aczkolwiek problem pozostał.
-Następnie wymieniłem przewód zasilający układ żarowy problem dalej pozostał, na komputerze 0 błędów.
-Po pewnym czasie, pełna regeneracja wtryskiwaczy problem nierównego odpalenia występował nadal, następnie wymieniłem odmę silnika bez
zmian.
-Po kilku miesiącach ponownie badanie komputerem błąd świec 3,4 cylindra. Zakupiłem ponownie komplet 6 świec BERU oraz nowy sterownik
świec BERU, sytuacja uległa poprawie jednakże Problem dalej występuje, na komputerze zero błędów :mur:.

W chwili obecnej otrzymuję następujące sugestie: niedomaganie której z pomp progowej lub wysokiego ciśnienia, zawór/czujnik regulacji ciśnienia w szynie oraz sugestia która mi się nie widzi totalnie usterka któregoś zaworu-ów ssący/wydechowy silnika.

Oczywiście w chwili obecnej na komputerze zero błędów. Dla ścisłości i obrazu sytuacji wystarczy że wskazówka temp.cieczy chłodzącej uniesie się chociażby 1 mm to silnik odpala równo przeprowadziłem pewien test pozostawiłem silnik w ogrzewanym garażu na dobę po wejściu wskazówka poza niebieskie pole silnik odpala bez zająknięcia. Brak pomysłów liczę na pomoc w diagnozie niejeden warsztat rozkłada ręce.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46]330d nierówno odpala oraz biały dym (na zimnym silniku)
PostNapisane: 13 kwietnia 2014, 13:26 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
Kod silnika: m43b19tu szału ni ma
Robiles test przelewowy wtryskow ? Prawdopodobnie któryś leje ? U mojego taty bylo podobnie. Pomogla regeneracja wtryskow

PostNapisane: 13 kwietnia 2014, 14:40 
Poszukaj zanim zapytasz

Wtryski po pełnej regeneracji po starych zostały tylko obudowy, problem pozostaje.

PostNapisane: 14 kwietnia 2014, 15:24 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 318D
Kod silnika: M47
Filtr paliwa w jakim stanie?

PostNapisane: 14 kwietnia 2014, 15:49 
Poszukaj zanim zapytasz

Mam zasadę co 10 tyś wymiana oleju z wszystkimi filtrami, ostatnia 3 tyś temu,problem pozostaje.

PostNapisane: 14 kwietnia 2014, 17:52 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
Kod silnika: m43b19tu szału ni ma
Z ta regemeracja roznie bywa. Dostales wydruk parametrow wtryskow po regeneracji ? U mojego taty bujalismy sie z tematem az do zaprowadzenia samochodu do aso. Wtryski byly kiepsko zregenerowane i dopiero ponowne zregenerowanie i uszczelnienie wtryskow rozwiazalo problem. Sprawdzałeś kompresje ?

PostNapisane: 14 kwietnia 2014, 18:10 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e36
Kod silnika: m
co do regeneracji wtrysków to polecam diesel system w nadarzynie. Koleś ma niesamowita wiedzę i doświadczenie co najlepsze nawet autoryzowane serwisy z warszawy oddają mu do regeneracji pompy i wtryski. też u niego regenerowałem i nie ma żadnych problemów z tym na wszystko udziela gwarancjii.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1